Thursday, August 25, 2011

Hadiah di penghujung ramadhan

Melalui hari-hari seperti biasa. Pantas sungguh putaran masa, tanpa sedar Ramadhan menginjak hari yang ke 25. Hadith Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh Anas bin Malik r.a, baginda bersabda: "Tidak akan berlaku kiamat sehingga masa menjadi singkat, maka setahun dirasakan seperti sebulan dan sebulan dirasakan seperti seminggu dan seminggu dirasakan seperti sehari dan sehari dirasakan seperti satu jam dan satu jam dirasakan seperti satu petikan api". (riwayat Tarmizi). Begitulah bagai baru semalam aku menerima statement dari bank tanpa sedar ianya telah sebulan berlalu bila semalam aku menerima statement lagi.

RHB Bank - Sangkaan aku RHB hantar credit card statement disertakan dengan Kad Hari Raya. Kelihatan bagaikan Kad Hari Raya.
Brochure - Bila aku buka ianya bukan Kad Hari Raya tetapi brochure mengajak kita berbuka puasa di tempat-tempat terpilih dengan promosi menggunakan credit card kita. Huhu... rasanya RHB menghantar pada salah orang sebab aku tidak berminat berbuka di luar.

Pengubat - Aku tidak kehampaan bila ada satu Kad Hari Raya yang benar-benar ditujukan buat aku. Dengan warnanya yang begitu lembut, ucapan ringkas tanda ingatan dan baunya yang harum menjadi pengubat perut yang berkeroncong lapar menjadi kenyang.
Sinar Raudah - Inilah pengirimnya. Pn. Amy Syaquena. Terima kasih Amy atas kad yang dikirmkan buat kakak dan merupakan satu-satunya kad yang aku terima buat masa ini. Rasanya tidak ada lagilah kad yang akan diterima selepas kad ini.
Hamper - Semalan juga aku menerima hamper yang dihantar oleh Sunshine ke rumah. Adik paling gembira bila mendapat hamper sebab isi di dalamnya banyak coklat. Aku suka pada set pinggan mangkuknya sahaja. Tahun ini aku juga tidak membeli hamper untuk diagih kepada asnaf yang berhak menerima zakat. Hubby memilih memberi mereka wang supaya mereka dapat menggunakan mana yang lebih perlu buat keluarga mereka.

Umidishes - Tidak ketinggalan aku menerima award di atas ini dari teman maya pada minggu lepas. Terima kasih Umi (sebenarnya kakak malu sebab kakak tidak versatile). Moga ukhuwah berpanjangan. Kepada teman maya yang sudi silalah ambil award ini untuk menikmati sama bersempena bulan mulia ini.



61 comments:

mama tims said...

wah..kak,dpt byk hadiah nih..hamper tu besonya..

:: Mrs.Eady :: said...

wah bnyk nyer rezeki :)

amirah said...

wa..akak dpt jugak kad raya..cantiknya kad tu..dpt rezeki pula..syukurrr

Eye_nee said...

Rezeki yg disyukuri kan kak...

ajumohit said...

tahniah kak, rezeki ramadhan...dlm hamper tu ada set pinggan ye, sronoknya raya ni....

Norhafiza said...

selamat hari raya kak..mohon maaf zahir batin//

mmg seronok kan klo dapat kad..No pun rasanya thn ni susah sket kot..yg alam maya je dorang kirim hehe..takpe la, jnj dorg igtkan kita dah la kan kak hehe

Acik Erna said...

assalam kakzakie..memang anak2 paling seronok bila ada dapat hamper kan..

Ati Masrif said...

memang masa sekarang ni
semakin hari semakin singkat
tak terkejarkan kak...

murah rezeki akak ye :)

azi said...

Salam Akak..
Seronoknya akak dapat hamper..ada pinggan lagi kat dalam...boleh pakai raya nanti...:)

kakcik said...

Memang sangat pantas rasanya masa berlalu. Hanya tinggal dua hari sahaja lagi kakcik akan bersahur dengan 'anak-anak' kakcik yang dua orang itu. Sabtu malam, mereka akan bergerak pulang ke kampung mereka di Narathiwat. Semoga mereka tetap mengenang kakcik dan keluarga walaupun yang seorang itu hanya tak sampai sebulan bersama kami (yang seorang lagi sudah 3tahun bersama kami di bulan Ramadhan).

ariana said...

