Tuesday, November 1, 2011

Adik tidak pandai berenang

Lagi melayan anak-anak bermain. Kali ini mereka bermain dengan air. Walaupun dulu sewaktu zaman kanak-kanak aku pandai berenang entah bila skill ini tiba-tiba tidak ada lagi pada diri aku. Dulu mandi di parit tidak perlu memakai baju renang tapi aku pandai melakukan dengan sendirinya. Sekarang anak-anak berenang di kolam renang yang siap dengan 'life guard'.

Kocak air... kalau datang bahagian orang dewasa punya adik berani duduk di tangga ini saja. Kalau di kolam kanak-kanak kakak tidak ada, itu yang membuat adik sekejap-sekajap datang ke kolam tempat kakak berenang.

Imbang badan... Yasmien sedang mengapungkan badan di atas air. Dia sudah mempunyai kemahiran berenang walau tanpa papa ikut sama.

Pelampung... adik bawa pelampung dia ke kolam tempat kakak berenang, tapi tidak dibenarkan oleh penjaga di kolam kerana adik belum pandai berenang

Main.... Kak Yasmien temankan adik seketika di tangga ini. Adik hendak tenggelamkan kakak tapi Kak Yasmein pandai berenang walau ditenggelamkan dia boleh timbul semula.

Berenang... ini yang membuat adik geram. Dia mahu berenang macam Kak Yasmien yang kelihatannya sangat senang.

Sejuk... berenang tidak pandai tapi mandi sampai menggigil-gigil. Jumpa papa, makan maggi panas-panas untuk hilangkan rasa sejuk.



~~ Habis sudah bercuti. Kena kembali semula membuat aktiviti sebagaimana selalu.~~




72 comments:

Mamamya said...

lia pun x pandai berenang kak...dah b'kali2 belajar dgn suami tp x reti2 juga... :)

LYAfrina said...

kt pon x reti berenang..duk statik j dlm air.. k.zakie.. tu bju renang muslimah kan?? kat mana blh dpt bju renang ni yer??

Ati Masrif said...

belum cuti sekolah dah dapat
pi bercuti...untung tau adik2 :)

lani baju mandi sangat mahaikan..
bj mandi farah pun ati tak belikan
lagi :)

kakcik said...

Seronoknya dapat maian air. Kakcik pun pandai mengapungkan badan dalam air. :)

Amy Syaquena said...

jangan kata adik , amy sendiri pun tak pandai berenang walaupun dah belajar banyak kali..sebab pernah lemas jadi fobia sampai sekarangh...

bujal X said...

saya ni kalau dicampak ke laut mati pun tetap tenggelam~keh keh~

missbby said...

seronoknya..tapi saya pun tak pandai berenang laa kak..anak2 zaman sekarang memang sungguh pandai berenang..

Maya Mayana said...

yana besar gini apungkan pndai pun tk tahu...susah nanti..huhu

WuMing said...

Dulu masa kita kecik... kita agak berdidikari..

Tapi bila anak kita... kita pula jaga mereka lebih-lebih...

Dah berbeza...

Pia said...

"akak tak berenang sama ker?...teringat kami pi bercuti di bkt merah,anak2 tarik saya terjun kolam..terjerit2 saya sbb takut dn langsung tk reti berenang...tp heran ngan bebudak ni kan..langsung tk takut air...mandi sampai menggigil dagu..."

azian said...

kak zakie...
kat mana ni????heheheheh

nnt mandi manda kat gambang plak ek...xoxo

sahromnasrudin said...

tak sejuk ke kak?? huhuhhhhh

cheqna said...

cheqna memang tak pandai berenang

:: Mrs.Eady :: said...

alamakkk...daku yang tak reti berenang kak!

NM02 said...

ai boleh ampungkan badan dengan life jacket aje..

