Tuesday, January 31, 2012

Tukar bahasa

Cuti baru-baru ini kedua-dua anak yang besar mengeluh sebab matapelajaran matematik dan sains telah mula menggunakan bahasa Melayu. Menurut mereka, cikgu juga masih kekok lagi sebab sudah lama mengajar menggunakan bahasa Inggeris. Tetapi yang aku hairan adik di sekolah rendah masih menggunakan bahas Inggeris yang masih boleh membuat adik senyum tidak ada masalah.

Bersama anak-anak aku yang besar ini beranilah aku mengeluarkan protes . Tetapi hakikatnya bila ini terjadi amat menyusahkan anak-anak kami yang sejak tadika berumur 4 tahun telah menggunakan bahasa Inggeris untuk matapelajaran ini sekarang diubah menggunakan bahasa Melayu.

Bukan aku menentang penggunaan bahasa Melayu tetapi mengubah sesuatu di pertengahan pembelajaran aku rasa amat tidak rasional. Kalau pun mahu dimulakan seharusnya pada mereka yang baru masuk ke Tadika bukan masuk tingkatan satu atau empat. Mungkin ramai yang bersetuju menggunakan bahasa Melayu, tetapi maaflah pandangan aku di sini hanya menjurus pada anak aku saja. Aku baru bercadang untuk membeli kamus matematik/sains untuk mereka berdua.


~~ Menanti bilalah tulisan jawi mahu digunakan sepenuhnya dalam peperiksaan matapelajaran Agama Islam. Ada yang dapat A tapi menulis jawi tidak pandai. Perkara ini tidak ada pula ura-ura mahu diterapkan.~~


77 comments:

~izan~ said...

mesti diorang confuse kak sbb dah terbiasa dgn bahasa inggeris.lagi2 bila ada term2 tertentu.bila dimelayukan,mula la tertanya2 apa sbnrnya...

YB said...

Sslam

Bahasa melayu penting. Hancurnya bangsa apabila pupusnya bahasa.
Wbp bahasa inggeris perlu. Cuma kaedah pembelajarannya perlu difikirkan semula.

cheqna said...

ntahlah..kadang2 kesian kat budak2 yang jadi mangsa eksperimen ni

yana-feehily said...

btl tu kak..mesti susah. macam kita yg pakai BM sejak azali, payah nak ke BI. dorang pulak dah elok2 guna BI, nak tukar BM plk. atleast biar la generasi dorg habis belajar dl baru tukar blk...haila...mcm2 hal..

FasiHaH SupiaN said...

ya kak! sy setuju dgn pendapat akak tu..kesian sy tgk anak2 buah sy....

cemomoi said...

depa suka buat try n error, yang susah bebudak juga...

bujal X said...

ambik masa~~nanti lama sikit ok la tu~he~~

Azian Elias said...

sistem pembelajaran kita ni memang membingung kan.. apa yang diarang cari kita pun tak faham.. I prefer English lagi.. Sepatutnya, biar kan je.. Tak faham - tak faham..

Huda said...

tulah, budak-budak jadik bahan eksperimen, kesian diaorang kan..

HeNRieTTa JoSe said...

biasa la....ktorg pown batch nie tukar silibus lagi....

psss....bukan photographer pro....xlayak nk buat calendar....hehehe...

:: Mrs.Eady :: said...

huhuhuh..

redza said...

sib baik dah lama abis skolah..kalau tak sy pon serabut kepala otak

norhidana said...

kesian budak2 nih...yg tak pahamnya dulu tu saja try test je... kalu dh nk bt sains ngn math tu gune BI gune teruskan jelah, bile budak2 dh biasa nk di tukar semula... pttnya kite menambah baik apa yg kurang... ni tidak...
tak paham betul...

Acik Erna said...

kakzakie..anak bongsu acik kelas dia menggunakan sepenuhnya bahasa inggeris..sampai kan semua buku teks pun bahasa inggeris.katanya cik gu pun ngajar dalam bahasa inggeris.

kasihibu said...

bila masing masing nak tunjuk hebat macam tu lah kan kak
kesian anak anak murid sekolah
sya pernah kongsi en3 mengapa tun buat subjek tu menggunakan B.I

gadisBunga said...

kesian kat adik adik kita yang jadi mangsa permainan politik.

eh, politik kah?

