Friday, November 25, 2011

Bila tiba hujung bulan

Semua orang diberikan dua tangan untuk menggalas tanggung-jawab. Kepala pun satu dengan dua mata walau rabun atau tidak itu tidaklah perlu dipertikaikan. Masing-masing ada kerja yang perlu dilakukan mengapa masih mahu mengatakan "saya lagi sibuk kalau dibandingkan dengan dia". Aduh... apa yang harus aku lakukan untuk menyelesaikan masalah dua manusia ini. Serba-salah bila masing-masing menuding jari "dia yang lebih, saya tak pernah kacau dia pun". Mahu aku lagakan dua-dua kepala bapak budak ini baru tahu. Aku yang mak budak yang jadi serba-salah.

Penyelesaiannya: -

1. Awak B sila berikan kerjasama awak untuk berikan butir-butir pada A sebelum 02-12-2011.
2. Awak A berikan laporan sebelum 07-12-2011.
3. Awak A & B ingatlah kita semuanya kuli bukan empunya syarikat ini, sama macam saya juga. Saya pun perlukan kamu semua untuk buat kerja saya sempurna. Kita kenalah sama-sama rasional sudah jadi mak-ayah pun.



~~Bermasam muka seketika sudah menjadi perkara biasa terpaksa aku hadapi. Namun bagusnya bekerja dengan kaum Adam mereka bermasam muka tidak pernah berpanjangan, hari ini bertekak esok sudah boleh minum pagi bersama.~~


54 comments:

~ yus ~ said...

yakan kan...kaum Adam ni kalau bermasam muka selalunya tak lama. Mereka jarang pendam sangat, tapi ada juga ketikanya kaum Adam lebih teruk dari kaum Hawa. Cuma kaum Hawa ni mmg ada cerewet sikit kan...

kakcik said...

Nila dalam kerja berpasukan ada yang merasakan dia lebih bagus dari yang lain, akan mulalah timbul rasa ego dan tidak puas hati.

mama maman said...

mmg sering gitu la.. lagi2 time urgent atau dah smpi dateline kannn.. sabar je la.. kekadang kena terima je.. berlebih kurang org kata kan kakzakie..:)

Zara Bakar said...

kat tempat keje saya, pagi nie bertekak sampai baling2 file segala bagai tengah hari dah kua lunch sama2. adat la kot kerja cmtu kn? so kena pandai la jgn bwk emosi melampau2 pulak! hahaha

~izan~ said...

betul tu kak..kaum adam ni lebih pandai menguruskan emosi hehe..bkn mengata kaum sendiri tp pengalaman izan bekerja dulu,masuk meeting,gaduh2 dlm meeting dgn staf lelaki kuar bilik meeting elok je borak2 tp yg pompuan esok lusa blom tentu nk tegur kita hehe...

tp kita kaum hawa pun mampu uruskan kehidupan yg sibuk dgn baik utk kaum Adam jugak kan =)

dwaty said...

biasalah tu kak... kat tempat kerja saya yang ramai staff ni lagilah... si polan mengadu... dia kerja lebih... yang sorg tu plak nampak relax jer... berlaku ketidakpuasan...

setuju dengan part last tu... lelaki ni kejap jer masam muka banding dengan pompuan...

cheqna said...

hari ni trg cuti tapi cheqna tetap ada kat opis bersama rakan2 yang lain..bertugas sebab banjir =)

al-lavendari said...

terima kasih kerana memuji kaum Adam .. tapi ada juga perangainya yang tidak begitu.

Fara said...

Sy tak suka bermasam muka di pejabat. Dahlah pejabat tmpt keje sy nie kaum Melayu adalah minoriti. Jdk, klu ada yg tak bertegur sapa, pasti terasa.

=(

Amie said...

he he he...memang kita semua kuli, jadi bila kuli tu memang selalu kena sedar diri ye Kak... he hehehh..mudah-mudahan Amie pun selalu sedar diri@muhasabah diri...yang menurut perintah... lagi satu, takut di akhirat nanti kena audit, dapat gaji penuh tapi kerja tak menjadi...

