Tuesday, August 9, 2011

Ujian di bulan Ramadhan

Pada bulan ramadhan ini aku balik kerja awal sikit. Jam 4:30 petang sudah berada dalam perut kereta menuju untuk pulang. Sasaran seperti biasa boleh tiba rumah awal sikit. Namun bila tiba-tiba jalan sesak sehingga berpuluh kilometer mesti ada yang tidak kena. Kamera di dalam beg aku keluarkan bersedia untuk mengambil gambar mengapa dan kenapa hingga teruk benar.

Sesak .....Laluan sebelah yang tidak ada kena-mengena pun kelihatannya jem teruk juga. Kalau hendak melihat apa yang berlaku sepatutnya parkinglah kereta di tempat yang betul . Akibatnya laluan yang dua lorong hanya tinggal satu. Jem teruk di kedua-dua laluan.

Api marak ....... Dari jauh sudah mula kelihatan kepulan asap dan api marak.


Kemalangan...... Hairan yang bersarang di hati tidak boleh menjawab bagaimana kereta itu boleh melompat naik ke atas pembahagi jalan dan melintasi longkang. Tapi itulah dia yang terjadi di bulan ramadhan ini. Kawan aku berbangsa tionghua berkata "Ini bulan hantu sebab itu banyak hantu keluar. Keluarga saya baru buat Hungry Ghost Festival " Kepercayaan kita tidak sama. Apa yang kita tahu di bulan ramadhan ini semua syaitan telah dirantai.



~~Apabila datang Ramadhan, pintu-pintu Syurga dibuka, pintu-pintu neraka ditutup dan Syaitan dirantai" [Hadith Riwayat Al-Bukhaari #1899 dan Muslim #1079]~~


99 comments:

ajumohit said...

kemalangan yg mungkin berpunca dari kecuaian sendiri dan takdir telah menentukannya..didoakan yang terbaik untuk mangsa yg terlibat...mmg kesabaran perlu tinggi di dlm situasi sebegini...

redza said...

kes bawak laju nih..tu yg melambung ke atas tu

sy bila kat atas jln raya cukup risau..kita dh bawak elok2 dh tpi org lain pulak yg tak ikut peraturan

~izan~ said...

alahai..kesian jugak pd mangsa...

kepercayaan tionghua mcm tu rupanya..terbalik...baru tahu..

org m'sia ni prihatin tp kdg2 tak bertempat smpai jem jdnya jalan..huhu

azian said...

kak zakie kami...
dugaan bula puasa mmg sgt hebat...akak, nnt bg no tel ye...tel rusakkk...huhuhu...kang nak beraya nnt susah plakk...adik mesti tak sabar nak jumpa muiz...heheh

mama maman said...

bulan puasa digalakkan lebih2kan bersabar.. dugaan tuh..

Afikah Aziz said...

gerun melihatnya,ni mesti kecuaian dri sendiri..jika tak berhati2 boleh jadi camni la,harapnya kita semua dijauhkan dr semua ni

Sharifah Nadzarah said...

assalam kak
alamk teruk tu..kat area mana tu kak..tak cam sgt lah...
takdir..

ahmad humairi said...

Assalamualaikum,

Moga kakzakie lulus dalam menjalani ujian demi ujian.

Selamat menjalani ibadah puasa, selamat menyambut lebaran serta maaf zahir dan batin.

ainhany said...

salam Ramadzan akak,

Simpati cu,apa yang berlaku tetapi inilah janji2 ALLAH. Sekonyong2 kita bersegera namun ada jua yg memintasnya...Hanya sabar dan redza pengubat lara. Makanya bersyukurlah kerana akak selamat sampai juga hendaknya..

Sama2 kita yakini akan qada dan qadar ALLAH. Muga ALLAH bantu kita dengan sebenar2 keimanan.Amin

p/s : doakan buat anaksaudara cu ye.tqvM

pesona said...

Assalamualaikum Hjh,

Dugaan dibulan Ramadhan agar banyak-banyak bersabar sebelum tibanya waktu berbuka.........

AI said...

- kite pon balik 4.30...

- mcm wartawan kan, get ready dgn kamera hehe

Mommy Fara said...

Wow! Tertanya-tanya gak! Selaju mana dia memecut keretanya smpi terbabas naik tembok tu?

rATu kEBaYA said...

maybe sebab laju sangat kot.

kakcik said...

