Friday, August 23, 2013

Makan-makan di Dataran Bandaraya JB

Setelah sebulan lebih kami sekeluarga tidak makan di luar malam itu kami keluar. Sebelum iftar lagi hari itu (waktu itu kami masih berpuasa 6 syawal) anak-anak sudah berkata. "Selepas solat maghrib kita terus keluar cepatlah sikit, letihlah asyik ke dapur". Tidak perlu pakai cantik-cantik. Bukan mahu shopping atau ke rumah orang. Sekadar mahu santai-santai merehatkan badan. 

Dataran MBJB - singgah di sini sebentar sebab makan belum sempurna sewaktu iftar.

Memilih - Semuanya dijual dalam van, pilih saja mana yang lebih memikat hati

Nurienne punya

Yasmien membelek dia punya

Kurang puas hati - Papa kata macam mahu memberi makan kucing saja cara bekas yang digunakan. Ternyata kami tidak akan ke sini lagi. Anak-anak semua kurang puas hati dengan pinggan / bekas yang digunakan.

Mama punya

Yasmien tidak habis kangkung dia tamak masa mengambil papa tukang habiskan

Jagung papa kodong hilang hujungnya

Adik punya
Adik membelek angry bird sebelum dimakan
Malam itu balik dari sinilah akibatnya aku keracunan makanan hingga terpaksa bercuti dua hari. Mujur esoknya Mak Zah sudah ada di rumah. Pening, sakit perut, muntah semua tapi tidak melegakan. Waktu itu pula puasa 6 syawal tinggal 2 hari saja lagi, teruskan juga kerana tidak mahu tertinggal dengan ahli di rumah yang lain. Siang waktu berpuasa sihat sikit perut tetapi sebaik berbuka semuanya keluar semula. Siap makan pi chi kit teck aun lagi. 

~~ Ada makanan nampak sedap dipandang mata tapi perut pula sukar menerima.~~




57 comments:

Asyifa Mustaffa said...

X jga kebersihan barangkali time sediakan mknan tu kut....nmpk cam mnarik je kak...hehe...

Masya said...

ni mcm yong tau fu ker?? kdg gerai tepi jalan mcm tu lah.. kebersihan x terjamin

ZazaMyMoon said...

mungkin perut kak zakie terkejut kot..ye lah sebelum ni berpuasa, skali sumbat makanan terus terperanjat perut tu hehe

::NureeN:: said...

mmmm... ada la salah kat mana2...
myb pedas sgt kot huuhu

gadisBunga™ said...

kat dataran tu memang begitu cara serve nya kak. saya selalu santai2 makan kat situ. alhamdulillah so far tak kena keracunan lagi, padahal sebelum ni perut saya memang tak tahan stimbot. tapi mungkin juga sebab saya tak amik bebola bebola tu kot. :D

so maksudnya akak dah raya la ni ek? hihihi

Nafira usof said...

perut akak tak tahan makan camtuh kot~
sakit perut pon tetap puasa jugak.. bagus lah akak~ mungkin perut masuk angin jugak kot.. tu yang lepas makan semua keluar balik..

skrg dah sihat ke kak?

aTieYusof Family said...

Nampak sedap je kan Kak.. tapi tu lah tak semuanya yg indah dipandang itu baik..hehehe...

redza said...

nampak sedap je tu

mama_ka0ri said...

get well soon yer kak zakie..makanan yg tak jaga kebersihan la tu boleh jadi sampai sakit perut..

anyway, apa yang berbungkus ngan daun pandan tu kak zakie?
angry birds pon ade..kalau ayun tgk mesti dia suke..hihi...

Zee Suhaini said...

nampak sedap celop2 tuh..
mungkin tak bersih kot kak..open pulak tuh..habuk2 sumer berterbangan..

Dylla Abas said...

sy paling suka baca entri pasal makan ni..tambahan lak yg cucuk2 mcm ni..mmg feveret!

JunAina said...

Orang muda zaman sekarang suka jenis simple dan santai kalau mak Aina pun mesti komen hidang tak semenggah nak bagi org makan.

ummuaidan said...

Kalau tgkkan makanan2 yg disusun tuh nampak sedap dan menggiurkan kan..macam semua nak amek...kdg makanan gini leh jd keracunan jgk kan..agak2 sayur2 kalau depa basuh tak cuci...cian kakak..jgn pegi lg yer kat situ lps nie..:)

ismaliana sulaiman said...

sepanjang lia ddk kat kota tinggi dulu lia pegi sekali je kak makan kat sini.. kita sama lah lps makan kene ceri beri... suami plak x suka makan steambot kuah kacang.. jd mmg x pegi lg lah lps tu


***selamat hari raya kak... maaf zahir & batin... maaf kak dah t'lambat skrg dah jarang2 update blog..sibuk dgn anak2 & keje2 umah :)

amirah said...

seksanya bila keracunan ni kak. amie dah pernah rasa. memang rasa nak hilang nyawa. harap akak dah okey dah skrng ni..memang berisiko juga kalo mkn kt luar..

