Wednesday, November 2, 2011

Corak seharian

Walau baru kembali dari bercuti semuanya tidak boleh lupa

corak lakaran yang sama kembali semula

bangun tidur, kejut papa, kakak dan adik

mandi, solat subuh, sarapan (selalu tidak buat), pergi kerja (anak angkut sekali untuk ke sekolah)

di pejabat, selepas dhuha - zup-zap-zup-zap buat kerja, zuhor, sambung kerja, sudah asar

turun, masuk kereta balik jalan jem

sampai rumah, buka peti ais, keluarkan apa yang hendak di masak

selesai mandi, masak, makan, maghrib, ajar mengaji

hantar anak tusyen (balik tuisyen papa ambil), isyak,

duduk baca buku (selalunya buku pandang mama - walau dalam keaadaan duduk mata mama boleh terpejam) temankan anak

anak salam, sayang-sayang sikit, anak pergi tidur

kemas meja, masuk bilik air, pergi dapur ambil air masak, telan supplement

tidur...zzzzzz



~~ Perjalanan harian sama tidak ada bezanya. Corak kain batik lagi cantik.~~

75 comments:

Kunang-Kunang said...

Assalamualaikum kakzakie.

Perjalanan hidup yang rutin dan membahagiakan.

bujal X said...

sibuknya makcik~~

Marina Monroe said...

Salam,

Halus corak batik ini..

fuad ansari said...

nampak cantik corak harian kak zakie tu... alhamdulillah..

kakcik said...

Cantik corak batik itu. Jujurnya, kakcik tak pandai pakai batik sarung yang kena ikat sendiri! :)

Rai said...

kadang2 bosan jugak dengan corak yg sama je kan..saya tengah melakar corak baru..hehe..

NM02 said...

hehehehe

takpe.. besar pahala menguruskan keluarga.

:: Mrs.Eady :: said...

aduuhh...madah yang tepat di dahi!

LYAfrina said...

hehe.. btl tu.. hari2 y dilalui dgn perkara y sama jer kan.. sbb itulah rutin harian kt..nmpak padat.. klo perasan.. msa kt dluar lbh byk bbnding d rmh...

xpe la itulah tgungjawab kt dlm rmhtangga...moga dberikan keberkatan oleh-Nya..

@cu SaYaNg said...

sibuk betul akak ek...

alepridz said...

corak rutin harian pun dah macam corak batik dah...

ALEPRIDZ

cheqna said...

full dari pagi sampai malam
esoknya sambung balik =)

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

itulah kan kak..sy punya corak hidup pon sama ajer tiap hari..bezanya akak pegi keja sy kena teruskan rutin surirumah mcm biasa..huhu..bilalah nk gi bercuti lagi nih..

Kella said...

memang cantik la corak batik tu semua... =)
kehidupan memang begitu kan.. dari pagi hingga malam..tiba pagi kembali.. pelbgai corak telah tercipta.. =)

Amy Syaquena said...

Suka lihat corak kain batik tue kak , secantik dan seindah akak mencorakkan kehidupan harian akak..

QueeN TerataI said...

Rutin harian kehidupan... semua org melaluinya...

Hanis said...

assalamualaikum kakzakie..
nice blog..
kreatif utk mencorakkan kehidupan seharian

azian said...

hhehheheh...akak...jadual kita tak sama tapi serupa...heheheh

corak kain batik sutera lagi cantik kot....ekekekekk

chichi said...

betul tu kak..lumrah dah berkeluarga...

Munna said...

seronoknya jadi suri rumah..ntah le, nnti bila jadi suri rumah teringin plak nak kerja..hehe

sahromnasrudin said...

hidup adalah satu pengulangan

aanie said...

tiap2 hari buat benda yg sama, bosan jugak....sb tu kalau blh weekend nak kuar jenjalan...

maya amir said...

perjalanan yg sama dgn saya dan tambah letih ngadap jam kat jb ni aaa.. adeh! akak jb area mana? keje area mana kak?

PinKy MoMMa said...

hehehe tapi kita boleh buat hidup ini lebih indah..just create satu suasana comel dan bahagia dikalangan kita :)

apapun kena enjoy da moment yang dipinjamkan pada kita kan kak zakie :)

ahmad humairi said...

....dalam zzzzzzz, bertemu pula sang rajuna, buat hati gundah gulana...yesnoorait, dunia pusing-pusing, banyak orang pening.....haaaiiihhh.

bidadarindu said...

cam tu la asam garam kehidupan kan...

Papa Mifz said...

masing2 mempunyai kitaran hidup tersendiri...