CikGu Ma said...

saya yg tua ni pun x pandai berenang kak..hhee

amirah said...

saya takut air..hehe..

cinnamon.com said...

cuti sekolah panjang ni,dah ada rancangan ke..?

norhidana said...

seronoknyer tgk aksi adik ngn akak tu.... heheheh pandai dia dh pnt berendam sejuk mkn megi pns2 lak

Fara said...

Sy mmg failed! Tak pandai langsung. Kocak2 air bolehlah.

Wah, seronok betul adik. Da men2 air, g kat papa mkn maggi lak. Seronoknya! Klulah sy boleh blk ke zaman kanak-kanak dulu. Hiks~ Mengade je kan?

Liza said...

akak...masa berenang dlm kolam kita kena relax..kalau gelabah mmg akan membahayakan la...pengalaman liza la...

eelobor said...

idea menarik tuh, iaitu lepas mandi2 makan meggi yang panas2. belum pernah buat & nak kena cuba. mesti menarik kan?

Cik Ina Do Do Cheng said...

Assalamulaikum kak zakie

adik pun cam cik ina tak pandai berenang.yang best lepas mandi makan maggi .sedap. samalah nga cik ina kalau gi kolam renang, mesti order maggi cup tu.

aanie said...

lepas mandi, confirm lapar...kena standby food byk2..hehe..
sy pun x pandai berenang..berendam blh la..hehe..

Norhafiza said...

No pun suka main air kakZakie..tp yg No heran No berenang boleh tp part timbulkan badan mcm yasmien..hancuuussss..tenggelam terus hahaha...jenuh abang duk ajo..

nabilah_2908 said...

takpe dik...

belajar lagi...nnti boleh pandai macam kak Yasmin..

boleh lumba berenang lepas ni... :)

oh..makan megi panas time sejuk..mmg terbaik..!! :)

Mama Mirza said...

wah bestnya tengok.. dah lama tak bawa anak²... akak pandai berenang tak?? hajat saya lom kecapaian lagi..

[PCL] said...

bagus aktiviti berenang ni, klau tak pandai bole belajar..skrg ni semuanya senang..kena ada kemahuan dan sedikit keberanian ..semuanya boleh dilalui dgn sempurna.

antara riadah yg terbaik untuk kesihatan seperti saranan Nabi SAW selain berkuda dan memanah.

Kunang-Kunang said...

Budak2 kalau jumpa air, tak ada yang tak sukakan.

Anaa said...

anak2 memang suka kan bab2 main air ni..menggigil2 pun tak kisah..

dah lama saya tak berenang. .dulu siap amik kelas lagik..hihi..

makdara TERdiva said...

pernah sekali, anak sulong saya terjun kolam dewasa, masa tu baru darjah 1, nasib baiklah ada life guard..
yg saya plak dah pucat lesi menyaksikan kejadian sekelip mata..
alahai anak

ainhany said...

amboi2 adik...cantik baju mandi...:)
takpa...lama2 sikit berendam, adik pasti tau..

cepat adik, ajak mama join...

ainhany said...

amboi2 adik...cantik baju mandi...:)
takpa...lama2 sikit berendam, adik pasti tau..

cepat adik, ajak mama join...

Eye_nee said...

saya cuma pandai apungkan badan tapi tak tahu nak mengayuh kaki dan tangan..anak yg sulung dan ke 2 pandai..sikecik juga sudah mampu sedikit....

cemomoi said...

bebudak sekarang susah nak dapat brenang, terpaksa kluo belanja sikit baru merasa

ni ke baju mandi muslimah tu... (heh! tade anak pompuan baik diam je yea)

Qhaifa Nur said...

bestnya mandi kolam, dari kecil kita ajar anak2 berenang senang kemudian hari...

gadisBunga said...

saya tak pandai berenang jadi saya sangat jeles tgk orang yang pandai berenang. jeles sgt2.

mmg niat nak belajo, tapi takut sokmo. tolong saya kak!!!

