Monday, January 19, 2015

Murahnya rezeki kami malam itu

Kak Reen balik bercuti panjang selepas habis peperiksaan. Malam itu kami menjemputnya di depan Skudai Parade. Memandangkan semua belum makan kami terus menuju mencari tempat makan. Tempat kami makan semua sudah maklum hidangan diberi banyak belaka. Biasa aku berkongsi dengan Mak Zah tatapi malam itu Mak Zah tidak ikut lalu aku berkongsi dengan hubby. Ikut saja seleranya. Anak-anak memilih pesanan masing-masing.

Pertama - Ini dish pertama yang dihantar ke meja kami. Pelengkap nasi beryani katanya

Kedua - Ini juga set untuk nasi beryani. Lauk-lauk sudah sampai tapi nasinya tidak kunjung tiba.
Ketiga - Nasi goreng ketam adik punya pun tiba juga.
Ke empat - Aku bertanya pada hubby kenapa nasi beryani ini hitam. "Tak kisahlah kita makan aje. Rezeki jangan banyak complaint, tak baik". Aku pun akurlah setelah memasukkan ke dalam pinggan kosong yang dipesan.
Tidak lama spaghetti bolognese Kak Meen dan Kwee-teow Tomyam kak Reen pula dihantar ke meja kami. Sebaik kami semua sedang menikmati hidangan tiba-tiba satu pinggan nasi lagi dihantar. Terkejutlah kami "Eh.. ini nasi apa." "Encik order nasi beryani kan?" "Habis ini nasi apa?" Musykil juga sebab sudah suku berada di dalam perut aku dan hubby. "Emm.. ini nasi goreng chicken-chop." Tahulah kini yang aku dan hubby sudah tersilap makan pelangan lain punya order. Tapi kerana kasihan pada waiter itu kami kata tidak mengapa lalu kami minta dibungkus saja. Selepas itu barulah betul nikmat aku dan hubby makan nasi beryani seperti selalu. Kalut-kalut lupa pula mahu diambil gambarnya. Sambil makan sambil tersenyum. "Murah betul rezeki kita sampai terlebih satu hidangan" itu kata hubby. Bayar tetap bayar, tidak mengapa lagi pun bukan dibuang boleh bawa balik dan Mak Zah boleh makan.

 ~~ Membayangkan Pantai Timur kini dilanda musim sejuk dengan keadaan tempat tinggal belum sempurna apa tindakan kita? Ujian Allah buat kita semua tidak kira di sana mahu pun yang di sini.~~


65 comments:

Mayang ABDUL RAZAK said...

alhamdullillah kak, rezeki jgn di tolak..

Zee Suhaini said...

ujian dan dugaan dari allah kak..
moga amalan kita semua diterima..

adarnadzmie said...

murah rezeki akak sekeluarga.... rezeki jgn di tolak... hahaa...
menu2 pulak sedap pulak tu....

Rai OurKizuna said...

tak pasal pasal dapat makan nasi goreng chicken chop.. kalau tak mungkin akak tak pernah order kan.. hehehe...

idzwa kamaruddin said...

alhamdulillah...rezeki terlebih ;)

paridah said...

sedapnya menjamu selera...hairan juga nasi beriyani hitam...kesusahan mangsa bnjir di pantai timur beransur pulih perlahan-lahan...yg paling diperlukan tentulh rumah tmpat tinggal...

Falsya said...

Rezeki jgn ditolak kan kakak..hehehe..

Tuh la skang nie kat sana sejuk dgr cite..berkabus..

Daddy Ziyyad said...

apa nama kedai tu kak?

imm hassan said...

hihi peluang nak merasa makanan lain dr mknan yg selalu kita pesan ☺

hmm kelantan makin sejuk kak..pagi2 subuh rasa macam nak tarik selimut lagi..

Yana Shaiful said...
This comment has been removed by the author.
Yana Shaiful said...

Alhamdulillah..rezeki jgn ditolak kan kak hehee..

Moga semua saudara kita dipantai timur selamat semuanya~~

Acik Erna said...

baru2 ni pi ambil adik cuti sem..makan di ayer hitam pun macam tu kakzakie..dah makan baru tau salah hantar sebab sampail lagi satu hidangan yang kita minta

SalbiahM said...

tersilap rupanya..patutlah lain macam rupa nasi beriani..waiter pun confuse bila orang dah ramai

@na said...

As salam kakzakie,
ini lah yang dikatakan rezeki datang punca yang tak sangka2...hehehe
nasi briani tu rezeki mak zah rupanya...

