Wednesday, January 18, 2012

Mengapa resah jadinya

Setiap kali Mak Zah bertanya mahu masak apa aku kebuntuan. Tinggal empat mulut sekarang yang ada di rumah. Hubby, aku, Mak Zah dan adik. Malas benar hendak mengolah. Hubby juga aku lihat semakin hilang selera makan sejak dua anak daranya tidak ada di rumah. Ambil masa sebab hampir dua bulan cuti sekolah mereka sentiasa berada di depan mata.

Makan malam tadi - Ini saja yang kami lawankan dengan nasi putih. Itu pun masih tidak habis. Sudah seminggu juga aku tidak masak pagi sebab tengahari adik tidak balik. Dari sekolah kebangsaan adik akan terus ke sekolah agama. Malas dan kerinduan menjeruk rasa diri aku sekarang. Aku yang teruk atau anak entahlah. Mujur juga dia rajin membuat panggilan telefon.

Adik punya - Untuk adik mee goreng style mamak dengan nugget.

~~ Betapa dulu agaknya ini yang orang tua aku rasai bila 8 dari anaknya satu-persatu keluar meninggalkan rumah yang riuh-rendah akhirnya ditinggalkan mereka berdua.~~



85 comments:

pena rozie said...

memang sunyikan rmh bile anak2 x de...

cheqna said...

tu la..kadang2 kesian bila fikirkan nanti kena tinggalkan ma
huhuhuhu

Ummi said...

Kita senasib kak. Saya lg parah, tinggal berdua jer ngan anak bujang. Puteri sulong di Kelantan, puteri bongsu di Rembau, ayah mereka di KL. Bukan setakat malas, bila balik kerja terasa letih & sunyi. Kalau dulu tido pukul 12, skrng pukul 10 dh Zzzzz...

Acik Erna said...

kakzakie..dulu..orngtua kita yang merasainya..kini tiba lah giliran kita..

amirah said...

memang akan terasa sgt2 sunyi kan kak..

Pok Amai-Amai said...

Kakzakie,

Agaknya inilah yg mak ayah sy rs. Bila tgl 3 org je kat dlm umah tu. Sbb tu jgk ayah dgn mak mcm berat hati nak dorong adik bongsu sy g blaja kat asrama. Heheheh....

ajumohit said...

sedapnya tgk lauk2 tu kak, memang rasa sunyi tanpa anak2, nak makan pon tak lalu biarpun lauknya sedap..takpe minggu ni coti panjang, anak2 ada mesti happy!!!

So Shy Lady said...

salam,
hati tgh b ombak rindu ye, kak. tiba2 plak tringatkn mak kt kg, skrg duk sorang2 aje bila 10 org ank2nya klua sorang dmi sorang. syahdunya

mama tim said...

kak..bendi tu tak tahan kak..

takpe cuti skola tak lama lg..haha...
padahal skola baru mula ek..

rATu kEBaYA said...

herm.. tingat mak & abah yg tinggal berdua kat kampung.. nasib hujung minggu ni cuti panjang sikit... bolehlah masak2 untuk diorang pulak.

Huda said...

Kesian kat akak..sabar ye kak..

luahfikiran ... mari kita said...

Salam,
Kita ni lebih kurang sama siatuasinya. Tapi tetap bersyukur kpd Allah. Tinggal berdua ... anak yg sulung (sorang ini yg belum kahwin) balik hujung minggu ... sekali-sekala isteri masak ... itupun LF tak berapa galakkan ...

mama maman said...

kalu sy pulak kak.. sure la lebih2 lg terasa kannn.. anak sorang je.. karang dok bergaduh ngan tok laki je la.. huhuhu

Penjejak Mimpi said...

Sabor je la kakzakie..

p/s nampak sedap dan menyelerakan walau hanye gambar ajek.. :)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam k.zakie...kita serupa Tp ada gak anak pompuan kecik & mak zah kat umah buat kawan..atie lak ngan HB jer.Klu HB g keje,dok la sorang2
InsyaAllah,akan okey nanti...brjauhan dgn anak2,membuatkn kita rindu akan dirinya...

