Thursday, January 26, 2012

Cuti Tahun Baru Cina di Secret Recipe

Kebanyakan ibu akan memasak sedap-sedap bila bercuti. Tidak pada aku. Bila bercuti sekolah aku lebih banyak makan diluar dari memasak. Tetapi kalau hari sekolah walau letih sekalipun aku akan memasak apa saja. Malam pertama sebaik anak-anak kumpul di rumah kami ke Secret Recipe.



Kek coklat - Aku tidak ingat nama kek ini. Di pilih oleh Nurienne sebelum makanan yang dipesan tiba. Ramai-ramai menjamah kek ini.



Satu lagi - Juga tidak aku tahu nama kek ini. Ini pilihan adik. Apa yang aku tahu rasa cheese dia mantop sungguh.



Karipap - Besar betul kripap ini. Tersalah pilih sebab dulu pernah papa membeli di dalam ada telur sebiji, kali ini tiada. Yasmien tersalah order. Tapi tetap di makan juga.


Mee Nyonya - Pilihan Nurienne. Tidak habis separuh lagi dibawa balik.


Mee kari - Adik setiap kali ke SR mesti order mee kari. Dulu pernah merasa Mak Zah dia punya sekali, sejak itu sudah jadi favourite dia. Separuh juga dibawa balik.


Nasi goreng - Inilah pilihan aku dan Mak Zah. Ada sampingan kuah tomyam dan sambal untuk hidangan ini.


Lamb chop - Ini pilihan Yasmien dan papa. Selera mereka sama. Tapi kentang goreng Yasmien masuk ke dalam pinggan papa. Papa kena makan 2 kali ganda kentang ini. Aku ada juga menjamah.


Bercerita - Baru bertemu setelah 2 minggu berpisah. Entah apa yang diceritakan adik masa itu sehingga buat mereka ketawa. Kalau tidak silap aku teka-teki cikgu adik beri dia tanyakan pada si kakak.


~~ Cuti kali ini kami banyak berada di kampung. Tetapi sebaik aku naik bertugas, anak-anak bercuti di rumah.~~


86 comments:

ajumohit said...

Owhhhh godaan yg sungguh melampau pagi2 ni kak, Sib bek takde indulgence ku itu hihihi

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

adeii terliur tgk pic makanan pagi2 kat sini..nyum2 sedapnya..

Huda said...

hissh akak ni tunjuk kek cokelat la pulak, sedap tu..mesti akak happy sangat budak2 cuti kat rumah kan..kak, kg akak kat bp ke pontian?

QueeN TerataI said...

salam akak.. kek coklat tu meggoda keimanan betul la.. hehehe sekali sekala menghabiskan waktu di luar rumah bersama keluarga mmg ada bagusnya kan kak...

aliesha kirana said...

alahai kaakk bikin saya teringin nak jamah cheesecake time ni. aaa!

Kakcik Nur said...

Assalamu'alaikum Kakzakie...

kakcik berharap sangat dapat berjumpa dengan Kakzakie dan Ayu di Johor. Dah kenen2 kat Abang Mus untuk turun ke sana cuti Maulidur Rasul dan Thaipusam nanti. Keputusannya belum tahu lagi. Kena tanya dengan Gabenor Bank Negara dulu kot! :)

Rai said...

geramnya tengok choc sauce kat kek atas sekali tu..

suri solehah said...

seronok dah kakzakie..dpt makan2 dgn anak2kan,,,sedapnya mee kari adik tu..suri pnggemar mi kari gak hehe

Munnafendy said...

riangnya anak2 dpt bkumpul blk..riang lg hati akak kan =)

Kakzakie said...

@ ajumohit: sebenarnya ada juga indulgence aju tapi tak snap. Itu kakak punya favourite


@ sweetmama@eija: Sesekali kumpul eija


@ Huda: Kakak org Pontian dan abang org BP. Sebab itu selalu asyik balik kg Huda


@ Queen Teratai: Kalau cuti kakak memanjang makan di luar Queen. Ikut selera anak dara yg 3 aje


@ aliesha kirana: Cheese kek itu memang sedaplah AK


@ Kakcik Nur: Wa'alaikumsalam kakcik. Hmm.... kakcik cuba kenen dgn GB mungkin turun juga tau. Kot ada peluang kita bersua. Hihi... kakak tapi malulah kakcik


@ Rai: Anak-anak kakak apa aje kalau coklat memang mereka suka Rai


@ suri solehah: Kalau makan luar satu yg tak best bila tak habis kena bungkus bawa balik suri...

lienda said...

bestnya dapat makan kek scret resepi,anak anak suka sangat...!

