Wednesday, May 25, 2016

Asalkan dia bahagia biarkan saja

 Ini tengah khusyuk benar. Jadi walau apa pun gaya dia duduk biarkan saja. Apa yang penting setiap huruf yang ditunjuk betul bunyinya. Jangan pandang sebelah mata. Usia bukan penghalang untuknya mengenal dan membaca dengan baik.
Gaya apa pun ikutkan saja. Budak belum tiga tahun ikut suka dialah. Hendak membaca sambil baring pun boleh. (tidak sempat pula mengambil gambar dia baring). Innallaha ma'assobiriin. Kena banyakkan bersabar. Satu hari satu muka sudah memadai. Kalau dia mahu ke muka-surat sebelah ikutkan tetapi jika dia sudah membaca "sadaqollahul'aziim" tutuplah dengan membaca doa penutup. Habis membaca saja sudah melompat-lompat terus ke dapur untuk mencari bekas apa yang ada makanan boleh disuap ke mulut. 
~~ Jangan sesekali marah menghadapi kerenah anak ketika mereka sedang belajar.~~


47 comments:

Yaya Azura said...

haha
comel je kak. terbayang-bayang anak saya. gelagat anak kecil macam tu lah kan.
kalau dia dah sebut 'tamat' atau 'sadaqollahul'aziim' memang kita tak boleh buat ape dah..kena follow je..haha

Kakcik Nur said...

Comelnya gadis cilik ini... :)

Yaya Azura said...

kak, nanti datang terengganu contact lah yaya 013-934 3282, boleh jumpa kat mana-mana..teringin nak jumpa akak.

babYpose said...

Comelnya anak solehah kak zakie, sambil rehatkan pipi tu geram tengok, untungnya dapat mengajar ngaji waktu lepas maghrib..teringin aunty nak tengok aksi baring pulak haha...

Atie Yusof said...

Salam Kak..
alahaii cute sangat dia ni... hehe...
betul tu kak,ikut kan sahajalah gaya nya..dia semangat nak belajar tu pun dah rasa syukur sangat kan.. :)

Acik Erna said...

comelnya kakzakie..mcam2 gaya ada..

Diana Rashid said...

Ya Allah..cpmel sngat ni kak..tapi bagus la..umur kecik lagi dah pandai mengaji..heheh

Nurul said...

Assalamualaikum, kak zakie...
Comelnya si kecil belajar mengajì.. 😊😊😊

Salam perkenalan dari nurul..

saniah ibrahim said...

Betullah kakzakie ,masa saya ajar anak sendiri pun kalau umor baya ni ...ikut suka dia je lah ,kalau kita marah nanti merajuk terus tak nak belajar pulak.
Budak kecik ni comel sangat...bambam pipinya tu.

lieyalatif said...

a;ahai comelnye kak....tegelak kecik lieya tgk aksi si comel nie ...

Lynn Hamzah said...

bijaknya dia...lum 3 tahun lagi kan...bagus bagus dah terapkan minat membaca al quran dari kecil...tahniah kak...

PeRdU cINta said...

alhamdulillah kak yang penting si comel ni ada semangat dan minat nak mengaji..sebab bukan mudah nak pupuk rasa minat nak mengaji dikalangan anak-anak lebih-lebih lagi yang bawah umur 3 tahun sebabnya umur begitu sedang asyik seronok bermain...hehehe...2 in 1 ni kak..posing sambil mengaji..lucu pun ya juga..inilah nak-anak akak selain 3 puteri akak..

Norhayati Mohd Isa said...

Usia macam begitu adalah untuk mendidikan kakzakie..
Jangan dipaksa.. ikutkan ajer..
Memang kena sabar kuat ni..
Comel pulak tengok di meneleku atas muqadam tu hihihi..

eelobor said...

buku iqra' nie senang betul untuk ajar anak-anak membaca. cuma nak kena tanamkan minat kepada anak-anak kecik

Raihanah Ahmad said...

comelnya masyaAllah. banyak pahala kakzakie mengajr mengaji

miss fifi said...

aww comelnya gaya <3
as long as she's going forward tak kesah la stail apa :)

Fiza Rahman said...

Comelnya budak kecik ni kak. Sambil baca sambil senyum dibuatnya ☺☺

dorsett pink said...

haha. comel jer. die nak membaca tu pun dah sujud syukur dah

Umie Adli said...

comelnya dia kak. Adli ikut mood dia kak. Kalau rajin tu tengah buka iqra doa makan dibacanya. Kalau malas tu alif ba ta jelah. Ulang tu sampai sepuluh kali. Dah tu cakap Adli dah pandia dah. Alif Ba Ta

norhidana miswan said...

comei sgt... dia nk beljar ngaji dh ckp bagus...
tak perlu di paksa2

idzwa kamaruddin said...

