Thursday, January 5, 2012

Bermulanya langkah di awal 2012

Malam 2hb Januari sekeluarga pergi makan malam di luar. Kehendak adik makan di steam-boat telah tertunai. Masa sudah suntuk untuk menunaikan kehendak Nurienne dan Yasmien. Malam itulah kami sekeluarga makan di The Newsroom, Puteri Pan Pacific menunaikan kehendak Nurienne sebab 3hb dia sudah kena balik ke asrama.

Lobby Puteri Pan - Setiap kali ke sini mesti patung boncit ini yang adik peluk.

Buffet - Tidak tahulah mungkin sebab tekak aku selera kampung aku lebih suka makan ulam-ulam dan sambal belacan yang beraneka. Anak-anak pula ke setiap meja buffet di jamahnya. Tidak ada ikan/udang/sotong bakar seperti biasa.

Adik & kakak - Adik siap panjat kerusi minta tolong waiter buatkan dia ABC. Aku suka sup ini cecah dengan bun yang beraneka.

Dewan sekolah Nurienne - Mendaftar dan pengagihan asrama pelajar

Tertunai hajat Nurienne. Siang 3hb Januari menghantar dia balik asrama. Balik menunaikan pula kehendak Yasmien untuk makan di Singgah Selalu di Lido. Makan shark-fin sup, Ketam sweet sour, sayur kailan dan nasi putih. Bila sudah ditunai lega hati mama-papa.

Bermain - Bukan lapar sangat pun mereka makan sedikit yang lebih bermain. Lihat kaki adik saja yang nampak sebab kena timbus bebola warna-warni oleh si kakak.

Semalam - Hari pertama adik ke sekolah. Niat di hati mahu buat N3 untuk jadikan Rabu bisu tapi sibuk betul di pejabat sebab awal tahun. Steamyx pula buat hal bagaikan siput merangkak, lalu jalan terbaik aku biarkan blog menyepi seketika.



~~Aku percaya ramai yang dilanda kesibukan di awal tahun ini. Walau kerja banyak tetapi anak-anak perlu juga diurus. Masa bercuti untuk anak kita uruskan betul-betul, masuk pejabat buat kerja sungguh-sungguh, cepat selesai cepat dapat bonus.~~



76 comments:

ajumohit said...

Suke ayat kak zakie yang last ni, waktu dengan anak2 Kita beri tumpuan sepenuhnya, bila keje pon bersungguh2!!! Bestnya mkn Kat putri pacific ye

mama aini said...

sibuknya kakzakie menguruskan ank2..selamat bekerja kembali pada 2012..

kakcik said...

Comel Adik dalam seragam sekolahnya. Belajar bersungguh2 dan ikut langkah kecemerlangan kakak, ya Dik... :)

nabilah_2908 said...

rumah akak sunyi la kan..tinggal adik sorang je kt rumah... :)

Mama Mirza said...

betul².. suka ayat yang last tuh.. dan tumpang gembira dan senyum baca entry nih.. hehehe.. :)

LYAfrina said...

kiutnya adik bpakaian skolah... blajo rajin2 yerr

ainnoraini said...

selamat kembali kesekolah ye adik...kene rajin2 belajar...baru la pandaikann...

noor said...

back to school.....mmg bz kan skrg kak zakie...wah tgk mknan tuh cair lak rasa

kasihibu said...

memang sesangat sibuk ibu bapa awal tahun ni urus anak sekolah, pindah sekolah segalanya

semoga adik akan menjadi insan yg berjaya ye...

norh said...

kak, cepat selesai, tak semestinya cepat dapat bonus..hu hu

munna said...

TAKDE LAGI ANAK MUNNA YG BERSEKOLAH.... SERONOK TGK BUDAK2 BERSEKOLAH..TAK SABAR RASANYA NAK HANTAR KAKAK MEYA KE TADIKA THN DEPAN

Ati Masrif said...

kurang seorang di rumah akak ye

pengawas sama mcm anak ati si farah :)

Cik Ina Do Do Cheng said...

kak zakie baik hati layan keranah anak-anak nak makan. puteri pan pacific tu familiar sangat kat johor. comei nampak siadik ngan baju sekolah tu.makanan disitu menyelerakan jugak ye.

baru cik ina terasa kesibukan itu kak zakie lepas firdaus sekolah ni, almaklumlah,anak-anak yang lain dah lama lepas : ).

