Friday, August 30, 2013

Cencaru bakar dan sayur bening

Alhamdulillah hubby sudah beransur sembuh. Sudah boleh pergi solat ke surau. Malam tadi kami berjumpa doktor dan jahitan luka sudah di buka. Pagi ini kami akan bertolak ke sekolah anak untuk di bawa bersama ke rumah Pak Uda mereka. Ada majlis yang akan kami raikan bersama.

Walau bagaimanapun masih perlu lagi berpantang seperti mama selepas bersalin. Ikan bakar, singgang dan stim itulah resepi masakan dengan ikan-ikan terpilih saja. Sayur sejuk tidak boleh makan. Kalau isteri boleh berpantang sehingga dua bulan, ini baru kena seminggu lebih kenalah bersabar sedikit.

Ikan bakar - Mudah saja tumbuk halia, bawang putih dan sedikit lada hitam. Bungkus dengan aluminium foil, letak di atas kuali burger dan bakar guna dapur (bukan oven).

Sayur bening - Carrot putih dengan soohun, batang saleri dan sebiji tomato. Itupun tomatonya mama yang makan.

~~ Biarlah semua yang pahit ini segera berlalu pergi.~~

72 comments:

Puan Kutu said...

wah berpantang macam org bersalin,jaga betul kakak dengan pemakanan hubby ye..

Asyifa Mustaffa said...

Alhamdulillah...dah beransur pulih asben akak...pantang ttp pantang...nak baik cepat pnya pasal kan:-)...

Nor Azimah said...

suami saya pun kena pantang makan sekarang, masa puasa baruni kena gastrik, tapi sampai sekarang perut dia asyik kembung, tkleh makan sayur sejuk, mulalah kembung, tapi asyik masak sup sayur yang sama je, jemu pulak dia, hi hi

redza said...

alhamdulillah

Fazleyatul Aini said...

semoga cepat sembuh =)

Masya said...

moga suami akak cepat sembuh .. tp ni org x pantang pun suka cuma tambah sambal belacan hihihihihi

HeNRieTTa JoSe said...

Sayur bening...nmpak sedap....moga suami akk cepat sembuh...

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

semoga suami kakak cepat sembuh..

hainom OKje said...

Sambal Kicap tak de ke Kanda?...
Sedap dah tu kanda....lebih lebih lagi makan lepas musim raya.... Mmg best! Dinda suka jugak makan macam tu kadang kadang, cuma anak2 le kurang gemar tu yang masalah sikit tu!

hainom OKje said...

Sambal Kicap tak de ke Kanda?...
Sedap dah tu kanda....lebih lebih lagi makan lepas musim raya.... Mmg best! Dinda suka jugak makan macam tu kadang kadang, cuma anak2 le kurang gemar tu yang masalah sikit tu!

Fiza Rahman said...

Alhmadulillah. Smoga hubby akak cepat2 sembuh.

Kisah Si Dairy said...

semoga en.hubby tu cepat sembuh ye kak...akak buat perut saya berkeroncong la..huhuhu

nor laila said...

as salam...sedap tu

ZazaMyMoon said...

at the same time, ini jg makanan diet yang sihat kak.. hehe

norhidana miswan said...

nak sihat cpt wajib ikut berpantang nih kak... ujian di bln syawal yek kak...

ummuaidan said...

alhamdulillah hubby kakak semakin pulih..semuanya sedap tuh wpun makanan pantang..ikan bakar ngan sayur bening my feveret..heheh

MOKCIK AZWA said...

Alhamdulillah husband Kakzakie dah beransur sehat..berpantang sikit jer tu, kita pantang bersalin lagi teruk hehehe

Zee Suhaini said...

mungkin ada hikmah disebaliknya kak..ikan bakar pon sedap jugak..kalo dapat cicah air asam lagi bagus..hehe

lia said...

sedap nyer lauk gini... kot ada sambal kicap lagi sedapppp

Aziela said...