*

Irfa said...

ORG ATASAN BUAT PERUBAHAN TAK FIKIR PANJANG..SUKA SUKI JE NAK UBAH DAN TUKAR..YG JADI MANGSA ORG BAWAHAN..YELAH ANAK2 DIORANG MANA MASUK SKOLAH BIASA

PUN RISAU PSL TULISAN JAWI YG SMAKIN DILUPAKAN ;(SIB BAIK ANAK SULUNG BOLEH BACA DAN TULIS JAWI.ANAK NO 2 DARJAH 1 BELUM TAHU LAGI BOLEH KE TAK

L said...

susahla .. L pun susah nk ajar adik bila jadi bm... huhu...

jom hayati sebentar..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2012/01/amanahnyer-sahabat-rasulullah.html

ainnoraini said...

kesian kat anak2...jadi mangsa keadaan...

semua ni menyusahkan jer..kite makbapak lagi la susah hati...

rATu kEBaYA said...

saya setuju dengan apa yang akak katakan.. dah pertengahan sekolah tiba2 ada pembaharuan pulak.. Mesti diorang rasa keliru nanti..

suri solehah said...

betul tu kak..budak2 jadi keliru..masalah bila awal2 nak buat dasar dulu tidak bertanya pada yang pakar,,guru-guru kat sekolahpun sebenarnya pening sama dgn benda-benda gitu huhu

Ucu Faridah said...

anak ucu pun mengeluh sbb dah biasa dlm matematik gunakn BI..alih2 dimelayukan...

QueeN TerataI said...

salam kak. dulu saya amik exam agama islam guna jawi tau... mungkin sbb tu smp skrg pun masih boleh baca tulisan jawi.. :)

Hanis Azla said...

sekolah menengah anak saya pun perlu buat pilihan pengunaan bahasa.. mula2 anak saya pilih bahasa melayu.. kemudian satu kelas bertukar ke bahasa english semula kerana ianya lebih menyenangkan mereka.. mereka lebih faham dalam bahasa english sebab sebelum ini menggunakan bahasa tersebut..

aanie said...

susah kan macam tu? jap lagi kang org lain naik, dia tukar ke BI lak....budak2 jadi confius...

intan_blur said...

setuju kak..wlupun ank sye masih belum sek rendah lagi..tp sye faham situasi mereka..
susah la dorang nih..tuka2..

cinnamon.com said...

masaalah yg sama di hadapi anak2..nampaknya kita masih ketinggalan...dah 50 thn lebih merdeka,masaalah ni tak selesai2 lg..


pening..

[PCL] said...

Assalamualaikum kakzakie, memang sama masalahnya bg setiap ibubapa...kesian dgn anak2 yg jadi mangsa...kang naik menteri baru, tukar pulak !

Mama Ema said...

kesian kat anak-anak..mula jadi konpius..

sahromnasrudin said...

assalamualaikum kak..

yg penting pengubahsuaian itu perlu dibuat secara perlahan-lahan..saya percaya dan yakin anak2 akak nnti akan adaptasi dengan cepat pada perubahan ini

Masya said...

kesian kat bdk8 yang baru nak belajar ni.. mesti pikiran pun keliru nak paham kan.. kejap BI, kejap BM

Eye_nee said...

Nak buat mcm mana kan...kita hanya marhaen..bila meraka kata ini ditukar...mahu atau tidak kita tiada pilihan....Alah bisa tegal biasa nnt...InsyaAllah....

Cikgu Ma said...

setuju dgn pendapat akak:

"Menanti bilalah tulisan jawi mahu digunakan sepenuhnya dalam peperiksaan matapelajaran Agama Islam"

saya plak tertunggu bila pend.islam jadi subjek wajib lulus dlm PMR..

noor said...

oo dah start tukar bahasa yer kak..tulah kan bdk2 jadi confused pulak..terms2 yang digunakan dah beralih bahsa emmmm

Pok Amai-Amai said...

Kan? Walau kita ambil langkah tak mahu ambil tahu psl politik tp sedikit sebanyak tempias juga dlm kehidupan seharian kita. LEbih2 lagi klu membabitkan anak.

Sgt kasihan.