@lfidah @dim said...

sedapnya makan di SR..dah laam tak makan di SR..sangat2 menggoda makanannya..

Mama Ema said...

kek coklat kat atas mengliurkan tu...seronok adik dan kakak bertemu

FasiHaH SupiaN said...

sedapnyaaa kak!!yummy

Liza Abu Bakar said...

samalah kita... kalau hari cuti malasnya nak masak.. fokus kat kemas rumah je. tu yang kadang2 hubby yg masak bila cuti.. he..he..

Eye_nee said...

amboiiiii...limpahan coklat di kek yg pertama tu mengoda sgttt....nyummm..nyummm.....

Hanis Azla said...

nyum2.. bestnya makan2.. saya pula kalau hari cuti lebih banyak memasak di rumah.. sebab hari kerja, mak dah tolong take over..

yana-feehily said...

sedapnya makan..

p/s - jawan soalan plis ^^ back to school..hehe

http://yana-feehily.blogspot.com/2012/01/tagged-2012-version-mari-jawab-dan.html

amirah said...

dah tak sunyila rumah akak minggu ni ye..kebanyakan sekolah cuti sampai seminggu

cheqna said...

cheqna kurang suka g SR ni
tapi incik tunang suka
cheqna kurang sket ngan makanan kat SR ni =)

Kakzakie said...

@ Munnafendy: Ibu mana tak suka kalau anak-anak ada depan mata Munna


@ lienda: Biaslah lienda anak-anak kalau bab makan pilihan mereka suka je


@ @lfidah @ldim: Kakak tak kisah ikut saja apa yg anak pilih


@ Mama Ema: Saat bersama ada juga sesekali bertekak Ema. (KAKAK TAK BOLEH MASUK BOLG EMA KENAPA?)


@ Fasihah Supian: Pilih aje dik mana satu kalau di SR nie...


@ Liza Abu Bakar: Tapi kalau anak-anak tak ada pun malas nak makan luar


@ Eye_nee: Kek ini disaji panas tau Eye_nee tak macam yg lain sejuk kan..


@ Hanis Azla: Oh ye kea hanis... best kan kalau mak masih ada


@ yana-feehily: Makan tak payah masak sendiri Yana


@ amirah: Walau tak ada suara mereka tapi kalau tahu ada di rumah lain auranya amie...


@ cheqna: Kakak nie cheqna jenia ikut selera anak-anak

intan morsalin said...

bestnya dpt mkn macam2...nak tumpang makan skali bleh x?

Nini D.. said...

seronokkan dapat berkumpul balik...meriah!

mama ju, said...

Bestnya!

[PCL] said...

hepi family..i like this style.

Marina Monroe said...

tak tahan tengok blueberry cheese cake tuh..aduhhh...lembut jer masuk molot..huhuhuhu

Amy Syaquena said...

kak zakie buat perut saya memberontak time gini..aduh x tahan sungguh lihat makanannya..sodapnya kak

ct rahani said...

sedapnya kek SR.. lama x beli kek kt sana.. huhu..

redza said...

xsuka sgt SR xtahu kenapa

kayna said...

suka gilerrr dengan SR. Tapi kenapa time sy makan, brownies tak meleleh macam tuu...!! jeles..

Teratak Hami said...

Sedapnya kak tengok kek atas tu. Kat SR ada mee kari ek? Kena carik ni ...

aReLaN said...

perghh...memang mempesona.terliur dibuatnya.hari tu nak makan kek secret recipe smpena bday tapi malangnya tutup lak yg kat nilai ni.waaaaa

Cik Ina Do Do Cheng said...

dah lama tak makan kat secret recipe, cheese cake kat sini terbaek , tiba -tiba perut cik ina berkeroncong nengok juadah tu semua, memang peberet cik ina. cheese cake memang mengentar jiwa dan ragalah kak zakie.

@xiiinam said...