SuriHanna said...

Mmg sibuk kan kakak... Hanna 3 anak sekolah.. Bekejar sana sini nk uruskan anak2...tp puas hati dpt jlnkan tggungjawab dgn sebaiknya...

SuriHanna said...

Mmg sibuk kan kakak... Hanna 3 anak sekolah.. Bekejar sana sini nk uruskan anak2...tp puas hati dpt jlnkan tggungjawab dgn sebaiknya...

mama tim said...

kak mmg time ni semua bizi sokmo kan kak..termasuk saya..

keja kuat2 pon gaji camtu jugak..hehe

Sharifah Nadzarah said...

assalam kak...
sy baru naik harini..keje hafday harini...
sejak dari ahad blog sy menyepi kak...
sibuk uruskan aleya & amirah...
alhamdulillah amirah ada juga transpot nak ambil balik..tapi pagi sy kena hantar....
byk nak syer..tapi lom sempat..byk keje menunggu..kene settlekan dulu...hihi

ieda said...

salam akak
salam di tahun baru
tul kak
kalau ada masa , memang kita perlu luangkan masa bersama anak2
nak2 bawa mereka spend time dan makan2 macam nie .. sure mereka suke sbb bukan selalu dpt macam nie kan ;)

pena rozie said...

Cantik la die pakai uniform sekolah...

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam k.zakie..awal persekolahan mmg bz sgt.trutama ibu2 yg bekerja...kelam kabut sikit diawal pg kan?:D

:: Mrs.Eady :: said...

comel nyer dia berbaju sekolah :D

Daddy Ziyyad said...

berapa satu kepala buffet kat pan pacific tu kak? saya balik JB boleh try nanti..

cinnamon.com said...

mmg sibuk sgt..

cemomoi said...

shartk fin... dah lama tak pekena

makan kat hotel takleh kontrol, balun la nampaknya

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

puas rs hati dpt tunaikan kehendak anak kan :)

cheqna said...

sibuk gak..tapi buat2 tak sibuk ekekeke

ieja amieja said...

selamat thn baru kak..awl2 thn memang msg2 bz ngan ank2 nak ke sekolah..bila dah selesai segalanyer br lega rasa hati nak uruskan benda lain..

amirah said...

nanti tiba la saat-saat sibuk bila anak masuk sekolah kan kak..

Acik Erna said...

kakzakie..macam tu lah ib u bapa diawaltahun kan.sibuk..acik minggu depan hantar anak keasrama..semoga dia tahan dan tabah dengan dugaan kali ni.

Munnafendy said...

bonus? alahai sy gaji pun belum ni kak...haru betul

redza said...

mkn besar tuu hehe

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

wahh adik nmpk gmbr cendol.terliurnyer kak!!!

@cu SaYaNg said...

sedap nye shark fin sup...dah lama tak makn

~ yus ~ said...

suka perenggan akak yang akhir tu...hihi

Kella said...

betul kata kak zakie tu.. yang paling best ialah... buat kerja sungguh2.. cepat selesai cpt dpt bonus..huhuhu.. rejeki tu..

Hanis MY said...

selamat tahun baru buat kak zakie sekeluarga semoga terus dilimpahi rezeki...

lieynanilaz said...

puas hati dapat menunaikan hajat anak-anak...:)

awal tahun memang bz sket...tak kira keje atau urusan rumahtangga...selamat tahun baru...:)

miloais milo said...

awal tahun - anak3 back to school...
memang bz lah di pagi hari...
masuk opis pun bz jugak... kerja - kerja - kerja....
selagi tak siap - tak senang hati kekdahnya!

Qhaifa Nur said...

tertunai sudah semua impian anak2...
yang pasti rutin harian makin sibok...

sejuk hati baca ayat yang last gitu..

adarnadzmie said...

kakzakie...seronok dapat bawa anak mkn kat tempat yg mereka suka...suka klu tgk mereka happy...
memang semua dilanda kesibukan awal tahun...

azian said...

ehem ehem...

lupa dah ke kat kita kat sini?kita nak balik johor ry cina ni...hehehehhe

akak, bestnya g makan kat pan pac...curlasss gituu...

jumpa GB ek...hehehheeh....

aimaniman said...

bila baca entri ni, sejuk mata lihat anak2 membesar dan berjaya depan mata,.. harap2 sy pun mampu mendidik dan membesarkan anak2 macam ni.. kekadang bila sibuk kerja sy macam lupakan anak2 dibiar dengan pengasuh,.. kekadang kesian tp bila sibuk semua lupa...

