Wednesday, September 10, 2014

Bila nasi tidak habis mesti jadi nasi goreng

70 comments:

azi said...

Salam rindu kakak....
saya kat tempat kursus ni..belum makan apa-apa..tengok nasi goreng dan teh panas tu..terus rasa lapaq sangat...:)

aTieYusof Family said...

Salam Kak..
Rajin nak buat nasi goreng kan klu ada nasi lebihan malam.. syg nak buang, kang membazir plak.. sedap tgk tu..:)

Chot said...

dan kalau family sy kadang2 saja masak nasik lebih untuk masak nasi goreng esoknya :))

selamat pagi kak!

Dr Singa said...

nasisejuk lagi bagus untuk digoreng kan..?

Petak Bunga said...

selalu sgt..

Mia Kassim said...

Samalah kak .... dibuat nasi goreng. Lagipun selalunya nasi baki yg dibiar semalam, teksturnya lebih sedap digoreng berbanding yg baru dimasak. :)

Sue Bee said...

dah mmg jadi kebiasaan ,kak..kekadang boleh jadi bubur pun okey.lagi cepat lembutnya

asyifa mustaffa said...

Memang pun kak...itu perkara wajib dirumah sy...hehe...

Mar Mansor said...

kannnn..gitu la kekdahnya..nasi goreng kan sedap..

Bin Muhammad said...

Selalunya saya, nasi lebih menjadi santapan kucing-kucing liar. Kalau berlebih banyak, barulah dimasak nasi goreng.
Yg penting...jgn membazir! Betul tak Kakzakie...

Zee Suhaini said...

makan dalam cuaca yang sejuk baru lepas hujan sedap sangat la ni kak..sedar2 dah licin..

Sura Mohd said...

perut tengah lapar ni..terliur tengok nasi goreng tu..sura pon kalau nasi tak habis selalu buat ns goreng...pasti licin..:)

redza said...

sedapnya..alhamdulillah

idzwa kamaruddin said...

betul kak!

tumbuk bwg tumbuk ikan bilis tumis campak ayam/sotong cili padi skit..waduhhhh sedakk...

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

samalah dgn umah sy, kdg kalu sikit2 tu sy kumpul dlm peti sejuk, nanti dah byk boleh buat nasi goreng utk brfast atau dinner, sayang nasi dibuang.. nanti menangis!

Knor said...

Samalh dgn kita k.zakie..

kdg2 tu terbuang juga...rasa kesian plk kt nsi tu

sud@is said...

sama juga kat rumah saya, nasi goreng kegemaran ramai...pagi malam pun takpa..

::NureeN:: said...

nureen plak x sempat nk menggoreng sbb lupa hahhaa terus basi huhuhuu

norhidana miswan said...

betul tuh kakcik, mmg dr kecik gitu, maklum kite masa kecik bkn org senang... pastu sgt nostalgia bile pagi2 mak akan suapkan kami adik badik nasi sejuk+ikan grg mlm tu+kicap... itu pun rsa sedap sgt....

nohas said...

suka nasi goreng...ada juga yg buat cucur nasi, tapi tak pernah try lg..

popia goreng + teh O panas..sedapnya..

adarnadzmie said...

berguna jugak nasi yang berbaki kak... bole di buat nasi goreng...nasi goreng feveret saya nasi goreng ikan masin pedas...

Nizam.Ariff said...

1. Nak elak pembaziran.
2. Expand the lifecycle of nasi
3. New added taste of nasi.
Hehe...

Daddy Ziyyad said...

yup..itu lah cara elak pembaziran kan...cuma sekarang ni saya kena elak makan nasi goreng selalu...sebab nak loose weight..hihihih

Ratu Hatiku said...

As salam kakak.. dekat rumah kalau buat nasi goreng yg paling suka si Aqeef lah..bertamabh2 dia makan..hehehe

Ann Ishak said...

nasi goreng itu sangat membuka selera kak di pagi hari ni :)

Mummydearie said...

Kadang-kadang bila masak nasi takut tak cukup, itu yang masak lebih. Inilah cara terbaik mengelakkan pembaziran bila nasi putih tak habis. Pagi-pagi pekena nasi goreng dengan teh tarik alahai sedapnya!

Nafira usof said...

Salam Kakak~
bikin terliur di pagi hari..hehehe
nampak lazat jer nasi goreng tuh.
umah zura pon guna kaedah sama.. asal nasi x habes, goreng saja. hehehe..

Aziela said...

Nasi goreng ni feveret saya adik beradik, kak. Cuma hubby jer kureng sikir. Tapi biasanya licin juga.

Nieyl said...

betul tuh..
mak nieyl pun selalu gak cmtuh...
tapi nieyl jarang sbb klu masak nasi tuh mmg tok makan 2 org aje..hihi~klu nak wat nasi goreng mesti kena masak lebih ckit,..hihi~singgah pagi...:)

Eye_nee said...

Sedapnya mkn nasik goreng...saya selalu tumbukkan cili api sikit masuk dlm nasik tu...ada rasa pedas2...sedappp...

