Thursday, May 26, 2016

Sebuah perjalanan dalam kehidupan

Ketika entri ini bersiaran aku sedang dalam perjalanan keluar dari kesibukan JB. Sekolah adik hari ini ada mesyuarat PIBG tetapi sayangnya kami tidak dapat menghadirkan diri. Perancangan awal mahu bertolak selepas mesyuarat tetapi memandangkan Kak Reen kurang sihat kami tukar perancangan dengan pergi lebih awal. Selepas menjemput adik nanti kami akan terus bertolak menuju ke asrama penginapan Kak Reen. Harap-harap sebelum maghrib bolehlah tiba di Terengganu.

Demam - Masa ini waktu malam dengan ada lagi dua paper untuk final examnya waktu itu mama mana tidak bimbang.

Ubat - Dari kejauhan mama menasihatkan untuk pergi ke klinik terdekat untuk mendapatkan bekalan ubat. Bimbang juga dengan demam, batuk, selsema siap pakej suara hilang untuk menghadapi exam yang belum selesai

Nab - Sejak lahir hingga sudah besar panjang baru kali ini kena nab begini mama/papa pun terkejut. Kelihatan agak serius sebab katanya mahu bernafas pun susah. Mama hanya mampu doa-doa-doa dari jauh. Mohon Allah jaga anak yang jauh. Macam-macam pesanan diberikan.
Apa pun peperiksaan sudah berakhir. Kini misi untuk balik bercuti sementara menanti untuk sambung belajar. Doakan perjalanan kami sentiasa dalam redha Allah. Dua adik-adiknya pun sudah tidak sabar mahu bertemu dengan kakak mereka. Lama sudah Kak Reen tidak balik kerana final exam yang dihadapi baru-baru ini. Susah mahu merancang cuti buat keluarga kami bila cuti hujung minggu dalam satu keluarga tidak sama.

~~ Setiap apa juga perjalanan sebuah kehidupan pasti ada ujiannya.~~


51 comments:

aryan azra said...

Semoga Allah mudahkan perjalanan dan urusan kakzakie sekeluarga ye, moga kak reen cepat sembuh hendaknya.

Kakcik Nur said...

Semoga Allah SWT mempermudahkan segalanya buat Zakie dan keluarga juga kita semua...

Aamiin.

Atie Yusof said...

Moga kak Reen cepat sembuh ya kak..
memang risau klu demam2 time exam ni..harapnya lepas exam boleh berkumpul semua.. adik2 pun dah rindu ye..

Norhayati Mohd Isa said...

Anak jauh dari mata ni memang susah hati ibubapa..
Bila sakit macam ni kan kak..
Doa saja yg dipohon dari jauh sebelum sampai ketempat nya..

Semoga perjalanan akak dan abang dipermudahkan urusannya..
Selepas ni adik-adik dirumah tentu gembira..
Dapat bertemu kakak sulongnya dah lama tak bersua..
Elok pulak sama dengan cuti sekolah kak cuti kak reen..
Bolehlah diaturkan cuti keluarga selepas ni..

Sharifah Nadzarah said...

Alahai sian kak reen..moga cpt sembuh...
untuk kak zakie sefamily moga selamat sampai kedestinasi dan kembali ke jdt dgn selamat...

Acik Erna said...

Semoga anakanda cepat sembuh.
Aimi dulu pun gitu kakzakie..masa exam demam tetuk siap doktor bagi nap..tak tidur mlm acik..tidur di bp sampai dia habis exam

Malinda said...

maka mana la yg tak risau bila anak yg jauh di mata sakit kan kak...moga kak Reen cepat sembuh...inshaa Allah kak semoga di permudahkan sepanjang perjalanan pergi dan balik...

Acik Erna said...

Semoga anakanda cepat sembuh.
Aimi dulu pun gitu kakzakie..masa exam demam tetuk siap doktor bagi nap..tak tidur mlm acik..tidur di bp sampai dia habis exam

Fiza Rahman said...

Semoga perjalanan dipermudahkan olehNYA. Memang susah hati kalau anak tak sihat. Smoga kak reen cepat sembuh.

saniah ibrahim said...

Risau sungguh kan bila anak2 jauh sakit,apatah lagi nak exam...mudah2an kak reen cepat sembuh dan diberi kesihatan yg baik untuk exam.
# kakzakie ,pagi tadi saya dpt tepon dari MRSM Mersing kata Azim dapat ke sana dlm rayuan nya....sekolah adek ke?.Sebenarnya saya tak tau pun dia ada buat permohonan.

idzwa kamaruddin said...

Semoga cepat sembuh ye.

Nieyl said...

InsyaÁllah...semoga semuanya selamat...
semoga kak reen cepat sembuh yea

Qhaifa Nur said...

Semoga selamat dlm perjalanan..
semoga kak reen cepat sembuh...
bila dgr susah nk bernafas kita pun x senang dduk..

Mia Kassim said...

Klu anak tak sihat mmg tak senang duduk kak. Nak2 lg yg jauh dimata.
Semoga anak kakak cepat sembuh.

norhidana miswan said...

moga di permudahkan kak... jgk bt kek reen moga cpt sihat

Yana Yani said...

kesian kak reen ye
macam adik saya kalau berjauhan, mak saya paling susah jati
yelah, jauhkan. kalau dekat senang sikit
apapun saya doakan moga kak reen cepat sembuh

Nurul said...

Kak zakie, semoga selamat perjalanan pergi dan balik dan dipermudahkan urusan...Memang risau kalau anak ni sakit lebih2 lagi kalau dok jauh dari kita, moga cepat sembuh ye kak reen... ☺

paridah said...

