Friday, February 15, 2013

Makan di restoran teman kenalan

Setiap kali merancang untuk jalan bercuti aku akan pastikan dapur yang ditinggal berkeadaan baik. Cara terbaik mestilah rehatkan dari memasak Bolehkah ini dijadikan alasan terbaik? Tidak kisah samada alasan diterima atau tidak tetapi itulah kebiasaan yang aku buat. Malam pertama kami makan di Restoran Kesuma terletak di sebelah taman perumahan kami. Dekat tidak sampai 10 minit boleh tiba sini.

Air minum

Burung puyuh goreng kunyit

Sambal belacan tidak boleh tinggal

Tomyam pedas menyengat aku suka

Sup yang sedap

Siakap stim yang tinggal sisa
Sebenarnya semua gambar (selain air minuman) diambil setelah kami semua selesai makan. Sebab itulah nasi dan sayur semua sudah tidak ada lagi. Ini adalah baki yang kami bawa balik (selain ikan stim sudah licin apa hendak dibawa). Masakan mereka sangat menepati selera kami sekeluarga. Aku rasa dalam sebulan sekurang-kurangnya sekali pasti kami akan makan di sini. Pengusahanya anak negeri Kelantan. Mengikut pandangan jujur aku pengusaha restoran yang berasal dari Kelantan biasanya menepati selera kami di Johor ini. Sedap.

~~ Bila makan di restoran yang juga kawan kenalan terasa serba-salah untuk mengambil gambar. Bimbang disalah tafsirlah pula. Tidak tahu niat hati kita untuk dijadikan entri blog.~~

83 comments:

Falsya said...

2 3 hari nie mata falsya asyik dijamu dgn siakap steam...adakah petanda utk falsya makan weekend nie?????.....hikhikhik

Mia Kassim said...

samalah kak....segan juga bila ambil gambar tapi blog punya pasal buat selamba jak lah..hehe

Rapunzeel Cikilolo said...

burung puyuh....

nyam nyam nyam...

hainom OKje said...

Memang nampak menyelerakan walaupun tinggal sisa...hehe...
Setuju KA... itulah salah satu cara 'tak yah masak' bila nak bercuti...hehe...badan pun tak penat dapur pun tak kotor

MAZLIZA ABD RAZAK said...

best nampak sup dia..
tapi burung puyuh sy x mkn, telur dia sy mkn :)

:: Mrs.Eady :: said...

suka sgt dgn tomyam yg pedas menyengat :)

Eye_nee said...

Pilihan lauk pauk nya sahaja sudah cukup menyelerakan...

Lya Colours said...

burung puyuh memang feveret. saya suka puyuh masak halia

Mrs Velentine said...

sedap burung puyuh tue kak..dah lama tak makan..oh ya kak kalau berminat dgn produk alia dania tue boleh sms jer no yg diberi.

Ratu Hatiku said...

Sedapnya..terliur dibuatnya...saya xmkn burung puyuh... sedap ker? :D

QueeN TerataI said...

salam kak.. sana sini pasal makanan Miza baca pagi2 ni.. nasib baiklah dah bersarapan.. kalau x mmg kecur perut Miza ni kak.. ;)

ANIM said...

Kakzakie, lagi2 kalau depa hanya pandai cakap siam je.. Lagi penuh restoran tomyamnya.
Kalau orang johor pure, atau orang kedah pure sendiri buka restoran tomyam...tak ramai pelanggannya.
Contoh, kalau terjumpa, masakan lontong, soto atau asam pedas sedap di SP, mulut tak malu bertanya, " orang johor ke?". Dan jawapan yg diberi, walaupun bukan org johor.. Dia duduk lama johor(suami askar), kakak ipar org johor ajar, bla..bla

P/s ehehe..pjg lak komen saya hari ni. ,

CiKPuaNLawA said...

kalau say turun JB... nnti tunjuk say tempat ni eyhh...macam menarik jaa..

ummuaidan said...

Telan liur kejap melihatkan hidangan2 yg sedap tuh...kakak nyer selera lebih kurang ummu jgk..ngan sambal belacan..sup..tomyam pedas...mmg terangkat...tak blh tgk lama2 nie..hehe

Nurulhuda Abdul Latip said...

Sedap tu kak, kat mana tempatnya ni? Jb ke? Area mana kat jb kak?

