Monday, January 30, 2012

Singgah di Tutti Frutti

Pada hari isnin, 23-01-2012 itu kami pulang dari Batu Pahat ke JB. Gerimis petang tidak mematahkan kehendak anak-anak mahu menikmati Tutti Frutti. Kami lewat sebab anak-anak khayal bermain dengan sepupu baru mereka. Tiba di Tutti Frutti terus bergegas masuk, ambil mangkuk yang sedang, picit isi apa yang dikehendaki terus ke kaunter membayar.

Adik punya - Setelah ditimbang adik punya 13.52 sen.

Yasmein pula - Banyak sikit dari si adik. Harga RM 15.90 sen.

Pilihan Nurienne - Banyak buah-buahan dipilih. Harga dikenakan RM 25.18 sen.

Bawa keluar - Memandangkan kami bertolak pun selepas solat asar, jadi selepas membayar kami terus bawa keluar.

Dalam kereta - Bertiga menikmati tutti frutti. Dalam perjalanan yang gerimis, dalam kereta ber airconditioner tetapi mereka boleh makan licin. Lihatlah mulut adik sampai muncung-muncung.

Resit - Keseluruhan RM 54.60 sen untuk tiga mangkuk. Aku rasa mahal sebab kalau beli aiskrim Magnum boleh dapat berganda-ganda banyaknya dan lagi sedap. Tapi anak-anak kata Tutti Frutti lagi sedap dari Magnum.


~~Ada juga yang tidak begitu digemari oleh kami mama-papa mereka tetapi menjadi kegemaran anak-anak pula.~~


83 comments:

Aien Not Alien said...

sedapnya....harga boleh tahan sedap juga...hihi..

Huda said...

Saya tak minat tapi suami dan anak2 suka TF ni..

suri solehah said...

suri tak pernah cuba lagi kak..tapi harganya memang boleh tahankan huhu..takpalah janji anak2 seronok..

azian said...

heheheh...mmg laaa mahei kak...tak pun beli jek aiskrim mangkuk besar tu, pastu kat umah buat topping sendirik...hehehehe

Acik Erna said...

kakzakie..memang macam tu la..selera anak2 tak sama dengan kita kan..masing2 sukanya iceroom dan tutie fruttie,,kalau maknya ni ais krim kacang merah tu pun dah sedap sangat.

Pok Amai-Amai said...

Pnh mkn TF smpi tngkp kat kepala. Fuh!

Rai said...

sejuk kemain kan..sedap memang sedap..tapi harganya tu yg boleh naik juling biji mata masa nak membayarnya..hehe..

:: Mrs.Eady :: said...

terbaekk!!

che mid said...

Suami CM selalu makan free tuti ni sebab keje dgn suku sakat Naza ni.. tapi dia kata tak sedap dan terlalu mahal. CM pulak belum teringin nak merasanya lagi.. anak2 pun tak pernah mintak.. jadi setakat ni selamat fulus he he

mama maman said...

belum pernah merasa... takut dah merasa jadi mengidam lak... hahaha.. kering poket la maklum la mahal tuh... kih..kih..

aliesha kirana said...

tingin nak rase, tp mahal sgt le kak. rasa cm tak berbaloi pulak nak beli mahal gitu. heehe. tp kang esok2 ngidam, kene try gak ah. kan. hehe

Eye_nee said...

mahal kan kakzakie..tp dah anak2 nak makan...belikan jer lah...

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam k.zakie..mak aiii!!mahainya..klu beli aiskrim biasa tu mmg puas la mknnyakan?Tp nk merasa..apa salahnya di cuba...:D

redza said...

sedap tu kak..x apa mahal pun bukan selalu kan hehe

Mama Mirza said...

begitulah anak².. akif juga sudah merengek mahu ke situ.. cuma time nak pegi tak bape sesuai.. hujan ler... nak makan nasik ler.. jadi masih belum sempat walau hanya 2 minit dari rumah.. huhu...