Kalau dulu2, mmg banyak dpt kad raya, tp skrag..almaklumlah lebih ramai yg guna alternatif lain dah..zaman dah moden katakan, tp itu yg buat kita rasa hepi sgt bila terima kad raya walaupun tak banyak kan kak..:) wah..besarnya hamper..rezeki menjelang syawal..

missbby said...

seronoknya dapat hamper, saya pun lagi la, dapat satu je kad raya dari bos..hehe

ahmad humairi said...

Assalamualaikum,

Tahniah!

Kakzakie memang hebat!!!

ikatankasihku said...

ramai yg sayang akak..hehehe
murah rezeki di bulan ramadhan

YB said...

salam kakzakie,

nak ucapkan selamat hari raya maaf zahir batin. Maaflah tak ada kad tapi sekadar diruang ni saja.

Mommy Fara said...

Dapat kad raya. Dapat hamper. Murah rezeki. Alhamdulillah

Semoga dimurahkan lagi rezeki akak.

=D

-Sara- said...

mcm2 akak dpt..seronoknyaaa :)

aizamia3 said...

murah rezeki akak.. dengan pelbagai barang yang akak terima.. ;)

nabilah_2908 said...

dpt kad raya+hamper+award...murah rezeki akak... :)

@tune® said...

MACAM² ade...
untung badan...

bujal X said...

kemain besar hamper~he~~

aanie said...

besarnya hamper kak.....ada pinggan mangkuk sekali dlm tu?? biar betul...

AI said...

- wahhhh...best nyer...syukran

cheqna said...

wah..beshnyer....
selamat hari raya
maaf zahir batin =)

zue said...

zue pun dpt 1 je kad raya pos tu pun dari MAXIS...klu kat fb tu dah brlambak tapi tu lh x dpt pegang hanya lihat je.

kakzakie amik kad raya kat blog zue.

Kakzakie said...

@ mama tims: Tahun ini kakak tak bagi org tapi org bagi kakak..:)


@ MRs Eady: Rezeki bulan ramadhan


@ amirah: Kakak memang terharu kalau dpt sesuatu dari teman maya mira.


@ Eye_nee: Amat bersyukur eye_nee


@ ajumohit: Kakak suka pinggan mangkuk dia aju. Arcopal plain...


@ Norhafiza: Sekarang dah guna sms and fb bila nak ucap selamat No. Selamat Hari Raya, maaf zahir batin dari kakak juga...


@ Acik Erna: Semalam dia dah nak buka terus tapi lepas tu dia kata nak tunggu kakak balik dari asrama pulak...


@ Ati masrif: Betul Ati. tahu-tahu usia kita meningkat dari setahun ke setahun.


@ azi: Itulah azi kakak kalau dapat hamper suka pada set dapurnya bukan makanannya...hihi..


@ kakcik: Besar sungguh ganjaran memberi anak-anak itu makan kakcik. Sungguh kakcik adalah antara insan terpilih di bulan ramadhan ini.


@ ariana: Rezeki dtg tanpa kita sangka kan ariana. Allah yg beri semua nie...


@ missbby: Bagus tu. Kakak boss kakak selalunya wish via hp....


@ ahmad humairi: Alahai cikgu janganlah kata macam tu....


@ ikatankasihku: Alhamdulillah... moga kasih sesama kita diredhai Allah


@ YB: Terima kasih berkunjung. Selamat Hari Raya juga maaf zahir batin dari kakak...


@ Mommy Fara: Alhamdulillah MF. Ada yg memberi dapatlah kita merasa


@ Sara: Rezeki bulan ramadhanlah sara...:)


@ aizamia3: Anak-anak turut sama menikmatinya...:)


@ nabila_2908: Alhamdulillah ZN. Ada yg masih ingatkan kakak nie.


@ @Tune@: Sempena nak Hari Rayakan dapatlah kakak menikmatinya...