CikGu Ma said...

corak harian saya agak berubah2 sekarang....^^,

eelobor said...

tup tap tup tap dah nak abis lagi setahun....

Norhafiza said...

tugas ibu bekerja lagi berat..2-2 kene amik perhatian, kat opis lagi kat umah lagi..macam No tumpuan hanya di rumah je..semoga akak dan family sentiasa dalam lindungan ALLAH SWT...amiiin

cinnamon.com said...

agreed:)

Fara said...

Betullah kak! Rutin harian kita mmg statik aje.

Corak batik pada kain, klu dah dilukis/dicap dgn sesatu corak...ia akan kekal smpilah kain tu reput.
Takkan berubah dan akan statik saja. Begitu juga perjalanan hidup kita...

=D

@tune® said...

indahnye hidup ini..

lainorang lain rutinnye

SYANI said...

Itu le tugas ibu & isteri yang takkan hasbis sampai bila².

nabilah_2908 said...

rutin harian yg meletihkan... :)

munna said...

corak kehidupan munna mungkin berubah lepas ni.....ingat nak jadi housewife sepenuhnya lah tahun depan....tengah berkira2 nak resign ni...

Ucu Faridah said...

eyo lah kak..cbuk memanjang...

Mama Mirza said...

semoga pengorbanan dan setiap yang dilakukan diredhai-Nya... entah bagaimana corak² disana nanti kan.. harap² keindahan yang takterbayangkan... Amin..

Ucu Faridah said...

sambung lagi...
itu blum lagi berblogging...hihihi..

che mid said...

Tadi kat rumah Fazz Halila pun cite pasal jadual surirumah, kat umah ni pun jadual ibu/isteri kerja pulak.. takde yang tak sibukkan..

Bagusnya boleh dhuha di ofis.. alhamdulilla rezeki tu..

ILA HonEyBuNNy said...

ya kak...semua ada 24 jam untuk apa kita lalukan hari2...

aktiviti ila makan tido g kelas n stdy...tu ja hari2..heheh..optss..online..ehheh

azi said...

Salam KakZakie..
Kakak..jadual kita hampir serupa..hampir saja tau..he..he..
Tapi itulah kakak, tugas seorang isteri dan ibu...rutin yg sama sehinggalah kita "menutup mata"...

[PCL] said...

cepatnyer masa berlalu jika rutin harian sebegitu....

Daddylicious said...

haha...mmg superwomen la...

Eye_nee said...

sama jer kita kakzakie....

Tiramisu Fatiema said...

ibu yang terbaek...:)

Yan said...

tu yg selalu kena pegi cuti tu..hee

Sarah Syazwani said...

aikk..harini ramai ye citer pasal keje seharian..mcm berjanji pulak

ct rahani said...

sama la sy kak.. kalau hari bekerja lebih kurang je aktivitinya.. weekend jelah baru lain sket.. :)

dwaty said...

takde beza tak pe yang penting bahagia... cantik kain batik tu...

Azie Azman said...

kalau kerja memang busy kan akak..
macam takde life dah azie rasa..
kalau boleh balik keje sharp 5.30 takpe jugak..huhu
harapkan weekend je la..

CT NoArIzAh ArIs said...

Samalah kita kak ari2 buat benda yg sama...uruskan keja ofis dan umah... sesekali teringin nak buat pelbagai lakaran yg baru mcm kat kain batik.. semoga apa yg kita buat ni dpt ganjaran yg setimpal di akhirnya nanti.

Sekamar Rindu said...

salam...

besarnya tanggungjawab suami dan isteri dalam sesebuah rumahntangga..

moga kak dan family berada dlm rahmat Allah SWT selalu...amin.

(Lizz) http://www.mummycute.com/ said...

huhu tapi hari jer yang berbeza tapi rutin yang sama kan...tu la sama la kiter hari2 balik jalan jamm.....

gadisBunga said...

hmmm....saya punye kan...

bangun pagi, mandi, subuh, breakfast ala kadar, gi opis, keje, zohor, keje asar, keje, maghrib, balik, makan, isyak, tgv tv (kalau sempat), tido.

hari2 cemtu. takbestnyer!!

ainhany said...

salam akak,

tudia...berkilo2 pahala jika dicampur dengn keringat dan peluh...konklusinya: bertuahnya jadi mama yg super mama!!! semuga ALLAH berkati dan rahmati kehiduapn akak dan family..jeloslaa

bersama kak Es said...

sama la kita kak...kadang tu rasa penaaatttnya.
tapi bila dah keja masa tu macam cepat je berlalu..zup zap zup zap dah petang ...
blog je la boleh tgk rutin lain pulak kan?

