Monday, November 17, 2014

Permainan Saidina - Upin & Ipin

Peperiksaan sekolah kebangsaan, sekolah agama dan UPKK semuanya sudah selesai. Keputusan juga sudah diperolehi. Slip keputusan UPKK juga menurut cikgu adik akan diberikan dalam minggu ini. Memenuhi kehendak adik sebagaimana biasa selalu novel yang diminta. Memandangkan tahun ini ada tiga peperiksaan melibatkan adik, mama kenalah bertindak bijak untuk mengurangkan kos membeli novel. Sekolah kebangsaan dan UPKK hadiahnya novel, manakala sekolah agama hadiahnya permainan Saidina. Sebenarnya mama tidak tahu apa dan bagaimana bentuk Saidini Upin-Ipin yang dimaksudkan. Apa yang mama tahu Saidina Abu Bakar, Umar, Usman dan Ali sahabat baginda rasulullah.

Berjuta duit - Kalaulah semua orang simpan duit macam ini punya banyak di dalam rumah bank tidak sibuk buat transaksi. ATM tidak selalu kehabisan duit.
Accessories - Selain duit, ini juga disertakan dalam set permainan tersebut. Ada segiempat yang perlu ditampal dengan sticker geng Upin-Ipin, dua buah dadu yang bila bermain akan dibaling serentak dan kon segitiga biru sebagai penanda tempat empunya rumah/tanah atau properties lain bila sudah dimiliki.
Sticker - Siap dengnan sticker dan segiempat sebagai penanda pemainnya ketika permainan. Kekurangan satu segiempat, adik tampal sticker gambar Susanti menggunakan scrabble yang tidak ada huruf. Cukup satu kumpulan Geng Upin-Ipin.
Sekotak - Inilah set permainan Saidina hadiah kejayaan adik di peperiksaan sekolah agama. Harga RM 49-90/- lebih murah berbanding kalau adik membeli 4 buah novel (sebab adik dapat nombor dua). Jimatlah sikit mama kali ini. Beli novel untuk sekolah kebangsaan  dan UPKK saja. Itu pun belum tertunai lagi. Mungkin minggu hadapan memandangkan minggu hadapan sudah cuti sekolah akhir tahun.
Sabtu petang itu sebaik balik dari membeli Saidina ini kami bermain bersama-sama bagi memenuhi permintaan adik. Mama dan papa pun kena bermain sama memandangkan adik mahu menjadi banker, jadi mama dan papa kenalah bermain untuk lawan dengan Kak Meen. Pecah perut mama/papa dibuat anak-anak kerana permainan ini tidak ada sewaktu kami kanak-kanak dulu, sambil bermain sambal belajar mengenal permainan itu. Sudah tua ini kena pula menemankan mereka bermain. Kalaulah membeli property seperti rumah dan tanah semurah permainan ini mahu mama borong semua rumah dan tanah itu hahaha....

~~ Permainan yang mencabar otak anak-anak untuk mengira bila ada transaksi jual-beli, inilah salah satu darinya.~~



56 comments:

Rapunzel Cikilolo said...

permainan yang boleh membawa kepada gaduh-gaduh manje

:))

Aisy Nasiha said...

Wah..set saidina sekarang ni lawa ya. Ada gambar upin ipin lagi. Sukalah budak2 nak main benda ni..

Yana Shaiful said...

zaman sekolah dulu ada jgk set saidina ni..ala2 monopoli gitu..seronok main dgn abg2..pahtu gaduh sbb kt bankrup hihii.. skg ada set upin ipin plak..cantikk ^_^

zila norazila said...

cantik plk,untung bdk2 skrg kn..zaman kita dulu main congkak n guli jew klu cuti..klu dah bosan main baling selipar..he hehe

lia ummiirfan said...

main ni boleh gadoh.. 😂😂😂hahaha..

faraherda.razalan said...

Salam kak. Eh, mcm best je permainan saidina ni. Kena tunggu aydin besar sikit, boleh ajak dia main sekali. Hehehehehe!

paridah said...

TAHNIAH ADIK...ANAK2 MUSIM CUTI ELOK BERKURUNG MAIN SAIDINA R LAIN...KALAU ASYIK MERAYAU CARI KAWAN RISAU JUGA KAN...

Kayu Manis said...

tahniah adik kejayaan demi kejayaan..
alhamdulillah
mesti k.zakie bangga dgn adikkan..doa ibu tiada hijabnya..