Sura Mohd said...

hihi..memang pelik kalau nasik beriani kaler camtu..apapun kira rezeki nak merasa nasi goreng tu...:)
Sekarang memang sejuk kat sana..sedih bila memikirkan mereka yang tak bernasib baik kat sana..apapun sama2 kita berdoa buat mereka disana..semoga mereka tabah..

❤Kamsiah❤ said...

hehe makan dulu baru bertanya...

Nur Inani said...

sedaaapnya tengok makanan.heheh. alhamdulillah rezeki :D

Ujie said...

nampak sedap2 hidangannya kak.

oo..pantai timur tgh musim sejuk ya? saya ni tgh musim panas. Dah lama tak hujan, kering dan bahang bila malam.

babYpose said...

hai adik punya tu pun sama selera dengan aunty, suka seafood, tapi tu la kena control dah la ni :O

saniah ibrahim said...

ada pulak nasi beriani hitam ya kakzakie...pelik kan...hihiii

amirah said...

lauk pauk nya macam menyelerakan aje..

Kayu Manis said...

sedapnya
nangis tengok..hihi

Ann Ishak said...

alhamdulillah kak, dapat rezeki makanan...kenyang perut

Mar Mansor said...

pelbagai menu sekali hadap kan

Cho Zila said...

ha.. ha.. teringat cerita tahun 90an dulu baru nak kenal makan pizza...
masatu bulan puasa kami makan di pizza hut pekan ipoh selalunya di Ipoh Garden.. jadi bila pizza sampai agak besar dari kebiasaann... adik bertanya kenapa pizza ni besar sikit bukan kita punya kot.. yang kita dah lapar cakapjerler ni pizza pekan kot besar sikit... lepastu waiter cakap dah silap hantar... tapi separuh dah masuk perut.. so camner...

iryanty ahamad said...

tersenyum sendiri mmbaca pnulisan akak...hehe...mmg rezeki..patutnya hantar nasi dulu baru lauk ka..

CikSiti said...

briyani hitam pun hitam lerr hehe

aizamia3 said...

Kalau saya, dah tentu saya akan tanya dulu menu apa yang dihantar (biasanya di tempat yang jarang atau tak pernah saya pergi).. takpelah kak.. rezeki.. ;)

Moga mereka di Pantai Timur tabah hendakNYA.

che mid said...

ha ha briyani hitam ya kak..takkan tak perasan rasa lain macam..ikut cakap suami ya..jangan komplen he he

wahida said...

haha..tu yg saya pelik kenapa nasi beriyani kaler hitam...ekekek...

rupanya salah hantar...sabo je la...

Jie Susanos said...

byknya lauk..mmg murah rezeki..ade gk nasi greng chikenshop..

CikLily Putih said...

sedapnye nasi briyani ek

norhidana miswan said...

geram nengok menu akak tuh lagi2 gambar mule2 tuh.... mcm best je

hehehe... aduhla kak, ns beriani apa kalu hitam gitu kan hehehe... yelah salah antar pun anggap rezeki sbb blh rasa yg lain kn

nohas said...

suka nasi goreng kicap macam nasi goreng chicken chop tu..

elly nadyra said...

pelik gak tgk nasinya hitam
hehehehhe

JunAina said...

Kadang2 dalam kesibukan kesilapan akan berlaku...manusia tak pernah sempurna.

Diana Rashid said...

perut kenyang lena sikit tidur nye kak..:)

asyifa mustaffa said...

Alhamdulillah...rezeki juga tu kak..:)

Sylarius Yusof said...

Nasib baik waiter tu terbagi kat family akak. Buatnya kat sesetengah orang yang jenis nak bergasak je kerjanya, tak pasal-pasal bertengkar pasal kesilapan ni. Hehehe

Cik Ecah said...

murah rezeki akak...:)

Fiza Rahman said...

Alhamdulillah...rezeki akk & family. Kecur ailio tgk dish pertama tu ☺

Aziela said...

Alhamdulillah...rezeki yang tersirat. Kalau orang lain, mesti merungut kerana salah hantar. Cantiknya budi bahasa kakak sekeluarga.

Uncle said...

alhamdulillah kak tak semua orang macam tu. ada yang makan walaupun tahu makanan itu bukan yang dipesan dan makan juga makanan yang dipesannya. bila tiba waktu nak bayar, kata tak nak bayar sebab katanya tak order...tapi makan dah habis...

Miz Eija said...

alhamdulillah... murah rezeki kakzakie sekeluarga... meriah sungguh mknan... gulpp telan ayaq lioqqq hihi

ummi aqilah (LM) said...

Hihihi briyani hitam pun telan gak ye kak walau hati tertanya2.

Sy pun takut gak nk bising2 bab rezeki ni. Apa ada ngap je la walau silap hantar. Cuma sejak hamil ni kerap sentap sbb dah target nk mkn itu atau ini..