Kesian pemilik kenderaan tu.

JunAina said...

syaitan di rantai tp hidup kita dipengaruhi nafsu...

Che Mid said...

Skrg ni mudah sangat kereta terbakar sana sini.. dulu-dulu jarang sgt dengar..

WuMing said...

Kemalangan jalanraya adalah berpunca dari kecuaian masing-masing.. Taka ada kena mengena dengan mana Jabatan hantu atau orang bunian..

Kita kena jag-jaga.

Memang kepercayaan ini berbeza ikut agama dan bangsa masing-masing.

YB said...

salam kakzakie,

fahaman kita bertentangan dgn mereka. Kalau ada org kita masih jadi hantu bulan ni kira ikut hantu mereka lah tu.

ikatankasihku said...

Ya ALLAH, keciannya kat orang tu...
bila mata melihat kemalangan ngeri macam ni, macam2 perasaan yg wujud..

bujal X said...

kekadang sikit punya hal jem sampai malam~haih~

cemomoi said...

orang cina la ni memang dengan bizi nak halau antu

antu tak sama le ni...

zue said...

jln mana ni kakzakie...

Norhafiza said...

betul tu kak..kadang2 tersilap fahaman leh kita bertengkar dibuatnya jadi kita kena hormat pd fahaman masing2..

kete tu laju kot tu yg melambung naik huhu...

amirah said...

ish accident pulak time2 nk berbuka..

CT NoArIzAh ArIs said...

Ermm.. kat ofis ni ramai chinese mereka pun cakap takut nk kuar mlm2bulan ni pasal bulan hantu.

s a r said...

banyak ujian bulan puasa ni yang kita tak dapat jangka. innalillahiwainnailahirojiun..

selamat berbuka kak :D

salam.

Ucu Faridah said...

kemalangan tak berbau...
tapi asap kereta tu berbau..
jadi hati2 ketika memandu..

PNGAJARANNYE..kalau kereta eksiden org yang tak berkenaan jgn sibuk nk menjenguk lama2 akibatnye jem sepanjang jalan...
sampai rumah pkl brapa kak..?

alieavea said...

pelik pelik

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

apa khabar kak? lama dh x jengah sini..

kt mana kemalangan tu?

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

curlasttt akak selalu stand by camera dalam handbag ek....teruknyer sampai keta boley terbakar....gerun

Chik Na said...

lately bila kete accident..ada banyak kes yang terbakar...nape yea??

ibundo said...

semuga mereka yang berada di dalam kereta itu terselamat.
apa judah berbuka untuk harini..

Eye_nee said...

kecuaian yg membawa padah..semoga kita lebih berhati2 ketika memandu...

SYANI said...

Tergesa2 nak balik la tu...

miloais said...

kesiannya tuanpunya kereta itew!

kalo ikut kepercayaan orang2 cina... bulan ogos memang bulan hantu...
kawan iols dulu - setiap kali bulan ogos - konpem balik kg nak sembahyang dan buat jamuan utk hantu dengan parents....

tu lah... kepercayaan tak sama...
depa percaya....

even kalo bulan hantu ni... ibu2 yg pregnant pun - mengikut kepercayaan depa.. jangan jalan2 waktu dah nak senja... nanti hantu kacau!

NM02 said...

kes ngantuk kot ni

tak pun laju giler

PinKy MoMMa said...

ya Allah dugaannya..mungkin mengantuk ke?

kak zakie ai folo sini ye..slm kenal :)
slmt berpuasa..

Amy Syaquena said...

Nie confirm bawa laju sampai x cukup meter sehinggakan speed trap pun x dapat kesan kelajuannya..x pun kes x cukup tido sebab terpaksa bangun sahur..memandai je amy punya andaian hehe..

azi said...

Salam Akak..
Saya rasa mungkin dia bawa laju tu..kalau tak, masakkan boleh terbang macam tu...
Akak...wpun syaitan dirantai dibulan ramadan ini..tapi manusia berperang dengan nafsu pulak ...tambah2 kat pasar ramadan...he.he..kalau boleh semua nak...:)

Mohamadazhan.com said...

salam akak, menakutkan juga tgk kereta tu, sampai ke tebing atas dia naik. Berhati-hati ya semasa memandu. Hantu kepercayaan cina dihalaunya dengan mercun sana sini...Melayu memutuskan jari dengan mercun juga..

