Friday, October 16, 2015

Penyalahgunaan doa/ayat

Dahulu ketika menunggu keputusan SPM aku bekerja di Singapore. Currency waktu itu tidaklah sehebat sekarang. Kalaulah waktu itu seperti hari ini alangkah mewahnya. Hari ini saja bila melihat borang kastam nombor 2 yang aku declare currency SGD sudah 3.0151. Tinggi sungguh. Kerani akaun aku ada buat part-time akaun dengan sebuah syarikat di Singapore dengan pendapatan sebulan SGD 1000/- Dia buat kerja setiap hari Sabtu dan jika banyak kerja sambung lagi di hari Ahad. Mudah kata sebulan kerja dalam 4-8 hari saja. Bayangkan bila diconvert sudah menjadi lebih RM3K. Senyum lebar anak dara itu.

Sebenarnya sewaktu aku bekerja di Singapore jawatan aku adalah sebagai Quality Controller di sebuah kilang di Sembawang. Tidak tahulah kilang itu ada lagi atau tidak sekarang. Tetapi apa yang tidak selesa tidak ada bilik solat. Bilik air juga tidak ada paip untuk istinjak. Mahu bersolat minta tempat dengan makcik cleaner tempat mereka simpan penyapu/mop dan peralatan mereka. Istinjak kena bawa botol air siap-siap untuk membersihkan diri. Oleh itu walaupun pihak management tidak membenarkan aku resign belum sampai sebulan bekerja aku sudah tidak sanggup. Kerja aku mudah kerana sekadar membuat laporan yang line-leader berikan dan key-in dalam computer dan submit ke pihak pentadbiran. Usia baru 17-18 tahun dapat kerja begitu sudah selesa benar waktu itu.

Ada kisah tidak baik yang ingin aku paparkan di sini. Membeli barang ada yang kena cukai tetapi aku tidak declare. Sengaja memang aku nekad mahu bawa balik JB. Dalam hati kalau tertangkap aku tinggalkan saja, biarlah pegawai imigresen itu ambil . Sebaik aku tiba di check-point mulalah aku pasang ayat. Waja'alna mimbaini aidihim saddaw waminkhalfihim sadda faaghsyainahum fahumlayubsiruun..








Ayat inilah yang aku baca berulang-ulang sebab bapak selalu kata kalau mahu selamat dari pandangan orang yang cuba kacau kita baca ini. Aku salah gunakan ayat ini demi kepentingan diri sendiri. Namun apa yang jadi? Betul-betul aku selamat tetapi kawan aku punya kena ambil pihak imigresen. Kasihan kawan aku. 

Buat anak-anak jangan ikut apa yang makcik lakukan. Makcik sudah bertaubat dan memohon ampun. Moga Allah ampunkan kesalahan makcik. Hakikatnya kalau dari segi muamalat bukanlah salah membeli barang tetapi ianya menyalahi undang-undang. Dulu membeli kain pasang di Singapore amatlah murah berbanding di Malaysia. Sekarang juga jika membeli tidak ada cukai dikenakan. Jakel, Nagoya semua belum ada lagi di JB waktu itu.

~~ Cerita lama tinggal kenangan, tetapi jika ada membuat kesalahan rasa kekesalan yang dirasa itulah yang berpanjangan. ~~


51 comments:

idzwa kamaruddin said...

assalammualaikum kak..izwa nak copy ayat tu boleh?

aTieYusof Family said...

Salam Jumaat kak...
InsyaAllah boleh ambil ikhtibar dari cerita kak zakie..
selalunya kesalahan lalu akan menghantui..rasa kesal itu tetap wujud...

Kayu Manis said...

Masa tu muda belia lgi fikiran tk berapa nk matang...nk seronok jerlh kerjanya ye dakkk..nor lgi dahsyat...haha..pernah lalui zaman bercatwalk...oppp tercerita plk...kisah lma..

paridah said...

salam jumaat...kenangan indah yg buat kakzakie tersenyum tapi berbeza zungguh nilai mata wang dollar spore dulu n kini..agaknya spore terlalu kaya kot berbanding Msia.
ayat yg amat baik diamalkan ni...nak cuba juga..tksh kakzakie perkongsiannya.

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Ayat 9 surah Yassin tu kan Kakzakie..
Suami saya selalu baca utk pagar rumah bila balik kampung ,
Tinggalkan rumah lama-lama..
Ye lah Kakzakie..
Bila kita ingat kesalahan yg pernah kita lakukan ..
Terasa kesalnya berpanjangan..
Hendaknya masa kecil dan muda.. akal pendek sangat..
Elok ajer memetik buah jambu ditepi jalan rumah orang tanpa meminta izin dari tuan punya bila balik sekolah tu..
Semoga Allah mengampun kan dosa2 kita ye kak..

