Thursday, May 5, 2016

Jalinan ukhuwah di mana-mana

Bila cuti saja pasti ada majlis orang menikah. Bila cuti saja pasti ada makan-makan. Tidak kiralah makan percuma kerana majlis jemputan atau sendiri mencari lokasi untuk menikmati apa juga yang teringin untuk dimakan bersama keluarga. Ukhuwah terjalin dengan menghadiri undangan. Ada juga yang ukhuwah terjalin dengan menziarahi teman.

Nasi beryani - Ini nasi percuma kerana menghadiri majlis perkahwinan salah seorang client hubby.  Makan nasi beryani dengan sambal belacan+ulam, gulai nangka dan dalca tak ramai yang tahu tapi itulah yang aku makan. Sedap!
Shopping - Balik jemputan singgah di Aeon berdekatan dengan rumah pengantin untuk mencari luggage bag buat adik. Mudah sikit untuk mengisi segala barang pergi-balik asrama. Sebelum ini adik guna luggage adik sendiri yang dapat percuma dari agent umrah ketika menunaikan umrah dulu.
Kek! - Sewaktu pergi kami sudah dihimpit dengan kesesakan jalanraya. Lalu balik kami tidak menggunakan highway. Cari jalan alternatif untuk balik JB. Tiba-tiba terjumpa Sg. Sayong. Terus saja teringat teman blogger yang kini sudah serious dengan business restorannya. Kedudukan restoran di tepi jalan memudahkan utk singgah sebentar menemuinya.  Ayu - Citarasa Rinduan. Duduk saja terus dihidang dua kek ini.
Kenyang - Sebab baru balik jemputan kami tidak lapar tetapi Ayu memberi semangkuk mee bandung ini. Adik dan Kak Meen makan jugalah. Tidak terhabis pun walau papa turut membantu.
Ukhuwah - Jalinan persahabatan yang indah terasa sampai bila-bila. Puteri tunggal Ayu pun semakin manis dan bijak melayan pelanggan, mewarisi didikan ibunya. Balik juga kami membeli kek hasil airtangan Ayu yang adik suka.
Bila berjumpa Ayu aku mesti teringat blogger Gadis Bunga dan Kakcik Seroja. Entah mengapa minda aku boleh tersetting begitu. Mungkin itulah dikatakan ukhuwah.

~~ Aku rindu untuk membaca entri ramai blogger lama yang dulu selalu singgah di sini.~~


46 comments:

Macy Humaira said...

Seronoknya kalau dapat jalan lepastu singgah di kedai2 blogger yg kita kenal di alam maya ni kan..

Tu cheesecake ke. Memang favourite lagi2 kalau sejuk2 gitu. hihi

Dan... macy pun rindu nak jenguk blog rakan2 lama.. tapi semua dah hampir pencen berblogging macam macy juga. hihi

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...bestnya dpt juga Ayu kan..orgnya ramah sgt...mas pun pernah jumpa Ayu masa ada review restoren boat noodle tahun lepas...sesekali teringin juga nak singgah ke kedai Ayu ni...:)

Fazleyatul Aini said...

ramai kawan2 blogger saya dulu dah bersara huhu
ada yg lost contact terus. ada yang bleh tegur2 di fb

idzwa kamaruddin said...

seronok nyer jalan-jalan ;)

akak ingat saya tak? hehehe..mesti tak kan sebab akak lebih ingat adik dari saya..hehehee..

makchaq said...

Hujung minggu baru ni kami pun banyak jemputan. Terpaksa x hadir sebab balik kampung. di kampung pun ada beberapa jemputan.. rezeki sekarang..

Dulu masa kecik2 jemputan kawin ni menangis nak ikut.. sebeb masa tu la dapat makan lauk pauk sedap.. daging ayam..
sekarang ni kalau pegi pilih lauk kampung pulak... dah jemu makan daging & ayam..

lieyalatif said...

sedapnye nasi kenduri kak.... tak pelik pun care akak mkn tu, sebab kdg2 lieya pun amik lauk mcm akak...nak mkn nasi beriani ngan lauk2 yg di makan ngan nasi putih heheheeheh....

alhamdulillah....rajin akak singgah...moga ukhwah terus terjalin indah...

amin...

