Tuesday, January 6, 2015

Santai di hari minggu

Rutin biasa di hujung minggu bila tidak ada hujan selepas subuh. Selesai beriadah bersama-sama adik menuju mencari sarapan yang dikehendaki adik. Hampa tetapi ada rezeki bila pemuda yang menjual buah memberikan kami dua biji nenas bagi mengganti nenas yang busuk sebelum ini. Tiba di rumah singgah di laman secoet mencabut rumput yang cepat benar tumbuhnya walaupun di dalam pasu. 

Berkongsi - Lihatlah adik boleh mencacakkan batang daun kesum di sini. Disebabkan musim hujan mudah saja ia hidup sihat. Tapi mata kurang selesa sebab sepatutnya ia berada di belakang rumah bukan di depan.
Tunggu masa - Minggu ini harap jika ada kelapangan akan aku pindahkan ke belakang bersama teman-temannya yang lain
Kehendak anak-anak - Oleh kerana tidak masak untuk makan tengahari (hubby belum balik dari Kelantan waktu ini) jadi membakinglah kek. Tengahari kami makan di KFC
Dalam piring - Anak-anak suka cheese biasalah. Mamanya yang rasa muak. Malam hari berkongsi pula dengan anak-anak yang datang untuk mengaji.
Katakanlah (wahai Muhammad): Sesungguhnya Tuhanku memewahkan rezeki bagi sesiapa yang dikehendakiNya di antara hamba-hambaNya dan Dia juga yang menyempitkan baginya; dan apa sahaja yang kamu dermakan maka Allah akan menggantikannya dan Dialah jua sebaik-baik pemberi rezeki. (Saba':39)



~~ Effort-The spirit to win and the will to excel is always measured one stroke at a time.~~

47 comments:

Kakcik Nur said...

AllahhuAkbar...tengok kek keju tu, menelan airliur kakcik dibuatnya... :)

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...sedapnya tengok cheese cake tu kak...mesti sedap ni...:)

Bin Muhammad said...

Masa hujung minggulah dapat peluang utk membelek pokok2 tanaman. Daun kesom tu kalau penuh satu pasu cantik juga... :)
Kalau saya tinggal dgn akak le... mesti montel, asyik makan sedap2 ajer...hehe

Mar Mansor said...

sempat juga membaking ye kak zakie

LYAfrina said...

Aktiviti hujung minggu...
Lya pom tanam pokok daun kesum tu.. sbb suka masak asam pedas... hehe

Lynn Hamzah said...

sedapnya kek tu...share resepi kak...

Nieyl said...

nieyl nie angan-angan byk tau kak..
nak buat taman..tanam pokok cili..pokok tu pokok ni..tapi sampai ke sudah..pokok xde..pasu pun xde..hihi..semangat ada..rajin belum sampai..hehe..wah!meleleh air liur nieyl tgk kek tuh...nyumnyum...

ewanthology said...

berbudi pada tanah

umi alya said...

Murahnya rezeki akak, selalu berkongsi rezeki yang ada

Dr Singa said...

rezeki anak anak yang mengaji tu..
moga lagi murah rezeki orang yang memberinya

❤Kamsiah❤ said...

adei la ka zakie....tgk cheese tu..kecur la pulak..

@na said...

As salam kakzakie...
ok jgk pokok kesum tu share pasu...cantik...
adik cuba develop konsep ala2 multicrop tu kak...hehehe

mun said...

sedapnya cheese cake...lama sungguh x mkn.... nyummm..nyumm..

idzwa kamaruddin said...

alhamdulillah kenyang anak-anak mengaji tu semua.

semoga ALLAH SWT murahkan rezeki akak sekeluarga lagi..semoga sentiasa dibawah lindungan rahmatnyaNYA kak..

sud@is said...

Wauu ada pokok tumbuh subur dan makanan sedap kat sini.....selamt tahun baru kak Zakie..
ntah lah mood berkebun belum mariiiii....kak ooii..

CikSiti said...

senang tumbuh ya daun kesum tu..kek nampak sedap!

Kayu Manis said...

daun kesum tu cpt jer merebaknya kak..janji sesuai tanah yg lembab..
wow nampak terliur plk tgok kek kak tu..sesekali nak rasa air tangan k.zakie plk..bilalah tu...

Nor Azimah said...

Alhamdulillah, berkongsi rezeki dgn ahli syurga, berkat, anak-anak ni makan tanpa banyak soal, mkn ramai2, semua jadi sedap je.

Saya tgh membela balik pokok2 bunga saya, taruk baja semua, musim hujan baru ni terbiar je, he he

Nur Inani said...

meleleh air liur tengok cheese cake tuu. sedapnyaa kak :D

Acik Erna said...

acik pun dah lama tak buat kek ni kakzakie..dah ada yang buat permintaan ni..

lia said...

wahhhhhh cheese kek akak betol2 meleleh tu... nyummehhhhh

Aziela said...