Zaitun said...

kadang2 jemu juga ya kakzakie,hari2 sama.Tapi takpe apa yang kita lakukan ikhlas dari hati.

missbby said...

kak, gitulah lebih kurang je rutin harian saya, kadang boring kan..huhu

Afida Anuar said...

a'aa..corak yang sama je tiap2 hari.. kadang2 bosan. Kadang2 suka.. entah;)

Mamamya said...

sama je rutin harian kita kak...cuma bezanya lia x b'kerja.... :)

dan lia x penah pakai kain batik kecuali dlm pantang.... :D

Hanis MY said...

Wahh keluarga bahagia... Semoga terus bahagia dunia akhirat..

ibuintan said...

walaupun coraknya hampir sama setiap hari tapi kita tetap menjalaninya dengan redha dan ikhlas kan...

itulah antara sedekah dan bakti kita terhadap keluarga

ariana said...

Seperti batik..coraknya nampak je sama..tapi sebenarnya tak serupa..
Tak kira bagaimana pun coraknya asal kita ikhlas dan bahagia..InsyaAllah, pasti hasil coraknya tetap memuaskan kan..:)

Santri T.P.I.N.I said...

kita yg merancang corak hidup kita dan yg menentukan adalah Allah...

ORLANDO AHMAD said...

dengan kehadiran suami dan anak2, rutin harian yang sama tapi membahagiakan...

akuzle said...

tanpa depa, saperlah kito kan, kak?

Cik Ina Do Do Cheng said...

Assalamulaikum kak zakie.

corak bawah belah kanan, serupa ngan kain tutp arwah masa di meninggal dunia. sampai sekarang cik ina simpan.jadual seharian kita cam sama plak.

Cikli said...

kita kan asalnya kain putih yang dicorakkan. kalau corak baik walaupun sama, amatlah ok

ibundo said...

satu rutin harian yang sama dan kadang2 inginkan kelainan, kan?...

So Shy Lady said...

sdar2 dh tua kan, kak...cpatnye ms blalu...sy n hb pun slalu diskas psl ni...hari2 buat pkara sama, cuma stop bila kita dh pjam mt buat slamanya

corak tu cantik sungguh -taste saya jg ni

Kakzakie said...

Terima kasih atas komen-komen yg diberikan oleh teman-teman berikut: -

Kunang-Kunang, Bujal x, Marina Monroe, fuad ansari, kakcik, rai NM02, Mrs Eady, Lyafrina, Acu Sayang, alipridz, cheqna, Rina Avail, kella, Amy Syaquena, Queen Teratai, Hanis, azian, chichi, munna, sahromnasrudin, aanie, maya amir, pinky momma, ahmad humairi, bidadarindu, Papa Mifz, Cikgu Ma, Norhafiza, eelobor, cinnamon.com, Fara, @tune, Syani, nabila_2908, munna, Ucu Farida, Mama Mirza, Che Mid, Ila Honeybunny, azi, PCL, Daddylicious, Eye_nee, Tiramisu Fatiema, Yan (nak bercuti selalu bukan kerja sendiri), sarah syazwani, dwaty, ct rahani, azie azman, ct norarizah, sekamar rindu, Lizz mummycute, gadisBunga, ainhany (tak adanya super dik - semua mama yg bekerja macam ini), Bersama kak es, Zaitun (betullah kak zai), missbby, Afida Anuar, mamamya, Hanis MY, Ibuintan, ariana (corak yg lebih kurang ariana), Santri TPINI, ORLANDO AHMAD, akuzle (tak ada mereka corak meranalah kito), Cik Ina DDC (Wa'alaikumsalam - sayu pulak kakak) dan Cikli.

Sekali lagi terima kasih. Kakak rasa rata-rata siapa saja yg bergelar ibu/mama/mak/umi/apa juga panggilan tetap punya rutin yg tidak jauh bezanya. Moga sentiasa dlm rahmat dan hidayah Allah.

Kakzakie said...

@ ibundo: Tak buat pun tak boleh kakpah kan...


@ So Shy Lady: Moga bila pejam mata kita dgn bekalan yg sempurna

My Little Diary said...

rutin harian...kerana sayang maka tiada istilah bosan dlm hidup, kan?

norhidana said...

rutin harian yg sama je kn kak... tp dana baru nk mule rutin harian yg baru... dulu tido lena je skrg nih mlm2 asik kurang tido dek si kecik heheheh