Thursday, February 25, 2016

Cukuplah seekor saja

Menyediakan hidangan jika ada yang memberi cadangan sebenarnya lebih mudah berbanding jika dikatakan apa-apa pun boleh. Petang balik kerja bila Kak Meen sudah keluarkan ikan yang mahu dimasak memudahkan kerja mama di dapur. Ikut apa yang diinginkan.

1-  Tumis bawang2 + cili padi (kalau suka) + 3 sekawan + cili sos + sos tiram + timun + nenas + carrot + tomato + pepper 
2. Ikan goreng (garam + kunyit saja)
Siap - Curahkan no. 1 di atas no. 2
~~ Ada kalanya membuat kita sesak untuk makan di luar. Toleh ke kanan-kiri, depan-belakang semuanya warga asing. Menumpang mencari rezeki di bumi yang sama. ~~

48 comments:

Dkna Abza said...

ikan tu garing sangat...sedapnyaaa.. rasa masam manis ...terliur la kak.. nak balik buat jugak, tapi kena cari nenas dulu

Nor Azimah said...

Yummilicous...ringkas tu yg sedap. Jimat, puas hati, kenyang.
Alhamdulillah

babYpose said...

Betul makan di rumah lebih selesa, masakkan kak zakie apa pun nampak ringkas, tetapi menu kedai tu, boleh caj dekat yang makan tu hehe..

Puan Kutu said...

sedap nampak kuah kak zakie tu..yg ni macam ikan sweet sour la ekk namanya..cuma ikan masa goreng tu tak letak tepung je kan..betul klu camni punya menu..ikan besar sekor pun dh cukup

Norhayati Mohd Isa said...

Dah serupa masakan di restoran tu kakzakie..
Terliur pulak tengok kuah masam manis tu..
Pekat dan ramuan semua ada ..

Tu lah kak ..
Memang ramai dah warga asing menumpang mencari rezeki negara kita ni..
Banyak juga mereka ni membuka kedai makanan kan..

QasehnyaRania said...

as-salam, kakak
sedapnya makan dgn nasi saje pon dh cukp. smlm sy buat ikann goreng juga tp masak asam manis

mana2 pon same kak. area kl pon

Rizziela said...

makan kat rumah lg kenyang & jimat

tambah2 anak2 sy tgh aktive.. kalau makan kat luar mmg x puas.. biar kat rumah.. penat sikit..tp makan relax2 sambil tgk tv

Ayu Ayunie said...

faveret ni. anak2 sy suka makan ni..

Malinda said...

tengok ikan goreng tu pon dah terliur kak...hahaha...rumah saya kalau masak gini memang laku...kuah tu kalau masak sendiri kite bole ubah suai ikut selera kite...kalerful sayo2 dalam kuah tu..buat lauk pengantin pon cantik ni...kikiki

aryan azra said...

betul tu kak zakie, kalau diberitahu apa yang hendak dimakan lebih mudah daripada, masaklah apa-apa pun...

nampak menyelerakan tu

Kniedaz said...

Sedap tu, kalau kat umah suka wat tomyam je, depa suka makan nasi kuah banjir ehehe

idzwa kamaruddin said...

sedap nyer kak!

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Resepi mudah. Kadang-kadang jika rajin masak aje senang kan akak. Ikut selera kita.

Fiza Rahman said...

Kak...masuk blog akak jer dah dijamu dengan makanan. Kecur ailio ☺☺

Lea Ismail said...

ada nenas tu yang sedap kak.tapi suami tak suka nenas dalam lauk. tu yang malas nak maska benda bernenas ni sebab mesti nak kena skipkan nenas. tapi kadang2 buat jugak. pandai je suami asingkan nenas tu. hehehe

tenku butang said...

waaaahh.. senang je rupanya.. hehehe.. boleh try ni.. hehehehe..

aRz MoHa said...

sedapnya....simple dan sedappppp

Saniah Ahmad said...

sedapnya tengok kakzakie,, teringin nk makan ikan tapi terasa mual pulah bila terhidu baunya,,, berkemungkinan saya sedang morning sickness tapi tak buat checkup lagi,,

saniah ibrahim said...

