Friday, November 4, 2016

Nasi lemak sambal sotong kembang

Sejak Rabu petang aku sudah tidak sedap badan. Seketika Allah menguji kekuatan diri. Demam dengan menggigil tidak tahan petang jam 3:30 aku sudah tutup komputer dan kunci bilik dan balik terus menuju ke klinik. Pecah rekod untuk tahun ini aku dapat cuti sakit yang tidak dapat dielakkan. Biasa walaupun mendapat cuti sakit aku masih gagah ke pejabat, tetapi semalam aku benar-benar lembik apa lagi bila ulang-alik ke bilik kecil. Semoga hari ini dan seterusnya akan lebih baik.

Paparan hari ini aku masak nasi lemak pada hari Ahad lepas di rumah kami. Masak bukan untuk sarapan pagi tetapi untuk hidangan makan tengahari.  Hanya mama dan papa yang makan waktu pagi. Anak-anak semua makan hampir menjelang tengahari. Pagi semuanya bersarapan dengan buku, majalah, lap-top dan handphone. Bila lapar baru sarapan tetapi sudah hampir tengahari.

Sambal tumis - Sotong kembang direbus dahulu bagi lembut dan hilang airnya. Sambal tumis semua orang tahu. Buat seperti sambal tumis biasa. Setelah mendidih baru masukkan sotong yang telah direbus dan ditoskan. 

Gandingan 1 - Hirisan timun dan ayam goreng.

Gandingan 2 - Ikan bilis dan telur rebus. Kacang tanah tidak perlu di rumah kami sebab anak-anak kurang gemar kacang. Mama/papa pula sudah tua elok juga dapat kurangkan kolestrol dari hidnagan yang sah-sah penuh berkolestrol ini.

Siap - Nasi lemak aku tanak biasa dengan meletakkan sedikit halba dan halia. Masukkan juga serai dititik dan daun pandan. Garam dan santan sudah pastilah - itu saja. 
Memasak akan lebih mudah apabila ada permintaan dari ahli di dalam rumah. Selain memudahkan minda berfikir mahu masak apa, apabila hidangan sudah sedia di atas meja pasti mereka yang masuk ke dapur dengan lebih ceria. Tidak perlu lagi bertanya "Mama masak apa hari ini?" 

~~ Terlalu banyak resepi bangsa kita sehingga pening tidak tahu mahu masak apa.~~


43 comments:

Normala Saad said...

Salam Jumaat Zakie...amboi terliurnya tengok...pagi2 ni duk balas comment tertengok menu ni..nyum2...belum sarapan lagi ni..hahaha...

CikNaa said...

syafakillah kak.. sekarang saya dah suka sambal sotong tu, dulu-dulu tak makan.. alah lapar pulak baca entry akak ni..hihi.

dorsett pink said...

Akak. Akak tlg pos nasilemak sambal sotong ni ke umah saya kak. Ni faveret saya ni...

Umie Adli said...

lengkap lauknya kak. esok nak buat nasi lemaklah.boleh skip masak tengahari. hihihi

norhidana miswan said...

moga akak cpt sembuh

menyelerakan betul ns lemak akak tuh
lagi2 ngn sambal sutun tuh

Atie Yusof said...

Salam Jumaat kak..moga makin sihat hendaknya.. sesekali di uji dgn sakit utk rehatkan badan tu kak.. hehe
senang sikit nak masak bila ada request, memang tak pening dah nak fikir.. nasi lemak sllu jadi pilihan.. :)

Kakcik Nur said...

Lengkap set nasi lemak Zakie ni... terliur kakcik. :)

Anak-anak sekarang macam itulah. Sarapan dengan hp, iPad, laptop dan yang sewaktu dengannya...

Nooriah Abdullah said...

Salam jumaat kakzakie
Alahaiii tak sihat ke ni??
Takpe ujian sedikit sakit yg Allah beri kan
Moga kakzakie lebih sihat lepas2 ni ya
Btw nasi lemak yg mengancam lah sbb ada sambal sotong fav kaknoor

paridah said...

Salam jumaat moga kakzakie cpt sembuh berehat n mkn ubat..sedapnya nasi lemak lengkap lauknya kenyang sehari kalau mkn tu.

LiNda said...

sedapnyeeee nampak nasi lemak smbal sotong tu. Fevret husbnd sy. Moga cpt sembuh ye :)

Ann Ishak said...

weekend ni akak masak nasi lemak lagi tak, saya nak datang breakfast dekat rumah ni :p

Mar Mansor said...

sama la kak..pagi ni saya masak nasi lemak

Sue Bee said...

nasi kalau ditanak dengan halba, paling SB suka..harum pastu dengan rasa lemak santan lagi.

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...sedapnya menu nasi lemak tu berselera nya rasa...sambal sotong tu yg bestnya...:)

Lokman & Laura said...

alahai...

gagah lagi akk memasak walau tak sihat?

semoga cepat sembuh ya.

PeRdU cINta said...

Aroma nasi lemak tu...subhanAllah...dah boleh buka selera...

idzwa kamaruddin said...

SEDAP NYER sambal sotong!