Nida said...

Masuk blog Kak Zakie ni lapar pula jadinya... makanan yang terhidang nampak sungguh menggiurkan..:)

Qaseh said...

Hasrat anak-anak mesti tunaikan cepat2 sbb diaorg akan selalu minta2 nanti..lagi-lagi dah janji dgn diorg.

Amie said...

alallaaa....comelnya dia dengan bajukurung biru! belajar rajin2 ye sayang...

eelobor said...

singgah selalu eh? cantik nama kedai tuh

Ila Aqilah said...

kakzie, terliuq na tengok macam-macam makanan ni..hehe..

betul2..apa pun family first :)

gadisBunga said...

semua hajat dah tertunai. ok, time utk belajar rajin rajin! :D

Zaitun said...

Kalau ke Johor kak Zai tak miss makan kat singgah selalu,suka order daging black pepper.

Kak Zai yang duduk rumah pun sibuk memanjang hehehe...

sal said...

awal tahun ni memang sibuk sangat mengurus kerja dan melayan kerenah/keperluan anak2 yee..

moga pengurusan kita dan anak2 berjalan dengan lancar dan licin spt yg dirancangkan.. ..

IMANSHAH said...

bila agaknya saya nak macam ni ek

Afida Anuar said...

kak zakie, kenapa adik macam sedih je tu....

LadyBird said...

mule2 buka.. lady tgk gambar makanan tu dulu...

sedap.. paling terliur air cendol tu...

nampak sejuk.. dh terasa berada dalam mulut..

Citarasa Rinduan said...

inilah entry yang ayu tunggu2..
wahhhhh.. suka bila nureen dan yasmien happy..

makan2 yang best.. hehehhehehe

Abd Razak said...

Assalamualaikum kakzakie..

Moga kakak sihat hendaknya..

Saya dah lama tak makan di luar dan dah tak bepa suka.

Kakzakie said...

@ ajumohit: Semua kerja buat kena bersungguh aju


@ mama aini: Kita sama-sama ibu mengalami cuma anak kakak dah sekolah semuanya


@ Kakcik: Kali pertama pergi sekolah tanpa kakak


@ nabila_2908: Suara bercekau/bergurau tak ada lagi


@ Mama Mirza: Kita semua sama ada tanggungjawab kena pikul dan juga mahu habuan juga dari apa yg ditabur


@ Lyafrina: Baru nak buka mood lama dah bercuti Lya..


@ ainnoraini: Hari pertama sekolah dah banyak homework, sampai mengeluh dia ain..


@ noor: Mesti Noor pun sama juga kan...


@ kasihibu: Sya pun sibuk juga kan...


@ norh: Kakak pujuk hati nak cepat dapat norh. Year end closing a/c minggu ini deadline. Before CNY kami semua nak juga hahaha....


@ Munna: Tahun depan Meya sekolah tadika munna akan rasa


@ Ati Masrif: Minggu depan lagi satu, last tinggal satu. Nasib baik ada budak mengaji adalah juga suara-suara budak.


@ Cik Ina DDC: Kalau tidak bila mereka balik asrama teringat-ingat pulak kan Cik Ina...

Macam Cik Ina sebab abang dan Yuyi lama dah tinggalkan sekolah Firdaus dpt tumpuan semua. Seronok juga kembalikan nostalgia...


@ SuriHanna: Inilah Hanna kalau dah nama ibu-bapa. Dulu tak sama kan...

Kakzakie said...

@ mama tim: Tanggungjawab kena galas, ganjaran terpulang pada yg berhak.... kena terimalah seadanya


@ Sharifah Nadzarah: Tak apalah SN pagi kena pergi cepat sikit cuma kesian pagi sangat kan... balik tu yg penting dah ada transport oklah..


@ ieda: Kakak jenis mudah teringat-ingat kalau belum dapat ieda...itu yg pergi janji dah dapat lega


@ Pena rozie: Macam dah besar kan hihi...