Umihoney said...

Salam Ramadhan,

Kesian tuan punya kereta tu. Malang menimpa.

Semuga Kakzakie dan keluarga senantisa dilindungi Allah dari bencana.

Umi

ieja amieja said...

kesian dgn mangsa tragedi..melayu ke?? x kira la bangsa apa,,yg pntg kena lah hati2 semasa memandu..bykkan bersabar kak..

QueeN TerataI said...

laju sgt la tu agaknya... ape2 pun kena berhati2 semsa memandu, sebelum memandu bacalah doa spy perjalanan kita selamat sampai ke destinasi dan jauh dari bahaya serta malapetaka.

cikceriacorner said...

semoga kita selamat di mana kite berada..insyaallah..

gadisBunga said...

saya cuak kalau lalu kat tepi kereta yang tgh terbakar.

takut meletup!

Pustaka NurIman said...

turut bersimpati kpd mangsa kemalangan & mangsa kesesakan jalan

perbanyakkan sabar dan berzikir

intan morsalin said...

tqvm kak zakie sudi singgah di umah sya yg x sberape tu...kwn cina sya pon ade citer psl bulan hantu ni & kebetulan anak bos kwn tu eksiden & mati...diorgnyer conclusion..itu hantu suda tutup mata anak bos..sbb tu mata tada nmpak & eksiden...

i follow u kak zakie

saniah said...

alamak kakza..teruknya siap terbakar lagi..seram la..emm saya bila memandu selalu beringat pd diri sndr..jgn laju..jgn laju..speed kills..takut sebab bila laju nnt jd apa emergency tak sempat nk break..bila break emergency hah jadi lagu ni lah..berpusing melompat mcm2 lagi lah..hati hati dijln raya..mm nanti takleh raya..ha ha ha

Zaitun said...

Kurang sabar,pentingkan diri sendiri dan gelojoh mengikut nafsu maka terjadilah seperti ini.Yang menjadi mangsa orang2 yang tak berkenaan.

Acik Erna said...

kakzakie..meangantuk pun iye tu kan..

fazilzura said...

tu sure bwk laju2 tu

~ yus ~ said...

mesti bawa laju sangat tu kakzakie, tak pun mengantuk sangat...

Prince Halilintar said...

berhati2 lah di jalan raya dan patuhi peraturan lalu lintas...jgn lupe doa sekali, insyaAllah dpt hindarkan dari berlaku kemalangan kan..

ieda said...

ya allah sedihnya .. siapalahh empunya kereta tuu kan kak ..

kepercayaan agama masing2 x sama kan kak .. :)

ILA HonEyBuNNy said...

kesiannya..macam mana la keadaan pemndu tu..

kena hati2 la di mana2 saja kan....dah la bulan ramdhan neh...

kita tak tahu apa yang akan terjadi pada kita...

nabilah_2908 said...

gigih akak snap2 gambar... ;)

takziah buat mangsa kemalangan...

Bitt (double IS) said...

perghhh sampai terbakar dibuatnya...bahaya

IMANSHAH said...

mengurangkan memandu pada bulan ramadhan..

Akak said...

kepecayaan masing2 kak....hhhmmm....
bulan hantu

Red said...

malang tak berbau, kan.?

Kawan Dalam Musibah. Kita Buat Apa?
(jangan baca kalau korang tak nak tahu kenapa aku cakap kita sendiri punca kawan korang menderita lebih)

Cikli said...

semoga kita terjauh dari bencana

eelobor said...

ujian yang menguji kesabaran....

Afida Anuar said...

Allahuakbar...kak..macam mana dengan penumpang kereta tu?

Syaitan yang zahir memang takde, tapi syaitan dalam diri yang masih tak buang2...Nauzubillah moga Allah melindungi kita dari segala bencana..

suri solehah said...

innalillah..yang tak tahan terbakar sekali tu..takut nengoknya..
suri sejak duk langkawi ni tak rasa lagi jem2 tu alhamdulillahlah..tp masa kt penang dulu time rush hour nak lepas penang brige mmg bercinta

aku HIV positif said...

innalillah...
apa yg ditakdirkan berlaku tetap berlaku cuma seboleh2nya jgnlah disebabkan nafsu yg terburu2.

alepridz said...

wah dapat tangkap pic kemalangan.... dasyat tu...


