Friday, November 11, 2016

Penyakit duniawi

Semoga kita dijauhkan dari penyakit dunia yang serba mencabar kini. Kebingungan yang tidak ada putusnya. Kesibukan yang tidak ada penghujungnya. Keperluan yang sentiasa dirasakan tidak cukup. Akhir sekali angan-angan yang tidak ada kesudahan walaupun seringkali dikatakan berangan tidak perlu dibayar tetapi sesungguhnya ia sudah menjadi salah satu penyakit dunia.


Bunga raya di halaman rumahku - Sekadar untuk tatapan mata

~~ ... sesungguhnya kehidupan dunia ini hanyalah kesenangan sementara dan sesungguhnya akhirat itulah negeri yang kekal" (Al-Mukmin:39) ~~



62 comments:

nadhie wueen said...

Terima kasih di atas peringatan kak 😥

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Menginsafkan...
Tq Kak Zakie for sharing.

Acik Erna said...

Sama2 kita berdoa kak zakie semoga dijauhkan

Unni Anje said...

In sha Allah.. Moga kita tergolong dalam golong iragng ya di redhai..

btw canti bunga raya kuning tu

ujie othman said...

byknya penyakit dunia saya ni kak..huhu

εïзmummyHazaεïз said...

Terima kasih atas ingatan yg akk share.. Byk penyakit ni.

Salam Jumaat akk

saniah ibrahim said...

Salam Jumaat Kak zakie
Terimakasih mendoakan kesembuhan suami saya.

saniah ibrahim said...

Salam Jumaat Kak zakie
Terimakasih mendoakan kesembuhan suami saya.

CikNaa said...

kesibukan yang tiada penghujungnya.. saya rasa apa yang kak cakap tu.salam jumaat & selamat berhari minggu kak :)

Mummydearie said...

Bila difikir-fikirkan balik, memang betullah kak... Semuanya macam tiada penghujung. Bila kita rasa dah berakhir, rupa-rupanya ada lagi dan lagi, tak berkesudahan jadinya!

Qhaifa Nur said...

Salam jumaat kak zakie..
Moga kita diberi kekuatan untuk semua ini

PeRdU cINta said...

Setuju kak..inilah realitinya hari ini...

Norhayati Mohd Isa said...

Memikirkan dunia memang tiada kesudahan sehingga kita lupa kehidupan di akhirat..
Teringat kata2 ustaz Ahmad Dasuki di radio Ikim..
Bila kita mati baru kita tersedar..
Byk lagi yg kita tak lakukan..
Lebih malang lagi..
Apabila buku amalan yg diserahkan kosong..
Rupanya amalan yg dibuat ditolak..
Bergetar jiwa saya mendengarnya..

Lokman & Laura said...

bila menghayatinya saya akui saya ada semua penyakitnya.

terima kasih kak sebab tak jemu mengingatkan.

fiza linolie said...

Betul tu kak... Kesibukan mengejar duniawi memang tiada kesudahannya demi memenuhi tuntutan hidup. Namun, perkara WAJIB janganlah diabaikan. Sama2lah kita beringat :)

paridah said...

SALAM JUMAAT KAKZAKIE...DUNIAWI YG SEMENTARA AKHIRAT YG SELAMANYA MOGA KITA KE SANA DGN YAKIN WALAH MSH HRPKN EHSAN YG MENCIPTA KITA ALLAH SWT

Sue Bee said...

Sekelip mata boleh hilang semua tu. Salam jumaat, kak Zakie

nOe suhaimi said...

Salam jumaat kak zakie...penyakit2 ni mmg banyak melanda masyarakat kita...

Nooriah Abdullah said...

salam jumaat kakzakie
berangan menjadi baik dan lebih baik dari masa kesemasa
semoga ALLAH memberi jalan teerbaikkk

Fiza Rahman said...

Salam jumaat kak. Mekasih atas peringatan.

Atie Yusof said...

Salam Jumaat Kak..moga kita dijauhkan dr penyakit dunia. Dunia yg makin melalaikan.. ya Allah, takutnya :(

ewanthology said...

