Monday, August 1, 2016

Indah dan nikmatnya balik kampung

Sungguh banyak keistimewaannya bila balik kampung. Lihatlah apa yang kami perolehi untuk minggu ini. Minggu lepas punya hasil pun tidak habis lagi. Minggu lepas aku membawa balik terung putih, kacang panjang, cili dan telur ayam kampung. Minggu ini dapur kami ada hasil ini dari kampung.

Hasil 1 - Pucuk manis 
Dua bekas - Siap disiang untuk disimpan di dalam peti-ais. Satu bekas sudah menjadi hidangan makan malam tadi

Hasil 2 - Limau kasturi yang semakin banyak yang rosak di pokok tidak tahu mengapa. 

Hasil 3 - Tidak sempat membesar sudah menjadi mangsa kena petik. Tiap minggu di tuai mana sempat membesar.

Hasil 4 - Pucuk ubi siap sudah disiang masukkan ke dalam bekas. Tunggu masa saja menjadi hidangan di atas meja bila-bila masa.

Hasil 5 - Ayam kampung yang sudah siap dibersihkah. Jenuh membersihkan bulu-bulunya. Apa lagi jenis yang umbi bulunya tertanam di bawah kulit. Dua jam mengulek 3 ekor ayam ini.
Sepiring - Sedia untuk digulai sebagai makan malam kami
Siap! - Selain tumis pucuk manis, gulai kari ini juga menjadi hidangan makan malam kami malam tadi. 
Lempeng - Buat juga lempeng gulung untuk dicecah makan dengan gulai kari di atas.
Selain dapat menggembirakan orang tua yang kita kunjungi. Atau mengeratkan ukhuwah yang sedia ada, balik kampung juga menjimatkan barang dapur kita. Tidak perlu ke pasar untuk dua-tiga hari. Apa lagi sejak ramadhan lepas kami ada sedikit cuak untuk membeli ayam dipasar apabila ada isu berkaitan virus yang menyerang ayam. Lebih selamat makan ayam yang kita bela sendiri.

~~ Ekonomi negara dikatakan semakin baik tetapi buat aku rakyat marhaen terasa kos semakin naik dan terus naik. ~~


29 comments:

Khairul Bariah said...

untung orang ada kampung ni, semuanya ambil aje tak perlu membeli. Jimat wang belanja dapur.
saya pun kalau nak guna sikit-sikit je pergi ke rumah emak. ada lah sikit2 yg dia tanam.

Mummydearie said...

Untunglah kak masih boleh memetik, mengambil mana dapat secara percuma. Jimat dah kos 2,3 hari ya tak! Macam saya ni memang kena membelilah aje. Kalau balik kampung pun bukan ada apa yang nak dipetik. Harapkan laman rumah aje luas!

Betul tu, kak. Saya pun rasa segalanya macam makin naik harga lebih-lebih lagi lepas raya ni. Dalam kita tak sedar, harga barang semua dinaikkan!

ujie othman said...

wah kak..ni betul2 jimat! Macam2 ada.
Tapi part nak bersihkan bulu ayam tu yang letih. hehe

Norhayati Mohd Isa said...

Jimat belanja dapur akak utk 3 4 hari ye kak...
Sedap pulak tengok kari ayam kg akak... cicah pulak dgn lempeng .. emmmm dapnya ;)

Amy Hilmirda Daud said...

bestkan kak bila balik kampung boleh bawa balik macam2.

Zee Suhaini said...

nikmat yang tak terhingga kak..bestnya kalo kampung dekat..

Nooriah Abdullah said...

Bestnya kan kakzakie balik kampong
Semuanya free of charge
Lazat segalanya
Ayam kampong tu lama dah tk mkn lah buat rendang sedapp tu

wahida said...

wahhh...best ni kak...dah jimat duit belanja dapur utk 2 3 hari ni kak...
betul org cakap, tak salah berbudi pada tanah, mmg dia kan bagi hasil pada kita...
sedapnya kari tu kak oiiiii

Sue Bee said...

Gambar sayur paling atas tu, kalo kat Sarawak, kami panggil cangkuk manis. Sedap kalau di tumis bersama telur atau labu kuning atau pun dihancur sikit goreng dengan bihun

Amanda Suria said...

Seronoknya kak..terus rasa rindu kat kg..SA dh hampir 2 bulan x balik seremban...habis masa kat kl je sbb mak masih di IJN

Fazleyatul Aini said...

pucuk manis tu sedapnya kalau buat masak lemak putih
sayur kampung memang sedap

Ann Ishak said...

memang sangat rare sayur2 tu semua, kalau ada dekat kl ni mesti harga 'membunuh'. untung sangat kalau masih ada lagi kampung yang tanam sayur2 ni semua. belimbing besi tu kalau masak asam sedapnya kak...

Nor Azimah said...

Saya dh takde kg huhu..
Ada, cuma bila org tua dh takde tak seronok sgt nk balik, kt kg ada makcik, tapi tk sama dgn mak sendiri.

