Tuesday, August 23, 2011

Apa sudah jadi...

Tutup akaun bulanan biasanya pada 26 haribulan. Demi memenuhi kehendak nurani aku dan juga beberapa pekerja Islam (yang bukan Islam dapat nikmat sama), awal lagi aku sudah tutup akaun. Semalam semua cek sudah kembali di atas meja. Mengharap masing-masing dapat meraikan Hari Raya dengan selesa.

Pagi ini pula satu demi satu masuk pejabat membawa punch-card dan slip gaji mereka.


Saya bukan absent tapi mc....

Saya punya overtime tiga jam tak dikira....

Saya ada kerja hari ahad minggu lepas tak masuk...

Wahhh..... kenapa pula dalam last minute banyak pula kesalahan. Gaji mereka pula tidaklah sampai dua-tiga ribu. Melihat wajah-wajah mereka pun aku belas. Ligat saja aku buat penyelesaian. Photostat punch-card dan slip gaji mereka, aku buka peti duit ambil petty cash bayar sahaja mana yang terkurang.

Terima kasih puan, Selamat Hari Raya....

Nampak ceria muka mereka dan aku pun boleh tidur lena selepas ini.




68 comments:

dwaty said...

baiknya akk.... SELAMAT HARI RAYA KAK...

Adinda Amy Sensei said...

hai kakzakie...lamanya tak mengomen di sini,,,apa khabar??

amirah said...

menceriakan hati orang boleh menggembirakan hati kita kan kak?

bujal X said...

alamak~~makcik bahagian gaji ni baiklah~~he~~

makdara TERdiva said...

seronok dpt gaji awal, kat sini 29hb baru dpt..tp yg kami melayu alhamdulilah adalah dpt vitamin B :D

Ucu Faridah said...

ada kerja kosong tak kt off.k.zakie...
ucu nak kerja dah nak dekat2 bulan posa tahun depan blh...?

kucingorengemok said...

takpe lah kan, gembirakan hati orang, dimurahkan rezeki sendiri :)

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

nasib baik mereka dpt akak yg baik hati..kalau tak kasihann

QueeN TerataI said...

gaji orang.. kenalah bayarkan... lgpun nak raya ni memerlukan duit yg agak byk... :0

ORLANDO AHMAD said...

terima kasih mak cik, selamat hari raya, keh3

p/s: yg penting hati senang kan...

Amy Syaquena said...

Kak di last2 minit macam nie memang akan berlaku kesilapan yang tidak di sengajakan..tindakan akak itu harus di contohi..Baru pekerja rasa senang hati gan majikan kan hehe..selamat hari raya kak

mama maman said...

Selamat hari raya buat kakzakie sekeluarga...:)

Ps: bagus cara kakzakie selesaikan masalah mrk.. sian kan lg2 nak raya nih..

azi said...

Salam kaka..
Baguslah akak buat penyelesaian awal..bila semua dah selesai..baru hati senangkan kak...nak raya pun tenang...

aizamia3 said...

moga mereka akan terus rajin selepas itu..

Kakzakie said...

dwaty,

Bukan kakak baik dik. Tapi duit itu mereka punya. Selamat Hari Raya juga ye...

-Sara- said...

yelah kak, nk2 raye ni sume pakat cri duet lebih..bile takpat tu mmg berkirelah sket rasenye..hehe

ahmad humairi said...

apsal saya punya angpau takde????
hehe..

Selamat hari raya, maaf zahir batin.

ieda said...

alhamdulillah kak .. bila fikirkan kesusahan org insyaallah suatu hari org simpati dgn kesusahan kita .. aminnn :))

Kakzakie said...

@ Adinda Amy Sensei: Moga Adinda sihat juga ye. Kakak ok...:)


@ amirah: Kakak takut juga kerana silap kita ada hati yg tidak rela. Tak baik sebab mereka perlukan duit itu kan...


@ Bujal x: Boss kakak bukan ada di M'sia dik dan bukan kakak baik. Petty Cash kakak jaga so masa ini lah gunakan...

@ makdara TERdiva: Kakak bonus tetap akhir tahun. Sebab itu kena bagi awal sikit gaji....


@ Ucu Faridah: Ucu buat biscuit dan kek lagi baik..hihi..


@ kucingorengemok: Lagipun itu hak mereka yg kerja lebih yg mesti mereka dah rancang kan...


@ Rina AVAIL: Bukan baik hati Cik Betty. Tapi boss kakak mana ada sini so kakak kena cari jalan penyelesaian sendiri...


@ Queen Teratai: Betul QT. Itu hak mereka yg telah mengharap


@ ORLANDO AHMAD: Selamat Hari Raya juga. Hati senang tak menanggung rasa bersalah...