Nor Azimah said...

macam tu la kak bila dah masuk musim cuti panjang ni, kena sediakan segala macam mak nenek permainan dan game supaya anak-anak tak bosan, macam saya kat tadika jenuh kena fikir aktiviti untuk sebulan cuti tu, kalau takde aktiviti diorang bosan kita pun bosan, jadi ni dah start merangka aktiviti untuk diorang tu. Nampak menarik juga game yang adik beli ni kan, bolehla saya cari juga, thanks kzakie secara tak lansung bagi idea, he he.

Fifi Nadhrah said...

kak.. permainan ni best.. boleh mengeratkan silaturrahim.. dari main gadget.. permainan macam ni la bagus..

SalbiahM said...

suka main saidina!bagus game ni, melatih anak-anak berfikir dan mengira

idzwa kamaruddin said...

kak!mane nak cari ni..saya nak beli nak hadiahkan untuk syahmi la kak! ;)

Falsya said...

Dh lama xmain saidina..bestnye..tingat dulu time main saidina ngan adik beradik..smp bergaduh2..ahahaha..

Zee Suhaini said...

mainan zaman kita kecik2 sulu ni kak..hehehe

pepon tahniah adik..

Lynn Hamzah said...

Wah...Upin Ipin pun dah kuarkan SAIDINA juga yer...Bagus nie...

babYpose said...

tahniah Adik, pandai belajar pandai pilih mainan, mama papa pun happy, menarik mainan ni kak zakie, teringin nak main dgn snak anak jugak :)

norhidana miswan said...

waaaaaaaa bestnyer.... teringat dulu2 pas peksa akhir thn takde belajar2 cikgu pun asik tak msk kelas... mmg kejenyer main lah segala indoor game mcm saidina nih, conkak, karom n mcm2 lg lah hehehe...

❤Kamsiah❤ said...

anak2 saya main ni bila blk kg..main dgn sepupu2nya yg berderet2 ramai...

Mar Mansor said...

permainan ni yang kami suka main bila tiba cuti sekolah..siap boleh sambung semula lepas tidur..seronok

Aziela said...

Kakak, saya rasa macam nak beli juga lah. Cantik set dia...hahahaha. Saya dulu2 selalu juga main. Riuh rendah mainnya. Kadang2 sampai terlajak waktu tidur. Sekarang, Adam menyambung legasi. Kemahiran mengira dan melabur sangat diperlukan...hehehe

aizamia3 said...

betul kak.. kalau rumah boleh dibeli macam harga dalam saidina tu.. takde kedengaran rakyat kat Malaysia ni hidup dalam kekurangan.. ;)

Nafira usof said...

Zaman Zura dah ade dah permainan nih. tapi X de lah secomel Adik punye nih.. siap ade stiker2 geng2 upin ipin. hehehe.
bagus sebenarnye permainan nih kan kakak~ ajar anak2 guna duit dengan bijak. kalo mamapapa joint skali lagiiiii bagus.. kualiti time untuk anak2.. hehehehe

Daddy Ziyyad said...

hahahaha..mmg ni mainan tipikal bila tiba hujung tahun kak zakie..saya dulu masa darjah enam pun, abis UPSR main Saidnina...main chess

Nieyl said...

Penah seketika dahulu...
main saidina dengan ayah..abg ngan kakak..mmg best...main seisi keluarga..:)

Normala Saad said...

Permainan ni seakan monopoli game juga..versi melaysia..bagus lah..ada alternatif

Mummydearie said...

Pandai betul Les Copaque ni cari duit. Macam-macam produk Upin Ipin yang dikeluarkan. Saya tak tahu pun tentang ni. Nanti nak carikan untuk si Abanglah. Tapi, kalau main di rumah, si Adik dah tentu sibuk juga nak beli properties nih! Aduh!

Saya lagi jimat, kak. Abang tak minat baca novel. Dia minat DVD game je. So, RM5 satu, okeylah ^_^

Ujie said...

syok main ramai2 ni.

saya pun ada beli (tp bkn yg upin ipin lah), main berdua dgn suami. kdg2 dgn anak sedara. Tp tu dululah...zaman awal2 kawin, kerja tak sibuk. hehe

Rai OurKizuna said...

hahaha.. ada saidina upin ipin rupanya.. dulu kami main jugak.. tapi takde la yg upin ipin.. main adik beradik sampai pukul 3 pagi baru habis.. haha

elly nadyra said...

saya main monopoli plak ngan anak2
nangis anak saya semua sebab bankrup
kahkahkah
syok lak sesekali men ngan derang
terus derang tak nak main ngan saya kak esok harinya
takut bangkrup lagi la tu

:: Cik Viva :: said...

comel pulak siap ada gambar watak2 upin ipin..anak2 buah selalu ajak main saidina ni...layan kejap je pastu boring lh..dah dewasa ni cam malas lak main...heheh

Bunda a.k.a KN said...