Masya said...

sedappkan... saya pun suka makan tutti fruiti ni.. sedappp

adarnadzmie said...

sedapnyaa...harganya haha x sedappp..hehe..sekali sekala layan tekak boleh la...

Mamamya said...

aduhai...mmg mahal la kak...ntah bila la agaknya dpt m'jejakkan kaki ke sana..

LYAfrina said...

sedapnyer nmpak.. x penah merasa lagi.. ntah bila ada ksempatan nk singgah ni..

fuhh..rege dia blh tahan kan... kalo gini..sesekali blh la merasa..klo selalu..mau pokai.. mcm mhl drp baskin robin j kan

mama ju, said...

Salam KZ

Mama memang rasa tutti tu mahal sangat, lepas tu rasa dia kurang sedap...ianya tak rasa sgt iceceram.Lagi pun kedai ni diletak dibawah kedai yourgat!
Tapi tulah anak2 ni memang diaorang ikut trend!

amirah said...

tutti frutti memang trend skrng ni kak..sampai kita pun terikut2 gak..huhu

norhidana said...

tutti frutti tuh mmg mahai kak,sbb dia gunekan yogurt tak silap dana, n lebih sihat n lebih berkhasiat ice krimnyer... itu psl mahai...

wah2... sejuk2 pun boleh abis yek... mcm2 gaya mkn nyer... tp mmg mahal tul lah kn dulu2 kite lyn ice krim potong pun dh best kn kak

nabilah_2908 said...

uuaiii...3 mangkuk sampai 50 hinggit lebih.... :)

mama irfan said...

uish terliur tengok.... tapi mahal ja rasanya kn?????huhu.... sekali skala makan x pa la...

azian said...

akak,
hehehehhe
nak muaz ke nak muiz????
hahahahahha

p/s sy balas komen akak kat sini je laa...jom laa ikut g cameron hr sabtu...apartment kami ade bilik kosong lg....

noor said...

akak,
nor memula mkn tkejut dgn harganya dn rasanya yg x seberapa hihihihi
tp pd yg suka ttp sdp
color cantik2 jer kan

Bitt (double IS) said...

perghhh memang cenggitu ka harga dia kakk?

lieynanilaz said...

harganya memang berbaloi-baloi!!...

Daddy Ziyyad said...

saya makan eskrem murah aja kak..RM10.00 dapat se tapauware eskrem Walls . :)

Azlan Hasan said...

harga tutti frutti memang memang sesedap rasanya kak..sesekali makan boleh..kalau hari2 bleh bankrupt dibuatnya..hehe

Regards,
-Strider-

Zana Adieyza said...

TF ni memang sedappppp.. lagipun TF ni yogurt yg baik utk kesihatan, maybe sbb tu mahal cikit..

yummy2!!

ieda said...

perghh kak .. makan macam tuu dah mahal serupa rege dinner je huhuh

x tahulahh saya nie boleh makan ke tidak huhuh

cheqna said...

pengsan tengok rege =)
tapi berbaloi la kalu sedap kan kan kan

yana-feehily said...

asyik dok tgk org publish entry pasal tutti fruty ni tapi bila la boleh merasa..huhu

::NureeN:: said...

g mkn ari tue asben kata haagen dazs lg sedap.. sbb icecream dia mcm yogurt g2 kan.. :P

aReLaN said...

mak aih harga dia.bahaya kalau saya yang gi ni.ada gak yang kena sorang makan sampai rm50 lebih.hahaha

Kella said...

belum mampu la lagi kita ni kak.. memang dok dengar orang sebut2.. mahal pun iya juga... hehe.. tunggu orang sponsor je la kot.. huhu

Qhaifa Nur said...

mahalnya, kalau saya beli magnum je..
sedap ke kak...teringin pulak

Mama Ema said...

anak-anak ema pun suka trutti frutti ni..nak makan selalu boleh botak kepala jadinya..memang mahal pun..huhuhu..demi anak-anak nak mkan terpaksalah juga..