@ Amy Syaquena: Mengharap yg terbaik Amy...


@ mama maman: Dah terlanjur Petty Cash kakak pegang baik gunakan sebaik-baiknya.


@ azi: Betul azi. Lagi pula mana tahu duit itu mereka dah rancang utk apa manalah kita tahu...


@ aizamia3: Begitulah hendaknya...:)

Kakzakie said...

@ sara: Betul tu sara. Sebab itu kakak tak nak hold bayar next payroll.


@ ahmad humairi: Jangan kata angpow cikgu, bungkus angpow pun tak adalah cikgu...hihi... Selamt Hari Raya maaf juga dari kakak.


@ ieda: Kakak bukan apa ieda, bayangkan mereka dah plan nak guna duit itu utk sesuatu tetiba tak ada. Kesian kan...

missbby said...

Betul la kak, saya terbayangkan muka diaorang bila akak bayar duit pettycash tu..mesti happy kan..

nabilah_2908 said...

seronoknya kalau dapat boss macam akak...

sy...hmmm....kabar tntg Bonus...tk dgr langsung....lagi sedih bila dgr2 gaji akan keluar 29 ni...bukan ke esok tu org dah raya...rasa mcm xde mood dah nak raya...hmmm...

boss pun org Melayu juga..takkan la tak boleh nak fikir...lepaskan gaji awal...org nk raya...

kot2 ada masalah kewangan...bagi advance dulu pun takpe...sabar jer lah kan... :)

sarah-najwan said...

salute kat akak..terus buat keje..

selamat hari raya kak..raya nati bole sakanlah kan..

sis intan said...

sonoknya dapat bos macam kak zakie ni :)

CT NoArIzAh ArIs said...

Mereka sgt2 memerlukan... bagus akk byr cepat sekurang-kurangnya terlaksana apa yg kurang pd mereka :)

Mommy Fara said...

Kak! Terima kasih krn prihatin dgn mslh mereka.

Tiba-tiba hati sy sayu baca entri akak yg nie. Betul sayu!

Syukur, Alhamdulillah!

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

salam kakzakie..maaf jarang singgah.miza sibuk sgt kak.

menceriakan hati insan lain buat diri kita tenang dan besar pahalanya kan kak

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

wah kak baiknye..siap simpati yer tgk muke dirg..baguiiii...la kak pekerja cemrlang dan prihatin...amne..amen..

pesona said...

Assalamualaikum Hjh,

Awalnya dah tutup Akaun......dan memandangkan akaun dah ditutup saya ucapkan:-

SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDIL FITRI KEPADA HJH SERTA KELUARGA

ILA HonEyBuNNy said...

wah...alhamdulillah....kita semua pun akan gembira kan kak...

selamat hari raya in advance...hehe

cemomoi said...

alhamdulillah walopon sikit tetap bernilai di sisi mereka

dan kita yang membantu menyelsaikan masalah mereka telah membantu melegakan kesempitan idop (tambah nak raya nih)

Penjejak Mimpi said...

assalam kakzakie..

memang efficient care kakak tu.. btw selamat ari raye maaf zahir batin..

p/s takde duit raye ke untuk sy? :)

mama tims said...

Salam knal kak zakie,saya dah folo sni..jom singgah dan klu sudi folo la..

baiknya la akak..yelah time ni la semua nak gaji cepatkan..heheh

Kakzakie said...

@ missbby: Sebab itulah kakak tak sampai hati.


@ nabila_2908: Kalau kita tak apa ZN. Masih boleh gna duit yg lain. Tapi mereka ini kakak rasa bulan ini dapat just utk kegunaan bulan inilah...


@ sarah-najwan: Alahai cikgu nak raya sakan apalah kakak nie...


@ sis intan: Kakak bukan boss sayang. Boss kakak tak tinggal sini semuanya...


@ Siti Norarizah Aris: Benar mereka amat memerlukannya..


@ Mommy Fara: Itulah MF bila kita membayangkan kehendak mereka tak sampai hati.... Kita tak tahu susah mereka bekerja kerana harap utk dapat digunakan masa Hari Raya...


@ Lydia Miza: Allah maha mengetahaui LM. Kita buat apa yg kita mampu saja. Lebihnya kakak tak dapat buat...


@ MYA EL QAYREENA: Bila melihat mereka mesti tak sampai hati sebab bayangkan kalau kita berada di tempat mereka...


@ Pesona: Boss kakak kan tak ada so kalau kakak kata ini perayaan yg besar buat kita mereka faham. Biasanya boss kakak tak banyak kerenah walau dia bangsa asing...
Berayalah kita ye...:)


@ Ila Honeybunny: Ila masih single memang seronok. Kakak kalau anak-anak gembira tumpang gembira. Selamt Hari Raya Ila...