Tengok permainan saidina tu teringat pulak....masa anak2 kecil2 dulu pernah jugak ikut joun sekali main dengan dorang...

Kadang2 tu dorang main dam ular pun layan jugak..

Tihara said...

dulu saya suka main sahibba
game2 macam ni lagi bagus sebenarnya kan mbakyu ^_^

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...bestnya mesti adik seronok bermain versi melayu ni...:)

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

hihihi .. Nabil jer selalu nangis bila main saidina ni kakzakie.. kakak2 rajin nyakat dia..

Ann Ishak said...

saya ingat saya sorang je yang tak pandai main saidina ni :)

Diana Rashid said...

ini lah satu2 nya permainan yang boleh buat kita kaya seawal kanak-kanak..heheh

Diana Rashid said...

ini lah satu2 nya permainan yang boleh buat kita kaya seawal kanak-kanak..heheh

Fiza Rahman said...

Dapat saya bayangkan akak ngan anak² main saidina ni. Tahniah adik.

saniah ibrahim said...

zman kakak dan abang Iman dulu ada juga saya belikan ...saidina ,sahiba dan ntah apa ke nama lagi tu...dah Iman sorang ni macam tak minat je...ada lagi permainan tu simpan jadi brg antik je...tapi tngk upin ipin punya ni macam best ...kalau saya belikn Iman agaknya berminat ke agaknya...

Najib Ariyan said...

uishhhhh tak nak lah main mende2 mcm ni... selalu kalau main ngan bebudak ni mcm kena buli jer.. kalau kita menang dia marah pulak... utk mak bapak bagus nih...

nurbijen said...

Masa kecil2, saya suka lepak rumah kawann main saidina ni.... Rasa mcm kaya jer bila dapat pegang duit banyak :)
Kalau kat sini, game ni mereka panggil monopoly... Ada mcm2 monopoly yg dijual utk pelbagai peringka umur... Best jugak family time dapat main monopoly ni :)

Zaitun said...

Masih ada mainan ini lagi kakzakie. Dulu anak2 kak zai masa kecik rajin main dengan saya dan baba mereka.

PeRdU cINta said...

Daya tarikan saidina semakin kreatif kak..menarik sangat..menajamkan ilmu matematik ni..

LYAfrina said...

lya suka main saidina ni.. tp saidina y dulu2 tu.. baru tahu ada permainan saidina upin ipin.. hehe

LYAfrina said...

lya suka main saidina ni.. tp saidina y dulu2 tu.. baru tahu ada permainan saidina upin ipin.. hehe

hainom OKje said...

Dah ada versi Upin dan Ipin pulak yeh Saidina ni kanda.....
Tahniah buat adik.....tahniah jugak buat kanda....

Cik Sibuk said...

Waaa game yg membawa stress. Bkn stress main game. Tapi nak kena ngemas sbb bdk2 nnti sepah2 duit tu semua. Grrr

aby said...

salam kz ..
zaman kita permainan tu di panggil MONOPOLY .. bagusnya permainan ni, ianya bleh dimainkan dgn beberapa org .. klu dengan famili member blh merapatkan kekeluargaan tu ..

NoEn said...

best ni main ngan ank2

Bin Muhammad said...

Seronok main saidina ni. Selain faktor nasib, ianya mengajar kita mengira dan pemilikan hartanah. Dulu kalau main sesama adik beradik...sampai satu hari suntuk mengadap mainan ni.

Nurulhuda Abdul Latip said...

Menariknya permainan saidina upin ipin ni kat mana nak belinya??? Saya suka main saidina ni tau.

Myra Jay said...

Bagus game ni..
Tambahan ada Upin Ipin lagi bersemangat la :D

Yana Yani said...

saya pun sebenarnya mencari saidina upin ipin ni
tapi tak jumpa lagi
bukan rezeki afif dan aisyah agaknya

Jari Manis said...

JM pun x pernah main games saidina ni...kalau beli pun x de 'geng' nak main :-)

QasehnyaRania said...

pernah main games ni dlu
sronok bab mmbeli hartanah

kelate_girl79 said...

nak tanya..bli kat mane ni ek...murah ni.