Ini adalah makanan sedap yang menyihatkan. Tapi betullah, kalau ada air asam atau cili kicap, atau cili potong jer pun... konfem laju makannya. Hehehehe

Qhaifa Nur said...

alhamdulillah, dah beransur sembuh hubby kakzakie...
bab makan memang kena jaga...
teringat pengalaman berpantang lepas bersalin kak...

Kesuma Angsana said...

moga en hubby cepat sembuh yer kak,. In Shaa Allah dapat isteri yg baik mesti cepat proses pemulihan tu kak hehehe

Knor said...

simple aje .. kena dgn tekak..emmm ada sambal lg best

Rai Ourkizuna said...

ikan bakar kalau cicah sambal lagi sedap.. err.. tapi orang pantang tak boleh kan.. hehehe..

PeRdU cINta said...

sebenarnya kak..inilah makanan sihat untuk kita..insyaAllah awan mendung pasti berlalu pergi..

Bin Muhammad said...

Jika ada usaha pasti Allah permudahkan...Alhamdulillah, semoga segeralah sembuh sepenuhnya.

Aisy Nasiha said...

alhamdulillah suami akak dah baik... semoga lepas ni cepat lagi proses healing dengan jagaan makanan dari isteri tersayang ni....

Azian Elias said...

ada sambal belacan sikit plus ikan iwak gerih.. waduhh... enak banget lhoo..


p/s: ada jengah kat sini tak?

http://yan-yanjournal.blogspot.com/2013/08/akhirnya-dapat-jumpa-blogger-kak-zakie.html

ummiross said...

Alhamdulillah, isteri mithali yang sentiasa menjaga makan minum, ketika sakit tentu menunya juga perlu yang sesuai dan terbaik, moga hubby Kakzakie pulih sepenuhnya secepat mungkin.

Sura Mohd said...

masak camni pun sedap kakk..sura suka camni..ditambah sambal belacan..nasik 2 pinggan..:)

Mila@Rimbun said...

nampak menariklah masak bening akak tuh hihi

Mila@Rimbun said...
This comment has been removed by the author.
Mia Kassim said...

Moga suami akak cepat sembuh......

Nafira usof said...

Alhamdulillah~ moga suami akak cepat sihat..

sedap plak tgk ikan bakar tuh.. nak try resipi akak lah.. :)

mama maman aka yana said...

moga cepat sembuh yer buat cik abang akak.. berpantang utk kesihatan diri ok apa... hehe

DarLing Pya said...

Alhamdulillah...semoga cik abang akak cepat sembuh ye :)

KakNi said...

eh... ada resepi pulak, boleh try, terima kasih kak zakie dan semoga cepat sembuh en abg kak zakie tu.

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Kakak Nabliah baru cakap semalam dah lama mama tak masak ikan bakar... pastu hari ni kakzakie post pulak ikan bakar cencaru dgn resepi lagi... boleh cuba cuti minggu ni...

Terliur tengok cencaru bakar tu :D

Acik Erna said...

betul kakakie kan.apa lah sangat setakat seminggu dua berpantang tu he he..

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam K.Zakie..

huhu..klu dah berjahit kulit tu harusla pantang mkn..
semoga semakin baik lukanya..

kdg2 mknanan simple mcm ni la sedappp :p

yan's cottage said...

ringkas & sedap....moga suami Akak cepatsembuh ye....

aizamia3 said...

moga en. suami akak cepat sembuh hendakNYA..
alah sesekali kena pantang makan.. bukan macam orang perempuan dalam pantang.. ;)

Deqla Manjew said...

perghhh ikan bakar.. sedap btl dicicah dgn air asam tu... terbaikk..

Delima Zamrud said...

Sesekali mkn simple camne sedap kan akak.. Semoga husband akak cepat sembuh Amin.... :)

Hazmin Hamudin said...

Semoga en suami tu cepat sembuh ye..