@ cemomoi: Betul cemomoi. Susah org kita tak tahu. Mana tahu dari duit itulah dia nak beli baju anak mereka kan...

mamaNoriz said...

bagus la akak, efisyen!

tapi jaga petty cash ni mmg kena sgt hati2 kan, pastu mmg orng suka menempel dgn kite sbb jaga duit...hehehe

fuad ansari said...

wah, mudah betul berurusan dengan akak...

nampaknya, masing2 sedaya upaya mendapatkan duit lebih utk belanja raya..

kat tempat saya, masing2 sibuk claim overtime dan tuntutan belanja perjalanan agar dapat gaji lebih sikit bulan ni..

malangnya, sy pulak yg terlupa nak claim.. adoiii...

pena rozie said...

selamat ari rayer....

si para para said...

kerja yang telus dan amanah di sukai ramai

:)

WuMing said...

Contoh Majikan yang prihatin..

Bertuahnya mereka...

Prince Halilintar said...

alhamdulillah..org lain gembira kite jugak turut gembira dan senang hati...

Afida Anuar said...

Wahh bestnyer...kak zakie, tolong buatkan yang company fida punya boleh? he he...

biasanya akhir bulan baru dapat gaji.. biasa 29/30 gitu la.. hu hu

aby said...

salam k zakie,
klu dah hak depa tu,
kita kena ushakan supaya hak nya sampai kt depa juga kan ..
apatah nak raya gini ....

aku pulak ..
dhino jumah kyiye baru arek mbayar bocah2 kerjo ....

Dr. Ben said...

besar tanggungjawab tu... semua mengharap your efficiency.

Umihoney said...

Baik sungguh hati Kakzakie.Semuga Allah memberkati amal baik Kakzakie.Amin.

Wasallam

AI said...

- sgt efisyen...kalo kat tempat saye alamat nye bulan depan la br dpt...hukhuk

insan_marhaen said...

Banyak pahala tu kalau menyegerakan upah mereka jika benar ada kesilapan. Lebih berpahala jika mereka gembira dapat berHari Raya..

ibuintan said...

tentu mereka gembira dan bersyukur sangat mendapat ketua sebaik kakzakie...

moga Allah membalas keprihatinan kakzakie

saniah said...

aikk apa sudah jadi? hah saya tahu kakza..hati dah ingat nak beraya nih kan? so selamat berhari raya..maaf zahir dan batin saya pinta dari kakza..manalah tau kot2 ada terkasar komen atau tulisan..:)
balik kmpg nanti bawak kereta baik2 yaa...hati hati di jln raya

~izan~ said...

akak sgt pantas bertindak.kagum izan.mmg itu yg kita nak kan,mereka mesti mengharap sgt2..mujur dpt akak yg baik hati dan sgt2 bertimbang rasa... tabik spring kat akak!~

ckLah said...

Semoga Allah memudahkan urusan kakak, dan anak-anak kakak pula....

ikatankasihku said...

hasil titik peluh, penat lelah..wajib di tuntut..mujur ada akak, cepat selesaikan mane yg terkurang..... :)

Kunang-Kunang said...

Assalamualaikum Kakzakie,

Akak semasa bekerja dulu terlibat juga dengan Bahagian Sumber Manusia, kalau bab-bab overtime, clain orang-orang yang terlibat, akak akan cepatkan urusannya. Kesian, dapatnya tak seberapa, kalau kena tunggu, apa hal.

Baguslah kakzakie seorang yang perihatin tentang hal ni. Alhamdulillah. Letakkan diri kita dalam 'kasut' mereka.

Kakzakie said...

@ MamaNoriz: Boss kakak tidak ada di M'sia. So petty cash kakaklah yg jaga. Kena berhati-hati dlm pengagihan.


@ fuad ansari: Ada masa kita kena bertolak-ansur apa lagi dlm hal sebegini. Hihi... lupa nak claim sekarang boleh dapat bulan depan tak apa...


@ pena rozie: Selamat Hari Raya rozie:)


@ si para-para: Semua orang sama bila berdepan situasi begini


@ WuMing: Malulah kakak dik bila dikata begitu. Tapi sebenarnya ini hak mereka


@ Prince Halilintar: Benar ti Prince..:)


@ Afida Anuar: Tempat kakak selalu pun macam tu tapi sebab ini kan Hari Raya. Lagi pula boss kakak biasanya ikut nasihat kakak...


@ aby: Kita beri hak mereka itu saja aby. (Oh... makna ne kowe ono sykt dewek yo. Syukurlah ojo kelalen mbayar bocah-bocah wes arek belonjo)


@ Dr. Ben: Terlanjur kita diberi sedikit authority gunakan utk kebaikan semua doc.