Normala Saad said...

...bersyukur kerana sentiasa ada rezeki yang lebih..sebab tu saya tak merungut 'susah'kalau barang naik sebab saya pun sampai sekarang masih lagi boleh enjoy makan di luar...

Mime MF said...

emmm nampak sedap semuanya....:)

nurbijen said...

keh keh keh.... pelik benar rupa nasi beriani kaler itam... silap nasi rupanya... Masih ada rezeki utk Mak Zah kat rumah :)
Ada juga baca pasal suhu sejuk hingga 18 degree tu... Semoga mereka tabah dgn ujian dari Nya...

suka suka said...

alhamdulillah rezeki.. sedap nampak dish pertama tu...

Aisy Nasiha said...

Pelanggan yang tak banyak karenah macam akak ni bagusla. Dah rasa lain macam tapi tak ada nak buat hal.. dianggap pula rezeki yang lebih malam tersebut.. alhamdulillah kan. Kalau ramai yang jenis dapat fikir positif macam ni bagusla kan.. ini ramai yang jenis mencari kelemahan orang lain..

Kawan saya baru balik dr buat kerja sukarelawan di Limau Kasturi,, katanya keadaan kat sana teruk lagi. Dari gambar2 yang saya tengok, saya rasa sedih snagat.. kita dapat makan dan buat aktiviti macam biasa, diorang masih lagi mengharap bantuan orang lain..

Puan Kutu said...

Patutlah nasi warna hitam.mmg rezeki dpt mkn dua jenis nasi.rezeki tauke kedai juga.hehe

Betul kak zakie,kita dpt mkn sedap2.mereka mangsa banjir masih menangis

Julia Johari said...

Tu julia pelik kenapa nasi beryani jadi warna hitam...rupanya salah hantar...nsb baik jumpa customer mcm akak yg baik hati x kisah pun...kalau sesetengah customer mau mengamuk kt situ hehehhe...sedap ye lauk pauk biryani ni kak zakie :)

memmet lenggeng said...

Alhamdulillah..sedap bebenor nampaknya

lieyalatif said...

aduhai...sian plak owner asal nasi tu kak sure tertunggu2 kan nasinyer....tapi nak buat camne salah waiter yg hantar tu laaa...tapi bagus akak jenis cool jek siap leh mintak tapau jek nasi yg betul tu.... mmg baik akak....

Zaitun said...

Rezeki nak bagi kakzakie rasa hehe...

Malam tadi kak zai pergi makan ditepi sungai punyalah sejuk angin pulak bertiup macam nak hujan. Tak boleh bayangkan mangsa banjir yang tidur dalam khemah. Siang panas dan malam pula sejuk.

lia said...

dapat akak merasa nasi goreng chicken chop biler tersalah hantar order... hikmah tu kak ;)

siti alfakhishah aman said...

chicken chop pon ade nasi ke kak?? ke di goreng ala-ala kuah chicken chop??

em alhamdulillah.. rezeki ada pelbagai cara kan kak.. harini rezeki makan.. esok mane tau rezeki lain pulak..

Mummydearie said...

Rezeki kak, jangan ditolak :) Bayar tetap bayar tapi kalau dapat free lagilah afdal *_*

Kenyang sampai ke esoklah kalau macam ni. Saya yang tengok hidangan pun terbuntang mata nak hadamkan gambar :)

Fifi Nadhrah said...

ade rezeki lebih.. laparnye tengok makanan akak..

Fifi Nadhrah said...

ade rezeki lebih.. laparnye tengok makanan akak..

Azi Azidah said...

alhamdulillah murah rezki. terliur tgk mknn2 tu.

nhhas said...

Sedapnya... terus lapa... huhuhu...
baru balik dr urusan di KL.
nk muntah rasanya menempuh jammed...
sakit tangan pegang stering.
pastu terus shoot dgr kuliah maghrib Dr.Zul al bakri...
balik dh letih... x larat nk g bli mknn... masak apatah lg... tp gambar makanan kakak ni... nyum nyum... terus lapa... hwaaaaa

TukangKebun said...

Syukur Alhamdulillah murah rezeki.

Saya ni kan KakZie lama tak tengok TV sejak balik dari Sabah tempoh lalu. Memang katak duduk bawah tempurung.
Terima kasihlah selalu berkongsi perkembangan berita luar dari dunia kebun kecik kami ini.

hainom OKje said...

Mintak nasi briyani, nasi goreng chiken chop dihantarnya.....hihin.. Sedap ke tidak kanda? Kalau sedap lepas ni boleh order lagi ek

QasehnyaRania said...

la nasi goreng chicken chop pertama kali tahu.
hbs org yg order tu xdpt la menunya ?