Nieyl said...

wa..sedap tu nasi kenduri...
kdg² walaupun dalam dunia maya..
terasa macam jiran sebelah rumah je..hihi...
thanks akk selalu singgah blog nieyl :)

Puan Wawa said...

alhamdulillah, bahagia bila ukhwah di alam maya ke alam realiti.. moga kita dapat ebrjumpa satu hari nanti..")

hainom OKje said...

Dinda kalau ke JB mesti teringat kanda..... tp tulah kan kekadang banyak benda yg kena pikir, masa, cik abang.....hurmmmm

Hari Sabtu dinda ke JB pun jem kanda ....penat kat jalan raya rasanya

Qhaifa Nur said...

bru aja mkn nasi beriani smlm kak...org berhajat nk beri, kami pula x de rumah..punya lama simpan dlm esbok rumah MIL hahaha

moga ukhwah berpanjangan, aminnn..

Chekgu Azrine said...

salam perkenalan dari saya

tgok nasi tu alahai..
rasa macam nak ajak husb berbuka nasi arab je hari ni..hahaha

Zee Suhaini said...

dok kat sini tak dapat pon jemputan kenduri kak..sedihh
nampak pinggan akak tu dah terliur ni..kena carik nasi minyak kat kedai gamaknya..

PeRdU cINta said...

Ukhuwah tidak pernah cuti ya kak..waktu cutilah lazimnya dipenuhi dengan majlis majlis...

Inani Hazwani said...

Seapnya nasi briyani. Ukhwahh dari alam maya ke dunia realiti. Seronok !

Malinda said...

best nye kak dapat jumpe kawan2 blogger...tapi hampa sebab tuan punye blog taruk bunga beso depan muka T__T nak gak tengok camne wajah akak...mesti cute kan cam muka anak2 dara akak tu...moga perniagaan kak Ayu maju jaya mana tau nanti2 sampai rezeki saya pulak menyinggah... :)

paridah said...

UKHWAH YG TERJALEN MESRA SESAMA KITA MOGA KEKAL SELAMANYA...SALING BERTEMU MENGERATKAN HUBUNGAN...SEDAP NAMPAK SEMUA KEK YG DIJUAL KWN KAKZAKIE DI RESTORANNYA.

Lynn Hamzah said...

betul kak zakie...silaturrahim tu di mana mana kita boleh wujudkan...terima kasih kak sebab sudi singgah ke blog saya dan selalu bagi komen...

Petak Bunga said...

sy memang suka makan nasi beriani..
x kira lah lauk apa...
tambah2 x pandai nak buat..

saniah ibrahim said...

Saya kalau ada pilihan akan pilih nasi putih kakzakie sebab saya kurang minat nasi bryani...nak2 ada sambal belacan ,sedap kan.
Rasa nya pernah terpandang citarasa rinduan ni kalau kat tepi jalan....lain kali kalau nampak pasti teringat kakzakie.

miss fifi said...

ukhwah is sweet, and yr experience is contoh terbaik :)

nohas said...

nasi beriani mkn dgn gulai nangka, sambal belacan & ulam....boleh dicuba juga nanti..selalunya ayam masak merah + daging masak hitam menjadi pilihan..

ukhuwwah kerana Allah swt jd lebih indah..

amirah said...

nasik beriani dgn sambal belacan?...wow...best best

Nafira usof said...

Salam Kakak..
sedapnye nasi kenduri tu.
siap ade ulan yer. hehehe

sonoknye dapat jumpa rakan blogger.
kalo ade peluang, Zura pon teringin nak jumpa kakak.
harap2 ade lah rezeki. InsyaAllah. hehehehe

Raihanah Ahmad said...

slm kakzakie. sedapnya kat restoran tu. sahabat alam maya pun dah boleh bertemu secara realiti. indahnya ukhuwah

Falsya said...

Lamanye falsya xmakan nasik kenduri..tgk gambar kakak, terliur pulak..hehehe..bile la dpt jumpa kakak..

Yaya Azura said...

bestnya dapat jumpa rakan blogger..insyAllah ukhuwah di maana-mana.

Mar Mansor said...

nasi beriyani bersama ulam...memang menjaga kesihatan kak zakie ni..
bila cuti biasanya mesti ada majlis perkahwinan..

aby said...