Mieza said...

Assalamualaikum KakZakie,
Hanya Allah yang tahu rindu hati seorang ibu, anakanda saya baru memulakan sessi persekolahan hari ini tanpa saya di sisi. Hanya doa dari kejauhan saya titipkan buat beliau, sentiasa...

~izan~ said...

nanti mesti izan pun akan rasa mcm akak..kalau anak ramai rasalah lmbt sikit ditinggalkan..tp itulah kehidupan...lmbt laun begitulah..

izan berkenan dkt bendi goreng tu..lama tak makan sayur bendi...

Eye_nee said...

Betul Kan Kakzakie..terkdg saya mahu kembali ke saat mereka2 masih kecil dan berkumpul bersama kita..tp itu tidak mungkin kan kak...kita harus belajar merasai kehilangan itu kerana saat itu pasti akan kita tempuhi kelak...

Irfa said...

kak zakie..
sindrom yg sama kot.masak nasi 2 pot berhari2 nak menghabiskannya
sejak kakak skolah kat kg lagiila saya xde mood nak masak :(
huhu rindu kakak

JunAina said...

Perasaan itu bagai menghiris hati kita Kak Zakie. Usahkan satu2 anak meninggalkan rumah, satu2 anak membesar dan tak bergantung dengan emak sepenuhnya lagi sudah kita terasa kehilangan.

dwaty said...

terasa plak kesunyian kak z... yelah... selalu update entri, mesti anak2 dara tu masuk sekali...

saya adaik beraik 3 jer... saya yang merantau jauh... sib baik anak2 lelaki tinggal serumah dengan mak ayah... tak ler sunyi...

Nazayiena said...

Anak2 kakzakie blk dr asrama cuti sklh pjg je ke?dulu Nurul dok asrama 2 minggu sekali blk rumah dan nie pun minggu dpn ada public holiday blhlah bersama ngan semua anak2.

suri solehah said...

sabar kak..hujung minggu nanti kembali ceria kan...akak suarakan cam tu tiba2 teringat mak kt kampung..pun kami 8 beradik..yang tinggal mak n ayah je sekarang...

aizamia3 said...

betullah kak.. rasa sunyi tak tau nak buat apa kat rumah (walhal banyak je kerja kat rumah tu)..

nabilah_2908 said...

adakah ini yang ayah saya akan rasa satu hari nanti..?

yer la...bila kamiorg ada kat rumah..bila bising2 sikit..mesti kena marah....huhu...

intan morsalin said...

tulah yg mak & ayah kita rasa skrg...tinggal berdua je kat umah kampung...nak msk pon xde mood..makan pon xde slera..tp time anak2 balik berkumpul..mcm2 yg mak msk..ayah pon makan bertambah...riuh jap suasana umah..bila sume dah balik..kembali termenung mak n ayah...kalau panjang umur..kita pon akan lalui detik2 tu...mmmm....

Cikgu Ma said...

kak...setiap kali singgah sini...selalu terliur...huhu..

(saya tengah sengkek, elaun x masuk)

cinnamon.com said...

mcm ni pun dah terbuka selera saya..anak2 semua demam,mamanya lg demam..

Munnafendy said...

tu la..kesiannya bila mengenangkan balik...
sy 5 beradik..dulu semua belajar jauh2
abg yg sulung kat terengganu
akak kedua kat melaka
akak ketiga kat kelantan
abg keempat kat nilai
sy kat shah alam....

tinggal mak ayah bdua kat umah...uhuk3

tp lauk tu mmg menyelerakan... =)

Tiramisu Fatiema said...

suka nugget..hehe..xpe kak..cuti sekolah nak dekat dah..sabar ea..nt xsunyi lagi

ieja amieja said...

salam kak..
hati ibu mana yg x rindu kak, ragam ank2 tu lah yg menjadi penawar kita kan..bila x de lak terasa sunyi je..

ieda said...

yelah kak .. memang terasa sunyi nyee huhuh ..
sabar ye kak
tu yg org skrg x nak beranak ramai sbb salah satunyee tulah dia ..
bila raya je ramai kan kak ..

adarnadzmie said...

sedihnya kak..masing2 merindui anak2 yg jauh di mata...dulu kita jauh dari ibubapa sekarang anak kita pulak...alahai mcm mana nanti saya pulak..tentu tak keruan mcm kak n suami...sabar yer kak...

aliesha kirana said...

aah sunyii je rase. sbb tu, lepas lama duduk asrama, AK duduk je ngan family, walaupun kwn2 sume berhijrah ke KL. cian kt mak ayah n adik2. huhuhuh

MOKCIK AZWA said...