Tiramisu Fatiema said...

tukar pulak dah..kesian budak2 nak biasakan bm balik..cabaran jugak tuh

dhiera said...

zaman saya belajar guna bahasa melayu. masuk matrik guna bahasa inggeris. mula-mula kekok, takut dapat faham ke x. lama-lama tu dah ok. belajar dalam dwibahasa pun tak ada masalah.

part tulisan jawi tu memang kelakar. form 1 sampai 3 tak terasa sangat sebab saya ambil tambahan bahasa arab komunikasi masa dekat sekolah. masuk form 4, buku teks jawi tapi ustazah ajar rumi. macam blur-blur je. form 4-5 dah tak amek bahasa arab dah. bila nak tulis jawi balik macam blur-blur je ejaan dia. sebab ada yang kata ikut sebiji2 translate melayu ada yang kata ikut jawi lama. tah la~

kayna said...

rasa english lagi senang kalau math. masa dulu, SPM math dalam BM. Masuk U, in english. lagi straight forward kan.

s a r said...

assalamualaikum kak. :)

erm, tak tahulah macam mana kita punya sistem sekarang ni. kekadang saya rasa penukaran sistem yang dibuat tak kena masa. tak sampai 10 tahun dah tukar. lepas tu bebudak terkejut dengan perubhan baru. prestasi menurun salah kan bebudak.

bab jawi tu, saya rasa setuju dengan akak. beter terap macam tu sebab nanti makin maju zaman, bebudak terus lupa tulisan jawi :)

lieynanilaz said...

kesian kan dengan budak2 sekarang...

nabilah_2908 said...

setuju dgn akak...bukan masalah penggunaan bahasa...

tp pertukaran tu yg buatkan ia bermasalah...

nanti2 tukar lagi....hmm....

lyza said...

saya pun penin..anak2 d hantar ke smart reader sb penggunaan eng utk math n sains..tp bila masuk tahun 1 dah tukar balik..
kementerian suka2 hati tukar, murid2 jadi mangsa..klau ikutkan system dulu dah ok dah..masa2 kita belajar math n sains dlm BM..if nak murid kuasai Eng, lebihkan subjek Eng..dan dah tentu cikgu yang mengajar pun ada kelulusan dalam Eng..

Kesian tengok cikgu math n cikgu sains yang tergagap2 nak ajar eng utk 2 subjek nie..

Tihara said...

wat fening kepala budak2 je duk buat eksperimen mcm2.. huu..semuga anak2 era ini tetap berjaya dengan cemerlang ..Insya Allah :)

Azlan Hasan said...

betul tu kak..penukaran bahasa melayu ke english akan menjejaskan pelajar..saya kesian kat mereka termasuk nak buah saya...jadi bahan ujikaji jer...isk..isk..

Regards,
-Strider-

Zefa NorAsmara said...

Semoga anak2 akak boleh menghadapi cabaranni dengan baik.. semoga berjaya dgn cemerlang!!

azian said...

kakzakie...
yg penting jawap paper sy in english, jawap malay kalu, sy bg 0...heheheheh...

muaz tu bahasa campur2 termasuk JAWA....heheheh...

muiz dah pandai cakap...sy sgt kagum dgn dia...dan mungkin tahun ini dia akan dapat adik...ayarkkkkkkkk....heheheheh

Citarasa Rinduan said...

sungguh ayu tak tahu, skrang dh tukar semula ke bahasa melayu..
kasihan buat anak2..
kena belajar semula..

memahami keadaan sahabat yang biasa guna bahasa english, perlub ditranslet pada bahasa melayu..
dah terbalik, dan lintang pukang jadinya

Fatin Mraz said...

itulah kan.. sistem kt m'sia ni..
pelajar dah jadi mcm tikus putih..bhn experimen...

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

keputusan mcm ne selalunya anak2 yg pening kepala..bukan mudah nak sesuaikan diri.. tp ada sebabnya pertukaran dibuat.. ada dengar berita terbaru? minat pada sains makin jatuh menjunam peratusnya.. ini mungkin salah satu sebab salah pengajaran diajar dalam bahasa inggeris terutama pada yg duduk di luar bandar.