HARAPKAN MUKA JE LAWA.. TAPI PERANGAI MACAM _______ (Jangan Klik Kalau Ada Penyakit Kronik)

Citarasa Rinduan said...

salam..
kakakku kak zakie, walau ayu penat.. walau ayu sibuk..
tetap rindu dgn kak...
kak...........
nanti call hp ayu boleh, ada hal..

PS: nie jalan lepas saleng eik?

cheqna said...

allahhuakbar..
ya allah....mesti laju ni....

Santri T.P.I.N.I said...

laju sgt agaknya tu kak... ttg cerita sang kancil tu akak blh download videonya pakai software real player. software tu pun akak blh download juga.

Sekamar Rindu said...

salam..

bulan2 puasa ni kadang2 mata pun boleh jadi ngantuk..

bahaya....

ORLANDO AHMAD said...

ngantok kowt tu yg kereta lompat2

Cik Ina Do do Cheng said...

Assalamulaikum kak zakie


hantulah sangat ye, biasalah bangsa tu suka percaya karut cam tu.Kalau kita pandu ngan cermat dan berhati-hati Insyaallah tak jadi cam tu. kalau dah ditakdirkan jadi pun tak delah seteruk tu. Jem sebab dorang sibuk nak nengok . tengok sekali lau tak pe, jangan sampai berhentikan kereta.

Mamamya said...

masya'allah..sampai gitu sekali keadaanya...ni yg selalu buat lia mmg takut nak drive kete....setakat anta anak2 ke sekolah je lia lps kak....takut dgn kejadian2 mcm ni...

kdg2 kita dah b'hati2 tp kesilapan org lain menyebabkan kita pun t'libat sama...

Liyana Zahim said...

Huaaa.. Tkut nk bawak kete pahni..

fuad ansari said...

barang mungkin kita semua perlu bertukar kepada kenderaan seperti unta lah.. kurang sikit kemalangan jalan raya.. insurans pun takyah nak bayar..tapi kalau road tax, tak tau lagi la kena bayar atau tak..(gurau2 je..) (",)

Kakzakie said...

Terima kasih buat semua teman yang memebrikan komen untuk N3 ini:_

ajumohit, redza, ~izan~, Azian, mama maman, Afika Aziz, Sharaifah Nadzarah (di simpang nak masuk ke Johor Jaya/Desa Tebrau dari arah Cemerlang ke JB), ahmad humairi, ainhany, pesona, Ai, Mommy Fara, Ratu Kebaya, kakcik, JunAina, Che Mid, YB, WuMing, ikatankasihku, bujal x, cemomoi, zue, Norafizah, amira, CT Noarizah Aris, sar, ucu faridah, aliavea, Rina Avail (hampir ke susur masuk ke Johor Jaya/Desa Tebrau dari arah Cemelang ke JB), L@dy @yu, Chik Na, Ibundo, Eye_nee, Syani, Miloais, NM02, Pinky Momma (Kakak dah follow juga), Amy Syaquena, Azi, Mohamadazhan, Umihoney, ieja amieja, Queen Teratai, cikceriacorner, gadisBunga, Pustaka NurIman, intan morsalin, saniah, zaitun, Acik Erna, fazilzura, ~yus~, Prince halilintar, ieda, IlaHoneyBunny, Bitt (Double IS) Nabila_2908, IMAHSHAH, Akak, Red, Cikli, eelobor, Afida Anuar, Suri Solehah, aku HIV positif, alepridz, Citarasa Rinduan, Cheqna, Santri TPINI, Sekamar Rindu, ORLANDO AHMAD, Cik Ina DDC, Mamamya, Liyana Zahim dan fuad ansari.

Terima kasih atas semua komen-komen yang diberi. Kakak rangkumkan menjadi satu moga kita berhati-hati memamdu dibulan serba keberkatan ini... Terima kasih.

sahromnasrudin said...

syaitan mmg kne rantai kak tp warisnya cukup ramai huhuhhh

Maya Mayana said...

kata ustaz yana dulu,yang tak berantai tu syaitan kepala hitam,kira manusia yg perangai dia kurang elok sikit...apa-apa pun berhati2 dlm melakukan pekerjaan ye dan kepada keluarga mangsa bertabahlah...Selamat Berpuasa

abah khalisha said...

dah nama pun accident dah tentu kereta akan terbang walaupun tkde sayap, melompat walaupun tkde kaki..betul tak?

