Friday, September 4, 2015

Kita semua tidak sempurna

Sebenarnya malam tersebut entah kali keberapa terjadi, apa yang kami pesan tidak sama dengan apa yang kami perolehi. Tetapi sayangnya tidak serik-serik sebaik membuat pembayaran, menanti sebentar dan dapat bungkusan terus zoom meninggalkan outlet tersebut. Tambahan pula sudah bersusun kereta di belakang yang menunggu giliran. Belum pun tiba rumah sudah tahu apa yang diminta ada saja yang tidak kena. Malam itu pesanan cheezy wedges tersilap kerana hanya satu saja yang ada. Lain-lain tidak ada masalah. Melihat bill tercatat apa yang diberi itulah yang dicharged, oleh itu kena redhalah Kak Meen.

Cheezy wedges - Sudah terbiasa bila membeli mesti mahu tambah cheese jadi mintalah tiga bekas memandangkan disangkakan ada tiga seperti dipesan. 

KFC - Nugget, Wrapped rice dan additional cheese betul tidak salah tetapi wedges hanya satu

Cheese  - Inilah cheese yang diminta tambah tapi wedgesnya hanya satu. Alahai anak goreng sendirilah yang ada dalam freezer. "Kita goreng dengan KFC goreng tak samalah mama" Itu kata Kak Meen.
Tidak boleh marah sebab mereka pun manusia biasa ditambah sudah letih bekerja. Namun apa yang menghairankan di outlet yang satu ini boleh dikatakan setiap kali kami membeli drive tru ada saja yang tidak betul. Sama ada terlebih atau terkurang. Tetapi bill yang tercatat tidak salah dengan barang yang diserahkan. Itu yang masih boleh dikatakan nasib baik.

~~ Mana ada manusia yang sempurna. ~~

53 comments:

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...yer betul tu kekadang lain yg kita order lain pula yg dapat...tapi x apa la janji ada juga kn...:)

nohas said...

Salam Jumaat..human error..belum try lagi wrapped rice tu..

HeNRieTTa JoSe said...

xtaw plak rietta boleh minta add cheese....boleh la cuba lepas nie...hehehe....klu yang dapat itu yang dicharge xpe...pernah jugak dalam bill laen,dalam bungkusan laen...tpi ada org pesan ngn rietta...itu rezeki dr DIA...

Mila@Rimbun said...

emmm dah lama gak tak ke kfc.. terasa nak makan cheesy wedges plak

Rizziela said...

sedapnya

Nieyl said...

Salam Jumaat..
Singgah melawat blog pagi ini..:)
sedapnyer...

abuikhwan said...

Assalamualaikum kak, salam Jumaat mubarak.
Nak buat macam mana..redha je lah..hehe. Lain kali kena check betul-betul. Tetapi itulah sifat insan seperti yang akak coretkan "manusia tidak sempurna.."

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Dinner KFC ye kakzakie..
Ye la tu.. dah penat bekerja seharian.. membawa ke malam , tu yg ada yg tersilap.. kemaafan jer lah yg mampu kita berikan kak..
Dah dinamakan manusia.. mana ada yg sempurna..

eelobor said...

hahahaha....peberet saya jugak nih cheezy wedges. tapi x de la nak mintak extra cheese

Zaitun said...

Kak zai pun selalu terkena macam ini. Lain diorder lain yang dapat. Kekadang rasa kecewa juga tapi redha ajelah.

paridah said...

salam jumaat kakzakie...kalau rajin bolehlah buat komplen ...dah reda ok sgtlh tu...menusia kan selalu buat silap tapi kesilapan yg seringkali diulangi itu yg menjelikkan.

Kayu Manis said...

alhamdulillah kak...
kena matikan enjin kereta..bising,kurng dgr kut...

boleh goreng sendiri kentang tu kak...lgi ummph..

Amy Hilmirda Daud said...

Pebret anak anak saya jugak tu kak.. nasib baik tu kak bil sama dengan apa yang kita bayar. Amy pernah kena dalam bil ada tapi barangnya pulak tak ada... kena pusing balik.

Amanda Suria said...

suka cheesy wedges..selalu mintak add on cheese...baru best makan

Puan Wawa said...

Alhamdulillah, rezeki..")

Fiza Rahman said...

Sedapnya cheezy wedges tu.

Nor Azimah said...

Ermmm...alahai, mkn jelah..

saniah ibrahim said...

Agaknya ada pekerjanya yang kurang arif dgn kerjanya tu,sebab tu asik silap je...

adianiez AIDA said...

sungguh aida suka cizi wejes ni.
pilihan wajib kalau gi kfc.
yes tak cukup 1, mesti lebih...

aida terjah dr blog nieyl.
komentor tegar blog dia last month :)

Mummydearie said...

Kerap juga kena terutama kalau membeli di drive-thru. Selalunya terkuranglah, tak pernah terlebih. Itu yang tak pasal-pasal kena cari parking dan turun juga akhirnya. Beli kat drive thru ni niatnya memanglah sebab malas nak parking kereta dan turun membeli tapi selalu sebaliknya yang terjadi.

Ada satu cawangan KFC di tempat saya ni, kalau kena dengan seorang cashier ni memang selalu aje dia tersilap. Tak tahulah mengapa.