Qhaifa Nur said...

semalam semak buku matematik along, cikgu tetap guna BI katanya nak mahirkan anak murid walau dah tukar ke BM..

moga ada peningkatan buat along..

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

btol tu kak, yg jadi mangsanya budak2 sekolah..dulu kecoh sgt nak tukar ke dlm bhasa inggeris, bila nak tukar ke bahasa melayu pun buat dlm kalut2..budak2 dh belajar separuh jalan dh, lgpun sbnrnya bdk2 skrg dh pandai berbahasa inggeris kan..

Ila said...

betul tu,kalau nak mahsuhkan,biarlah start dari tadika plak..mcm dulu pun...tak thaulah macam depa ni berfikir

munna said...

betulalh kak.... mmg confuse di buatnya bila dah di tukar bahasa penggunaanya

ieda said...

eh boleh ye tukar macam tuu
hurmm saya x tahu nak cakap ape .. tapi memang sukar kalau penggunaan bahasa di tukarkan serta merta huhuh

Kakzakie said...

@ izan: Sedangkan square, rectangle dengan segiempat dan segiempat sama pun mereka dah gelak-gelak izan... sebab biasa kita kata empat segi bukan segiempat kan....


@ YB: Benar cuma yg tak sedapnya bebudak dah masu tingkatn 1 dan 4 kena culture shock


@ cheqna: Dulu masa nak mula BI dia terap dari tadika oklah cheqna


@ yana-feehily: Itulah maksud kakak Yana. Mulakan yg baru tadika


@ fasihah supian: Nak tak nak kena juga dik... kena membelek kamuslah mereka nampaknya


@ cemomoi: try dia buat error pada bebudak


@ bujal X: Tak tahulah bujal sebab dari umur 4 sekarang dah 13 dan 16 tahun bayangkan...


@ Azian Elias: Dah tu kalau kat U kelak banyak rujukan pun bahasa Inggeris juga kan.


@ Huda: Nak cakap lebih pun tak kemana suara kita Huda


@ Heinretta Jose: Nak tak nak kena juga ye


@ Mrs Eady: Hmm..:(


@ redza: Kakak pun lama dah tak sekolah tapi anak-anak kakak yg masih sekolah


@ norhidana: Tapi kalau ikut anak-anak kakak kata kebanyakan mereka suka BI diajar dlm Math/Science


@ Acik erna: Baguslah sekolah anak acik.


@ kasihibu: Bila melihat carta terus mendadak tukar tak fikir lain lagi


@ gadisBunga: Memang politik GB kakak tak sangkal


@ Irfa: Belajar sedari kecil insya-allah boleh tak kira apa pun tapi bukan dah besar tukar dari BI-BM dari jawi ke rumi...


@ L: Kakak pun sama sebab dari anak sulung mula mengenal angka dah ajar BI tetiba masuk 16 tahun jadi BM... tak ke menjajau

O CIKTEDDY said...

ntah..asyik tukar je..pning budak2 nk bljr..

Hanis MY said...

kesian betul huhu asyik tukar 2 je...konfius student dibuatnya...

Kakzakie said...

@ ainnoraini: Kakak belum tengok buku chemistry, fizik & Bio dia tak tahulah BI ke BM...


@ ratu kebaya: Dah sah untuk sebulan ini memang keliru RK


@ suri solehah: Sepatutnya mula dari yg nak masuk tadika macam masa nak guna BI dulu kan ke mudah sikit


@ Ucu Faridah: Betul Ucu...bila balik dia kata lebih susah kita pun bimbang


@ Queen Teratai: Kakak hantar anak-anak kakak sekolah aliran agama. Subject banyak tak apa. Tadika pun kakak hantar ke Pasti. Jawi jadi ukuran utama keluarga kakak Queen.


@ Hanis Azla: Kalau macam itu bagus Hanis boleh tukar, tapi kakak tak tahulah anak akak pulak buku teks dah bagi pun nampak baru lagi


@ aanie: Harap taklah macam tu aanie


@ intan blur: Mahu ke tak kena juga intan


@ cinnamon.com: Bila pendidikan pun dipolitikkan akan jadi beginilah


@ PCL: Wa'alaikumsalam. Kerenah sistem pendidikan anak pula jadi mangsa


@ Mama Ema: Kakak belum beli dictionary lagi ni Ema (mingu lepas cari tak jumpa) kalau google cepat tapi tak kan nak bawa ipad ke kelas kan...


