Tuesday, January 20, 2015

Mata-mata baru buat anak-anak

Rutin setiap tahun buat anak-anak. Anak-anak sudah remaja dan meningkat remaja tidak perlu lagi mama-papa pilihkan bingkai bagaimana buat mereka. Mereka boleh berbincang sesama mereka baru bertanya pendapat mama-papa. Mama-papa pula apa pun yang dipilih pasti akan sependapat berkata "ok", "cantiklah tu", "boleh" tidak ada yang kata tidak elok. Sebenarnya mama-papa sudah tidak tahu trend anak-anak sekarang. Janji pilihan mereka dalam kategori harga mampu kami tidak ada halangan. 

Memilih - Selepas pemeriksaan mata masing-masing memilih bingkai
Pemerikasaan lagi - Adik bagikan bermain teropong-teropong
Testing - Selepas keluar dari bilik gelap kena uji menggunakan cermin ini bagi mendapatkan kesesuaian dan keselesaan mata
Papa - Sajalah papa kalau tidak melawak dengan anak-bini dia tidak sah.
Malam tadi - Selepas dua hari barulah siap semuanya. Barulah mama perasan semuanya memilih bingkai yang lebih kurang sama bentuknya.
Walaupun sedari dalam kandungan semuanya dijaga rapi kerana tidak mahu mereka mengalami masalah rabun seperti mamanya tetapi tetap gagal. Bila usia mencecah 8-9 tahun semuanya sudah terpaksa berdepan masalah ini dan terpaksa bercermin mata. Masing-masing pula sudah tahu mahu cantik dan tidak mahu bercermin mata sebaliknya mahu bercontact lens tapi aku tidak benarkan lagi selagi mereka belum pandai menjaga dengan baik. Tunggu bila sudah cukup pandai menjaga terpulanglah.

~~ Dan Allah mengeluarkan kamu dari perut ibumu dalam keadaan tidak mengetahui sesuatu apa pun. Dan Dia (Allah) yang memberi kamu pendengaran, penglihatan dan hati agar kamu bersyukur. (Suroh An-Nahl: 78)~~

52 comments:

Kakcik Nur said...

Anak2 sekarang ramai yang punya masalah penglihatan. Along dan Bangcik pun sama. Tapi Bangcik ni agak malas menggunakan cerminmatanya sedangkan doktor kata, penglihatannya mempengaruhi sikapnya. Bila pandangan tak bolegh nak fokus, dia jadi stress...

Acik Erna said...

anak acik yang adik je awal lagi dah bercerminta mata..yang abang2 nya boleh tahan lagi kalau tak pakai pun..acik pun dah 50'an baru ada rabun jauh..tapi rabun dekat seawal umur 30 dah tak berapa nak nampak.

Zee Suhaini said...

cantik manis semuanya kak..
skarang trend pakai yang bingkai hitam..nampak nerd tapi lawa..

Aziela said...

Kadang2 bukan masalah genetik kak, macam saya ni. Saya dari keluarga yang tidaklah rabun sangat. Tapi saya sendiri yang merabunkan diri, kak. Masa awal2 tinggal di asrama, pukul 11.00 malam lampu dah tutup. Kadang2 belum habis baca buku, saya teruskan juga membaca dalam cahaya samar2. Teruuussss rabun.

ummi aqilah (LM) said...

Kalau tak dapat mata baru nnt ganggu tumpuan mereka nk belajar pulak kan kak?

Adik beradik citarasa hampir sama:)

memmet lenggeng said...

Tak apalah kak, biarlah bercermin mata, asalkan diorg sihat dan tiada penyakit apa-apa

Siti Rohaida Yusof said...

baru 3 tahun kebelakangan ni saya lebih suka pakai cermin mata..kalau dlu lebih selesa pakai contact lens..

Nur Inani said...

nani alhamdulillah setakat ni mata ok lagi. dalam famili adik bawah nani tu je yang pakai spek

Sharifah Nadzarah said...

YE LAH KAK BUDAK2 SKRG KECIK2 DAH BERCERMIN MATA..
ALHAMDULILLAH SY MASIH OK LAGI STAKAT NI..
TAPI KLU DULU2 TIME SKOLAH SAPE PAKAI CERMIN MATA DIKIRA BUDAK PANDAI..KONON2 ASYIK DOK BLAJAR JE SAMPAI RABUN MATA..HEHEHE..