Bestnya makan ayam kg kan kak. Pejal isinya, makan sikit pun terasa, apalagi sayur2 kg yg mmg fresh tu, free if charge lagi, tambah best..
Takde kg di dunia, buat persediaan pulang ke kampung akhirat...jom kita.

Nor Azimah said...

Saya dh takde kg huhu..
Ada, cuma bila org tua dh takde tak seronok sgt nk balik, kt kg ada makcik, tapi tk sama dgn mak sendiri.

Bestnya makan ayam kg kan kak. Pejal isinya, makan sikit pun terasa, apalagi sayur2 kg yg mmg fresh tu, free if charge lagi, tambah best..
Takde kg di dunia, buat persediaan pulang ke kampung akhirat...jom kita.

Malinda said...

segar dan bole kire organik gak kan kak sayo2 dan ayam dari kampong tu...sedapnye ayam kampong lama dah x makan...dedulu time kekecik selalu je apak potongkan utk kiteorang...memula rendam dlm air panas pastu reramai cabut bulu2 ayam tu...kendian bapak salai pulak sebelom di potong2 dan seterusnye di masak...dedulu bukan ayam je puas makan itik pon sama...kiteorang goreng gitu je kak makan panas2 sedappppnyeeeee...

takdenye semakin baik ekonomi negara kite ni kak...makin parah adalah...ni minyak naik lagi makna nye barang2 asas bakal naik gak pasni...nasib badan :(

paridah said...

banyak hasilan kampung sumber rezeki kakzakie n famili segar n semulajadi ...sentiasa mengeluarkan hasil yg xputus berkat kerajinan ayahanda kakzakie.

saniah ibrahim said...

dulu masa makpak ada kat kampung bila balik tiap bulan jenguk mereka,selalu bawa sayur2 dan ayam kampung macam kakzakie ni .Sekarang bila sanak sedara datang kat rumah saya pula saya yang beri mereka apa yang kami tanam tapi takdelah ayam kampung.

Normala Saad said...

Paling best ayam kampung tu la...semenjak arwah pak & mak pergi tak ada dah ayam kampung kat rumah saya...dulu2 raya mak suka buat serondeng ayam kampung. berjam-jam masak...

Irda Garmin said...

gulai ayam kampung adalah feveret irda,walaupun ayam kampung ni lebih kecik-kecik dagingnya tapi rasa ayam dia lagi sedap..mmmphh menyelerakan sungguh ayam kampung gulai kak zakie,irda kalau balik kampung inlaw,sayur pucuk ubi,belimbing,limau kasturi tu menjadi kewajiban bila balik kl...:)...kak nak sikit gulai ayam kampung tu..hehehe

idzwa kamaruddin said...

Ya Allah kak nikmat terindah kan...sedap nyer nampak gulai ayam tuuu ;)

eh akak dah jadi macam saya..blogslist tak naik. saya ingat akak tak update semalam..pagi ni baru jenguk tgk-tgk ade entry baru. jadi mcam saya dah update semalam tapi hmmm..

Ezy Loy said...

kampung mmg best.. byk hasil..
mmg syok duk kat kmpung.. hihi

hainom OKje said...

Kanda bagi yang penuh kebun dengan sayur sayuran mungkin jugaklah boleh jimat kos perbelanjaan dapur tapi macam kg dinda yg tiada siapa pun yang menanam dan membela ayam memang sama ajelah kanda hihi....

Nampak sedap kari tu kanda. Dinda pun baru menjala weekend baru ni

Puan Wawa said...

sedapnyaa kak.. makanan kampung lagi tambah selera makan..")

Angah said...

alhamdulillah, beruntunglah ibu bapa kita yang tinggal di kampung, jimat lima enam ringgit untuk sayur dan ulam-ulam..

PeRdU cINta said...

Seronok kan kak balik kampung...PC pun seronok bila balik kampung...ada je yang di bawa balik...serai,,limau kasturi..kelapa muda..cili,.

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...yer la mmg seronok kalau dpt balik kg...semuanya ada kat kg...bestnya peik sayur2 kg...belimbing buluh tu yg sedapnya letak dlm kuah masak lemak...tadi baru hubby ckp terigin nak cari belimbing buluh ni...:)

Othman Zan said...

Kakzakie.. besnye lempeng tu.. (dr sudut mata OZ yang puasa ni).. hehe

Faarihin Talip said...

Hasil kampung memang tak pernah mengecewakan. Kos makin tinggi, rasanya inilah masa nak kembali berbakti kepada tanah. Huhu.

TukangKebun said...

Bulan lepas terkejut beli jagung seguni naik RM5 jadi RM65 sekarang.
Belum sampai lagi 2 tahun kami perhatikan harga jagung makanan ayam boleh naik sampai RM15.
Roti krim pun boleh naik 30% lebih harganya banding 2 tahun lepas.
Apa nak jadi dengan negara kita kan???
Ekonomi naik macam harga barang pun naik does not make sense kaaannnn....