@ azatiesayang: Kakak pengurusan diri adik dah pandai buat sendiri cuma urus kakak-kakak yg balik asrama dgn keperluan mendaftar dan bayaran buku dibuat pada hari yg sama


@ Mrs eady: Hari pertama sekolah... mood baru


@ Daddy Ziyyad: Kakak syorkan kalau nak pergi Sabtu atau Ahad buffet dia ok sikit kalau tak macam masa kakak pergi nie makanan tak berapa banyak... Kakak tak tanya pun berapa tapi kalau ikut banner tu adult 48-58 ++ dan child 28++


@ cinnamon.com: Apa lagi lama dah bercuti ye hihi...


@ cemomoi: Kalau ikut rasa semua nak tapi besar manalah perut kita kan...


@ Rina Avail: Betul rina... kakak rasa legalah bila hantar balik asrama mereka

norhidana said...

rajin nyer akak berjln2 cari mkn yek..seronok dana tgk... suke tgh gelagat adik yg plk patung buncit tu ngn bdiri ataas kusi tuh... heheheh punya lah nk oder abc yek...

p/s:akak duk kt mana yek?selalu sgt dana tgk akak ke jb tuh...

Kakzakie said...

@ cheqna: Macam mana buat tak sibuk tu dik?


@ ieja amieja: Betul kalau semua dah selesai baru lega. Kakak masih satu belum settle anak no. 2 daftar minggu depan. Kena cuti lagi...


@ Amirah: Amie kena tunggu ahmad sekolah. Masuk tadika pun dan mula busy


@ Acik erna: Oh... minggu depan juga je acik. Kakak pun sama


@ Munnafendy: Akhir tahun sebelum christmas dah meeting kata sebelum CNY mungkin dapatlah. Doakan kakak ye Munna hihi....


@ redza: Makanan banyak keliling restaurant tapi mana boleh sumbat semua redz...


@ Lydia Miza: Itu ABC dik... waiter yg buatkan ABC dia ada cendol juga...


@ Acu Sayang: Anak kakak kalau ke restoran Singgah Selalu mesti order shark-fin soup - suka style dia masak


@ yus: Tak sabar menanti bonus Yus hihi...


@ Kella: Ganjaran kerja selama setahun kella, siapa tak tunggu :)


@ Hanis MY: Terima kasih Hanis. Moga begitu juga buat Hanis & keluarga


@ lieynanilaz: Betul Lieyna tak kira yg di rumah atau yg di pejabat sama tanggungjawab dipikul tetap ada


@ miloais: Selagi kita hidup mesti ada tanggungjaab kena galas. Buatlah apa yg terdaya kan..


@ Qhaifa Nur: Lega tunai kehendak anak-anak. Tinggal tunggu ganjaran majikan aje nie hihi....


@ adarnadzmie: Itulah di nomi rancang macam mana pun tetap juga ada yg membuat kita sibuk


@ azian: Hmmm... tak pernah lupa apa lagi sambal belacan dan sambal kicap sentiasa ada dalam balang yg Yan bagi. Cuma masa tak utk bertemu belum diizinkan. CNY kakak tak tahu lagi ke mana.

Cik SHiNJU said...

Terliur nengok abc tuh...sobs..
Bertuah anak2 dapat mama mcm Kakzakie nih...Semua hajat tertunai..

Kakzakie said...

@ aimaniman: Anak kakak pun banyak pengaruh membesar depan pembantu rumah tapi bila balik kakak tak mahu mereka melekat dgn pembantu lagi... takut juga anak cuma tiga....


@ Nida: Makan-makan dgn anak-anak nida...


@ Qaseh: Kakak tak janji tapi sebab mereka dah besar dah pandai nak meminta. Dah pergi puas


@ Amie: Hihi... semangat tengah berkobar berbaju baru tu...


@ eelobor: Dtg Johor boleh ke sini ee. Dekat dengan Lido. Banyak cawangan dia di JB nie...


@ Ila Aqila: Meh sini kakak belanja makan dik...


@ gadisBunga: Belajar pun ada masa kena kerah GB baru bergerak..


@ Zaitun: Tak kiralah Kak Zai duduk rumah atau di pejabat, kalau dah nama wanita/ibu/isteri memang sibuk...