RedRose said...

hahaha...betul tu kak. kita pun org Johor. suka sgt makan masakan thai. memang selera sgt lah sampaikan kalau tak menyinggah dalam sebulan tu tak sah.

norhidana miswan said...

alah akak amik gmbar utk msk dlm blog, sebagai cara promosi restoren tuh tau

Ibu Lala said...

hamboi kak..sedapnye makanan sume tu...

Ibu Lala said...

hamboi kak..sedapnye makanan sume tu...

Juhariah Johari said...

Salam KZ
wah mama teringin puyuh tu, lama betul tak makan!
2/3 ni jemput ke rumah emak di kg belahan Tampok! emak buat majlis tahlil dan adik yg nak ke mekah.
Malam ya.InsyaAllah jumpa nanti.

aizu's life said...

sup tu nmpk sgt best!! adoii.. terliur rs.. slurppp.. tarik air liur.. hihi

PeRdU cINta said...

masyaAllah..terliur la kak..lagi2 tengok air dengan tom yam tu..alhamdulillah rezeki keluarga kan kak :)

Haryati Faizal said...

tu la kdg2 cam malu, msti org kata... nak mkn pun kena amik gamba cam jakun je... tu nak masuk kag fb la... tp kdg2 buat tak hirau je...

sedapnya puyuh goreng tu kak...

HeNRieTTa JoSe said...

looks yummy to me...rietta pown tidak gemar snap picta dikedai makan....tpi klu adik rietta, semua pown dia nak...nak masuk FB katanya...

psss...gambar pertama bersama bonda rietta, yang kedua pula bersama adik perempuan rietta, terpksa dibuang, atas masalah teknikal rietta sndiri...

redza said...

tomyam pedas menyengat perrgghh!!!sedap

Cikgu Ma said...

pg2 tengok makanan sedap...laparnya...saat ni kul 10.44am saya blom sarapan..hehe

Sukma Haron said...

sedapnya sup tu...tengah diet tak nak makan nasi ,,,,nak makan sup-sup @ mee...

Suraya Baharun said...

biar la orang nak cakap ape...yang penting niat kita kan kak...

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

saya pernah dengar ada restoran yang sedap di area tu, tak pernah try lagi.. adakah ini restorannya???

Cho Zila said...

sangat sedap weh.. terliurler sayani.. tuler kalau nak bercuti mesti clearkan dapur..
pst::: memang kekandang malu sikit amek gambarni.. tuler kalau idak blog kosong lak nantikan..

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

errrmm terliur kak...tom yam tu mengujakan betul..

Rinna said...

hehehe seperti biasa nama pun blogger gambar adalah kemestiankan.. baru laa blog meriah ngan gambar2.. :)

Sedapnyaa tgk tomyam tuh.. :)

yan's cottage said...

sedapnya puyuh goreng tu kak lama betul tak makan puyuh nie....bila tengok nie...dah teringin pula....

aTieYusof Family said...

Sedap2 makanan nya Kak..
erm..tu lah kan kadang2 malu nak snap makanan2 yg kita makan.. takut depa kata apa plak kan...hehe:)

Deqla manjew said...

perggghhhhh!!! hanya mampu telan air liur je laaaa... ;p

[PCL] said...

sy suka puyuh kunyit tu..selera ank2 sy klu blh mmg nk tiap malam mkn luar...menu sedap2 mmg patut kunjung selalu , takdalh lps mkn komplen dlm blog...haha.

Norizan J said...

puyuh... kte tak makan puyuh, tak sampai hati...kesian kat dia kecik sangat..

ummiross said...

Memang nampak menyelerakan, kalaulah dekat, ummi dah terjah juga Restoran Kesuma tu Kakzakie.

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam kak..
hihi..time cuti masa utk merehatkan diri dr ke dapur ye?..
x pernah lg try siakap stim..selalunya 3 rasa je... huhuh.
menggoda jiwa.. :)

wahida said...

kalau kat sini pun sama kak...masakan org kelantan atau siam jadi tarikan kami...sbb sedap2...

especially tomyam dorang...perghhh...

saya tgk tomyam akak ni sure saya nak gi carik ptg nnt kak...huhu...

Ujie said...

samalah kita kak, kalau nk berjalan mmg takmo msk2. nanti mcm2 nak kena cuci. takmo tinggal kotor.

best kalau dah jumpa restoran dekat dan kena selera ni..sng.

ariana said...