Tempar rahsia tu!

ckLah memang suka ni, tapi nak-anak pula tak berapa suka keculai Nuha dan Diba. Kebetulan budak berdua tu yang tinggal di rumah. Kalau yang berdua tu lagi balik, kena cari tampat lain...hehe

Alin Marlini said...

menggoda perasaanlah..hehehe

Kakzakie said...

@ intan morsalin: Meh sini intan kakak belanja dekat je dgn rumah kakak


@ Nini D: Seminggu nie kakak santak makan luar je sebab semua kumpul


@ mama ju: Bila semua ada bolehlah kak ju kalau tak hmmm rindu-rinduan


@ PCL: We are the same PCL as parents try to make them happy


@ Marina Monroe: Kakak pun suka cheese kek tu auntie. Memang sedap


@ Amy Syaquena: Ala amy pergi je kat mana-mana outlet SR mesti ada


@ ct rahani: Anak-anak pilih sebab tempat ini dekat dgn rumah sebenarnya


@ redza: Hubby kakak pun sama tapi dek kerana anak ikut je


@ kayna: Coklat tu dia siram masa kita beli Kayna. Ianya jadi panas sedap tau


@ Teratak Hami: Bukan mee kari je Hami. Macam-macam mee pun ada...


@ arelan: Mungkin di sana totally pekerjanya org Cina semua kot...


@ Cik Ina DDC: Kakak pun suka cheese kek cik ina. Tapi teringin juga nak rasa yg Cik Ina buat utk MIL tu hihi...


@ Alin Marlini: Hihi... kena cari outlet dialah Alin. Mana-mana pun ada kan...

Kakzakie said...

@ @xiiinam: Dia dgn Nabil mungkin dah banyak kali makan tu dah muak. Adik dua nie masih suka lagi sebab duduk dgn mak-ayah dapat makan free...

Kamsiah said...

alahai SR..saya lupa pantang larang kalau kesana...kek yg sungguh mengoda

munna said...

baru je belasah makan kek kat SR last week.. oreo cheesecake tu mmg sedap kak zakie

~izan~ said...

izan pun suka SR.kek2 dia semau sedap pd izan.

seronok tgk si adik dgn kakak bergurau mesra..mesti byk cerita nak diceritakan tu =)

nabilah_2908 said...

oreo cheese cake tu kan..? sedapnya...

tp time cuti tu pun..sy bnyk makan kek...huhu.. :)

lyza said...

kak...
wah sedapnyaaaaa...saya plak klau ke SR..kek paling2 suka..choc mud.. pastu lasagna..perghhh ckup terangkat untuk menambahkan lemak tepu d badan.. hahahaha....

@cu SaYaNg said...

perut tengah lapar tengok pula gambar makanan lagi la bertambah lapar...huhuhu

HeNRieTTa JoSe said...

SR....choc indulgance.....huhuhu.....yummy....

lieynanilaz said...

akak...best tengok gambo2 makanan...:)

gedek! said...

CR mahal lah....

tak mampu!

norhidana said...

lama tak layan SR nih kak... kalu ada pun beli slice2 je kek mkn kt umah... skrg dh tmbh mcm2 menu kan..best2

sume menu2 yg akak letak mmg sungguh menterliurkan btl lah

adarnadzmie said...

wah!! ber SR yer kakzakie sekeluarga... hehe... sedapppnya... terliur saya tgk kek coklat tu...moist sgt...

Sekamar Rindu said...

salam..

kak..cuti2 best bawa anak2 keluar.. sr dok rumah saja..:)

Kakzakie said...

@ Kamsiah: Kakak pun sama juga. Kek di sini sedap-sedaplah


@ munna: Kalau dah sampai mana boleh escape munna


@ izan: Macam puteri-puteri izan juga, ada kala bertekak tapi ada kala main sakan


@ nabila_2908: Kakak tak ingatlah nama kek tu, sebab bukan kakak yg order


@ lyza: Menu makan anak-anak pilih sendiri lyza


@ @cu Sayang: Balik nanti singgah mana-mana outlet boleh berbuka dgn kek SR Cu...


@ Henrietta Jose: Chosen by the children...


@ lieynilaz: Hm... tengok ajelah lieyna. Semua pun dah masuk perut hihi...


@ gedek: Hm... janganlah kata macam tu gedek. DSLR tu juallah...