Mimie_Zatun said...

salam jumaat kak.. boleh guna ayat ni utk kebaikan..

Puan Wawa said...

orang dulu2 banyak guna ayat2 utk keselamatan diri.. :)

PeRdU cINta said...

Allahu...betul kak..mak long PC warganegara Malaysia tapi duduk di Singapura sampailah sekarang..masa arwah nenek PC ada..masa tu PC kecik lagi..rajin jugalah kami ulang alik ke singapura..hehe..beli macam macam..bila sampai je di kastam..nenek PC akan baca doa dalam bahasa jawa...hehe...kami di periksa lebih kurang dan lepas orang lain bersoal jawab..

Fiza Rahman said...

Biasalah tu kak. Darah muda.

Ayat dari surah yasin kan kak. Memang mak saya pernah bagitau pasal ayat ni dan suruh amalkan ☺

saniah ibrahim said...

Wlpun kecil tetap meninggalkan kesan...
Yalah kakzakie kwan2 sekolah sya pun masa lepas spm ramai yg kerja spore ...jauh tu berulang dari kg tapi sya tak ikut serta bila lihat mereka bertolak dri rumah pun pukul 1 pagi.

lia ummiirfan said...

tq kak zakie atas perkongsian ini. :))

Zee Suhaini said...

cerita waktu muda2 kak..
kalo la duk jb bestnya buat part time gak cam kerani akaun akak..masyuk sangat..

Zaitun said...

Terima kasih atas perkongsian kakzakie. Masih muda ketika itu tentulah yang seronok aje hendak dilakukan.

nohas said...

dulu2 ramai yg buat rombongan gi Singapore..arwah tok saya pun ada bg petua kalau lalu depan kastam baca ayat no. 2 dari qunut nazilah..

rasa bersalah jg, tapi kalau beli sikit2 tk kena cukai..kalau nk berniaga, mmg kena lah kan..

Inani Hazwani said...

Salam Jumaat kak :)

Nieyl said...

salam jumaat...
nasib baik lepas...
xde rezeki kawan akk tu...:)

Malinda said...

bagos ayat ni kene amalkan supaya mudah di ingat jika perlu....waktu tu akak muda remaja beno mana la nak pikir panjang macam sekarang...kalau dah rezeki akak mesti tak kemana...mak saya dedulu pon kalau pegi singapura selalu beli tuala dan kain langsir....buah buahan dalam tin pon mak saya borong bawak balik....nasib tak penah kene rampas...

insan marhaen said...

kawan saya cerita, beberapa kali cerita di terlepas dari kena tahan roadblock polis dengan membaca ayat-ayat sebegini.

betul juga ya... perguna ayat untuk perkara negatif...

Aisy Nasiha said...

Terima kasih atas perkongsian..saya amik ni sebagai ayat baik dan akan amalkan sebagai keperluan nanti.. insyaAllah dengan ada kekesalan atas apa yg kita lakukan kita pasti berbuah ke arah yg lebih baik..

adarnadzmie said...

haha... lawak cerita kak zakie ni... saya bole bayangkan kak masa tgh baca ayat tuh sambil buat muka risau takut kena tangkap dek abg emigresen...hahaaa... nasib baik terlepas....
menjadi jugak baca ayat tuh....:)

QasehnyaRania said...

mudah mudahan kan kak
nice sharing
terima kasih kakak berkongsi

Sherwieyna Muzzawer said...

Salam jumaat. InsyaAllah kak. Terima kasih untuk perkongsian ini..

SEO Expert Pakistan said...

what a cool photo.Excellent working
http://www.auratrends.co.uk/
http://grabbit.com.pk/

Nafira usof said...

hehehehe.. gelak kecil zura baca n3 nih.
kadang2 kita memang nekad kan. walaupon tau x boleh lepas.
alhamdulillah.. berkat doa. Allah izinkan akak bawa balik barang itu. :)

Zura pon nak amalkan juga lah ayat tuh.
mekasih kakak atas ilmu ini. :)

kakyon said...

akak selalu baca ayat ni bila terserempak dgn polis semasa ada sekatan jalan raya. maklum pemakaian tali keledar akak ambil mudah saja. ada sekali tu terserempak semasa polis buat sekatan betul2 selepas selekoh selepas jembatan..tengah tergagap baca dah sampai depan polis..apa lagi..samanlah..

Siti Rohaida Yusof said...

kadang2 bila nak sangat akan sesuatu tu,kita sanggup buat apa sahaja kan..samada berisiko atau tak je..

Deanna Morni said...

boleh amal ayat nih....cuma jgn salah guna jer la kan....hihih

NEKCIK said...