@ sahromnasrudin: Wa'alaikumsalam shah. Kakak harap begitulah hendaknya


@ Masya: Anak-anak kakak BM belum pernah guna tapi dah dari mula mengenal huruf belajar guna BI utk subject math/science


@ Eye_nee: Sekadar meluah rasa tak puas hati kakak eye_nee


@ Cikgu Ma: Kalau buat macam tu pasti baru ramai yg menghayatikan


@ Noor: Terms itulah yg membuat mereka pening Noor


@ Pok Amai-Amai: Begitulah Fara.. hendak tak hendak tempias tetap kena juga


@ Tiramisu Fatiema: Ini bukan kes balik ke BM. Tapi totally ke BM sebab dari kecik dah diajar dgn BI


@ dhiera: Anak kakak pun sama sebab dia ada belajar bahasa Arab tapi tahun lepas masih BI lagi. Jawi alhamdulillah ok buat mereka


@ kayna: Itulah tukar ke BM tapi bila ke U banyak rujukan pun guna BI kan


@ sar: Wa'alaikumsalam sar. Kakak rasa adalah dalam 12 tahun je BI ini diguna dlm math/science. Masa inilah frasa membesar anak-anak kakak sebab itu dia lebih mahir dgn BI

Kakzakie said...

@ lieynanilaz: Cikgu dia pun sama kesian juga


@ nabila_2908: Itulah maksud kakak ZN bukan tak setuju guna BM tapi masa dan dimana perlu dimulakan


@ lyza: Walau bagaimanapun kalau baru setahun-dua masih ok lagi lyza. Tapi kalau dah masuk tingkatan 1 dan 4 tak ke haru dibuatnya


@ Tihara: Kakak pun harap juga yg anak kakak cepat dapat adaptasi cepat


@ Azlan Hasan: Kalau ujikajai tak berjaya juga nampak gaya cucu kakak kelak kenalah belajar BI


@ Zefa NorAsmara: Terima kasih ZN. Kakak pun harap begitu


@ azian: Wah... kakak suka berita yg last itu.


@ Citarasa Rinduan: Itulah Ayu... nasib baik Umai masih tadika bolehlah...


@ Fatin Marz: Kakak harap walau anak kami jadi tikus putih tapi dia masih boleh hidup utk cari makan FM


@ BABY (MAMA AMANA/ARIEF): Kalau mama nak tahu peratus ke Ma'had Keluang Johor peratus aliran Science mendadak naik tapi aliran sastera masih banyak kekosongan. Tapi benar peratus negara menurun


@ Qhaifa Nur: Anak kakak yg sekolah rendah pun masih guna BI lagi


@ Sweetmama &eija: Bukan maksud pandai berbahasa Inggeris eija, tapi terms dan phrasa yg digunakan banyak beza antara BI dgn BM itu yg confuse


@ Ila: A'ah... itulah maksud kakak Ila


@ munna: Nasib anak dara Munna masih kecik kan.


@ ieda: Inilah yg jadi sekarang ieda. Tapi kenalah juga belajar pelan-pelan kalau tak tertinggal


@ O CIKTEDDY: Buat anak kakak ini pertama kali mereka kena...


@ Hanis MY: Kat Jepun ada macam ini tak Hanis? Mesti tak ada kan...

Cho Zila said...

camner yerk orang ramai gak yang mintak kot.. entahler tak tau nak cakap belum mengalaminyer...

ct rahani said...

dah terbiasa nak ubah tentu amik masakan kak.. sian anak2..

iizla said...

saya lebih suka math/sains diajar dalam bahasa inggeris. sbb dalam ms yang sama mata pelajaran Inggeris diajar sama.

btl kata kak zakie,susah kalau tukar corak penyampaian di tengah2 pembelajaran.

haish la sistem pendidikan Malaysia, macam-macam

Nazayiena said...