@ norhidana: SR kena upgrade menu dia sebab sekarang nie macam-macam outlet baru ada


@ adarnadzmie: Sementara mereka bercuti dapatlah makan sama Nomi


@ Sekamar Rindu: Kalau sendiri memang malas nak keluar SR...

Azlan Hasan said...

wah..kek choclate yang 1st tu betul2 membuka selera laa kak..hehe

Regards,
-Strider-

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

hehe..sy pon cuti CNY aritu mkn kek secret recipe..tp beli 2 slices je tapau bwk balik..


karipap tu sy nk beli mula-mula tp takut x sedap..mahal kan..RM8 sebijik kan?

Tiramisu Fatiema said...

bestnye akak...seronok cuti2..

Citarasa Rinduan said...

ayu belum pernah ke SR.
teringin benar nak merasa keenakkan makanan disana..
insyallah.. 1 hari nanti, k.zakie belanjer???

hehehe

dhiera said...

best ye dapat makan macam ni..

fieda said...

kek SR...??fuhh..mmg mengiurkan..

anitadiana said...

sedap-sedap menu SR.....kek coklat tu kegemaran anak-anak ita tu..

eelobor said...

hehehe....kek SR memang sedap la, kan?

saya lak ari minggu baru suh wife masak, ari keja tak masak sbb malam kita tak makan.

iizla said...

pandai anak2 kak zakie pilih makanan. kalau saya, saya yg pilihkan utk derang..

ariana said...

suka tgk..happy family..ingatkan sy n family je suka mkn kat luar sampai kena perli ngan member..bila nk rasa sy masak..huhu. Sbnrnya mkn bersama kat luar ni pun boleh menambah erat hubungan jg kan kak sbb semua nya enjoy...

LYAfrina said...

sedapnyer..
klo sesekali makan kat SR xpela kan.. kalo kerap.. mau kering poket

Tihara said...

sedap nye kak makan kat sini :)

Iza Teratak Usang said...

Assalam..
Sedapnya..
kek tu yang tak leh tahan tu....

Cikgu Ma said...

blog yg sentiasa buat saya terliur nak makan setiap kali singgah..heheh..sedap la kak...

spontan K

Nur-nba said...

Salam. Kak Zakie, kek2 akak ni semua menggoda sangat.. Lama tak makan kek SR..

Mesti akak gembira sangat sebab dapat berjumpa dengan anak2 tersayang. :)

cleverspider55 a.k.a alam1cinta said...

kalau mkn ramai2 ni memang best,mknan simple2 pun jd berselera..apalagi klu mknan best2 cm2 lg ar

Admin P@P said...

Assalamualaikum Kakzakie.
Alhamdulillah. Sesekali atau banyak kali memang perlu juga kita manja-manjakan diri dan keluarga dengan mekan di restoren atau mana-mana tempat yang nyaman dan tenang. Tahniah buat kakak sekeluarga.

Cuma satu perkara yang saya agak cerewet dengan anak-anak bila makan kat luar, selalu sahaja makanan tak habis. Membazir. Nampaknya setiap kali nak makan kat luar, kenalah buat akujanji dahulu agar tiada pembaziran berlaku.

TQ

HeNRieTTa JoSe said...

Xde larr akk...rietta ngn mak xjogging..kitorg laypark jew ctu, snap gambar...adik ngn kazenjew yg jog....hehehe....

ibundo said...

salam kak zakie. Seronok makan kat luar ni. Kita tak payah masak, tak payah basuh periuk, tak payah basuh pinggan hehe...

s a r said...

assalamualaikum akak.

hee, rasanya tiap kali cuti2 and anak2 kumpul kat rumah, akak pun bercuti bersilat di dapur. :D

p/s- sume makanan menggoda betul :D

Azian Elias said...

saya pun peminat SC ni...balik2 ke sini.. lagi pun kids suka..layan je lahh..

Maya Mayana said...

yana tahu kek yg adik tu..oreo cheesecake kan?

ghupanya mcm2 menu ada kat SR tu yer...ingatkan ada kek aja..org jakun kita ni kak

harga mee dan nasi goreng tu macamana kak?ingat nk terjah juga SR Muar tu nanti...

maya amir said...

SR ni mmg mantoppss die punye makanan kn kak..esp kek..perghh:)

Kakzakie said...