@ bujal x: Dia tahu keluarga kakak suka coklat agaknya bujal..hihi


@ aanie: Memang ada pinggan dan mangkuk arcopal aanie. Tapi cawan-teko tak adalah. Lainnya jajan-jajan aje...

Kakzakie said...

@ Al: Alhmdulillah Al ada org memberi kakak dapatlah merasa


@ cheqna: Org bagi memang best kan cheqna. Selamta Hari Raya juga dari kakak


@ zue: Kakak kalau sykat bagi banyak tapi tak syok. Kalau dapat dari personal itu yg best kan. Eh ada kad ye blog zue... best nie:)

Daddy Ziyyad said...

Tinggi menggunung hamper nya kak :)

Prince Halilintar said...

wah..murahnya rezeki kak zakie..

QueeN TerataI said...

seronoknya dapat hamper dan kad raya :)

cemomoi said...

rezeki berganda bulan posa, hamper tu terbaekkkk untuk bbuka ptg nih

NM02 said...

wah.... best best best

munna said...

bestnya dpt kad raya kak.... selamat hari raya dan maaf zahir batin dari munna sekeluarga

Sekamar Rindu said...

salam..

kak bestnya dapat hamper yg besar.:)

sis intan said...

salam kak. cmna nak dapat hamper yang saiz macam tu? :D

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

syok nyer dpt hamper..BSB tak pernah dpt hamper macam nie.

mama ju, said...

Salam

Wah hebatnya.Tentu seronok raya nikan?
Raya di mana?Dtglah ke rumah.

ainnoraini said...

saye kad raya pun tak dpt..cume dpt melalui email jer...

rezeki tu kak zakie...mcm2 ade...

mama maman said...

rezeki ramadan tuh kak zakie..:)

Selamat berhari raya buat Kakzakie sekeluarga.. Harap maaf andai sepanjang perkenalan kita ada mama buat silap atau terlanjak berbicara.. Harap dimaafkan..

Afikah Aziz said...

wah rezeki Ramadhan,alhamdulillah :)

WuMing said...

Wah.. dapat banyak barang.. siap dapat Hamper lagi..

- abdul hadi abdul muti - said...

wah, bestlah akak, dapat kad raya!! Huhu

Kakzakie said...

@ Daddy Ziyyad: Gunung jajanan je doc:)


@ Prince Halilintar: Alhamdulillah


@ Queen Teratai: The only card raya yg kakak dapat QT..:)


@ cemomoi: Anak-anak yg suka coklat tu cemomoi...


@ NM02: Dapat free bestlah niez...:)


@ munna: Maaf juga dari kakak ye munna...


@ Sekamar Rindu: Rezeki org dah nak memberi SR


@ sis intan: Kakak dapat dari kawan bukan Islam (dia businessman)


@ Be Simple Beb: Tak apalah BSB. Tapi pada kakak bukan apa isinya jajan yg banyak


@ mama ju: Wa'alaikumsalam mama. Kakak balik BP juga. Macam nak pergi je rumah kg mama...:)


@ ainnoraini: Kakak rasa ini pun satu-satunya kad yg kakak dapat ain


@ mama maman: Kakak mohon yang sama juga mama maman. Kita bermaafan agar tida ada yg disimpan dlm hati...


@ Afikah Aziz: Alhamdulillah dik. Ada rezeki kakak


@ WuMing: Bersyukur masih ada yg hendak memberi kakak WM...

ieda said...

rezeki tu kak ..
akak selamat hari raya ye ..
semoga selamat dlm perjalanan nanti :)

Kakzakie said...

@ abdul hadi: Best kan dapat kad raya sebab sekarang dah susuah nak dapat...:)


@ ieda: Betul ieda. Selamat hari raya juga buat ieda dan keluarga. Sama-sama kita berhati-hati dlm perjalanan:)

SuriHanna said...

kakzakie, besonya hamper... nak sikit heheh

Hanis MY said...

wahhh alhamdulillah rezeki, sy pun suka kalau dpt hamper excited nk bukak tgk isi dalamnya, mesti byk koleksi pinggan mangkuk kak zakie ni... sy suka yg ada corak bunga2 :)

eelobor said...

memang betul lah akak, masa terasa sangat cepat berlalu sekarang. sekejap sungguh rasanya.