Semua lazat2 kak..sy pun sama jg,kalau nak ambil gambar beria-ria sgt terutama waktu mkn, rasa segan tetap ada..padahal itu lah gambar yg nak di guna utk up date blog kita kan..itu pun skrg nasib baik hubby dah semakin memahami, sampai dia yg ckp kat anak2.." tggu Umi ambik gambar dulu.." hehe

izan mama mia said...

sesekali mmg patut ditinggalkan dapur kat rumah tuu biar dia berehat..hihihi

Qhaifa Nur said...

sekarang rasanya orang dah tak hairan bila kita tangkap gambar...kalau Nur buat tak tahu...semua untuk blog he..he..

nampak menu sedap ni Kakzakie...

Wak Gelas™ said...

wak pon sukak nk try ni, bgla full address makk.. ehHHHee

maya amir said...

restoran kesuma ni kat area mana exactly kak? nmpk menarik.. kalau org kelantan yang masak tomyam mesti kaw2 punyelah..heheh..

kak zakie sihat? dah lama tak jenguk sini..

are_lin@yu said...

beznya ada kenalan bka restoran..blh p sllu..hihi

Cheq Kaq said...

Blogger g mana2 pon mesti nak amik gambar..ade jer bahan yang nak dijadikn cerita..:)

Kesuma Angsana said...

bukan restoran KA ye hehehe... KA pun en huuby orng kelate ...

Fiza Rahman said...

Tak sah klo tak amik gambar kan kak. Saya pon kekadang segan juga. Lapar balik perut ni.

Daddy Ziyyad said...

Balik JB bleh la saya riki restoren ni kak zakie...hihihih...boleh celen rasa Singgah Selalu tak? :)

ieda immi said...

burung puyuh kunyit tuu sedap nyee kakak ! ;)

NM03 said...

balik ni nak makan siakap stim.. kompem..



ok bai! :p

Karukord jagau said...

kita kat rumah mkn ikan kembong goreng ngan kicap je hehehee

ct rahani said...

sama la kak.. kt tpt sy nih pun ader restoren masakan thai.. mmg sebulan sekali pasti kami jengah.. masakannya mmg memenuhi selera sy n family.. :)

Fieda Rafli said...

terlur saya tgk sambal belacan kak..

Aju Mohit said...

wahh sedapnya kak, terliur tgk tomyam dan sup tu, nak plak sup ekor kan hehhe sedap!!!

Fadilah Aziz said...

puyuh tu mesti sedapkan?

Papa Mifz said...

tak pernah lagi makan daging burung puyuh...mcm mana ek rasanya kak..?? huhu...

Ainn Hazwany said...

haihh sedap sedapnyeee ! Carrot milk kan tu ? Dapnyeeee

azi said...

Semuanya sedap-sedap kakak......:)

p/s saya tunggu N3 percutian kakak sekeluarga....kemana agaknya tu ya..he..he..

Nastyna said...

Semua ni favurite kami order kat kedai tomyam la ni, kecuali burung puyuh saya tak sampai hati nak makan hehehe.

azieazah said...

Dalam dunia IT sekarang ni, rata-rata pengusaha restoren dah sedia maklum jika terlihat mana-mana pelanggan snap gambar makanan depa.

MystoryPic said...

kalau snap gambar makan2 masa kat restoran mesti orang ingat kita nak upload kat FB kan.... org bukan tahu kita nak masuk blog

Areef Ibn Naim said...

salam,

sy pun klu nak berjalan jauh, mesti pasti bilik bujang sy dlm keadaan bersih n kemas... bukan apa, balik bercuti mesti byk brg, so klu dh kemas tkdelah serabut sgt :)

Nurul Aula said...

Terbaik dan yummeh gambar num 2 tu best betul hehe:)

Murni Alfathunnisa said...

salam kakzakie,

ades...sedap nya la haih..tengok puyuh goreng tu. suka tau makan daging puyuh. nampak sangat menyelerakan.

kay_are said...

banyaknye makanan.. lazat2 pulak tu.. lame dah tak merase makanan sedap macam tu.. kawan bukak restoran? best2.

mama said...

salam KZ..ehem nampak sedap & cantik makanan tu.. :) terliur mama tau !!..

aby said...

Salam kz,
Pasti sedap makanan tu,
Saiki wes dino ke loro neng mekah lps limang dino neng madinah. Wes ngawe umrah wajip.
Ngesok arek ngolek kakak2 ku neng keney psl aku orak sidho mereng mekah ndekek ...
Kakak2 orak reti aku neng kaynay. Aku wes reti opo hotel lay karo nombr belek seng kkak ku msnggon.
Ngesok mesti bodo kaget adik ea tiba2 teko ketemu ndeea wong ...
Pertemuan neng tanah haram ...
Subhanaullah ... indah skali ...

