Wednesday, August 19, 2015

Masak sendiri, makan sendiri

Hidangan makan tengahari semalam
untuk tatapan di hari ini
ada ikan asam pedas dan juga ulam
tempe cili+bilis goreng kicap & tumis carrot+brokoli



Nasi masak di dalam pejabat
panas-panas makan sungguh nikmat
selain aku dapat berjimat
malas mahu turun panas teramat

~~ Hari ini aku bawa sayur bening kobis+kentang+suhun, ikan goreng dan terung masak pajeri. Jam 11:45 nanti baru aku tanak nasinya.~~



53 comments:

paridah said...

wah masak sendiri kat ofis sedap tu makan ramai2 bersama rakan sekerja...lauk2 yg dijual dikedaipun kdg xmenepati selera kita...boleh berjimat lagi...bawa lauk dari rumah masak nasi di ofis makan tika msh panas..hmm dap.

Zee Suhaini said...

meriahnya kak..makan sorang habis ke tu?
masak nasik selalu berapa pot?
sekarang memang cuaca panas kan..zee pon tapau nasik lemak pagi.. tengahari baru makan..huhuu..tak serajin akak ni..

Sura Mohd said...

yang ni Sura tabik ngan kakZakie..rajin tau akak ni..
lauk simple tapi menyelerakan..:)

lia ummiirfan said...

wahhh kak zakie.. bestnya lauk dan puas hati kan bila makan gini.. :))

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

teringat masa kat ofis lama dulu.. nasi memang masak sendiri..

Nurulhuda Abdul Latip said...

Sedapnya, lagi puas hati kan..Hari ni tak sempat nak buat bekal pagi pasal bangun lambat!

AMIIZAA said...

bestnya kak boleh masak nasi kat opis....:)
lagi puas hati makan dari air tangan sendiri:):)

Nieyl said...

Selamat Pagi...
Singgah sini...
bestnyer...nieyl pun suka potluck mcnie kat opis... =)

lieyalatif said...

ehh same la kite kak...main masak2 di pantry...semalm buat mee bandung...hari ni mee sup...jumaat ni nasi llemak plak hahaahaha...adoii dpt geng suke masak ni mmg menjadi laaa....setiap sorang bawak barang sorang sikit.... jimat pun jimat heheheehehe

menu akak menarik tu....kalo makan ramai2 mmg sedap jadinyer....leh bertambah2 makan dibuatnyer...

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Wah seronok masak sendiri bawa nasi ke pejabat. Jimat dan yakin apa yang kita makan, sebab masak sendirikan Kak.

♥ ROS ♥ said...

Bestnya kak masak menu sendiri... jimat jgak kan...
:)

Eye_nee said...

Jimat pun jimat..masak sendiri terjamin kebersihan...best yer kak..saya ni tetap lah berbeli....asiklah bg alasan penat...

Fazleyatul Aini said...

dulu rajin gak bawak lunch box. sekarang dah malas huhuhu

Puan Wawa said...

Masak dalam ofis? Bagusnya akak..")
Masak asam pedas tu lme dah wawa tk merasa.. Sedapnya laa hai..")

nohas said...

sedapnya lauk semalam dan hari ni..

homecook food lagi OK dari yg di kedai..

Rinna said...

Wahh meriahnya lauk.. sedap2 plak tuh.. makan ramai2 yer.. :)

aizamia3 said...

Selagi boleh jimat saya akan jimat kak.. ;)

PeRdU cINta said...

simple tapi sedap..jimat itu penting..alhamdulillah rezeki..syukur selalu..

norhidana miswan said...

menu seimbang n lengkap , senang je kan kak msk nasi je...

rajin betul akak bwk bekal mcm2

adarnadzmie said...

sedap tu menu2 akak....:)

lovely said...

masak sendiri lagi berselera kan..

Falsya said...

sedapnye...lg puas hati masak sendri kan kakak..hehe

nurbijen said...

nak jadi officemate kakak boleh? hehehe
Betul lah, malas nak keluar cari makan di musim panas macam ni...

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Lauk simple tu yg sedap kakzakie..
Saya bila ada lebih lauk malam baru bawa ofis..
Ikutkan hati memang malas nak turun dengan cuaca yg panas amat ni..
Kalau tak pergi beli lapar lah perut hehehe :D

ummi aqilah (LM) said...

