Friday, February 12, 2016

Carrot kek yang pertama untuk 2016

Sejak tahun 2016 menjengah belum sekali pun oven di dapur digunakan untuk membuat kek. Mengambil peluang dari tepung kek yang dibeli di expo Fama tempohari lalu bertanyalah pada anak-anak mahu kek apa walaupun mengikut gambar dari tepung yang dibeli tidak ada pun paparan untuk membuat kek. 

Ez Flour - Inilah tepung yang aku gunakan

Carrot yang disagat - Daripada dua biji carrot untuk mendapatkan 3 cawan carrot. 

Gajus - Biasanya untuk carrot kek kacang terbaik adalah walnut tetapi kerana di dapur kami sudah kehabisan dan yang ada hanya kacang jagus, lalu Kak Meen yang membantu menghancurkan gajus ini. Ikut Kak Meen suka kasar sebab bila digigit lebih terasa.

Putar - Menggunakan telur 4 biji, guna perang 3/4 cawan, gula castor 3/4 cawan (keluarga kami tidak suka manis - kepada yang suka manis boleh tambah), Putar sehingga gula larut. Masukkan sedikit garam dan minyak sayuran 1 cawan (kami guna olive oil). Kemudian masukkan tepung (2 cawan) yang sudah dicampur dengan baking powder dan sedikit serbuk cinnamon sedikit demi sedikit dan terus putar. Masukkan esen vanila dan 1 cawan kacang gajus. Siap!

Panas - Sebaik siap diputar, masukkan ke dalam loyang yang sudah dilenser dengan butter dan letak baking paper. Bakarlah sehingga masak. Oven  kami set 165 degree dan mengambil masa lebih kurang 50 minit.

Siap - Potongan pertama ketika masih hangat. Menggunakan loyang 8" x 8" pastinya banyak lalu dapatlah lagi dua bekas tupperware untuk diagih kepada keluarga di Muar dan Batu Pahat. Sebenarnya cawan yang kami guna cawan mug sebab itu banyak.
~~ Melalui makanan juga dapat mengeratkan silaturrahim sesama sanak-saudara dan jiran tetangga. ~~



53 comments:

aryan azra said...

Sedapnya karot kek,tak pernah buat lagi,dah ada resepi tu bolehlah saya cuba nanti

Bbwana adienia said...

Carrot kek..sedap tu kak..kalo wana buh cheese frosting..yummyyyy!! :)

iryanty ismail said...

Assalamualaikum kak..nampak gebu...

Dkna Abza said...

nampak gebu kek tu kak.. nyumm

cik hani said...

gebu carrot kek nya

sedapppp ni...

kami pun suka kekacang yang ditumbuk ala kadar je, bila gigit terasa je kacang tu..

Rizziela said...

sedapnya... sy x pernah buat lg carrot cake

saniah ibrahim said...

Tentu sedap kan ada gajus dgn carrot...rajin anak dara kakzakie buat kek.

babYpose said...

Cantiknya kak zakie, oren nampak fresh, pernah belajar dgn periuk noxxa tu jadi hitam mungkin karot lepas parut tak bole biar lama, nak try la nanti. Thanks with love to Kak zakie :)

Norhayati Mohd Isa said...

Saya pun dah lama tak membaking kek kakzakie..
Nampak gebu sangat tengok kek akak tu..

Kek carrot memang sedap tapi saya tak pernah buat lagi..
tentu banyak akak dapat jika menggunakan mug..
Diperpanjangkan pula sedekah ke adik beradik lain ye kak..

Siti Rohaida Yusof said...

emm..nampak sedap kek carrot tu..makan panas2 pun sedap..bau pun wangi lagi

Kakcik Nur said...

Terasa-rasa kesedapannya walaupun tidak dapat menjamah... :)

Malinda said...

sama la dgn saya kak sejak masuk tahun baru oven purba saya blom penah bertugas lagi...sedapnye kek carrot lagi2nkalau tepek krim cheese...saya kalau tekak nak makan sangat tapi kemain malas nak buat saya beli je sepotong dua kat secret..tapi kek carrot akak ni nampak gebu betol mesti wangi semerbak satu rumah...dapnyeeeee

Lea Ismail said...

kak..nilah kek yg saya sekeluarga suka.tapi tak pernah nak membuatnya. kalau teringin beli je kak. tak tahulah sekarang semangat membaking tu dah hilang

Lea Ismail said...

kak..nilah kek yg saya sekeluarga suka.tapi tak pernah nak membuatnya. kalau teringin beli je kak. tak tahulah sekarang semangat membaking tu dah hilang

Zaitun said...

Kak Zai pun dah lama tak buat kek. Tengok resepi kakzakie dan Keknya pun nampak gebu kak Zai nak cubalah. Tq kongsi resepi.

Raihanah Ahmad said...

sedap nampaknya kek tu kakzakie. nyummy

Norma NML said...