Sharifah Nadzarah said...

betul kak..sy pun suka partner keje sy kaum adam..nak marah senang nak baik pun senang....tapi kak tak semua mcm tu...sy dulu ada sorang mmg very sensetif mcm pompuan..kita yg nak kene jaga hati dia..tapi skrg dia dah berhenti...legalah juga..hihi...
klu sy..hari ni gaduh esok ok dah..hihi

QueeN TerataI said...

so far xdelah bermasam muka kat opis.. kalo x puas hati dgn seseorg pun xdelah smp nk bermasam muka.. :)

Penjejak Mimpi said...

kalo pompuan rasenye lambat nak baik balik...

missbby said...

betul kak, kaum Adam memang tak banyak songeh pun, takde simpan dalam hati, tak cam perempuan..huhu

amirah said...

camtula kaum adam..senang je nak berbaik..kalau org pmpuan selalunya susah nk berbaik

norh said...

huhu
ayat last tu tak berapa kena dengan situasi saya..
dendam kaum adam 'yang seorang ni' lebih teruk walaupun argument hanya pasal keja..

Ungu Violet said...

ala siapkan aje keje tu...kita senang...org len pun senang...huhu

CikGu Ma said...

senyum adalah penawar stress..=)

jom baca (",)
kata-kata adalah cermin peribadi

Cik SHiNJU said...

Tegas akak ekh..
Kalau berlembut kang x siap keje pulak yek..hehe

Itu la yg bestnya org lelaki nih..
Dorg x makan dalam...Kalau ppuan amik masa sket nak berdamai smula...

JunAina said...

kaum adam berhati batu, tak suka nak panjang2kan benda remeh mcm dia org tu profesionallah tapikan kalau sekali dah betul2 gaduh...emmmm sampai mati le gaduhnya...

redza said...

xelok masam muka lama2...tiap2 hari akan mengadap muka yg sama gak

HappyIrfa said...

setuju.
masa kat opis lama.ada bilik gelap yg diwujudkan.kalau ada yg tak puas hati,masuk dalam tu dan selesaikan.tp selalunya yg masuk adalah kaum adam..kaum hawa simpan salam hati sampai bertahun x tegur sapa.sungguh menyedihkan

Cik Gee said...

kenapa. kaum hawa suka panjangkan hal ke? hehe.. <3

cinnamon.com said...

betul tu..tak payah nak kata rakan sekerja..bini2 saudara mara pun mcm tu..asal perempuan la..perempuan ni mudah sgt terasanya..kena la kita mulakan utk berbaik dulu.kalau tidak sampai kapan..ego sungguh!

Eye_nee said...

kdg kerenah rakan office buat kan kita hilang sabar...saya pon suka bekerja dlm linkungan rakan dari kaum Adam...senang nak berkomunikasi dan kurang berasa hati...

makdara TERdiva said...

kalau yg jenis profesional ok lagi..

dlm opis saya ni, ada 2 lelaki yg duduk sebilik tp x bertgursapa bertahun2 lamanya..punca sbb tak puashati pasalkerja..

matcham2 hal :D

CT NoArIzAh ArIs said...
This comment has been removed by the author.
CT NoArIzAh ArIs said...

Saya setuju kak bekerja dengan kaum adam lebih profesional tak perlu bermasam muka lama2... masalah selesai keja siap hati pun senang tapi kaum hawa dengan kaum hawa sering makan hati ulam jantung lagilah teruk jenis yg suka simpan dalam hati tu.

Sib baik bos saya laki-laki geng2 saya pun laki-laki sy sorang je bunga berduri dalam department ni....hehe..

munna said...

betullah kak ..mmg kaum adam cepat je berbaik semula... opis munna x ramai org jadi takdelah byk ragamnya

Tiramisu Fatiema said...

elokla kalau xbermasam muka lama-lama..nt nak wat kerja susah..

Kakzakie said...

@ Yus: Itulah Yus kes terjadi sebenarnya semalam. Tengok pagi ini mereka dah baik siap minum sama


@ kakcik: Puncanya kecik aje kakcik sorang tunggu details dari yg sorang tak dapat-dapat. Dah kecoh mengadu padahal dah bapak budak


@ mama maman: Kakak terpaksa adil Yana sebab kalau tak lain jadinya dua-dua pekerja yg baik


@ zara bakar: Ini taklah sampai baling file tapi satu cerita gini satu lagi cerita gitu bila kerja tak siap


@ izan: Tempat kakak hanya kakak seorg perempuan. Lainnya lelaki. Ada satu lagi perempuan pun dtg seminggu sekali utk key-in data yg kakak dah buat, selainnya semua lelaki


@ dwaty: Sebab tempat kerja kakak adalah kerj-kerja lelaki so tak sesuai utk perempuan.