Citarasa Rinduan said...

adik tahniah

cik ayu gak tak tau....
aduh.. malu

bidadarindu said...

zaman sekarang,baby pun dah pandai berenang...untung anak2 zaman sekarang...

nabi pun penah pesan,ajar anak berenang,memanah ngan tunggang kuda kan...

azi said...

Salam Kakzakie..
Kakak bercuti kat mana ne?....
nampak seronok ajer...

Kakak..budak2 kalau dengan air...memang sukakan...

aimie amalina said...

hehehe
tulah cara nak berenang paling beshh
mule2 kene blaja apungkan badan dulu
pas tu baru boleh try berenang kat dasar2 kan

anak2 ni mang berani ah
gud2 =]

ajumohit said...

seronoknya tgk aktiviti anak2 akak ni, ada swimming suit muslimah ni mmg memudahkan kita nk berenang kan, klu tak segan jugak...

bagus berenang ni, senaman paling bagus

che mid said...

Tak lama lagi pandai la tu, legi terer dari kak Yasmin..

munna said...

seronoknya kalau pandai berenang... munna pun geram

hakak CNN said...

dulu time kurus sy buleh la berenang skang dah tak confident dahh..mau tenggelam lam ayorr...hahaha..

best hoo sejuk-sejuk pas mandi makan maggie..memang layannnnn...


akak lembuyung tuh haper..eh betul ker eja mcm tuhh..alah yg akak komen td tuhh..menda erk.tak pernah dgr pon tak pon sy panggil lain kutt...hehe..

LiFe KaMi said...

bahagia sungguh family akak,
seronok tengok anak2 akak berenang,
dah lama kami tak berenang di kolam,
bila la agaknya dapat mandi macam ni..:)

Sarah Syazwani said...

sy pun x pandai berenang..sangat jeles tgk org yg leh berenang..:(

Arizakiah said...

mummy memang tak pandai berenang..kalau jatuh parit pun boleh lemas...

Seronok bercuti dengan anak-anak...

ibu muslim said...

sy pn xpandai... tkt tenggelam... heeh... berat ker???

wahida said...

saya sangat kagum tgk org yg pandai berenang...ada plan nak hantar anak2 gi swimming lesson satu hari nnt...

@cu SaYaNg said...

uwaaaaaaa....jeles nya tengok anak2 akak berenang...acu tak pandai berenang. kalu g water park wajib sewa pelampung utk acu..buat malu je kan?? hehehehee

ORLANDO AHMAD said...

saye pown 2x5, tak pandai berenang, pandai cuci mata je keh3

fazilzura said...

hihihhii malu2, daku pun x pandai berenang lew... huhuhuhu

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

sy x pandai berenang huhu..

sukalah tgk anak-anak kakak berenang pakai baju renang muslimah tu

Hanis MY said...

salam kak zakie... hanis pun tak pandai berenang..bagus akak didik anak2 supaya pandai berenang...

YATZAKIE said...

kak,saya pon bru pandai berenang kak...wat malu je kan.. :p

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

sian adik sejuk.nnt adik pandai la tak lama lg tu ..

Acik Erna said...

kakzakie..cuti sekolah nanti boleh
pergi bercuti lagi

Afida Anuar said...

Assalamualaikum kak zakie, basic asas untuk pandai berenang, kena pandai apungkan badan dulu....

fida baru pandai breast stroke.. free style tak pandai lagi;)

~ yus ~ said...

Pandai anak akak Yasmien berenang...

saya tak pandai berenang, teringin nak belajar, tapi takut...huhu

Tiramisu Fatiema said...

leh jadi perenang terbaik nanti..hehhe..kim salam anak2 akak..

akuzle said...

sy neh x bole2 nk berenang psl diri x tenang n takot air...huhuuhu

Kakzakie said...

@ Mamamya: Dulu masa kecik kakak pandai tau Lia, tapi dok perap lama-lama jadi tak pandai.


@ Lyafarina: Kakak beli utk anak-anak kakak lama dah. Tiga tahun utk yg kakak tapi adik punya baru setahun.