SEMOGA KA REEN CPT SEMBUH SEDIAKALA N BERJAYA DLMM EXAM DGN CEMERLANG...DIDOAKAN PERJALANAN PERGI N PULANG KAKZAKIE TIAD ARALNYA AMIIN..

Puan Wawa said...

Syafakillah Kak reen. Jauhnya akak bercuti. Terengganu pergi mana kak? :)

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Semoga anak akak cepat baik demamnya. Berhati-hati memandu. Semoga dimudahkan urusan akak dan kita semua.

Mummydearie said...

Selamat pergi dan balik semula ke JB ya, kak. Semoga segala urusan akak dipermudahkan oleh-Nya.

aby said...

Salam kz ..
Moga selamat pergi Dan balik ..
Umpama pemanduan yg ke KT ada simpang siurnya, begitu la juga dgn hidup ni ..
Ada ujian nya ..
Mogo Anak riko gelis Mari nay

aby said...

Salam kz ..
Moga selamat pergi Dan balik ..
Umpama pemanduan yg ke KT ada simpang siurnya, begitu la juga dgn hidup ni ..
Ada ujian nya ..
Mogo Anak riko gelis Mari nay

CikNaa said...

semoga semua nya baik2 ye kak..

Puan Kutu said...

Alahai teruk juga tu smp kena nab..syruggle sgt kot untuk exam..semoga cepat sembuh Kak Reen.Betullah kata org masa anak kecik kekangan kewangan nk bercuti..bila anak dh besar kewangan dh kukuh kekangan masa pula ye nk bercuti.lumrah kehidupan tu kak zakie

Inani Hazwani said...

Semoga selamat perjalanan kak. Syafakillah untuk anak akak :)

Falsya said...

Allah..kesian kak reen..get well soon kak reen..

Mizz ErMa said...

siannya..semoga kak reen cepat sembuh..

Kayu Manis said...

In shaa Allah
Semoga dipermudahkan Allah
Cpt baik anakanda reen mkn ubat ye..risau mama tu

Azlan Strider said...

Semoga cepat sembuh dan dikembalikan kesihatan akak seperti biasa...

Regards,
-Strider-

aRz MoHa said...

semoga dipermudahkan segala urusan kak zakie dan keluarga....

semoga cepat sembuh buat puteri kak zakie

hainom OKje said...

Moga selamat perjalanan Kanda sekeluarga. Mau tak risau. Nasiblah dah selesai exam kan kanda. So sampai Terengganu dah plan nak bercuti ke mana mana ke kanda?

PeRdU cINta said...

subhan Allah...sabar ya kak..moga lancar perjalanan akak..dan anak akak segera sembuh ya...

NEKCIK said...

Syukurlah exam dah selesai..da balikcada depan mata baru rasa lega kan kak..biasalah hati ibu...

LadyBird said...

Semoga selamat perjalanan nye kak..

nohas said...

semoga semuanya baik2 belaka...seronoknya,mnggu depan anak2 berkumpul di rumah..

insan marhaen said...

nasib baik anak saya semua lelaki. tak perlu sangat bimbangnya....

adarnadzmie said...

semoga kak reen cepat sembuh...

selamat bercuti... mesti meriah rumak kak zakie bila semua dpt berkumpul..:)

amirah said...

Allahu...moga cepat sembuh kak reen..

Mar Mansor said...

dugaan diperantauan

Noriza Rahman Momma Vogue said...

Semoga dipermudahkan semuanya kak, adik saya pun ada juga seorang yang asma macam ni, dah masuk lanjut usia 20-an baru nak merasa neb

Nooriah Abdullah said...

Semoga Allah SWT mempermudahkan segalanya buat kakZakie dan keluarga
INsya Allah doa yang baik2 mesti yg dtg nnt yg baik2
INSYA ALLAH

yolanda diego said...

http://kasutkaca15.blogspot.my/2016/05/tudung-raya-dari-kasutkaca15.html

nk tudung free pakai time raya?

QasehnyaRania said...

semoga kak reen cepat sembuh dan mama papa adik kak reen selamat kembali ke jb aamiin

Mila@Rimbun said...

syafakillah kak reen

betullah kak.. kawan2 yg ada anak yg dah sambung belajar mesti ada problem nak g bercuti sekeluarga ni.. sebab cuti tak sama. Nak buat camna kannn.. satu frasa hidup yang kita kena tempuhi

Mimi Azirah said...

Semoga ank akak cpt smbuh.. Memg pyh kalo dh sesak nafas nak jwb exam pun memg xde mood

Kamsiah Yusoff said...

hati ibu mana yg tak gundah bila anak yg jauh dimata sakit demam..
semoga perjalanan kak zakie selamat kedestinasi..

Nor Azimah said...

Takpe kak reen, nnt cuti dpt lah duduk lama sikit ngn mama, mama mesti bg yg terbaik punya, in shaa Allah kan mama..ha..tu, mama dah angguk.

Nor Azimah said...

Takpe kak reen, nnt cuti dpt lah duduk lama sikit ngn mama, mama mesti bg yg terbaik punya, in shaa Allah kan mama..ha..tu, mama dah angguk.

babYpose said...

Moga kak reen cepat sembuh aunty baru singgah sini.. berdoa dari jauh, iktiar tetap lakukkan kan kak zakie..inshaAllah. tu NA amboi siap mama angguk, bagus la tu NA, ni cheq senyum sikit petang ni baca komen NA haha..sorry kak zakie baru terbaca komen atas haha..campur baur jadinya harap faham :)kiss sikit na ;)

Nurhuda Ismail said...

mesti kak reen belajar kat umt gong badak? sebab dekat dengan warung pak nong? biasalah demam, sakit tu penghapus dosa kan akak. alhamdulillah :)