@ cheqna: Kalau staff kakak macam cheqna bagusnya...


@ al-lavendari: Kakak harap jagnanlah ada yg begitu di tempat kakak nie


@ Fara: Tempat kakak samalah memang bangsa asing menjadi majoritinya.


@ Amie: Sebenarnya dah sedar Amie saja kakak nak bagi ingat tak perlu membanding kerana masa interview dah setuju ikutlah


@ Sharifah Nadzarah: Tapi jaranglah lelaki yg berdendam rasanya

Wiyah said...

kaum adam selalunya lebih cool dari kaum hawa yg lebih cepat hot & kaum adam juga jarang jumpa yang jenis pendendam compare to hawa,,,kalau ada pon cuma sedikit je..bagaimana dgn kita ni yer,,jenis yang cool or cpt hot?? ;-)

Kakzakie said...

@ Queen Teratai: Baguslah Queen. Kakak pun tak suka mereka bermasam sebab saling memerlukan


@ Penjejak Mimpi: Itulah Sue... kakak rasa begitu. Nasib baik mereka ini lelaki


@ missbby: Kita perempuan pun tahu ye. Malulah Huda hihi...


@ amirah: Tapi ialah Amie tak semuanya seperti yg kita kata


@ norh: La... kakak rasa ini mesti species yg lembut hati norh


@ Ungu Violet: Betul kena buat mana yg perlu dulu agar tak susahkan org lain


@ Cikgu Ma: Nampak dah senyum pun mereka


@ Cik Shinju: Sesekali Yun. Sebab bos kakak bukan ada di M'sia. Malaslah kalau bertangguh, dahlah kita semua bukan apa kuli sama aje


@ JunAina: Bila Aina kata macam itu takut kakak. harap tak jadi macam itulah hendaknya


@ redza: Betul redz. Sebab itulah agaknya semalam jadi pagi ini dah sarapan sama. kakak pun hairan


@ HappyIrfa: Mereka guna bilik gelap. Hee... bagus ye Irfa. Tempat kakak tak adalah

Kakzakie said...

@ Cik Gee: Tempat kakak kaum Hawanya sendirian tak ada partner hihi...


@ cinnamon.com: Harap kita jangan macam itulah ye... malu


@ Eye_nee: Kakak bukan tak suka kerja kalangan kaum Hawa tapi dah tercampak kat sykt ini nak buat macam mana. Sebelum ini pun kakak kerja di resort tapi bahagian construction, pun kakak sorang perempuan hihi...


@ makdara TERdiva: Tapi jarang yg terjadi macam itulah. Kakak belum jumpa lagi


@ CT Norarizah: Macam kakaklah CT sendirian perempuan. Untung juga selalu kan "lady's first" ha... apa-apa kita dapat dulu hihi...


@ munna: Ofis kakak pun tak ramai tapi ini bhgn lain cuma semua document/report mereka kena pass pada kakak


@ Tiramisu Fatiema: Betul TF. Kakak pun senang. Kalau tak serba-salah kita dibuatnya


@ Wiyah: Harap kita jangan jadi yg tak baiklah Wiyah. Kita ikut macam mereka yg jenis cepat cool.:)

aizamia3 said...

lebih selesa bekerja dengan kaum Adam, jarang emosi mereka mengganggu hubungan persahabatan selain dari kerja yang dilakukan..

norhidana said...

tp mcm dana kak,sume kene urus sndiri... kerja makin bertambah bile ada pekerja kesayangan bos yg `konon nyer sakit`..baru lega yg ni,dtg yg baru,siap yg baru ada lg lg n lg... huhuhu

cemomoi said...

lelaki memang macho... (tolong tambahkan pujian untuk spesis yang terancam nih)

nyanyisunyi said...

salam kak zakie
sy lebih suka bekerja atau berurusan dgn kaum adam..emosi mereka tk mudah terganggu dgn hal remeh temeh atau bermasam muka..sy wanita tp sy kerap pening dgn wanita2 yg berkerja sebumbung dgn sy.

MamaEma said...

betul tue kaka...kaum hawa terlalu banyak bawa emosi..tu pasal susah nak lembutkan hati..

bersama kak Es said...

perempuan ni penuh emosi , rajuknya panjang sekali

Azie Azman said...

betul..kalau lelaki senang sikit kot azie rasa akak..
ala akak, biasa la kalau kita busy orang goyang kaki..memang selalu macam tu..
tp nanti kite free die pulak busy :)
xpe..sabar je..sama-sama cari rezeki kan..

ajumohit said...