Aida Ali said...

Kad raya sekarang ni menjadi penghubung antara syarikat-syarikat dengan pelanggannya saja. Bagi individu dah tak dogemari. Lama-lama, masuk muzium nampaknya

Mak Su said...

kak zakie, selamat hari raya, maaf zahir batin. saya rasa seronok dapat berkenalan ngan akak eventho virtually saja buat masa ni

Afida Anuar said...

Seronoknya kak, dapat hamper... tak pernah merasa dapat hamper raya, kecuali waktu kecik2 dulu ada la..menang rumah sukan dapat hamper...he he..

selamat hari raya kak;)

Cik SHiNJU said...

Assalam...

Murah rezeki K.Zakie bulan ramadhan ni yer..seronoknye...Alhamdulillah...

Umihoney said...

Salam sahabat

Memang betul masa berlalu terlalu pantas.

Semuga ukhuwah berpanjangan. Macam2 topik dibualkan disini..dan semuanya bukanlah yang sia2..versatile la tu..pada Umi Kakzakie memang layak dan blogger yang baik.Terima kasih sudi terima.Tahniah semuga terus blogging.

Selamat menyambut Eidulfitr al Mubaraq maafkan silap salah jika ada semasa kita berinteraksi di blogosphere ini.

Wasallam
Umi

Dr. Ben said...

besarnya hamper!

missgee said...

Hadiah bermakna tue..
Lagi menarik..
Rezeki sungguh..

P/s:Saya satu pun akde..
Tapi tak akan mengeluh :)

Cikli said...

nampaknya tradisi kad raya semacam nak pupus. tak macam dulu-dulu. sekarang semua goes electronik.

selamat hari raya

~izan~ said...

murah rezeki akak..hamper besar tu =)

seronok kan bila ada kwn2 yg ingat kat kita..skrg ni dpt kad raya dah tak byk tp ada jugak..cuma kurang dari 10 la izan dpt hehe..byk sms n email aje..

Kakzakie said...

@ SuriHanna: Kalau dekat boleh juga kakak distribute. Yg di office kakak nie kakak distribute pada semua mereka Hanna.


@ Hanis MY: Biaslah Hanis. Macam anak kakak juga...


@ eelebor: Rasa baru berpuasa dah nak raya ye Ee...


@ Aida Ali: Kakak dapat satu itu pun dah rasa gembira:)


@ Mak Su: Kakak pun sama sebab itu tak pernah jemu menelek setiap N3 yg mak su published


@ Afida Anuar: Kalau kerja swasta macam kakak nie Fida hari perayaan apa saja mesti banyak supplier / corporate yg bagi kita hamper


@ Cik Shinju: Rezeki org bagi Yun...:)


@ Umihoney: Wa'alaikumsalam Umi. Kakak pun sama mohon maaf atas keterlanjuran yg membuat hati terasa. Selamat Hari Raya


@ Dr. Ben: Isi jajanan yg banyak:)


@ missgee: Rezeki bulan ramadhan gee.:)


@ Cikli: Kakak rasa macam nak hantar teman blogger tapi tak punya alamat. Kalau semua blogger display address di profile kan ke bagus ye...:)


@ izan: Betul izan walau sekecil mana bila dtg dari sahabat kita hati boleh jadi terharu...

sahromnasrudin said...

Salam Aidilfitri 1432H..Maaf zahir batin..Maaf dipinta andai komen dan pandangan saya sebelum ini telah mengguris perasaan sdri.. Semoga ikatan ukhwah sesame blogger kan semakin erat lagi di Syawal 1432H ini..

cik pulau said...

wah best tu.
sya ni.. kad raya pun tak dapat..
apatah lagi hamper..
hhahahaha

anitaare said...

Aidilfitri hari kemenangan
Kejayaan menempuh halangan
Mengenali erti kesenangan
Bagi mereka yang kekurangan

Aidilfitri hari kemaafan
Menghapus kesalahan sesama insan
Memupuk perpaduan sesama ehsan
Mengikat tali keakrapan

Selamat Hari Raya..mohon maaf zahir batin..moga akak sekeluarga berbahagia dihari mulia ini