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Betul tu kakzakie.. bila nasi lebihan mkn mlm tak habis selalu saya buat nasi goreng juga kakzakie.. kalau nasi lebihan tu sikit saya buat lempeng nasi... sedap jugak mkn dgn sambal tumis.. Emmmm yummy ;)

amirah said...

suami amie pun suka sgt nasi grng kak...tp lama2 x larat jugak...sekarang ni kdng2 kalo ada nasi lebih gaul2 dgn ikan je bg kat kucing liar atau ayam je..tp tu kalo sikit la kak...kalo byk lebih mmng kena buat nasik grng...sayangg

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Sedap nasi goreng Akak buat tu. Kena dengan teh O. lagi berselera.. :-)

Tihara said...

enak banget mbakyu sego goreng ney..
betui tak ayat saya kak :)

Juhariah Johari said...

Wah2 lawanya gamabr dia...

Muja.. said...

kak, kdg2 teringin nak mkn nsk grg sanggup masak nsk cikit.

Dah lm x menggoreng nasik ni. Hrp2 x lupa skill

cheqna said...

salam rindu kakak =)
cheqna tutup dapur sehingga 24hb ni..hihihi

Sylarius Yusof said...

So true. Kebiasaannya macam tu la. Nasik berlebih waktu makan malam, sure akan jadi nasik goreng. Dapat jimat sikit, lagipun kalau dibuang terus terasa sayang pula sebab nasik semalaman masih belum basi.

❤Kamsiah❤ said...

kat rumah saya pun mcm tu jugak....yalah kalau ada ayam itik boleh jugak bg nasi tak habis..

Dkna Abza said...

betul la kak.. mak kat kampung memang camni.. tak habis nasi dijadikan nasi goreng esok pagi, kami bawak bekal ke sekolah.

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...betul tu kalau mmg ada nasi lebih mesti buat nasi goreng utk sarapan..;)

eMMe said...

ops Wordless Wed ye Kak Zakie, so letak tajuk panjang skit, hehehe.. mmg pun kak, kalo nasi tak habis wat nasi goreng laa.. heeee~nampak sdap tuu.. nyummm....

aizamia3 said...

Dah lama tak makan nasi goreng.. eemm..

nadia rashid said...

Ini pun perfect match for breakfast...ns goreng bersama teh o panas...sy pun breakfast yg sama kak...sbb ada ns berbaki semlm...tp mak mentua sy ckp..ns dingin..tak sesuai utk org kencing manis...kne buat ns baru..kemudian br goreng

nur anis said...

tu semestinya kak..:)

nur anis said...

tu semestinya kak..:)

saniah ibrahim said...

nasi goreng tambah cili padi lebih sikit kakzakie...biasanya licin kalau ada budak2 ni kat rumah.

Miss Sasu said...

sedapnya kan makan nasi goreng pagi -pagi. nasi goreng cili pdi saya suka.

jom jalan my blog. kisah saya turunkan berat 17kg for a year. tragik gile.

tq

@na said...

sama la kita kak, kdg tu kumpul nasi x abih sikit2 simpan kat fridge..pastu bila volume dh byk, buat nasik goreng...menu penyelamat...kan?

Norhasniza Khalid said...

sama macam mama... rezeki boleh dipelbagaikan.. asalkan kenyang. alhamdulillah..

nampak sedap nasi akak tu..

Zaitun said...

Gandingan yang serasi...nasi goreng dengan teh 0 panas.

AMIIZAA said...

salams kak zakie.....sedapnyaaaa...baru tengok pon dah nampak sedap:):)

munna said...

Sedap nampaknya Kak.... Kat Rumah munna kalau nasi goreng mesti yg versi goreng cina aje.... Pedas sikit mmg anak berdua tu xnak makan

Fiza Rahman said...

Gittew lah kaedahnya kak kalau nasi tak habis. Buat nasi goreng jer lah. Lapar plak pepetang ni tgk nasi goreng kak zakie ☺

Diana Rashid said...

sama macam kat rumah saya..tapi selalunya nasi goreng ni lebih laku dari nasi putih tu..heheh

Khamsi Abdullah said...

Haruslahhh... takkan nak buang kan? Nak2 kat rumah bujang. BUkan setakat nasi tak habis, takdek nasi pon kitorang masak untuk dijadikan nasi goreng! :D

Nastyna said...

Kami sini masak nasi semata2 untuk nasi goreng sebab depa ni hantu nasi goreng.

aby said...

salam kz ..
guna perencah sendiri atau Adabi punya ..
aku angger ngawey sego goreng ..
mesti campur kay kenchor ..
wangi dhahinay ..
reti kenchor atau orak

Amie said...

Tidak membazir... alhamdulillah.

kakyon said...

bila teringin makan nasi goreng..saja lebihkan masa masak nasi malam tu..

PeRdU cINta said...

Setuju kak..tak membazirkan..

abuikhwan said...

ya betul, amalan yang sangat bagus. mengelakkan daripada membazir.

acik idah said...

Idah dah memang jodohnya kak... dah tu takkan nak buang lak kan nasi tu... sayang... selain tu nak buat apam tak reti... :D

Nor Azimah said...

samala kita, selalu sangat.

babYpose said...

sedapnya kak zakie, ada spring roll lagi tu :))

ummi aqilah (LM) said...

Sedap tu kak., ops saya nampak popiah kat situ!

mama ka0ri said...

selalunya camtu la pengakhiran kisah nasi tak habis..hihi..

Jari Manis said...

samalah JM pun..nasik sejuk yg x habis jgn di buang..GORENG pun SODAP

hainom OKje said...

Sama jer kanda sampai naik jemu dinda kadang tu asyik buat nasi goreng aje....

Miz Eija said...

nampak sedap nasi goreng, popia goreng + teh o.... rajin sis buat