JaSSNaNi said...

sedapnya steambot... kakzakie.. jeles lahhhhh!! susah betul nak cari kat sini steambot cucuk versi gini kak.. hari tu cari 1 puchong tak de.. gi sampai shah alam.. sbb mengidam tu.. last2 skrg dah abis time baru ade diorang jual.. dekat ngan rumah lak tu.. biasa nampak yg cina jual je..

fairus mohamad noor said...

salam jumaat kakzakie..m3h x pandai nk mkn benda2 cmni,xtau nk amik ape

Qhaifa Nur said...

konpom sekali tuh saja datang sini..
kalau tengok steambot ni geram..semua nak makan...sesekali dapat makan yang jenis rebus sedap...
seksanya sakit perut kan kakzakie...

norhidana miswan said...

alahai syoknyer lyn cucuk di dataran jb nih kak... tp kene pilih2 gk gerai mana yg ok... mmg ada yg jenis asal boleh je... ada yg proper cara penghidangan nyer...

sian akak keracunan yek... kadang prt kite yg tak tahan kadang kebersihan kureng...

makchaq said...

Dulu2 cina ja yang jual syle ni.. sekarang orang kita pun dah ada..

Makchaq pun 3 hari ni perut meragam.. asalnya dari makan kat luaq la.. sebab orang lain kat rumah tak kena pulak..



MAZLIZA ABD RAZAK said...

Mama punya sikit je..diet k kak :-)

ummiross said...

yong tau fu ye Kak..
Ummi pernah makan yong tau fu yang dia punya bebola ketam bagai tu, dah masam, kadang2 dia orang campur yang lama dengan yang baru, aduyai itu yang mudah keracunan tu. Harap Kakzakie dah pulih sepenuhnya.

Munnafendy said...

mama punya amik brokoli lah.my fveret!

erm..rasa mcm nk ajak fndi cari je..dh lama xmkn 'cucuk2' :)

eMMe said...

Assalamualaikum Kak Zakie, Salam Jumaat!
Kak, Me pun suke makan stimbot, tapi so far Me tak jumpe lagi stimbot sedap, sedap kat kuah dia tkat ni Me leh terima makan kat Johnny's, akak penah makan kat Johnny's? okey laaa...dari restoran nelayan, ttwangsa...

:: Mrs.Eady :: said...

Sebab tu saya x berani mkn stimbot luar ni...risau perut meragam

Aishah Jahirah said...

adoi kak zakie...sampai sakit perut tu mmg tak tahan.tapi betul nampak menyelerakan juga makanan tu...sedap tp xsemestinya tak sakit perut...hehee..

Marou Apple Hijau said...

wow..boleh rambang mata nak pilih mana satu. sedap2..


Entry Baru Update : Apabila Ulat Menjadi Super The Avengers

Azian Elias said...

Assalam kak..

nak kata sihat sangat2 tu tak de lah gak.. lepas balik dari kampung tu, lagi hebat sakit saya.. then lasst week, tak boleh jalan lagi.. n now demam selsema pulak.. but still i m ok..

Fazleyatul Aini said...

kat melaka ni selalu makan cucuk2 kat klebang. sedap. bahaya time pilih, kemain rambang mata, nanti makan jenuh nak perabih

Mia Kassim said...

Kalau tempat terbuka camtu kak kena berhati2 sebab makanan dia mudah tercemar...
sekali sekala makan stimbot memang sedap....

Puan Kutu said...

Ya Allah nmpk macam sedap tak skla keracunan makanan.mungkin factor kebersihan jadi punca.

tgok kakak punya macam menu org diet je..semua sayur.hehe

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

mungkin tidak dimasak dengan sempurna makanan laut tu, akibatnya keracunan makanan..

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Tu yg payah nak makan di luar ni kakzakie... bila ditimpa keracunan kita yg menanggungnya.. ingatkan bolehlah berehatkan badan sekejap :)

Syira Qahira said...

salam..

kadang-kadang ingat nak rehat, nak bermanja-manja, sesekali apa yang diharapkan lain yang terjadi. makanan tidak sedap, harga mahal dan macam-macam, last-last masak maggi kat rumah lagi sedap, hahaha

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam kak zakie..kat sini ada gak nampak van yg jual2 camtu tp xpernah singgah pon.Semoga akak cepat sembuh ya.Aaminn

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

nampak sedap jer..nie yg susah nak tengok nie..

harumankasehvee said...

mungkin keracunan sebab perut tak blh terima sosnya ...