@ sal: Betul... kita berusaha yg terbaik agar tidak ada kekesalan di kemudian hari


@ Imanshah: Doa kakak buat cikgu. Insya-allah tiba masanya juga cikgu. Sabar ye...


@ Afida Anuar: Dia terkesan sebab kali pertama pergi sekolah tanpa kakak. Tapi bila jumpa kawan dah ok...


@ LadyBird: Sebenarnya tu ABC tau tapi waiter yg tolong adik buat... sedap juga


@ Citarasa Rinduan: Sebelum ke Kota Tinggu hari itu kami makan lagi di Stem-boat saudara en zalie tu. Balik dari sana malam itulah kami terus ke puteri pan dan esoknya hantar nurienne Ayu... penat kakak...


@ Abd Razak: Wa'alaikumsalam ustaz. Kakak kalau cuti boleh katakan selalu makan luar apa lagi kalau ada anak-anak. Bila dah sekolah susah nak keluar sama...


@ norhidana: Adik suka bergambar kalau Dana nak tahu. Setiap kali jumpa patung ini atau McD dan KFC mesti dia nak gambar...

Dana... kakak memanglah duduk di sini sebab itu pusing-pusing mestilah di JB....

Kakzakie said...

@ Cik Shinju: Akan tiba masanya bila Yun ada anak juga akan buat macam ini. Cuba lihat macam mana mak-ayah kita buat pada kita.... sama kan:)

My Little Diary said...

seronok bila dpt makan bersama anak2...

p/s: tang dpt bonus tu...tiap2 tahun bersungguh2 tunggu... :D

Eye_nee said...

kesusahan semasa kecil dulu buatkan saya tidak mahu anak2 merasai masa kini kakzakie..sukarnya nak makan ayam dahulu apatah lagi nak makan daging...kini ada rezeki Allah berikan...jika anak2 request nak mkn apa yg mereka hajati...sebaik mungkin akan saya dan suami penuhi...

fieda said...

kak zakie..semoga urusan seharian kak zakie akan dipermudahkan...

Kakzakie said...

@ My Little Diary: Betul rima.
p/s: Bonus siapa tak tunggu kan hihi...


@ Eye_nee: Kakak punya persepsi sama macam eye_nee. Kakak dulu lagilah miskin eye_nee. Jgn kata makan sedap, dapat makan nasi cukup dgn lauk dan sayur pun dah bersyukur... Sedihlah kalau ingat masa kecik dulu:(


@ fieda: Terima kasih fieda. Moga begitu juga fieda...

CT NoArIzAh ArIs said...

Selamat tahun baru kak.

Memang sibuk betul awal2 tahun ni mana anak kesekolah mana kerja kat ofis lagi mmg tak muncul idea nk update blog smpai ari ni.... cuma dpt sggah sekejap2 menziarahi blog kawan2.

aimie amalina said...

weee
bile tiba mase sy nk jadi cm akak ye
hehehe
someday,insyaAllah :))

ct rahani said...

sama la kak.. awal tahun camnih sumer bz je kan..

Ibu Lala said...

Hi sume. Salam kenal. Ada masa singgah la ke blog saya in replaced to the blog ceritamu ceritaku. Tq.

Kakzakie said...

@ CT Noarizah: Selamat tahun baru juga buat CT. Bersyukur juga kita diberi peluang menjalankan tanggungjawab sebelum menutup mata


@ aimie amalina: Insya-Allah mimi akan tiba masanya mimi juga menghadapainya


@ ct rahani: Itulah seperti yg kakak katakan


@ Ibu Lala: Oh... tukar blog baru sempena tahun baru ye...

Puan Kutu said...

makan besar yer..yg penting anak2 suka dan hepy..

Kakzakie said...

@ Puan Kutu: Tunaikan kehandak mereka sebelum naik sekolah. Dah sekolah susah nak dapat cuti yg sama

Mama Ema said...

anak-anak sangat gembira bila apa yg dihajati tertunai oleh mama dan papanya

dhiera said...

gambar makanan tu menyelerakan~ padahal dah breakfast pagi tadi~

~izan~ said...

mula2 ingat yg colorful tu gula2 kak tp bola hehe..

izan awal tahun baru di spital.dugaan tahun baru.

slmt bertugas akak!