Citarasa Rinduan said...

mmg mahal..
tapi tulah..
bagi ayu kalau nak pilih TF, kena jangan ambil topping dia lebih2..

ajer rabak poket

kak.. anak2mu cantik2 presis kamu..
winduuuuuuuuuuuuuuuuu

Munnafendy said...

atooii teringin nai nak jamah sikit tutti fruiti ni tp tersedak2 mengenangkan hrga...huhu..skrg segala mala kena berjimattttt =P

nak kecek cik abe la...hihi

dwaty said...

saya tak penah cuba lagi... mengenangkan harganya yang agak ermmmm.... tapi teringin juga nak rasa...

iizla said...

tutti frutti ni main timbang ehh??
risaunye kalau nk beli TF pasni..sbb tak reti nk agak..huhu

HeNRieTTa JoSe said...

hmmm....memang ramai yang cakap mahal....rietta xpenah try lagik...tapi ada yang kena charge semangkuk hampir RM 60....gara gara timbang....

Fatin Mraz said...

maybe they like the 'pick n mix' concept tu lah kak zakie.. leh pilih mana yg mereka suka..then timbang..mama-papa yang bayar..heheee

pena rozie said...

Dengar citer kat kelantan ade. Blk kg nak g la....

Ladysirna FA said...

saya pernah mkn sekali je kak TF ni.mmg sedap cuma tula mahal..hihi

QueeN TerataI said...

memang mahal sangat.. Queen 1st time beli harga dia RM20.. terkejut gak la.. lps tu taubat xnk amik byk2.. hehehe

Zaitun said...

Icecream ini memang mahal tapi rasanya sedap, kak Zai suka hehehe....

fiza nurani said...

tau takpeeeee :)

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

salam kak..adik tak pernah mkn jenama ni.mereka kata dr yogurt sbb tu rasanya sedap.tp adik dpt mkn aiskrim yogurt ala2 cam ni kat mekah hari tu.mmg sedap.tp murah je br 6 riyal.alhamdulillah adik suka.tapi takda la gula dan buah2 tu..

fieda said...

tak pernah tery lagi aiskrim ni..mahai betoi kan..kalau beli yg dlm mangkuk tu byk dapat..hehehe..tp dah anak2 suka nk wat guane...

intan_blur said...

sedapnyeeeeeeeeeeeee..
tapi..nasib intan bukan hantu eskrim..klu x..intan dah suh akk belanje ;)

dhiera said...

erk..saya tak pernah makan dekat sini~

aanie said...

sy x penah try lagi aiskrim ni sb mahal sangat....

kayna said...

selalu berangan nk pergi. tapi belum pernah pergi... sedapnya....!!

mama aini said...

ehem kerana ank2 kita terpaksa turutkan je !!..he2x..

ieja amieja said...

salam k.zakie..
sy x pernah lagi bwk ank2 ke situ..harga tu berbaloi kot dgn kesedapan yg ank2 akk rasai..

ainhany said...

salam kak z,

tudia sakan noo anak2 makan aissekrim ..ikut saiz lagi besar lagi mahal...mmm kalu ucu nak, agak2 berapa pulak cosnya kena dibayar??

apa nak buat,sesekali nak merasa kan..layan jer lah kak...rezeki anak2 rezeki mamapapa jugak. Muga terus dilimpahi rezeki dan kebahagiaan

Ros said...

Salam Kakzakie,

Bagi Kak Ros......memang mahai lah....tapi dah anak2 suka..nampak pun sedap sangat....ok lah tu kan Kakzakie.....?

Tihara said...

sekali-sekala nak merasa tak pe kan..nampak pon mcm sedap kakak :)

Ummi Alesya Sofea said...

x penah mkn lg tp adik2 ckp best! rege pun blh tahan jgk bestnyer...

gadisBunga said...

saya punye rezeki, bulan ni dan bulan lepas ada org belanja saya tutti fruti. heheh~

Tiramisu Fatiema said...

memang bleh tahan harga die..sekali sekala bolehla..janji enjoy..

mie said...

xpenah merasa tutti fruitti lagi..
ehehehehee

Sham said...

aduh agak menyeramkan harga2 aiskerim tu...