Tihara said...

alhamdulillah kak
yang penting anak-anak akak sihat dan bijak-bijak semuanya.. :)

iryanty ahamad said...

alhamdulilah..setakat ni tak rabun lagi..

Zaitun said...

Orang muda tastenya berbeza dengan kita.

Anak kak zai Mimi aje yang menggunakan cermin mata. Alhamdulillah yg lain ok.

Daddy Ziyyad said...

mungkin utk anak kak zakie yg sulung tu,dah boleh start belajar pakai c/lens...

Kayu Manis said...

makin besar dan comel2 anak2 k.zakie.
nor dah 3 crmin mata rosak....pening en jamal..tidur pun pakai spec..tertindih terus patah..cermin tertggallah...mcm2lh..

Sura Mohd said...

anak sura yg sulong pon dah pakai spek..ikut uminya..tapi uminya form 3 lg dah pakai..bersyukur masih diberi penglihatan walau dgn bantuan...:)
sweet jugak orang pakai spek ni..hihi

Nooriah Abdullah said...

anak-anak kaknoor semua berkaca mata tolak yg bungsu je,mmg problem mata tkleh nak ckp apa skrg ni

❤Kamsiah❤ said...

saya dan suami tak berkaca mata pun...tp 4 org anak semua pakai spek..

mun said...

hmmm contact lens ni xbape elok sgt pakai...

kena jaga betol2..tangan pon kena make sure bersih..dan yg penting xsilap pakai..sebab power kiri n kanan xsama kan..huhu..jgn jd mcm kawan mun..sampai bengkak matanya.. taubat dah..xmoh pakai contact lens katanya...

lia said...

tengok entry akak, saya baru teringat saya perlu buat spec, mcm da naik lagi power mata saya, dok sakit kepala jer skng ni...

adarnadzmie said...

dlm keluarga saya kak... saya dan kak yg sulung jer berspek mata ikut mak saya...lg 3 beradik ikut abah x berspek mata....
saya pun berharap anak2 saya x rabun macam mamanya...

Nurulhuda Abdul Latip said...

Wah semua pakai spec rupanya...Kakak tengah balik bercuti yea sekarang..

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Alhamdulillah dapat melihat dengan baik dengan adanya 'mata-mata' baru ;-)

Ujie said...

ingat mata-mata penyiasat tadi ..hehee

awal gak 8-9thn tu. saya pun teringin bercontact lens tapi tak berani lagi.

wahida said...

amboi papa tu...comel je buat gaya gitu...hahaha...

Mummydearie said...

Comelnya papa posing gaya gitu! Hahaha!

Kak, kiranya saya bernasib baiklahkan. Walaupun makanan tak seimbang dek kerana tak makan sayur langsung, saya baru je rabun 2 tahun lepas. Tapi power memang mencanak naik setiap tahun. Saya ni pun dalam bulan dua dah kena check balik kot power nak mencanak lagi. Kepala pun dah start sakit dah ni...

Saya ni sampai sekarang takut nak pakai contact lens. Hehehe.

imm hassan said...

alahai comel lah 3 beradik mata empat hihi..

imm sejak sekolah dulu power turun naik..imm pernah pakai spek masa sekolah menengah setahun 2, n keje kilang setahun..
lepas berenti mata elok je, n sejak imm serius niaga online ni, power naik balik.kesan banyak mengadap screen..

amirah said...

saja2 tukar frame ye kak?...ingat kan kena ubah kanta ke..aah la kan kak...sume lebih kurang sama ..huhu..tp manis2 cantik sumenya anak dara akak ni...

saniah ibrahim said...

anak sya azim dgn abangnya pun baru tukar cerminmata baru kakzakie.Iqa yg tahun lepas bagitu bagus mata nya tnpa rabun pun dh mula kabur akibat belajar dlm kelam kat asrama.nmpknya buat masa ni Iman je yg masih bertahan.

aizamia3 said...