Aduhai..lauk sangat menyelerakan, tapi kita pula tak berapa nak berselera yer.. sabar ya.. cuti CNY ni boleh berjumpa dgn anak2..

Liza said...

betul tu kak..cam tu sebenarnya perasaan srg ibu kan...sedih, hiba, rindu dan macam2 lg...ape pun satu yg Liza selalu pegang, berkorban utk kajayaan masa depan mereka...alhamdulillah Liza makin tenang...Liza harap akak pun kena kuat dan semoga kita sama2 kuat yer kak....insyaallah

S..U..D..@..I..S said...

kenyataan, seramai mana anak2 pun akhirnya semakin sunyi
harap kakzakie jgan tak berselera makan.

Nida said...

Lihat air tangan orang sedap jer... terutama kacang bendir tu.. sungguh menyelerakan. SIni kacang bendir sangat mahal harganya

gadisBunga said...

tapi bendi tu nampak sedap la kak!

norhidana said...

dana yg baca pun rasa cam syahdu gitu... ni kan pulak akak sefamily... gini lah yg mak bpk kite rasa kan kak... huhuhu

fieda said...

tu la skrg baru kita rasa apa yg mak bapak kita rasa dulu..

Mama Ema said...

nasib baik adik-adik ema tinggal dekat dengan mom ema..hanya ema yg terperuk di KL ini

Iza Teratak Usang said...

Assalam..
Jaga kesihatan..
Kalau berterusan, boleh turun berat badan tu..

QueeN TerataI said...

nasib baik ada anak lg yg tinggal di rumah.. xdelah terasa sgtkan kak.. mcm mana pula kalo org tu ada dorg je anak dia.. lglah terasa kesediahan tu bila berjauhan...

cemomoi said...

heee kena makan kat kedai la pulak ni...

sisdee said...

betul tu..kdg2 bila anak tak de mmg rasa sunyi ..lelagi klu termasak lauk kegemaran diorang huhuhu

tbyg gak camne org tua kita dulu bila dorang tinggal bdua jek :(

Nini D.. said...

btol kan kak....sekarang giliran kita pulak merasa perasaan macam tu

lyza said...

Sunyikan kak bila anak2 dah keluar rumah..
saya anak2 depan mata pun terasa sunyi sebab dorang skolah pagi petang..
Nanti klau masuk asrama tak tahu le macam mana..

anitadiana said...

memang sunyi bila bebudak tak ada....ita tak pernah lagi lah.....mesti rindu keriuhan anak-anak...

Tihara said...

anak2 dah semakin dewasa dan menuju hala tuju hidup mereka kak...seronok nya ada anak2 yg berjaya macam mereka..sedap lauk pauk akak :)

aimaniman said...

time anak kecik terfikir bilalah mama nak tdo lena x diganggu kena buat susu,.. bila dah besar pulak sblom tdo teringat2 bilalah anak nak jenguk balik... itulah naluri ibu, setiap saat hanya terfikir tentang anak,.. anak plak macam mana entah,ada ke terfikir tentang emak..

eelobor said...

terus teringat pada ibu tua di kampung.... makan minum berseorangan

Zaitun said...

Kakzakie...kini giliran kita pulak.
Kak Zai pun tak ramai kat rumah tapi masak juga sebab hubby balik kerja mesti nak makan kat rumah.