MulutPayau said...

boleh tahan jugak reganya....tapi kalau sedap agak berbaloi jugak.....

anitaare said...

kak zakie,

samalah kita..pernah gak makan tp tak lah gemar sgt tp bebudak mmg suka sgt..

Ila said...

tak pernah lagi makan tutti fruti....tapi bila anak2 suka,sejuk hati kan

ajumohit said...

Saya Dan anak2 baru 1st time makan ahad lepas kak, budak2 mmg suke sgtlah makan eskrem ni, saya tidur di hotel paragon kak, selesa hihi

Kakzakie said...

Menikmati tutti frutti kakak rasa lebih kepada kesihatan sebenarnya. Tetapi yogurt ini disolidkan sedikit dgn berbagai aneka buah-buahan pilihan. Terima kasih kakak ucapkan kepada: -

Aien not Alien, Huda, Suri Solehah, azian,Acik Erna, Pok Amai-Amai, Rai, Mrs Eady, Che Mid, mama maman, Alisha Kirana, Eye_nee, Azatiesayang, Redza, Mama Mirza, Masya, adarnadzmie, Mamamya, Lyafrina, Mama Ju, amiran, norhidana, nabila_2908, mama irfan, azian, noor, Bitt (double IS), Lieynanilaz, Daddy Ziyyad, Azlan Hasan, Zana Adieyza, ieda, cheqna, yana-feehily, Nureen, Arelan, Kella, Qhaifa Nur, Mama Ema, Citarasa Rinduan, Munnafendy, dwaty, iizla, Henrietta Jose, Fatin Marz, pena rozie, Ladysirna FA, Queen Teratai, Zaitun, fiza nurani, Lydia Miza, fieda, intan blur, dhiera, aini, kayna, mama aini, ieja amieja, ainhany (bila nak turun JB bolehlah kita kira), Ros, Tihara, Ummi Alesya Sofea, gadisBunga, Tiramisu Fatiema, Mie, Sham, Mulut Payau, anitaare, Ila dan ajumohit (kalau kakak free nak tinjau aju - tapi jgn tunggu sebab hari sekolah).

Kepada semua terima kasih daun keladi,
Jumpa lagi di lain N3
Kanjung balas itu pasti
Moga ukuhuwah kekal di hati

ikatankasihku said...

memang mahal pon kak..tp sedap..huhuhu

~izan~ said...

seronok tgk muka mereka bertiga tu.. izan pun baru sekali kak gi makan,tu pun melayan anak2..diorang memang tak pernah menolak bab2 aiskrim ni kan kak hehe...

Kakzakie said...

@ ikatan kasihku: Itulah Syikin... ikutkan selera anak-anak


@ izan: Kakak tak begitu sukalah izan...tapi mereka bertiga tu memang sukalah...

fuad ansari said...

itu sekali sudu mencedok, dah abis seringgit.. (",)..

pernah sekali je makan.. sebab sy rasa, beli aiskrim bekas besar kat pasaraya pun lagi berbaloi kot.. (",)

Zefa NorAsmara said...

Sedap tapi mahal.. makan sekali sekala boleh la kan kak.. sy belum pernah merasa. Bukan penggemar aiskrim sebenarnya.. :D

yana-feehily said...

*kak..buah rotan tu tak sama ngan buah asam paya tu..hihihi

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

Harganya mmg mahal kan..
tp nasib baik rasanye mmg sedap sgt, kalau makan sikit mcm x puas..
eija pun br sekali jerk try makan kat tutti fruity ni..

munna said...

tunngu Tutti Frutti ni buka kat Mentakab Star Mall barulah munna dpt rasa

ct rahani said...

memang mahal tp klu anak2 puas hati memang berbaloikan kak.. :)

anitadiana said...

takut gak tengok bilnya kak ....makan aiskrim ...mahal lah tu kan..tak pernah bawa anak-anak lg...

c'axoera ヅ said...

branding namanyer :D nama ajer pun dah mahal kan heheh

YATZAKIE said...

yat pon baru pg aritu kak...rege mmg maveles...tp sedap..hehe