@ Ati Masrif: Ini hari terakhir cuti masa Deepavali hari itu Ati. Baju mereka kakak beli di Turkuaz gulyn. Lama dah beli...


@ Kakcik: Kalau dah pandai apung badan, kemudian tahan nafas pun pandai mesti boleh berenang kakcik


@ Amy Syaquena: Masih ada peluang AMy. Badan Amy comel aje, senang nak belajar kalau Mierul rajin


@ Bujal x: Siapa yg larat nak angkat & campak bujal. Huh... tak kuat hehe...


@ missbby: Kakak dulu berenang kat parit pun boleh juga tau hihi...


@ Maya Mayana: Biasanya kena belajar tahan nafas dlam air dan apung badan baru boleh berenang kan..


@ WuMing: Betul tu... tapi sebab sekarang banyak hal terjadi itu yg takut


@ Pia: Kakak pun berenang juga pia tapi tak adalah macam anak-anak. Sekadar jaga mereka


@ azian: Dekat sini je Yan. Cadang awal December ini kami akan ke Pantai timur. Kot boleh singgah Gambang tak tahulah lagi


@ sahromnasrudin: Masa mandi tak rasa sejuk shah, tapi bila naik menggigil-gigil jadinya


@ cheqna: Kalau tak lakukan dari masa kecik susah sikitlah nak pandai


@ Mrs Eady: Kakak pun samalah dik hihi...


@ NM02: Hehehe... nakal adik kakak nie tau. Kalau guna life jecket kakak pun pandai:)


@ Cikgu Ma: Ramai yg tak pandai kan cikgu

Kakzakie said...

@ amira: Kalau mira takut macam mana nak ajak anak-anak mandi.


@ cinnamon.com: Insya-Allah kami akan ke Pantai Timur. Harap tak banjir


@ norhidana: Adik tu main lebih lompat sana-sini dgn org lain sebab tak pandai berenang


@ Fara: Kalau balik zaman kanak-kanak kakak pandai berenang Fara. Sekarang hancus hihi...


@ Liza: Betul Liza... tapi kakak dah malaslah sekarang


@ eelobor: Bawalah Muaz mandi ee. Sekarang musim tengkujuh jangan pergi pantai takut. Mandi di swimming pool aje


@ Cik Ina DDC: Wa'alaikumsalam CIk Ina. Firdaus pandai berenang tak Cik Ina. Mesti makan maggi panas lepas mandi kenapa ye?


@ aanie: Makanan sendiri kalau setakat sandwich/buah/minuman dsb mesti still nak makan maggi tempat tu.. sebab panas:)


@ Norhafiza: tapi kalau berenang sebab belajar dia akan ajar apung badan No. Macam No pandai pun dah bagus sangat:)


@ Nabila_2908: Tengah berusaha gigih sekarang dia ni. Cuti sekolah mesti akan ke swimming pool lepas ini


@ Mama Mirza: Kakak dah berat agaknya dah tak boleh berenang sekarang hihi...


@ (PCL): Sambil beriadah sambil menikmati keseronokan buat anak-anak PCL.


@ Kunang-Kunang: Betullah Kak Ani

Kakzakie said...

@ Anaa: Bila dah kecut dan tak tahan kalah juga akhirnya mereka ni anaa


@ makdara TERdiva: Sebab itulah MDT kakak biasanya akan turut sama mandi sebab nak jaga mereka walau ada life guard, tetap bimbang


@ ainhany: Mama pun joinlah Ucu tapi sekadar jaga adik aje:)


@ Eye_nee: Kakak lihat banyak persamaan kita Eye_nee. Yg kecik anak kakak pun baru belajar sekarang nie


@ cemomoi: Bila pandai berenang ada seronok sikit masa mandi. Baju renang mereka kakak biasanya beli besar sikit biar tahan. Kakak mereka punya tiga tahun dah. Adik baru setahun sebab itu besar sikit


@ Qhaifa Nur: Mandi-manda anak-anak memang suka


@ gadisBunga: Eh... GB kan comel je. Boleh belajarlah dik. Kakak lihat GB punya saiz sama macam Yasmien yg baru 12 tahun tu


@ Citarasa Rinduan: Adik baru belajarlah Cik Ayu:)


@ bidadaririndu: Mereka semua bukan apa seronok sebenarnya


@ azi: Ini masa cuti minggu lepas Azi. Kat sini aje


@ aimie amalina: Mimi tak berenang ke kalau ke pantai?