Iyalah kak kita dulu jahil kan..tapi klau kita tunjuk pun kastam tu tak ambik cukai pun..nekcik lah tu..suka beli kain dan tuala spore 3 rm10!!

iryanty ahamad said...

ayat dalam surah yassin kan kak

Diana Rashid said...

Biasa la..masa muda macam tu la kan kak?/nak lepas diri sendiri je..heheh

Diana Rashid said...

Biasa la..masa muda macam tu la kan kak?/nak lepas diri sendiri je..heheh

Bunda_nora said...

Asalkan kita dah sedar dan tidak mengulanginya lagi...rasanya dah cukup baik...Allah lebih mengetahui niat kita...

nor azman said...

Salam jumaat blh amalan untuk benda elok ini..amin

LM said...

Kenangan lalu .. Moga Allah ampunkan apabila kita insaf lan kak?

Untungnya kakzakie dpt peluang kerja di sana. Owh ye jauh tak rumah akk dr tambak johor? Teringin nk jmp akk

Muji Anto said...

hoho haha giler... cerita lawak

ujie othman said...

ala kak, zaman muda mmg byk buat kesilapan (saya la tu..). Mmg terasa kesalnya kan.

best jugak akak, berpeluang kerja kat Singapore. Saya lepas SPM, kerja kilang Mitsumi kat Jln Johor tu je. Itu pun dah rasa kaya dpt rm700+ sebulan. :D

aiman mania said...

alhamdullilah dpt ilmu baru......Insya-Allah nak amalkan.......nak elak drpd lecturer tolak esaimen dan sebagainya pon boleh nih....

rubiah kadir said...

time ksh atas perkongsian..

ooo..kak zah pernah kerja kt singapura ya..

ruby dah lame duk jb, tapi x pernah pun ke sana.. hehehhe

mmg setiap kali buat rase, ia akan buat kita berslh kan..

pengalaman tu ajar kita erti hidup..

Normala Saad said...

Saya pernah ke Spore atas urusan kerja waktu tu.Pertama kali pergi. Tempat event waktu tu disebuah hotel terkenal. Puas cari surau tak ada, last2 tumpang sembahynag kat tempat pekerja. Lokasi bahagian bawah tempat parking.Sedih betul tempat tu, kepungan kecil playwood saja....

Jie Susanos said...

Emm..klu bleh mengelak la kerja kat tpt nk slt pn xleh...

yozi said...

Kasihan juga teman makcik itu ya... makcik selamat dia tidak, berarti makcik memang hebat :)

wa said...

Barang apa yang istimewa sangat tu kak...masih simpan lagi ke barang tu sampai sekarang :)

Etuza Etuza said...

Asalam ..Etuza baca..alhamdulillah..niat baik. Pasti Allah tahu niat Kakzakie kan..Dia Redha..bukan kita curikan belikan..syukurilah doa kabul

Rapunzel Cikilolo said...

terima kasih atas perkongsian kak zakie. selalu kalo kne kacau baca surah tabbat yadda je.

Rapunzel Cikilolo said...

terima kasih atas perkongsian kak zakie. selalu kalo kne kacau baca surah tabbat yadda je.

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Ayat ni yang Nabi SAW baca masa nak lepaskan diri dari kepungan orang kafir masa Nabi SAW nak BERHIJRAH. Allah SWT bagi orang kafir tak sedar masa Nabi keluar dari rumah. Hebat Allah SWT bat semua ini.

Falsya said...

Falsya nak save ayat nie boleh?..mana tau utk kegunaan masa2 tertentu..hehe..kadang kalau perasaan takut xlepas sesuatu tuh, mmg boleh terlupa samada ape yg kite buat tuh betul ke x kan kakak..heheh..

Mummydearie said...

Betul kak. Walaupun kesalahan tu kita buat lama dulu,sampai ke hari ini sesalannya. Semoga apa jua kesalahan yang kita buat tu dapat dimaafkan oleh Allah S.W.T.

Teringat masa kecil-kecil dulu kalau masuk Singapore mesti nak pergi Woodlands beli buah-buahan dan tuala mandi. Masa tu segala apa dijual kat Singapore memanglah mampu milikkan, kak. Sekarang ni kalau masuk Singapore ala-ala pengemislah kita :)

hainom OKje said...

Betul kanda....arwah abah pun ajar doa tu untuk mengaburi sesuatu hihi.....
Tak perasan pulak dinda berkesan ke tak......

Wah bestnya.... kawan kanda tu dapat 2 gaji, bolehlah simpan utk kawin ....

Etuza Etuza said...

datang lagi jalinkn aukuhuwa..tiada niat lain selain kita sesama blogger..saling sokong menyokong teruskan berblog