Sedap dan mudah masak ikan cara kakzakie ni kan....padat dgn sayur juga.
Lebih tak best nya bila kita makan luar warga asing yg masak ..

iryanty ismail said...

ratah pun sedap

Daddy Ziyyad said...

saya setuju dgn kata kak zakie tu, hahahaha...sebab isteri saya selalu buntu tak tau nak masak apa, dan mengharapkan saya selalu bagi idea apa yg nak di masak

adarnadzmie said...

seekor pun dah cukup kak.... besar ikan tuh....sedapnya masak sweet sour ni.... anak2 saya mkn bertambah klu masak cam ni.... terliur saya...:)

paridah said...

NAMPAK SEDAP SANGAT IKAN DIMASAK CARA BEGITU..RASANYA XCUKUP SEKOR SAJA TU...BETUL KATA KAKZAKIE RUANG NEGARA KITA SEMAKIN SESAK DIKONGSI BERSAMA LAIN2 WARGA..

norhidana miswan said...

btl kak... kalu tanya edy nk suh msk apa dineer nih... dia kata apa2 jelah... kite yg buntu sbb hari2 nk kene mikir menu lauk apa... kalu dia siap2 bg menu apa mudah skit

Tasha Aqisha said...

arghh... kenapa post.. tiba2 rasa nak makan ... hehe

Yaya Azura said...

yaya pun suka masak 3 rasa ni,
senang, campak2 je..hihi

Kamsiah Yusoff said...

rasa manis,masam dan masin dah cukup satu lauk ja sebagai menu...

Zaitun said...

Kak Zai pun buntu bila ditanya jawapannya apa2 ajelah.
Nampak sedap ikan yg kakzakie masak simple lg pun kebersihanya terjamin.
Haahlah kakzakie kat mana2 penuh dgn warga asing aje.

PeRdU cINta said...

Ratah je sedapnya...lagilah kuahnya tu...alahai...ngences PC..

Zul Fattah said...

perghh.. sdapnya.. kegemaran sy ni kak.. siakap 3 rasa lagi la.. erm.

HeNRieTTa JoSe said...

sedapnye....ikan apa tu yea kak....

Qhaifa Nur said...

Lama x masak ikan 3 rasa ni kak zakie..sedapnyaa

Menumpang rezeki di sini malah lebih maju dari kita...

Kak Nieyl said...

Hari selasa lepas nieyl pun masak ekor je ikan siakap 3 rasa...
makan 3 org :)

amirah said...

uiii..sedap ni kak..kalo amie dah bertambah nasik dah ni

Normala Saad said...

kat rumah saya kalau sekor ni memang tak cukup...semuanya hantu ikan

Julia Johari said...

julia dapat rasakan ranggup ikan tu wahhh kak zakie...simple dan menarik je resepi ni...sesuai satu family santap

Hanis Azla said...

As-salam kak zakie,

Wah.. sedapnya.. terus dapat idea nak masak apa petang nanti sebab dah sekalikan dengan resepinya sekali.. Terima kasih ya kak :)

wahida said...

sedapnya kak...saya suka masak 3 rasa mcm ni...sebab senang sangat..kadang kalau malas, saya masak ni je...

tapi akak punya ikan 3 rasa ni buat saya bergegar iman...saya masih puasa ni kak..huhu...

JunAina said...

Memasak ada kalanya walaupun hanya simple tetap anak2 suka kak...

sal ya said...

Paling letih bila dgr ikt sukalah nk msk apa. Adoiii... Abis perah otak dh pk apa anak dgn bapak blh mkn sbb selera x sm kecuali bayam msk bening. Yg tu favorite semua org.

sal ya said...

Paling letih bila dgr ikt sukalah nk msk apa. Adoiii... Abis perah otak dh pk apa anak dgn bapak blh mkn sbb selera x sm kecuali bayam msk bening. Yg tu favorite semua org.

aRz MoHa said...

kalau tak selalu sangat makan lauk berkari...hidangan ni pasti membuka selera

Datin Tyka said...

feveret DT ni.. uuumakkaihhh

Cik Aini said...

sedap & simple!
trs rs nk blk kg nk soh kakak masakkan,rindunya :(

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...sedapnya tengok menu ni kak...:)

TukangKebun said...

3sekawan tu apa Kak ?
hehehe...

Uhhmmm... memang kadangkala rimas tengok bahagian customer service di restoran mahupun kedai rata-rata pekerja asing.

Puan Wawa said...

sedapnya kakakkk..")
terliur nak makan gh hari..")

Aiezza Sue said...

klau ikut tekak saya yg sedikit ngada2 ni, harus ada telur dadar di piring sebelah, dpt isi ikan tu secubit dua cukup dh, lagi best layan kuah mabeles tu dgn telur dadar :)