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam K.Zakie..

cma panggil bebola cucuk2.. hihi..kat umah ade 1 kedai cma suka pegi..sedap!

sian akak.. agaknya kurang kebersihan kot kat gerai van ni..

byknye menu adik! tpkan angry bird tu x sedap langsung.. mmg tak beli2 dah..

Ema Johari said...

tak bersih makanan yang dijual...

Lydia Miza said...

Salam kak zakie..
Teruknya dia letak sos kat dlm bekas tu je? Huhu

Sian akak keracunan makanan. Biasanya mmg steamboat mudah rosak sbb dia terdedah kat luar lama sgt. Pastu br masuk peti ais. Esok jual lg. tu yg kita sakit perut tu

Knor said...

lain kali jgn harap nak pergi mkn kat situ ye kak...mesti ramping gara2 sakit perut ye kak..dugaan.

Deqla Manjew said...

nmpk sedap..tp syg makanan tercemar..sudahnye akk keracunan..baru je baca blog kak tihara tadi..dia pun keracunan makanan jugak..

Ujie said...

Kalau tengok mmg menggoda pun. Mcm2 ada.

Mmg agak tak patut bila bg bekas kuah mcm gitu..

are_lin@yu said...

fav ayu jgk ni..ska mkn..mmg sdap kan.hehe

syuk shusuke said...

datang pontian pulak la kak :D hehe

BUNDA a.k.a KN said...

adik tu belek2 angry bird tu sebab tak sanggup kot nak makan...

Kesuma Angsana said...

sebab tu KA sngat berhati2 bila nak makan kat tepi2 jalan ni, dah perut kita jenis terlebih sensitif, salah sikit berhari2 tanggung sakit.. hehehe

Tuan Juhaida said...

Betul tu.sy pun br saja bulan puasa hari tu kena food poisoning kerana salah mkn n bbuka puasa kat luar.mmg melepek

Ibu Lala said...

Sedapnya kak. Kkw sll masak pun jemu...kalau sll mkn kat luar pun jemu. Sesekali nak tukar la selera kan...

DarLing Pya said...

dah lama tak makan stimbot

Haryati Faizal said...

adalah tu yg tak serasi kat perut tak pun kebersihan kedai tu tak terjaga...

Bin Muhammad said...

Makanan cucuk2 yang sangat popular di Pantai Lido! Oh...rindunyaaaa....

aby said...

salam kz ..
wahhh .. mangan steamboat sampai sakit perut yer ..
kena berjaga2 juga kan misal makan diluar ni ..
tk pasal2 cirit birit bila balik lps tu

aDisH.sHidA said...

di sana panggil cucuk kan akak...hehehe shda pernah makan di sana...sedap

Kakzakie said...

Mohon maaf sebab tidak dapat mengulas tetapi kakak telah membaca semua komen-komen yang diberikan.

Dalam kesuntukan masa beberapa hari kebelakangan ini.

Asyifa Mustaffa, Masya, ZazaMyMoon, ::NureeN::, gadisBunga™, Nafira usof, aTieYusof Family, redza, mama_ka0ri, Zee Suhaini, Dylla Abas, JunAina, ummuaidan, ismaliana sulaiman, amirah, JaSSNaNi, fairus mohamad noor, Qhaifa Nur, norhidana miswan, makchaq, MAZLIZA ABD RAZAK, ummiross, Munnafendy, eMMe, :: Mrs.Eady ::, Aishah Jahirah, Marou Apple Hijau, ,Azian Elias (harap segera sembuh ye Yan), Fazleyatul Aini, Mia Kassim, Puan Kutu, Mizz Aiza (Dunia Kecil, CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati), Syira Qahira, ♥♥azatiesayang ♥♥, Be Simple Beb(BSB) - threeQ, harumankasehvee, ♥ Cmª shIemª ♥, Ema Johari, Lydia Miza, Knor, Deqla Manjew, Ujie, are_lin@yu, syuk shusuke, BUNDA a.k.a KN, Kesuma Angsana, Tuan Juhaida, Ibu Lala, DarLing Pya, Haryati Faizal, Bin Muhammad, aby, dan aDisH.sHidA

Terima kasih semuanya.

Ummi Iman said...

Teringat ke sini masa pergi Johor hari tu.. alhamdulillah kami semua ok.

hainom OKje said...

Kat rumah ni yg tak tahan perut dia Arjuna Kanda.... yg lain semua kebal hehe....
Tak pernah lagi makan dekat van cam tu.... kat sini tak tau mana tempat nak cari, yg selalu makan kat pasal malam jelah...