Afida Anuar said...

mcm mak fida la kak.. dari 9 orang anak, sorang demi sorang keluar. Sekarang tinggal 2 orang adik yang masih bersekolah je di rumah.

sissyira said...

salam...


beberapa hari yang lalu...saya juga turut berfikirkan hal ini...dulu mak dan ayah pasti sunyi bila anak2 dia keluar rumah...tapi sekarang....anak2 pula yang kerinduan pada mereka yang telah tiada ;(

Kakzakie said...

Sebab itulah punya anak ramai atau sedikit tapi sampai masa kita akan ditinggalkan juga.

Terima kasih kepada semua: -

pena rozie, cheqna, ummi, Acik Erna, amirah, Pok Amai-Amai, Ajumohit, So Shy Lady, mama tim, ratu kebaya, Huda, luahfikiran... mari kita, mama maman, Penjejak Mimpi, azatiesayang, Mieza, izan, Eye_nee, Irfa, JunAina, dwaty, Nazayiena, suri solehah, aizamia3, nabila_2908, intan morsalin, cikgu ma, cinnamon.com, Munnafendy, Tiramisu Fatiema, ieja amieja, ieda, adarnadzmie, alisha kirana, mokcik Azwa, Liza, Sud@is, nida, gadisBunga, norhidana, Fieda, Mama Ema, Iza taratak usang, Queen Teratai, Cemomoi, Nini D, Sisdee, lyza, anitadiana, Tihara, aimaniman, Zaitun, eelobor, Afida Anuar dan Sissyira.

Terima kasih semua kerana kakak percaya semua kita melalui detik itu kalau tidak sekarang akan datang....

dhiera said...

ni buat saya touching ni~
tak sanggup plak nak duduk jauh dgn mak ayah.

noor said...

rasa lg nk cepat blk kg kak zakie...bila bc ni

LadyBird said...

kak zakie... huhuhuhu.. mesti parents lkady pun rs mcm ni jugak kan? daripada 9 org adik beradik tinggal 3 org je kat rumah.. huhuhu

gedek! said...

mi goreng mamak dengan naget?

mamak mana ni..?

@cu SaYaNg said...

agak nye macam nie la kot perasaan mak & arwah ayah acu bila 8 beradik kami "tinggal" kan mereka dulu...sunyi

Hanis Azla said...

terasa lengang rumah ye kak.. selera pun hilang..

sal said...

klu ditinggalkan memang sunyi..
ramai2 pun akhirnya tinggal berdua..

moga anak2 ni prihatin dn ingatkan kita selalu yee..

munna said...

SETAKAT NI RUMAH RIUH RENDAH LAGI SEBAB ANAK2 MUNNA KECIK LAGI... SELALU GAK TERBAYANG MACAMANAH KEADAAN NYA NANTI BILA ANAK DAH ADA KOMITMEN SENDIRI

Cik SHiNJU said...

Cemana la agaknya bg yg cuma ade sorg anak yer Kak...Mesti lg sunyi..

Fatin Mraz said...

sekarang kak zakie pula melalui 'saat' yg dirasa oleh ibu bapa akak dulu... saya bace pun tumpang sayu..

-Sara- said...

sayuu je lak rase bce entry akk nii

Cikli said...

sayu rasanya bila ditinggalkan anak-anak.

tunz said...

jom join sini

http://tunzhotspot.blogspot.com/2012/01/segmen-add-followers-and-friends.html

Temuk said...

As-salam KAKZAKIE
Pastilah sedih-pedih hati ibu ayah kita dulu bila seorang demi seorang anak keluar dari kampung utk belajar, bekerja dan membina keluarga. Zaman kita, mungkin ada pula anak-anak yang malahan menetap di luar negara. Mujurlah boleh berkomunikasi dengan mudah & pantas, termasuk melihat rupa melalui komputer. Saya kira hati si ibu lagi berat sedihnya, ya kakzakie? Selamat bercuti raya cina yang panjang!

So Shy Lady said...

akak, holiday g mn? ;D

::NureeN:: said...