Senang bekerja dgn kaum Adam kan kak, tak byk kerenah, Bos laki n pompuan pon lain caranya, syukurla kak zakie tahu nk handle diorg ni, klu x smpi ke sudah x settle2

aimaniman said...

salam kenal kak.. fullamak.. ada stail boss laa cara akak bg arahan.. bab PHD ni memang susah nak buang, kalau cikgu pon macam tu, cikgu2 baru yg DG41 selalu 'jeles' kat cikgu lama yg DG44.. sebab gaji dia org sikit banding beban keje,.. x pk ke dia orang time yg lama tu baru, dia orang pun pernah diberi 'beban' sama.. kehidupan ni macam roda kann..

ct rahani said...

betul la kak.. lelaki lg pandai control emosi.. :)

Kella said...

betul2 memang kaum laki ni tak lama rajuknya! pompuan emo lebey.. heheh.. saya pompuan juga.. =)

sama sama la lakukan yang terbaik sesama kita.. kan senang semua menda.. tahu tanggunjawab sendiri.. sapa pun tak rugi... hmmm

adarnadzmie said...

salam kak zakie... 1st time dtg coret2 di blog kak... thks kak sebab sudi dtg n coret2 di blog saya... hehe..
seronok kan dpt kenal kak walaupun dlm alam maya jer...

Ati Masrif said...

ehem...tegas akak ni ye..

kalau 1 opis macam muka tak bestkan

Acik said...

bukan senang nak menguruskan manusia ... kena banyakkkkk sabar! :)

Afida Anuar said...

orang laki sempoi kak, dia tak simpan dalam hati.. orang pompuan susah sket..

Banyak2 sabar yer kak, biasa la tu...

z a z a said...

selamat hari jumaat !

fuad ansari said...

tidak puas hati seakan perkara biasa di pejabat..

cuma sabar sabar dan sabar...

kata nak keje lama... jadi, tak payah carik pasal sangat la kan... (",)

ainnoraini said...

Kat opis saya ni ramai kaum adam jer... Tak byk citer pun...
Kerja pn enjoy.. Sesekali ada sikit tension jugak...adat la tukan..

Kakzakie said...

@ aizamia3: Macam ini tak boleh jadi kena ubahlah eh...


@ norhidana: Selagi kita manusia macam-macam kerenah kena hadapi. Kita lihat dia, dia lihat kita pula


@ cemomoi: Amboi... tak boleh tahan kakak


@ nyanyisunyi: Kakak belum ada pengalaman begitu. Dulu pernah juga tapi alhamdulillah ok pulak.


@ MamaEma: Tak berani kakak nak kata lebih kot jadi isu nanti hihi


@ bersama Kak Es: Ada berkemungkinan kerana nafsu wanita lebih berbanding lelaki agaknya ye


@ Azie Azman: Seharusnya begitu Azie, jalankan tugaskan jgn ada rasa iri


@ ajumohit: Entahlah bimbang juga bila nak dikembangkan isu ini. Jadi sensitif pulak nanti


@ aimaniman: Yg penting kita jalankan tugas yg dipertanggung-jawabkan pada kita sudah


@ ct rahani: Ye ke? kakak tak berani ulas ct


@ Kella: Mesti kella selalu merajuk ye hihi...


@ adarnadzmie: Hm... sesekali bw bukan follower pun best. Menimba ilmu juga kan


@ Ati Masrif: Kena baik pada semua Ati, sebab staff keduanya baik dan bagus


@ Acik: Betul dik... sebab semuanya diperlukan pihak syarikat


@ Afida Anuar: Apa yg bimbang Fida ada yg mengatakan kita berat sebelah. So kena jaga hati semua org


@ zaza: Hari ini dah sabtu dik. Esok Awal muharram


@ fuad ansari: Itulah kunci dlm menajalankan kerja harian kalau handak kerja lama


@ ainnoraini: Samalah tempat kakak. Bidang kakak memang majoriti semua lelaki. Kakak is the only rose among the torns. Hihi... bukan torns among the rose.

Cik Ina Do Do Cheng said...

salam maal hijrah

setuju ngan kak zakie, bekerja ngan kaum adam lebih bagus, sebab dorang tu tak suka memanjangkan sesuatu isu.