Samalah kak. Saya pun kurang suka cheese atas kek ni. Tapi anak2 memang teruja betul kan. Bila tengok anak2 makan, kita pun rasa kenyang kan kak...

Fazleyatul Aini said...

hujan2 ni pokok2 segar sihat je kan kan

eMMe said...

Salam Kak Zakie, Alhamdulillah.. Rezeki Murah Kak, tanam pokok hidup subur di laman, mmbaking kek cheese lagi, dijamu plak bersama anak yg dtg mengaji, moga Kak Zakie sekeluarga dirahmati Allah selalu...

Amanda Suria said...

telan air liur SA tgok kek tu kak...

memmet lenggeng said...

Seronoknya kak, sekali sekala dapat bercuti dan duduk sahaja di rumah. Saya jarang-jarang dapat macam tu. Hari minggu, ada je yang nak dibuat..atau kena keluar..hihi

babYpose said...

derma dengan air tangan sendiri tu, lagi puas hati kan.. pasti happy budak2 menikmatinya.. akan diganti pula dengan rezeki lain tu yang surprise dariNya. sejuk tangan adik tanaman menjadi :)

elly nadyra said...

terliur lak tgk kek akak buat tu
sedapnya kak
cheese mmg sedap aje masuk tekak

Mummydearie said...

Selamat Tahun Baru 2015, Kakzakie! Baru hari ni start blogwalking almaklumlah baru start kerja :)

Menjamu mata dengan cheese leleh tu, terkebil-kebil saya. Maklumlah, yang membaca ni pun peminat cheese juga, kak!

wahida said...

assalamualaikum kak zakie...
rindunya dgn akak..lama saya tak BW...

akak dan anak2 sihat?

kak, sumpah saya terliur dgn cheese kek akak tu, nak resepi please!!

Diana Rashid said...

Anak2 saya pun kurang gemar Cheese .makan sikit je lepas tu tak nak..mak dan ayah nya je melampau2 selera..heheheh

Daddy Ziyyad said...

Salam kak zakie...
Nanti Insya Allah, ada kesempatan balik JB lagi, saya minta wife buatkan cheese leleh utk kakak & anak2 ya :)

Fiza Rahman said...

Kak...Kecur ailio tgk kek cheese leleh tu kak.

Cantik jer daun kesum tu. Kalau beli kat kedai susah nak dapat yg segar. Suma dah layu ditasik madu...hehehe...Rasa macam nak bercucuk tanam jugak. Tapi tak der tempat :-(

Ujie said...

subur je daun kesum yg main cacak tu ya.

saya pun bakal tido sorang beberapa mlm ni, suami g Tganu utk bantuan banjir.

emm..sedapnya tengok kek tu kak!

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Terliur tengok cheese kek kakzakie tu... meleleh cheese tu yg tak boleh tahan kak.. :)

Syukur.. Alhamdulillah rezeki yg Allah kurniakan kepada kita kan kak..

Ema Johari said...

ema pula tak suka makan kek yang bercheese ni...rasa kembang tekak pula bila makan...

adarnadzmie said...

menghijau jer pokok akak tanam... memang sejuk tangan akak...hehee

yg x tahan tu saya tgk kek keju leleh akak... smpi leleh air liyo saya....nyummmm

Ann Ishak said...

rupanya pokok kesum tu senang nak hidup ek...harus saya pun nak tanam la walau dalam pasu kecik je :P

nurbijen said...

sejuk tangan Adik...
cucuk kesum terus hidup...

paridah said...

rajin bercucuk tanam akn nikmati hasilnya...

Falsya said...

Kakak..falsya kan xpenah tau pun psl tanam tanaman nie..nak2 pulak psl ulam2 la ape la..bayangkan dh sethn lebih duk kat umah nie, baru arinie falsya tau kat dpn umah ade pokok inai..hehehe..

Rosdi Eunos said...

Tengok daun kesum tu terus teringin makan asam pedas.. hehe .. kat rumah saya pun banyak daun2 asas masakan saya tanam dalam pasu ... senang kan? time nak masak cuma potong aje.

Fifi Nadhrah said...

sedapnye cheese cake tu..

nOe suhaimi said...

elok plak subur daun kesum tu...

lazat rupanya cheese cake tu...

Rinna said...

Wow sedapnya tgk cheese kek tuh..nyummy sungguh

Yana Yani said...

kek tu yang buat meleleh ayer liur! =)

hainom OKje said...

Tak pernah buat cheese kek tu kanda....nampak menggiurkanlah..