:)
akak bendi tue klau grg sama ikan bilis & kicap mmg sedap sgt2.. asben paling suka..
biasa la akak.. mak nureen pon g2 dah sunyi skrg bila anak2 dah besar :)

Citarasa Rinduan said...

wahhhhhhhhh
dah cuti CNY. pasti semua dpata berkumpul semula...

kak. mmg itulah yang ibubapa kita rasa bila kita meninggalkan mereka,mengejar impian kita dan kebahagian kita

Hairun Azmi Hashim said...

Nampak sedap tu...


Jom join Giveaway Sulung Miecyber's Blog..:D

http://www.miecyber.com/2012/01/giveaway-sulung-miecybers-blog.html

L said...

sunyinyer.. urm... mmg patutula xlalu mkn..

jom renung2 sebentar..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2012/01/kenapa-ilmu-itu-penting.html

Ann Ishak said...

situasi akak ni mengingatkan saya pada kakak saya, memang sama je dengan akak...anak2 pegi balik asrama, dia dekat rumah demam seminggu

..::..aRe-Na..::.. said...

sedih kan akak bila anak2 dh jauh dr kita..cam kita dulu2 gak kn...apapun masakan kat ats tuh nmpk bselera sgt2...

ariana said...

Ramai mana pun ank, sampai masa sorang demi sorang tinggalkan kita jg kan kak, cuma time raya je lah meriah sbb semua pulang..tp mcm sy 3 org je anak..kalau giliran mereka balik umah in law..agknya mcmn ye..huhu..

~ yus ~ said...

bila baca entri akak ni, buat yus tersedar satu hari nanti, pasti yus merasa situasi yang sama.

Jadi Yus harus hargai masa2 gembira dan riuh rendah bersama-sama anak2 hari ini kan kak...

Umihoney said...

Salam sejahtera dan salam sayang buat sahabat,

Begitulah putaran masa. Kita akan menempuh the various stages as we travel the journey of life. My late mother ambil my cousin as anak, bila kami semua seorang demi seorang meninggalkan rumah.Bila dah biasa riuh rendah walau seorang pun takder memang terasa kehilangannya.

Jaga diri dan terima kasih from the bottom of my heart for always visiting me. Umi kurang sihat dan doktor nasihatkan supaya to take things easy, tu yang lama tak online :)

Jazak Allah Khairan
Umi

mama aini said...

ehem..banyaknya lauk..memang rasa sunyi bila ditinggalkan olh ank2..hu2x..

Mamamya said...

as salam kak zakie...maaf lama lia x b'kunjung ke sini...dah lama x b'tanya khabar akak...semoga semuanya sihat dibawah lindunganNya...

mmg sunyi klu anak2 x der kan kak..lia ni klu di tinggal damya sehari dua pun dah terasa kesepiannya apatah lagi klu b'minggu2...tp begitulah putaran kehidupan... :) bila anak2 makin dewasa semuanya akan 'meninggalkan' kita utk menuntut ilmu n menjadi insan yg cemerlang.

Kakzakie said...

Mohon maaf kerana sejak dari hari Jumaat hingga semalam kakak bercuti dan tidak langsung berpeluang menyentuh pc/laptop sebab semuanya dikuasai oleh anak-anak:-

Terima kasih dhiera, noor, LadyBird, gedek, @cu Sayang, Hanis Azla, Sal, Munna, Cik Shinju, Fatin Marz, Sara, Cikli, Tunz, Temuk (rindu ada kalanya hingga keluar airmata cikgu. Tapi sekarang sedang bercuti semuanya), So Shy Lady, Nureen, Citarasa Rinduan, Hairun Azmi Hasihm (kakak dah lama tak boleh masuk blog Miecyber), L, Ann Ishak, Are-Na, Ariana (kakak pun 3 anak dara juga), Yus, Umihoney(moga Umi tabah atas ujian yg allah berikan dan diberi kesihatan terbaik), mama aini dan Mamamya.

Terima kasih semuanya:)

anitadiana said...

sama lah nak fikir masa hari-hari ne..kekadang buntu juga...

s a r said...

assalamualaikum kak.

erm, yang part tinggalkan rumah n tinggal mak ayah je berdua tu yang tak bape nak sedap dengar kak. mcam tak sanggup je saya. uhu