Sdpnya lauk asam pedas tu kak. Lauk bening hari ni tu lawan ikan goreng pun sedap. Ye la.. Ada pula nasik panas,mmg tak toleh kiri kanan dah kan kak

Daddy Ziyyad said...

Pajeri terung!
Wahhhh..best!
Susah nak cari lauk ni kat kedai kat sini...

iryanty ahamad said...

betul tu kak..selagi boleh berjimat kita mesti berjimat..

saniah ibrahim said...

Sedap tu kakzakie...masak sendiri menepati citarasa sendiri ,kalau bli ada je yg tak kena pd selera ..boleh jimt lgi.

saniah ibrahim said...

Sedap tu kakzakie...masak sendiri menepati citarasa sendiri ,kalau bli ada je yg tak kena pd selera ..boleh jimt lgi.

saniah ibrahim said...

Sedap tu kakzakie...masak sendiri menepati citarasa sendiri ,kalau bli ada je yg tak kena pd selera ..boleh jimt lgi.

kisah earty said...

Rajinnye memasak kak zakie.. :)

Nastyna said...

saya ambilkan pinggan yer kak.. jemput diri sendiri makan sama, boleh? hahahaha dah la tengan tepu otak pikir idea nak masak apa hari ni, adoi.

Kayu Manis said...

terung tu yg paling mengancam jiwa,..nak sikit kak...tak msk ni

TukangKebun said...

Seronok dapat makan camni dalam opis KakZakie.
Lebih selera dari makan di luar.
Dapat tanak nasi panas-panas yang syok tu.

ohpanduan panduan said...

Sedapnya makanan akak. Terliur tengok ada lauk macam-macam.

wahida said...

kita masak sendiri lagi sedap kan kak...jimat pun jimat...

Mummydearie said...

Rajinnya kak. Banyak tu berbekas-bekas lauk-pauknya. Kalau saya berbento, saty bekas Ben 10 anak bujang saya jerk saya campur semuanya :)

Zaitun said...

Selain dari boleh berjimat makanan yang dimasak terjamin kesedapan dan kebersihannya.

eija_sweetmama said...

betul tu kak masak sendiri lagi jimat, antara rajin dgn tidak je kan.., akak ni kira rajin la bawa bekal g pejabat..

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Satu idea yg bagus ni Kak Zakie.
Mmg harus dikekalkan.

nor azman said...

Terbaikk laH

eelobor said...

banyak keuntungannya....lagi jimat, lagi puas hati, kenyang, murah, berbaloi, bersih, sihat, banyak lah kalo nak list kan. Cuma perlu ada satu jer.... "rajin"

Nor Azimah said...

Assalam kzakie, saya pun bawak lauk dari rumah, bole berjimat, ada zesekali beli, tak bole makanjugak, ikannya hanyir, tak lalu tak lalu tekak nak telan.
Sedapnya asam pedS Johor..

nur hifzan Zanini said...

Assalamualaikum kakzakie, memang the best! Tengok pun sedap apa lagi yang menikmati!

Jemput singgah ke blog saya, VitaminSuci. Saya dah add link blog kakzakie di bloglist saya. Terima kasih.

Inani Hazwani said...

sedapnyaaa kak :D

Awaza Ns said...

Sedap tengok mknan tu sambil click follow,sudilh singgah n follow blog ni ek
http://awazans.blogspot.com

Malinda Ismail said...

Rajinnye akak....makan masakan sendiri jugak yg best dan sedap kan kak....mesti kawan2 akak terliur sambil skodeng2 akak tengah makan....kikiki

Dkna Abza said...

terliur pulak tengok menu ni kak..

@na said...

Assalam kakzakie,
bertandang menikmati hidangan sihat akak...setelah lama tak berblog...hehehe

Athirah Diyana said...

sedapnya lauk tu ya Allah. simple tp menyelerakan

Yusla Mahat said...

Jimat banyak jika kita bawa bekal.
Singga blog ummi yerr... tq

hainom OKje said...

Makan dgn sapa kanda.....mcm banyak jer lauknya tu....habis ke?

QasehnyaRania said...

alahai bestnya bawa bekal ke pjbat.
mmg nikmat sgt dpt mkn air tgn sndiri, kan.

pppstt: cepat singgah blog saya.ada sesuatu di sana