@ ajumohit: Untuk memudahkan persediaan mereka aju. Kakak beli pun dah lama, adik punya je yg baru beli sebab dah besar sikit


@ Che Mid: Kena belajar dulu CM


@ munna: Ajar anak dara Munna tu dari sekarang, sebab masih ringan lagi


@ hakak CNN: Kakak rasa tak kerna kurus/gemuklah CNN. Tapi kalau lama tak buat itulah jadinya.

Lempuyang macam kunyit/halia. Kena parut/blend dan minum jusnya dengan campurkan sedikit air+ibu garam


@ Life Kami: Baik ke swimming pool dari ke pantai sekarang musim hujan kan. Bawalah Darwisy mesti dia suka


@ Sarah Syazwani: Boleh belajar kalau rajin dan mahu

Kakzakie said...

@ Arizakiah: Jgn kata mummy, kakak pun sama juga hihi...


@ ibumuslim: Kalau tak biasa buat memang tak pandai. Mesti kena selalu lakukan


@ wahida: Kakak rasa kalau wahida bawa bujang 2 itu mesti lama-lama wahida pun jadi pandai juga


@ @cu Sayang: Masih boleh belajarlah Acu. Ada masa belajarlah


@ ORLANDO AHMAD: Hahaha.... org bujang pun tak pandai juga ke:)


@ fazilsura: Tak perlu malu sebab ramai yg sama macam kita hihi...


@ Rina Avail: Samalah kita rina...


@ Hanis MY: Dah selalu pergi ke kolam mandi itu yg lama-lama ada minat utk belajar agaknya Hanis


@ YATZAKIE: OKlah tu dah pandai kalau selalu buat akan jadi mahir seronoknya:)


@ Lydia Miza: Insya-Allah lama-lama pandailah LM


@ Acik Erna: Rasanya begitulah Acik


@ Afida Anuar: Bagus Fida belajar. Kakak sokong. Kalau selalu buat semakin mahir jadinya


@ Yus: Yasmien pun baru juga pandai. Adik masih terkial-kial


@ Tiramisu Fatiema: Tak adalah cita-cita nak jadi perenang, sekadar suka dan seronok aje


@ Akuzle: Sekarang kalau nak belajar macam kita pun dah tak cukup masa hihi...

fuad ansari said...

ramai lelaki yg sudah berkahwin tidak perlu belajar berenang kerana mereka sudah ada pelampung.. (",)

Kakzakie said...

@ fuad ansara: Hmm.... nakal juga adik kakak ni ye...:)

Munna said...

xpe,nnti slow2 dia akan pndai jgk. me dulu xde sapa ajar pun, cuma suka bmain dgn air,.xtau cmana tetiba je bleh berenang...

*eh,ada yg sama nama kt sini hehe =)

Kakzakie said...

@ Munna: Itulah bila kakak lihat ada 2 teman kakak sekarang yg nama sama munna. Munna yg awal berasal dari Pahang tapi yg ini dari S'ngor. Hihi...

ct rahani said...

sy pun x pandai berenang.. nampak cam senangkan kak.. tp susah benonya nk imbang badan.. penah la belajar berenang beberapa kali.. tp tetap failed.. hehe..

Kakzakie said...

@ ct rahani: Kalau elok belajar mas kanak-kanak bdan ringansikit. Tapi dulu masa kakak kecik pandai tau-tau bila dapat anak baru sedar skill itu hilang hihi...