Aien Alien said...

sebelum ambil..kalau pemilik restoran pandang Kakak bagitahu la..nak masuk dalam blog, ramai baca nanti..hehe.

Irfa said...

igt sy je mcm tu..klu nk cuti lma mng pastikan rumah di tggl dlm keadaan kemas.sbb bila balik dr cuti lega otak tgk rumah kemas.cuma tggl baju je nk kena bsuh.hihi

mmg malu nk ambik gmbr di kedai mkn.tp org skrg dh x pelik situasi mcm tu.mgkin igt nk letak kt fb

elly nadyra said...

Puyuh goreng tu nampak sedap sangat. Org johor mng suka mkn yg menyengat termasuklah saya

Ummi Iman said...

Kalau saya beritahu awal2 nak masuk dlm blog ;) mesti diorg tumpang gembira kita promote kedai dia. Akak tak bgtau pun nama kedai & lokasi. Mana tau boleh singgah :)

Ummi Iman said...

Alahai tak perasan pula nama kedai tu ;)

nik ros said...

sama la kak.segan gak nak ambik gambar tapi sebab nak la letak dalam blog kan. tak best la entry tanpa gambar.lagi2 entry tentang tempat makan kan :)

adyna said...

dulu sy pun segan kak.. tapi memang sedaap je tgk pic makanan tu ;)

Ann Ishak said...

takpe...kawan kenalan akak tak kisah tu. sekurang2nya restorannya dapat promote tak berbayar. secara tak langsung akan lebih ramai lagi pelanggan yang datang.

Nur-nba said...

Nampak macam sedap masakannya tu.. Kat mana restoren ni kak? Boleh Nur pergi juga..

Kakzakie said...

Masakan restoran walau kelihatan restoran kecil tetapi jika masakan menepati selera pasi ramai pengunjungnya.

Terima kasih kakak ucapkan pada semua yg memberikan komen N3 kakak ini:-

Falsya, Mia Kassim,Rapunzeel Cikilolo, hainom OKje, Masliza Abd Razak, Mrs Eady, Eye-Nee, Lya Colours, Mrs Velentine, Ratu Hatiku, Queen Teratal, Anim (betul tu kakak setuju Anim), CikPuanLawa (boleh saja kakak tunjuk dekat belakang rumah kakak aje), Ummuaidan, Nurulhuda (di Taman Senai Utama Huda), RedRose, norhidana miswan, Ibu Lala, Juhariah Johari (kakak pada tarikh itu ada majlis perkahwinan anak saudara di Kota Tinggi Kak Ju), aizu's life, Perdu Cinta, Haryati Faizal, Henrietta Jose, redza, Sukma Haron, Cikgu ma, Seri Kandi Tanah Jauhar, Suraya Baharun, Cho Zila, Lizz@haslizalizz, Yan's Cottage, Rinna, Atie Yusog, Deqla Manjew, PCL (bila dah kena di tekak kami memang selalu kami ke sini), Norizan J, Ummiross,♥ Cmª shlemª ♥, wahida, Ujie, ariana (anak-anak dan hubby memang dah maklum sangat kan), izan mama mia, Qhaifa Nur, Wak Gelas, Maya Amir, Are_linayu, Cheq Kaq, Kesuma Angsana (Eh... nama restoran dia ada Kesuma hihi...), Fiza Rahman, Daddy Ziyyad (boleh aje doc. sebab dekat sgt dgn rumah kakak), ieda immi, NM03, Karukord Jagau, ct rahahi, Fieda Rafli, Aju Mohit, Fadilah Aziz, Papa Mifz, Ain Hazwany, azi, Nastyna, azieazah, MyStoryPic, Areef Ibn Naim, Nurul Aula, Murini, Kay-Are, mama aini, aby (Angger ketemu nang kono pasti meriah aby -syukurlah) , Aien Alien, Irfa, elly nadyra, Ummi Iman, nik ros, adyna,Ann Ishak dan Nur_nba (dtg aje rumah kakak nanti kakak bawa ke sana - dekat belakang taman rumah kakak je- dekat).

Buat semua terima kasih sekali lagi.

QasehnyaRania said...

alahai semuanya sedap2 belaka. paling suka puyuh.. hihi

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

waduh kak telan liur nengok makanan semua tu

wan nurul hezrina abd halim said...

rasanyakan kak kena ke pasarlah beli siakap nak masak siakap stim..kalau masak nnt nurul nak wat entri..hahahaha