@ Azlan Hasan: Sesekali bolehlah Azlan...


@ Rina Avail: Kek di SR macam-macam itu yg membuat kita selelu nak pergikan Rina


@ Tiramisu Fatiema: Bila dah sekolah tak ada lagilah dah...


@ Citarasa Rinduan: Kalau betul next kalau kakak & keluarga nak pergi kakak call Ayu. Tak jauh pun dari steamboat sepupu Zalie punya restoran Ayu...


@ dhiera: Menjamu dgn keluarga dhiera


@ fieda: Tergoda makan kek itu yg lain makan tak habis dibungkus bawa balik fieda


@ anitadiana: Bukan anak-anak saja suka ita, mak-mak budak pun sama hihi...


@ eelobor: Biasa org macam tu ee. Habis Muaz tak makan malam juga ke ee?


@ iizla: Akan tiba masa anak iizla pun sama


@ ariana: Kita banyak persamaan Ariana. Anak dara pun 3 juga kan. Itulah idea lebih kurang hihi...


@ Lyafrina: Anak-anak mana tahu poket kita Lya...


@ Tihara: Banyak outlet SR sekarang bolehlah mencuba


@ Iza Teratak usang: Wa'alaikumsalam Iza. Kek di sana banyak sangat kan


@ Cikgu Ma: Sementara masih single cikgu bolehlah menjengah ke SR dgn kawan-kawan bila teringin


@ Nur-Nba: Bila bertemu depan mata memang lega Nur. Itu yg kalau boleh makan dan kemana pun nak bersama


@ cleverspider: Apa lagi bila makan dgn keluarga kan:)


@ Admin P@P: Wa'alaikumsalam cikgu... Kakak kalau makan tak habis biasanya akan dibungkus bawa balik. Tiba rumah selalunya panaskan balik boleh dimakan lagi


@ Henrietta Jose: Oh... ye ke? Best juga tu


@ ibundo: Wa'alaikumsalam kakpah. CBagi rehat periuk belanga cuti kakpah hihi....


@ sar: Wa'alaikumsalam sar. Nak masak macam SR tak terdaya sar. Pergi sana dah siap lagi senanga kan hahaha....


@ Azian Elias: Samalah dgn anak-anak kakak. Walau nak makan mee, kek tetap mereka order juga


@ Maya Mayana: Kebanyakan outlet dah ada bermacam resepi Yana. Bolehlah mencuba...

Kakzakie said...

@ Maya amir: Itulah walau nak makan mee, kek tetap diorder juga...

IMANSHAH said...

mujur tak suka kek..huhu

akuzle ayu said...

bagus gini, kak. spend such quality time with loves ones. 'seni' mkn kek kat SR ini adalah beli seketul, share reramai...merapatkan hubungan terutama anak beranak kan?

p/s: psl gath/sarapan bersama bloggers tuh, kami bloggers lembah kelang tunggu turn bloggers selatan yg buat plaks....amacam?? hehehehhe...

noor said...

agk lama xker SR hihihihi....tergoda tgk byk mknan

Kakzakie said...

@ Imanshah: Kalau cikgu makan kek SR ini mesti suka tau. Sedaaappp...hihi


@ akuzle Ayu: Kek pembuka sebelum hidangan sampai Ayu...

p/s: Kalau kat selatan agak-agak Ayu datang tak?


@ noor: Tergoda noor? Meh sini...

LadyBird said...

mie tomyam tu nmpk paling menyelerakan.. sbnrnye xnmpk sebab dah nak hbs dah kan? tp rsnye dah sampai ke kerongkong ldy.. hihihi

azian said...

lama dah tak g SR...seronok tgok family akak ni laaa....

fae jamal said...

terliur tgk! hehe:D

ieda said...

aduh2 akak .. SR nie kalau pi makan saya suke mee nyonya jugee .. yg lain not bad .. tapi pergi kena perut kosong sbb pinggan besor2 kan ekeke ..

kek2 dia , no komen lahh mantopsss !! ;)

Puan Kutu said...

wah sedap..terliur eden!

Fatin Mraz said...

wowwee!! lama dah fm x ke sana..

ILA HonEyBuNNy said...

sedapppnya kak....

ila suka tomyam SR..sedap sgt2...heheh