ANIM said...

kalau camnilah penjagaannya kakzakie, insyaAllah...cepat sembuh luka tu..
mudah2an

harumankasehvee said...

semoga cepat sembuh ... sayur bening sedap tuh ...

Juhariah Johari said...

Isteri mithali.
Moga cepat senbuhnya.Amin.Wah lama tak dgr org kata masak bening!

Juhariah Johari said...

Isteri mithali.
Moga cepat senbuhnya.Amin.Wah lama tak dgr org kata masak bening!

Papa Mifz said...

biasanya jika makan ikan , wife PM yg akan tolong ambilkan isinya dan pastikan tiada tulang , PM fobia dengan tulang ikan...huhu

aby said...

salam kz ..
aby yg dah banyak kali luka2 badan sbb akseden motor, tiap kali bila nak cepat pulih nya .. jaga pemakanan .. biar luka tu cepat kering ..
klu nak super fast kering luka2 tu ..
sapu jer dengan Thinner .. kejap jer kering .. pernah aby lakukan ..
apapun .. alhamdulillah hb dah beransur semboh ..

Lydia Miza said...

Moga hubby akak cpt sembuh. Kalau org sihat sedap dah sayur bening tu mkn ngan ikan bakar. Hehe

Khairunnisa' said...

Bukan saja waktu berpantang kena pantau makanan, tapi waktu sihat juga supaya kesihatan kita semua terjaga.

Nisa'

NEKCIK said...

alhamdulilah syukur dah beransur pulih...nampak sedap jer ikan bakar tu...kami warga kl tak leh masak hari ni...kemarau di bumi gersang!!

Tihara said...

moga suami kakak cepat sembuh, take care yea

Nur-nba said...

Moga suami Kak Zakie cepat sembuh...

Mizz ErMa said...

alhamdulillah semuanya dah ok..nasib baek kena brpantang kejap aje..hihi

jannah oney said...

even lauk ni utk suami akak yang tgh berpantang ngan makanan tp not bed masih nampak menyelerakan hingga saya terpaksa gi dapur cari lauk tuk dijadikan menu sarapan awal pg herm..

azi said...

Semoga suami kakak cepat sembuhhhh...

Pantang makan macam tu kira okkan kakak...kalau kita berpantang...ikan kering ajakan...:)

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

Assalamualaikum kak

maaf lama saya xsinggah sini

semoga cpt sembuh suami akak yer

Nastyna said...

MAkanan sedap macam ni orang tak pantang pun elok makan, cencaru tu sedap tu. Maafla saya lama tak nyinggah ketinggalan berita, harap suami akak dah sembuh by now.

insan marhaen said...

Sesekali Tuhan beri kita peluang menjaga 'kekasih' kita lebih sedikit dari biasa. Jika kita ikhlas, insyaAllah... pahala besar ganjarannya...

Kakzakie said...

Mohon maaf kepada semua yg memberikan komen sebab jejak balas tidak dibuat pada hari Jumaat lepas kerana kakak balik kampung.

Apa-apa pun terima kasih kepada semua yang memberikan komen pada N3 kakak ini.

Dr Singa said...

ikan fevret dewan makan masa sekolah asrama dulu

Deqla Manjew said...

dah sembuh ye kak.. alhamdulillah... =)

Ema Johari said...

saya suka cencaru bakar..ratah gitu jer

aTieYusof Family said...

Alhamdulillah abg Kak dah beransur sembuh..lega rasanya kan..
sedap cencaru bakar tu kak..peberet sy tu...:)

wawa syaida said...

Sayur bening tu sy syka...semog suami akak sembuh seperti sediakala...insyaAllah

Haryati Faizal said...

sedap tu kak...ermm

elly nadyra said...

semoga cepat sembuh
sayur bening pun sedap, layan ngan ikan masih sepat, sambal belacan, bertambah2 makan kak

Amanda Suria said...

Sakam akak...first time singgah sini...ikan kembung bakar pun sedap kan...

Amanda Suria said...

*salam