@ Umihoney: Bukan baikhati Umi. Tapi ini adalah hak mereka. Terima kasih..


@ Al: Mula kakak ingat nak bayar bulan depan tapi lihat muka mereka alahai kesiannya sebab mungkin mereka plan kerja ot sebab nak guna raya. So kakak bayar cash...


@ insan_marhaen: Memang pihak pentadbiran yg silap sebab itu kena bayar mereka IM


@ ibuintan: Kakak tak pernah anggap kakak ketua ibuintan. Kami semua saling memerlukan


@ saniah: Bukan kakak yg buka cheque saniah tapi bila ada masalah kakak kena ambil tanggung-jawab sebab kalau nak buka cheque baru payah sikit,boss kakak tak ada di sini


@ izan: Ada masa kita kena fikir juga dan bayangkan kalau kita berada di tempat mereka kan izan...


@ ckLah: Mudah-mudahan cikgu. Moga keluarga cikgu juga...


@ ikatankasihku: Allah sebenarnya yg melorongkan semua ini mencari yg terbaik buat semua....

werdah said...

Assalamu'alaikum kakZakie

Alhamdulillah dapat selesaikan masalah.. Selamat sambut 'idul fitri.. maafkan kak werdah jika ada kesilapan ya..

sahromnasrudin said...

alhamdulillah..akak telah memberi mereka sedikit cahaya di dalam terowong yang sgt kelam

sayangsayangibu said...

selesai kerja senang hati kan?

ajumohit said...

alhamdulillah, besar pengertiannya buat mereka kan kak

MamaEma said...

diaorang sangat2 perlukan duit time2 begini kan kak...

Eye_nee said...

Salary saya akan keluar pada 29 hb...huaaaaa.....tak punya rasakah naluri majikan atau saya yg harus bersedia dari awal.....

Santri T.P.I.N.I said...

alhamdulillah, tak rugi kak buat macam tu, bila orang senang hati mungkin dia mendoakan untuk kita yg baik-baik... contohnya: baiknya ka zakie, semoga rezkinya murah selalu...

SuriHanna said...

kalaulah majikan Hanna macam kakak.. bestnya....

cik pulau said...

mestilah diorang hepy..
kan nak raya ni..hehehe..

selamat hari raya kak..^^,

WuMing said...

Jangan malu untuk melakukan kebaikan..

Seorang itu tidak perlu menjadi seorang yang sangat baik..

Hanya melaksanakan tanggungjawab dengan sempurna dan ikhlas..

Ini pun dah dikira orang baik...

Tapi bonus laa kalau kita buat yang selebihnya...

♥ manje ♥ said...

kita tumpang gembira tengok orang gembira kan kak... moga Allah berikan kebaikan buat akak selalu ~

ariana said...

Alhamdulillah..kebahagiaan akan datang bila kita sudi berkongsi kebahagiaan kita dgn org lain jg..Selamat hari raya Kak!

Kakzakie said...

@ Kunang-kunang: Wa'alaikumsalam Kak Ani. Kakak sekadar buat apa yg patut saja. Duit pun bukan kakak punya...


@ werdah: Wa'alaikumsalam Kak Werdah. Selamat Hari Raya juga buat akak. Tak ada silap apapun kak...


@ sahromnasrudin: Buat yg kita mampu shah...


@ sayang-sayangibu: Betul sya... lega rasanya


@ ajumohit: Kakak rasa begitulah aju. Riak wajah pun kita dapat tahu kan...


@ MamaEma: Bukan mereka perlu duit lebih kita pun sama kan...


@ Eye_nee: Ada syarikat yg macam itu eye-nee. Kakak nasib baik sebab boss tak ada di sini semua kakak uruskan...


@ Santri TPINI: Kami saling memerlukan sebab berada dlm satu organisasi...


@ SuriHanna: Kakak bukan majikan sekadar wakil sebab boss semuanya bukan org sini.


@ cik pulau: Dah tentu happy CP. Kakak pun happy juga....


@ WuMing: Kalau simpan petty cash pun cuti siapa nak guna kan WuMing. Baik kakak bagi mereka....hihi


@ manje: Betul manje. Sama-sama lega.


@ ariana: Semua nak bahagia. Selamt Hari Raya juga buat ariana...:)

Cik Ina Do do Cheng said...

Assalamualkum kak zakie,


Teringat masa cik ina keja kontrak cam tulah rupanya, jangan harap dorang nak bayar masa tu, nasib baik dia dapat boss cam kak zakie, ada timbang rasa. syukur senang hati dorang skit.

Cikgu Tie said...

Baik sungguh kak zakie....
Selamat Hari Raya,semoga raya tahun ni akan lebih bermakna dari tahun sebelumnya.