MamaEma said...

kelajuan melampau..sampai boleh melangkau longkang...kereta kecil bawa laju..jadi ringan..so bolehlah terbang..

wahida said...

ish...nauzubillah..
harap kita dijauhkan drp petaka seperti ini...

ibuintan said...

laju dan mungkin mengantuk kot... maklumlah puasa

Sarah Syazwani said...

mcm2 hal bulan pose ni yee..agaknya nk balik cpt sgt..x menyempat..ehh kt tmpt sy pun ada wat festival halau hantu gak

makdara TERdiva said...

dimana2 pun jammed kak bulan puasa ni..
huhu

ariana's said...

Di bulan ramadhan ni..semuanya nak cepat..hingga terabai keselamatan..kalau tak menyusahkan org lain tak pe jugak..

SuriHanna said...

salam kenal kak zie
rasanya kereta tu terbabas..
sy dulu pernah juga terbabas... kereta berpusing nasib baik tak terbakar.. syukur pada Allah...

MOKCIK AZWA said...

Salam kenalan Kakzakie..

Aduhaii..itulah orang di sini kan..sikap prihatin memang sangat tinggi, kenkadang yg buat jemnya sebab semuanya nak menengok kejadian yang berlaku.

Apapun, semoga tuan punya kereta terselamat. Di bulan puasa, kena lebih berhati2, ada kawan suami meninggal dalam kemalangan semasa dalam perjalanan nak mengambil isteri pada sekitar jam 2 tengahari.. dia mengantuk lalu masuk ke laluan bertentangan.

Papa Mifz said...

kepercayaan lain2 kan...biar la dia dgn kepercayaan nye kito dgn kepercayaan kito...

miZz_nizZ said...

kena hati2..kdg2 kite dah hati2 org x pulak deorang g lnggar kite.mcm2 leh jd.

L said...

dugaan.. hati2 dijalan raya.. =)
ibadah sunat vs menda haram
http://lolz-l.blogspot.com/2011/08/ibadah-sunat-tp-xbetul-caranya.html

norh said...

tak fokus waktu memandu...

missgee said...

Kak Zakie,
ngeri aje nengok api menyala tue..
Kena berhati2 bawa keta..
Tak bulih laju sangat..
Nie arr kesannya..
huhuhu

DDrfauziah said...

Aslmkm.
Selamat beribadah.

Teruk juga kiranya!
Hanya Allah SWT & mereka yang terlibat saja yang tahu!
Tapi orang2 Cina memang sejak dulu lagi percaya bulan ni bulan hantu. :)
Mereka sembahyang pun dengan bakar2 juga!

insan_marhaen said...

syukur tak berlaku pada diri kita..

Kakzakie said...

Buat semua teman-teman yg memberikan komen kakak ucapkan terima kasih:-

sahromnasrudin, maya mayana, abah khalisa (kakak tak dapat masuk blog abah), MamaEma, Wahida, ibuintan, sarah syazwani, makdara TERdiva, ariana's, SuriHanna, Mokcik Azwa, Papa Mifz, Mizz_nizz,L, norh, missgee, DDrfauziah dan insan_marhaen.

Semoga kita dilindungi Allah dari bencana seperti ini....

bersama kak Es said...

pemandu tu bawa kereta macam hantu kot... huhuhu

Hanis MY said...

ya Allah, takutnya...sampai terbakar, nauzubillah... semoga kita semua dilindungi oleh-Nya...

nur said...

wah kakzakie sentiasa bersedia.. betulla tu.. setiap perkara ada hikmahnya..

Afzainizam said...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
السلام عليكم ورحمة الله و بركاته
أهلا وسهلا يا رمضان!! ... رمضان كريم
”Selamat Berpuasa & Selamat Berbuka
firestartingautomobil.blogspot.com
bukandoktorveterinar.blogspot.com
~~~~~~~~~جزاك اللهُ خيراً~~~~~~~~~~~~
Jom Terjah entry terbaru ??
tip servis motorsikal kupcai scooter

uihhhh dahsyatnya depan mata tengok api marak keluar tu... Ya Allah mintak dijauhkan lahhh...