Semoga cepat sembuh kak.

Unni Anje said...

sakit tu phampus dosa2 kecil..moga cepat sihat...

bliur tgk nsi lemak

Wani Sukarno said...

Get well soon kakak... wani baru2 ni dah stop dah makan sotong kembang, sedap tu memang sedap ... huuu.. tambah lagi dgn nasi lemak ..

Norhayati Mohd Isa said...

Saya pun sama kak zakie..
Bila masak nasi lemak smpi ke tengahari lah makannya :)
Anak2 suka kan.. hendaknya ada ayam goreng tu..

Semoga kakzakie terus diberikan kesihatan yg baik.. Aamiin

Mummydearie said...

Yang statement last sekali tu saya setuju sangat. Terlalu banyak sangat resepi sampai tak tahu nak masak apa. Balik-balik masak menu yang kita dah biasa masak hari-hari.

Saya pun buat sambal sotong semalam sebab teringin alahai nak makan. Masak nasi putih aje. Itu pun kalau di rumah, segala seafood ni saya aje yang bedal seorang sampai BP naik! Yang lain tu tak makan!

Nieyl said...

Singgah petang...:)
pagi tadi bz x sempat nak singgah...
sedapnya nasi lemak...tapi nieyl x makan sambal sotong kembang tu...
esok nak buat jugak la nasi lemak.. :)

Qhaifa Nur said...

Moga akak diberi kesihatan yg baik, amin...
Nur klau masak nasi lemak hingga ptg makannya...sekali masak kak
Malam kita fikir lain pulak...suka sambal sotong kembang tuhhh

Irda Garmin said...

moga cepat sembuh kak...sedapnyaa sotong tu

makchaq said...

Rajinnya kakZakie lorek2kan sotong tu

nadhie wueen said...

amboi sedapnya kak... terliur tengok ni :D

Nor Azimah said...

Alhamdulilah, lega sikit saya hari ni.
Saya pun sama kak, kalo masak nasi lemak tu, masak bebanyak sekali utk mkn tghari, kalo cukup smp ke petang, haa, mkn je, senang kerja ibu, malas naw nak masak bebanyak kali ni.
Demam virus ke kak, anak tadika saya ramai kena demam virus.
Moga cepat sembuh ye kak

suka suka said...

Dah lama tak buat nasi lemak..

Kamsiah Yusoff said...

semoga kesihatan kak zakie pulih sepenuhnya...musim2 hujan mcm ni..cepat ja penyakit menyerang..

NanyFadhly said...

Kak..semoga cempat sembuh yer. Anyways, saya tak pernah masak sambal sotong tuh. Kena rebus dulu yer. Kalau tak sure gigil2 kan nak gigit! Hahaha...Anak2 saya pun sama. Selalu tanye...mama masak ape today?

aby said...

salam kz ..
podo karo aku .
2-3 hari kiyer orak sihat , pilek + meriang ..
tp kerjo dewei yor orak ono MC.. mangan bubur McD waeh.
selera makan orong ono la ..
weroh panganan opo pun orak selera la ..

suri solehah said...

Lama tk jenguk blog...moga akak dah kembali sihat..
Sedapnya nasi lemak..tgk sambal sotong dipotong cantik..terliur plk

Husna Rahman said...

feveret ni nasi lemak ..lg2 klu ada kacang..blh xsedar mkn..

anyway moga cepat sihat kak..

Jie Susanos said...

Sdp tu nasi lemak..

Dimakan pulak dgn ahli kluarga..

Raihanah Ahmad said...

sedap nasi lemak kakzakie. semalam pun kami buat nasi lemak, tapi tak sempat makan sebab berkejar ke sekolah anak ada sukan sekolah. semoga cepat sembuh kak

Amy Hilmirda Daud said...

pagi-pagi breakfast majalah, laptop, handphone ye kak. kelakar ayat tu.
Amy pun suka nasi lemak sambal sotong ni.

Cik Itah said...

sedapnyaa! sotong tu favourite!

nohas said...

Sedapnya..budak2 Gen Y mcm tulahh kan..anak saudara sy pun mcm tu jg..mak dia pun dh malas masak breakfast..hihi..

nohas said...

Sedapnya..budak2 Gen Y mcm tulahh kan..anak saudara sy pun mcm tu jg..mak dia pun dh malas masak breakfast..hihi..

aryan azra said...

betul kak lebih mudah jika orang beritahu nak makan apa dari kita terpaksa fikir nak masak apa

hainom OKje said...

Samalah kanda kat rumah ni, budak budak pun tak suka kacang tanah tu tapi dinda suka, kalau makan dgn nasi lemak hihi....Macam macamlah pulak kan haha....
Ohh kanda rebus dulu ye sotong tu. Dnda lebur aje terus senang..haha dasar pemalas .....
Teringin pulak nak buat nasi lemak.

Inani Hazwani said...

Fuhhh sedapnya kak :)

Aiezza Sue said...

wahhh time hujan sejuk sekarang sinonim sangatlah dengan nasi lemak sambal sotong pulak tu tak kira pagi ke tengahari ke petang or malam pon saya on je akak :)