Setakat ni hubby je yang pakai cermin mata.. Alhamdulillah saya dan anak2 masih ok lagi setakat ni..

lieyalatif said...

semuanye ulat buku ni kak hehheheh...

mcm kat umah lieya ni lieya ngan hubby berspek..lieya sendiri power 500 utk sebelah mate....bygkan tebal jek spek nie huhuhuhu....

tu yg mia mija dayyan lieya bagi mkn carrot selalu takut jd mcm makpaknye rabun tinggi...

elly nadyra said...

wah semua dah bercermin mata nampaknya
janji derang selesa ngan cermin mata tu dan budget ok, kira oklah tu kak

norhidana miswan said...

takpelah kak kadang cara belajar blh sebabkan rabun, dok baca buku je pun blh jd rabun... teringat dulu2 masa kecik2 sibuk nk pakai spek bile nmpak org pakai spek... skrg dh tua padan muke kena pakai spek jgk

skrg mmg trend spek bingkai n bentuk gitu kak...

acik idah said...

salam kak zakie... :)
comel2 anak2 akak... cantik plak tu berkaca mata... alhamdulillah idah dan suami tiada masalah mata... jadi anak2 pun ikut sama lah harapnya... :)

babYpose said...

tudung adik cantik, semua sweet, pandai menjaga penampilan diri, mesti pilih trend terkini, . tak pasti punca rabun kan kak zakie.

Fifi Nadhrah said...

anak dare dah 3 3 tu.. cantik2 mereka kak..

Diana Rashid said...

kak..saya dulu selalu bila tengok orang pakai cermin mata mesti rasa diaorang sangat cantik..sekarang dah tua2 ni baru tahu susahnya kalau kena pakai cermin mata..

Cantik ketiga-tiganya..:)

Sylarius Yusof said...

Zaman sekarang ni memang dah jadi kebiasaan usia muda pakai cermin mata. Mungkin faktor alam sekitar dan persekitaran sekarang ini kot yang memungkinkan anak-anak sekarang pakai cermin mata pada usia yang agak muda.

nurbijen said...

baca entry ni baru ingat yg lupa nak buat follow up utk check mata Irfan... huhuhu
Comel2 anak dara akak :)

Azi Azidah said...

sy pn speky. spek skrg mahal2. eh papa tu pkai spek nmpk mcm muka ada sorg pelakon tu la

Bin Muhammad said...

Kiranya cuma abang sajalah yang tak pakai cermin mata ye. Semuanya mengikut gen akak...

Dah anak dara semuanya anak akak...Yg mana satu yg nak dijodohkan dgn pakistan tu...hehe (gurau jer)

nhhas said...

Kakak.... saya sampai hari ini tak mampu guna contact lens... sbb mata saya sensitif...
sy pnh skt mata dgn teruk ... lamaaaa...kna demam panas... tapi alhamdulillah Allah masih bg pinjam mata ni kt saya... cermin mata pun cermin mata lah... hihihi...

TukangKebun said...

Dulu pakai juga contact lens.
Tapi bila hantar anak ke sekolah nak mudah naik motor banyak debu di kawasan takde pokok-pokok berterbangan masuk ke mata.
Lepas tu mudah asyik kena conjunctivitis.
Sekarang ni dah selesa semula pakai cermin mata.

suka suka said...

Akibat terlepas bas kat Puduraya masa senja yang kelam..jeran..sampai sekarang kena berkaca mata.. meriah anak2 kat kedai tu ya

Azian Elias said...

depa ada taste tersendiri.. selalu nya depa dah discuss among diarang pun kan kak.. anak2 saya pun dah mula dah nak kena pakai spec.. hiiii, bagi saya, tuuu.. gadget tu punya hal.. main games je.. sampai kan rabun..

dorsett pink said...

Saya sampai sekarang tak gune contact lens sebab takuuut sgt. Tak berani

paridah said...

kak juga sdg berfikir nk ganti cermin mata ni...dh lama xtukar...comel anak2 kakzakie bercermin mata...

eMMe said...

Amboi..memasing sowang satu spec..comel2 belaka... pandai dowang pilih.. hahaha.. yea la..ur hubby kelakar la Kak Zakie, hehehe~ kite pun tergelak tgk gambar dia..heeee~

Falsya said...

Comel2 anak dara kakak..papa dieorg pun sporting sgt..ahahahha..

Normala Saad said...

..Kita dulu baya2 diaorang semua mak & pak tentukan. Apa ada depan mata itulah aja. Zaman kak baju raya saja yang boleh buat pilihan...

hainom OKje said...

Ohhh kanda pun berkaca mata ye....
Biasalah tu kanda, selera remaja katanya, tentulah ada selera tersendiri...

QasehnyaRania said...

kan xpa la nak buat mcm mna
adik beradik kan.itu yg plihan pon sama.

Puan Kutu said...

Comel gaya papa posing.hehe

Kiranya tiga2 anak kakak rabunlah ye.keturunan nsk buat macam mana.pakai kacamata pun comel juga anak2 dara mama.taste lebih kurang sama je.adik beradik kan