Nampuk pun dah sedap :)

Eye_nee said...

gebu betul nampak nya kek tu kak...

ujie othman said...

Nampak memjadik sungguh kek akak tu.

Betul kak..mmg mknn pun boleh eratkan silaturrahim. Yg beri happy..yg terima lagilah happy!

Mar Mansor said...

amboih..kek pula...sedapnya kak oi...

Cho Zila said...

ehm teringat2 kek karot yang sedap yang pernah dirasai suatu masa dulu... tapi buat sendiri pasti lebih nikmatkan.. boleh dikongsi ramai2...

amirah said...

sedapnya kakkkk...fav amie ni...suka sgt2 carrot cake

Khairul Bariah said...

sedapnya carrot cake
dah lama tak makan

syukurlah, buat byk2 boleh dikongsi2
murah rezeki akak.

CikLily Putih said...

la ingatkan susah benau buat carrot cake kan, senang gak rupanya ek... ok kak nanti nak cuba gak la

dorsett pink said...

nak sikit kak. hehe

Nor Azimah said...

Bahan2 nya tk byk, senang nk cari, in shaa Allah bole try buat bila rajin, entah bila dtg rajinnya tah, sbb saya ni tk brp minat membaking ni.

Kayu Manis said...

Nampak gebus kak......I like
Nti nor nk bt juga utk mkn2 sndiri

idzwa kamaruddin said...

wahhhhhhhh sedap nyer kak!~

norhidana miswan said...

teringat2 bau harum msk kek carot nih kak....

yelah sedap n mudah lak tu bt kek karot nih kan kak...

Falsya said...

sedapnye kakak..nak buat pun mcm simple je..

paridah said...

PANDAI KAKZAKIE N ANAK2 BUAT KRK KAROT GEBU MENJADI...MMG SUKA SGT KEK NI...SEDAP...

AMIIZAA said...

salams kak

sedapnya:)

PeRdU cINta said...

Allahu...mesti sedap ni kak...gebus...

Aziela said...

Wah...sedapnya nampak tu kak.

Hanafi Abdullah said...

ho..ho..macam sedap je kek carrot

Bunda_nora said...

Nampak cantik n gebu jer..pasti sedap ni...

Wa said...

Nampak simple tapi sedap ni kak..:)

TukangKebun said...

Gebu.....bestnya....
Barulah terasa motivated nak buat kek gak...lama tak baking.

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Menjadi kek carrot tu. Nampak macam sedap aje.

Nooriah Abdullah said...

rajin nya kak zakie buat kek karet ni nampak gebu je tu
kaknoor ni dok berangan je nak buat belum lagi menjadi hahaha

Azian Elias said...

makan panas2 tu sedap betul kan kak.. sedap

Husna Rahman said...

serius nampak sedap... kenapa la org lain buat menjadi tp sy buat kek tak pernahnya nak jadi...apa dosaku pada kek?? huahua...
last2 beli kedai..

@na said...

Assalam kak zakie....
kek karot tu nmpak cukup lazat!
tahniah....wpun kak zakie sibuk, tp masih istiqomah berblog...hehehe

Aimaniman Ezaiza said...

wow... oven rumah pun, masih hangat dari kedai.. letak dalam tall kc yang baru dibuat dan kekal di situ.. almaklum balik keja hanya sempat masak nasi je,.. fikir2 baik beli rice cooker je mmg berbaloi2 drpd oven, tp bila tgk kek orang lain, bersemangat beli oven tapi semangat tinggal semangat .... he hee..

Puan Kutu said...

sedapnya kek karot..dh dua 3 bulan sebenarnya berangan nķ buat kek karot ni..tp sejak mabuk haritu smp selarang tak jadi2..dpt tgok karot kek kak zakie pun oklah.hehe

Zul Fattah said...

tu dia.. tak pernah lg mrasa ni.. dapat mrasa ni pun sedap jgak ni

NEKCIK said...

Aduuh sedapnya kak..mailah srpinggan ke setapak jaya ni...kita kan adik beradik..he..he

NEKCIK said...

Aduuh sedapnya kak..mailah srpinggan ke setapak jaya ni...kita kan adik beradik..he..he

HeNRieTTa JoSe said...

sedapnye....dah lamer xmakan kek carrot...nak membuatnye malas, sebab yang tukang makannya seorang saja....

nhhas said...

Saya sedang bayangkan dan berangan... kalaulah sy jiran kak zakie....

Yuewww best weih

Mummydearie said...

Nampak sedap. Walaupun saya tak makan karot, saya makan kek karot ni. Mungkin dah takda rasa karotnya kot, itu yang saya telan aje!

LM said...

Hihi sejak dua mgu carrot saya habis buat sayur je.. Plan nk buat kek tak terbuat2.

Khamsi Abdullah said...

fuh..sangat sedap ni.