Klu Nurul pun sokong klu m3 dan sains diteruskan diajar dlm b.inggeris bukannya apa boleh memahirkan lg skill BI tu...

eelobor said...

pernah gak mendapat respon dari beberapa orang yang bergelar guru berkaiatan isu pembelajaran subjek sains & matematik dalam bahasa inggeris nie. sebagai ibu-bapa sememangnya kita mengharapkan yang terbaik buat anak2 kan?

anitadiana said...

betul tu kakzakie..kasihan kat anak-anak..kenapa tak fikir dan kaji dulu kan..menyusahkan betul...

Ann Ishak said...

terlalu banyak propagandanya tapi yang susah adalah anak2 jugak

sal said...

awal ni tentu budak rasa kekok..terutama penggunaan istilah..lelama mungkin terbiasa..

Iza Teratak Usang said...

Assalam..
Memang tak setuju apabila pelajar dijadikan bahan kajian...
Tentang tulisdan jawi dan rumi tu pun kurang bersetuju. Masa sekolah dulu, sek ag wajib tulis jawi tapi sek men boleh je buat pilihan. Rasa tak adil la macam tu..

ajumohit said...

Anak2 saya skrg bermula dengan bahasa melayu sepenuhnya, klu tak saya pun mhadapi situasi yg sama

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam k.zakie..yg menjadi mangsa murid2 lar,syian depa.Kejap b.inggeris..kjp bahasa melayu...

ariana said...

Sebagai salah seorang guru Kafa, sy faham sgt masalah ank2 yg x pandai menulis jawi ni..membaca pun merangkak-rangkak, kesian, tp..ada jg yg pandai..terutama yg mendapat sokongan dr ibubapa yg ambil berat pasal t.jawi dan agama..rasanya pasal pertukaran dr melayu ke Bi, kemudian BI ke Bm semula ni, selain guru ibubapa pun kena main peranan dan bg sokongan jg..demi kejayaan ank2 kita kan..

ikatankasihku said...

ha ahlah kak, mau pening bebudak ni nanti, asiklah tukar bahasa..

CIK JATT said...

dah elok2 in english tukar ke malay pulak. sayang betul.
yang dah biasa dengan english macam anak2 kak zakie, mesti pening kan. banyak terms yang kena translate ke malay

LYAfrina said...

huhu..susah xde sistematik kan.. main tukar2..bila dh tbiasa kot Bi..tba2 tkar k BM...mmg jd msalah sket kan..

-Sara- said...

bdk2 kene ambik mase sbb perubahan drastik kan..gd luck utk ank2 kak zak ;)

Kakzakie said...

@ Cho Zila: Pendidikan dipolitikkan. Perubahan bukan tak boleh tapi kena habiskan dulu batch yg menggunakan BI


@ ct rahani: Memang kena ambil masa ct


@ iizla: Bukan masalah suka ke tidak iizla. Tapi since the two subject had been practices in English let it goes first till the end. Kalau nak mula pada yg baru masuk sekolah


@ Nazayiena: Entahlah Nurul... kena ikut jugalah


@ eelobor: Apa-apa pun kenalah cari jalan terbaik sebab aliran dah dimulakan kenalah belajar juga


@ anitadiana: Kakak pun tak boleh nak kata apa anita


@ Ann Ishak: Betul Ann... lagi-lagi bila banyak pihak bersuara tidak lama dulu


@ sal: Harap begitulah hendaknya


@ Iza Teratak Usang: Kita lihatlah moga ada kebaikan Iza. Cuma tulisan jawi bagai terpinggir tak pula ada yg lantang nak bersuara


@ ajumohit: Nasib baik buat anak-anak aju...


@ azatiesayang: Wa'alaikumsalam atie. Sebagai ujikaji ke apa entahlah


@ ariana: Begitulah yg terjadi depan mata sekarang. Kalau tidak disokong lagi parah anak-anak kita.


@ ikatankasihku: Harap-harap selepas ini taklah jadi begini lagi


@ Cik Jatt: Kata anak kakak kadang cikgu pun masih guna terms BI dan kemudian sama-sama cari istilah BM


@ Lyafrina: Apa-apa pun dah kena ikut tapi masih ada yg guna BI lagi Lia


@ Sara: Harap lama-lama mereka bolehlah adaptasi dgn terms BM Sara.

Puan Kutu said...

kesian sbb pelajar dan guru yg jadi masa.pendapat sendiri, belajar in english utk subjek tu lg senang kot..:)