Moga moga.

Amanda Suria said...

Aminnn....salam jumaat kak...

Adam said...

Saya dah baca. Gambar profil pun dah tengok, csntik.
From:
http://biarlembuyangjadilembu.blogspot.com

Dewi Aja said...


Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto, musik, video, film dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis

umi alya said...

Terima kasih kak zakie atas peringatan ini

Warisan Petani said...

Semoga kita terhindar daripada penyakit2 dunia yang melalaikan ini.

aby said...

salam kz ..
tertarik dengan yg ni
"Keperluan yang sentiasa dirasakan tidak cukup. "
rasanya saya pun ada sindrom ni ..
adakah termasuk dalam golongan berpenyakit dunia !!!

TukangKebun said...

Cantik bunga raya tu.

Puan Kutu said...

Sungguh dunia sekarang makin sakit. Semoga kita tak tergolong dlm kalangan yg lalai.

Cantik bunga rayanya kakak zakie.hehe

mamawana said...

Assalamualaikum

Cantiknya munger....

Raihanah Ahmad said...

salam kakzakie. jadikan dunia sebagai ladang akhirat. thanks atas peringatan

Inani Hazwani said...

Terima kasih kak atas peringatan ni :)

hainom OKje said...

Alamak!!!! Dinda suka beranganlah kanda..... macamana tu? hihi...
Sikit sikit tak per kotttt haha....

Mar Mansor said...

Allahuakbar..terasa kena batang hidung ni

nuyui a.k.a miss YUI said...

trima kasih mengingatkan kak...

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...betul tu kak hidup di dunia ni hanya sementara saja...cukup masa kita akan dijemput ke sana jua...:)

wahida said...

betul tu kak...semuanya sementara je..huhu..
tq atas peringatan kak...

Mizz ErMa said...

betul tu kak, bukan setakat ada penyakit, xde sakit apa2 pon dh terasa kecabarannya..hihihi

idzwa kamaruddin said...

Terima kasih sebab ingtkan saya.

Qhaifa Nur said...

Moga kita terhindar dr golongan yg leka n lalai..
Penyeri mata tu kak zakie, cantiklah

nhhas said...

Terima kasih atas ingatan kakak

Jie Susanos said...

Kena selalu beringat bnde2 mcm ni..kjar sgt dunia..

Kak Yon said...

cantik warna bunga raya tu Zakie.sejuk hati memandangnya..

E'in said...

thanks mengingatkan kak.. sbb tu kite kena selalu bersyukur..

Raihanah Ahmad said...

salam kakzakie. apa khabar

hainom OKje said...

Salam kanda..... sunyi je dua tiga hari ni...Tak sihat ke?

Fyda Adim said...

terima kasih mengingatkan..kena sentiasa beringat agar tidak terlupa diri...pinjam kata-kata akak ye.

adarnadzmie said...

terima kasih atas peringatan.. semoga kita tidak lupa dunia hanya pinjaman dan sementara...

Fatin Mraz said...

terima kasih kak zakie... atas ingatan ini...

mmg selalu alpa dan lupa...

Kamsiah Yusoff said...

apa kabar kak zakie..
alhamdulillah dah dapat pc baru..boleh berblog sepuas hati..

Cik Itah said...

na uzubillah..

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie..peringatan utk kita semua...;)

Mas said...

nauzubillah min zalik.Semoga sntiasa terpelihara.

Adam said...

Amin.

Adam said...

Amin.

dorsett pink said...

Tq for sharing kak. Selamat hari khamis.hehe

dorsett pink said...

Akak. Akak sihat tak? Kenapa lately akak tak kerap update blog?

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

abuikhwan said...

Assalamualaikum kak, semoga sentiasa diberikan kesihatan yang baik
Alhamdulillah, terima kasih, peringatan yang baik. Mudah-mudahan kita semua diampunkan kesalahan dan diberi petunjuk dalam melayari kehidupan di dunia ini..Amiinn

Emarieys said...

Assalamulaikum..terima kasih atas perkongsian.

Zie Azi said...

amin, semoga kita semua berada di bawah lindunganNya