Falsya said...

sebab tuh falsya kalau beli makanan drive thru atau delivery akan check dulu..sebab selalu terkene makanan xcukup..order lain dpt lain..

Eye_nee said...

Malas nk bising2 yer kak...tp kalau dah elalu tu dad jer yg silap...buat hati kita berkata-kata juga lah yer......apa2 pun mcm akk ckp lah...mana ada manusia yg sempurna...

nur anis said...

frust bila salah sampai barang order kan. tapi nak buat macam mana. terima dan makan je la..huhu

amirah said...

selalu gak camtu kak...huhuhu...tp dah rezeki gitu kan..agaknya sebab nak cepat2

AMIIZAA said...

adehh kak....mesti mata budak yang kerja tu kero...

Malinda said...

saya pon pernah kene sekali lama dulu...sejak tu kalau bungkus mesti periksa dulu baru beredar...mungkin dia tak sengaja tu kak

PeRdU cINta said...

setakat ini PC belum pernah beli melalui drive thru la kak..biasa direct kaunter..hehehehe..kalau drive thru mungkin mengalami yang sama kot keadaannya..sebab kawan PC pun selalu bersungut..kadang yang di order lain..sampai rumah lain...bukan sekali tapi berkali kali..

aizamia3 said...

Sebab tu saya lebih suka check sebelum bawak balik walau tahu belakang dah beratur panjang.. dan pernah saya parking kat tepi dan masuk ke dalam sebab ada yang tak cukup (nak patah balik kereta beratur panjang).

ummi aqilah (LM) said...

Ooo x tau pun blh tmbh cheese


Ye kot..letih agaknya tu

norhidana miswan said...

huhuhu kalu beli drive thru dana prefer mcD dr KFC, mungkin kfc ada kekurangan bab drive thru nya... msh agak lambat perkhidmatan nya, tak cpt n laju spt mcD...
tp yelah mereka pun manusia biasa kan kak...

siti alfakhishah aman said...

rezeki akak la tu..

alise memang suka ni.. kalau beli 1 memang tak cukup..

hamizah che mat said...

haha peberet sy jugk ni cheezy wedges
JOM FOLLOW SAYA

nhhas said...

Kfc mn kak?

Etuza Etuza said...

Musim durian di Sabah masih lagi sekarang ni..raja buah yang sangat digemari..
namun ada kg tak gmar bila alahan ...

saly said...

My fav sy dan anak2 juga ni cheezy wedges ..

QasehnyaRania said...

kan.
x pa cheese lebih blh goreng kentang sndiri. x sama pon tak apa. redja je :)

Cikli said...

Terlior ambo...

Siti Zawiyah Rahmat said...

Cheezy wages memang kegemaran anak saya juga.
Beli satu memang tak cukup..

Uncle said...

Nampak menarik...saya belum try lagi...akan dicari nanti!

Etuza Etuza said...

Syukran Etuza dah linkkan blog mesra ni ya..

IbuNoey said...

Penat sgtla tu,kak.tu yg org kaunter tu kadang salah dengar.tapi asalkan dia xcharge lebih daripada yang diberi,its ok kan.

Ahlam Miera Shafie said...

sy pernah kena.. huhuhu

Jie Susanos said...

Huhu...msih blum terkena lg...

Nti kena check btul2..

Cik Aini said...

Ermm..ai belum lg kena mcm ni tp kebetulan aritu kat sana ada india tu dtg complain dia beli ns ayam take away last smp uamh ada ns without ayam..mngamuk ank dia,dan ari dia dtg bgtau tu dpt la free pihak kepsi ganti :)

Hi akak,sihat?

Cik Aini said...

Ermm..ai belum lg kena mcm ni tp kebetulan aritu kat sana ada india tu dtg complain dia beli ns ayam take away last smp uamh ada ns without ayam..mngamuk ank dia,dan ari dia dtg bgtau tu dpt la free pihak kepsi ganti :)

Hi akak,sihat?

Cik Aini said...

Ermm..ai belum lg kena mcm ni tp kebetulan aritu kat sana ada india tu dtg complain dia beli ns ayam take away last smp uamh ada ns without ayam..mngamuk ank dia,dan ari dia dtg bgtau tu dpt la free pihak kepsi ganti :)

Hi akak,sihat?

Puan Kutu said...

Janji dapat apa yang kita bayar kira oklah tu kak zakie.hehe memang tiada manusia yg sempurna

nor azman said...

Sedapnya..heheh

Siti Rohaida Yusof said...

sedapnya cheezy wedges..

dorsett pink said...

sedappnya wedges tu. nanti petang nak gi beli la. hehe

Yana Yani said...

kalau dah kerap sangat tu menandakan emang masalah dengan kaki tangan
dia mungkin tak betul ketika mengambil order
tak mengapalah, harap dia boleh perbaiki diri

TukangKebun said...

Human error.
Takpelah kekadang ada rezeki terlebih, kekadang terkurang pula.

hainom OKje said...

Betul tu . ...makan beli mana sama sedapnya dgn makan kena buat sendiri kanda haha .....

Namanya pun manusia kan tak selalunya sempurna. Tak perlah ada hikmahnya tu...nak suh Kak Reen tambah slim ler tu hihi
Sudah teringin pulak dinda tengok cheezy wedges tu kanda....