Salam kz ..
Sampai kapan NK nyorok mburi godong kuwi .. Apapun mesti seronok dpt jumpa rakan blog ..
Utk info ..
Setu ahad kiyer nyong ono bike event neng paya jayus Batu pahat ..
Event gedi kiyer ..
Pernah dengar nama Wak muji Dr Batu pahat tu ??
Event neng panggonan nay nde'a

aby said...

Salam kz ..
Sampai kapan NK nyorok mburi godong kuwi .. Apapun mesti seronok dpt jumpa rakan blog ..
Utk info ..
Setu ahad kiyer nyong ono bike event neng paya jayus Batu pahat ..
Event gedi kiyer ..
Pernah dengar nama Wak muji Dr Batu pahat tu ??
Event neng panggonan nay nde'a

babYpose said...

Alhamdulillah silaturahim itu penting. Bagus kak zakie dapat singgah dan dapat cintohi kepada anak-anak. Adik beli lugggage beroda ke tu, mudahkan.

Kayu Manis said...

Yelah rindu plk pd blogger lama2..otai2..
Ter masuk citarasa rinduan..
Kyg pekena nasi briani. Rezeki akak anak neranak alhamdulillah

Uncle said...

Part nasik beryani tu saya memang surrender...pergh...kena pulak masa bukak posa! Makk aiii...

Dkna Abza said...

dari dunia maya hingga dunia luar terjalin ukhwah kan kak.. orang kata bukan sekadar blogger gitu

Mummydearie said...

Tak pernah pulak saya buat makan nasi beriani dengan lauk macam tu tapi kalau namanya sambal belacan, makan dengan nasi apa pun sedap ajelah rasanya!

Rasa macam pernah baca kisah akak berjumpa dengan blogger ni dulu-dulu, zaman baru merangkak buat blog. Kalau tak silaplah. Maklumlah ingatan kurang melekat kat kepala sebab dah tua dah saya ni ^_^

Norhayati Mohd Isa said...

Indahnya ukhuwah kan kakzakie..
Cuti yg dipenuhi dgn undangan ye kak..
Sedap pulak tengok kek tu kak ;)

wahida said...

teringin saya nak jumpa Ayu tu kak...itu antara kenalan lama dlm blog...
akak pun saya teringin nak jumpa...teringin sangat nak tengok wajah akak, ditutup pulak...sabo je la...haha...

anyway kak, tq for ur advice pasal hal anak2 saya tu...sejuk sikit hati saya baca komen akak...

aizamia3 said...

Walau tak pernah jumpa lagi kakzakie tapi terasa lama dah kenal.. dak Nuha pun membesar 'depan mata' kita semua kan kak.. ;)

Acik Erna said...

dah jumpa ayu ye kakzakie..seronok kan bila bertemu kawan2 alam maya ni

Aiezza Sue said...

mungkin boleh cuba pilihan lauk macam akak lepas ni... macam menarik plak :)

nhhas said...

Wahhh sedapnya nasik beriyani... hihihi... kenapa semua entri ada makanan ni kak

abuikhwan said...

Assalamualaikum kak, semoga sentiasa diberikan kesihatan yang baik..
Biasalah, hari cuti dan kenduri kahwin berpisah tiada hehehe. Kadang-kadang sampai 3, 4 tempat.
Bestnya nasi beriani tapi dah biasa makan sebab ada di kuantan, cuma teringin nak merasa nasi Ambang, x pernah jumpa lagi di sini, camner rasanya ye...

norhidana miswan said...

seronok kan kak bila jln2 dpt jumpa kwn2 blogger nih...
seronokya dpt jumpa tokey restoren kak ayu tuh... yelah skrg dh amik tempahan bt kek... itu yg dihidangkan ngn kek sedap2 tuh kak...

Suriaamanda said...

seronok bila ukhwah dari alam maya di teruskan ke dunia realiti...

Siqah Hussin said...

Ukhuwah tidak pernah cuti. Hii. Seronok bila dapat mengeratkan ukhuwah yang ada :)

TukangKebun said...

Ini lama dah rindu nak baca episod KakZakie.
Baru hari ini kesampaian hajat.
Syukur Alhamdulillah dapat catch up.

QasehnyaRania said...

alhamdulillah semoga ukhwah ini terus terjalin dgn rapinya.aamiin
seronok dpt bertemu 4 mata setelah kenal di alam maya,kan !!