Alahaiii..comel nyerr...sama mcm dik mok lah..sukahatidia je nak mengaji sambil baring hihihiii..

nohas said...

cutenya...anak sapa la ni..belajar pandai2 nak dgn Mak Zakie..

Mummydearie said...

Comelnya alahai!

Yalah, Kakzakie! Umur pun kecil lagi. Buatlah apa suka ya. Janji dia nak belajar. Kalau dilihat tu ada juga keinginan nak belajar tapi biasalah budak-budak ni, bukan boleh tekun lebih dari 5 minit!

Mia Kassim said...

Comel je tengo ... anak mia pun gitu .. kena byk bersabar bila nak ajar dia. Byk sangat ragamnya :)

Sharifah Nadzarah said...

Assalammualaikum kak zakie...

Ya Allah lamanya kita tak bermaya kan..akak sihat?...baca2 n3 terasa nak kembali bermaya lah pulak..apapun sikecil tu mmg comel..teringat sy kat jannah di rumah..

aryan azra said...

Ya Allah comelnya sangat tu. betul kak kena banyak sabar kan kak

paridah said...

COMELNYA DIA SEJUK HATI PANDANG WAJAHNYA...BERSUNGGUH-SUNGGUH NMPKNYA BLJR NGAJI DGN GAYANYA TERSENDIRI..

nurbijen said...

comel jer.. Nampak semangat betul dia mengaji :)
Teringat Danish masa kecil...
Dia ikut abang dan kakak pergi mengaji..
Kata ustaz yg ajar mengaji, tak mengaji dgn dia...
Tapi nak kakak yang ajarkan dia mengaji...
Hehhee, Danish malu nak mengaji dgn ustaz...

adarnadzmie said...

alahai... comel tgk keletah anak kecil ni...

teringat saya pada Alyssa....hehe

Kayu Manis said...

Comelnya budak ni....

Mar Mansor said...

dia ada keinginan juga untuk belajar..

amirah said...

lahaiii...comelnyaaa

Jie Susanos said...

huuhuhu..cute plak baca al quran..

Puan Kutu said...

Comel betullah..nmpk bijak budaknya kak zakie..budak memang cepat tangkap.sejuk perut mak yg mengandung..kecik2 dah ada minat nk mengaji

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Comelnya dia. Kecik-kecik dah rajin nak belajar Quran. Bagus tu.

Nurulhuda Abdul Latip said...

Ya Allah kak, comelnya dia mengaji..Belum 3 tahun lagi ke?

eelobor said...

Salam akak, berkaitan di posting saya:

Rasanya akak telah salah faham. Ini bukan untuk membayar zakat secara online. Ini adalah untuk melaporkan asnaf. Contohnya jiran sebelah rumah kita fakir/miskin, kita boleh tolong untuk salurkan (laporkan) maklumat untuk tindakan pihak zakat selangor. Link yang saya kongsikan tersebut adalah laman web Lembaga Zakat Selangor.

aby said...

salam kz ..
beruntungnya mak bapak adik2 kecil,
umo sekecil dh hendak mengaji ..
tahniah utk kz juga, menyediakan bakal qari dan qariah tu ..

umi alya said...

Comelnya adik kecik.. geram tengok..

Dkna Abza said...

alaa comelnyaaaa... tak sabar tunggu mikhail besar, nak ajar dia mengaji jugak..

Puan Wawa said...

comel je. takpe laa, dia duk macam mana pun asalkan pandai mengaji kan kak..")

aRz MoHa said...

cepatnya dia belajar...ada tips ka kak zakie

hainom OKje said...

Hihi....layankan ajelah ye kanda..

hainom OKje said...

Hihi....layankan ajelah ye kanda..

NEKCIK said...

Untong anak anak didik kakzakie..ilmu dapat..kasih sayang pun dapat..alhamdulilah

NEKCIK said...

Untong anak anak didik kakzakie..ilmu dapat..kasih sayang pun dapat..alhamdulilah

QasehnyaRania said...

alahai comelnya dia.. gayanya sama mcm rania..

kalau lah saya masih di jb nak saje ke rumah kakak bertemu 4 mata. minta tips..

dedulu masa blm ade anak, teringin nak buat kelas ngaji mcm ni di rumah. tapi tak ade keyakinan diri nak mengajar anak2 orang. huhuhu. bila di usul pada ustazah mengajar di sekolah rendah dulu, dia bagi galakkan suruh cuba..