Monday, November 16, 2015

Bas percuma di Bandaraya JB

Sebelum subuh lagi aku sudah bersilat di dapur bagi menyiapkan juadah yang mahu dibekalkan buat Kak Reen balik. Terasa cepat benar cutinya berlalu. Bagaikan banyak lagi yang ingin dinikmati belum tertunai. Permintaan untuk membawa bekal sambal sotong, daging goreng kunyit dan pajeri nenas bersama nasi putih aku siapkan sebagai bekal. Semua ini boleh bertahan sehingga malam. Aku sudah ajar kalau agak mahu panas sikit rendam saja bekas bekal dalam air panas. Biliknya ada water heater.
Larkin sentral - Tiba di sini hampir 9:30 pagi. Ikut tiket yang dibeli bas seharusnyua sudah ada tetapi sewaktu kami tiba bas tiada lagi. Keadaan agak sesak pada Sabtu lepas berkemungkinan ramai yang bercuti kerana Deepavali. 

Bas percuma - Kerajaan negeri Johor ada menyediakan bas percuma untuk sekitar bandaraya JB. Aku yang menjadi warganegeri Johor pun belum pernah lagi menikmatinya. Melihat keadaan di dalamnya sangat selesa. Pemandunya ayu - perempuan. Bagaikan pemandu pelancong aku lihat:)

Johor Darultakzim - Ada logo negeri. Kepada sesiapa yang ingin melihat keindahan bandaraya JB bolehlah datang ke JB terus menuju ke Larkin Sentral. Anda boleh menaiki bas ini dengan percuma dan menjelajah seluruh bandar. Menarik. tapi entah bila aku akan naik belum ada perancangan sebab biasa guna kenderaan sendiri.

SP Bumi - Inilah bas yang dinantikan. Yang ini kena bayarlah seperti biasa. Tidak tahu berapa harga tiket sebab papa yang belikan mungkin lebihkurang RM50/- . Bertolak lebih kurang jam 10:00 pagi dan tiba di Kuala T'erengganu hampir menjelang maghrib. 
Penting juga ajar anak-anak belajar menaiki bas. Buat anak-anakku mereka belajar ketika pihak sekolah ada menganjurkan rombongan ke sesuatu tempat. Sekurang-kurangnya mereka tahu bagaimana keadaan di dalam bas. Buat Kak Reen bas kini menjadi salah satu penghubungnya untuk pergi dan balik. Balik JB tempohari dia menaikai Air Asia terus ke Senai Airport senang papa sudah menanti tetapi balik sana lebih mudah menaiki bas sebab kalau dari Kuala Terengganu ada bas universitinya yang menanti di setesen bas dan tidak ada di airport.

~~ Kemalangan bas yang merempuh trailer melalui berita malam tadi merenggut perasaan diriku kerana bas dinaiki rombongan pelajar itu dikatakan menuju ke Unisza. ~~



57 comments:

Siti Rohaida Yusof said...

salam pagi kak.baru tau pasal bas percuma ni..alhamdulillah...boleh la nanti try naik bus ni kan...sayang pulak akak nak lepaskan kak reen balik nampaknya tu

Mia Kassim said...

Wah untung orang Johor .. ada kemudahan mcm ni. Sabah belum ada lagi, nak menaiki bas pun kena pikir banyak kali kerana pemandu dan konduktornya rata2 pekerja asing ..

cik hani said...

Allah... memang terkejut kalau dengar berita macam tu, risau kalau ianya melibatkan ahli keluarga kite kan..

ada bas percuma di JB...sangat bagus..

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

jom Kakzakie kita ronda2 naik bas percuma tu

aryan azra said...

untung orang johor ada bas percuma.

memang terkejut kalau dengar berita macam tu

Falsya said...

untung betul org johor ye kakak...rase mcm nak jadik bangsa johor pulak rase..hehehe..

bile dgr mcm2 kes melibatkan bas nie, boleh jadi fobia org nak naik..semoga kite dilindungi oleh Allah swt..

SalbiahM said...

konsep bas percuma ni macam hop on hop off ke?

bagus juga akak ajar anak-anak berdikari, kalau jadi apa-apa,dia tahu apa nak dibuat

Nieyl said...

Assalamualaikum...
seingat nieyl la...last nieyl naik bas tingkatan 5..
sampai skrg tak naik dah..hihihi...

eelobor said...

sekarang saya tengok banyak perubahan dan kenikmatan yang rakyat johor dapat. tahniah....saya juga berharap negeri2 lain dapat ikut jejak langkah yang sama

norhidana miswan said...

sejak bila ada bas percuma tuh kak.... best jgk yek... pusing2 jb ngn bas percuma...

kt johor dulu jarang sgt dana naik bas rasanya... kalu ada pun amik bas express dr skudai balik pontian masa takde kete lg...

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Di Shah Alam pun ada bas percuma ni kakzakie..
Samalah kita.. tak tahu bila nak cuba naik..
Memang meruntun hati bila tengok kemalangan itu kak..
Kekadang takut juga terjadi kat anak2 kita bila menaikinya..

Eye_nee said...

Takziah buat mereka yg terlibat dlm kemalangan bas tu...sabtu lepas pun baru saya hantar yg sulung tu balik ke UTHM kak..dia balik pun menaiki bas juga..nak bawa bekal juga katanya...bersilat jugalah saya masakkan dia nasik ayam pagi tu....selagi belum terima panggilan mengatakan dah sampai ke UTHM tu selagi tu lah hati ni gundah kak...

❤Kamsiah❤ said...

tahniah atas inisiatif kerajaan Johor yg meyediakan bas percuma ni..dikala rakyat dihimpit dgn berbagai kenaikan kos hidup..

adarnadzmie said...

alhamdulillah masih ada lagi bas percuma untuk org ramai... dgn sekarang ni harga kos pengangkutan yg naik... dpt meringan kan sedikit bebanan org ramai....

sedih dgr berita kemalangan melibatkan pelajar2 Unisza tu..:(

saniah ibrahim said...

Memang dah tau ada bas percuma tapi tak pernah ada kesempatan lagi nak naik bas.Lagilah budak Iman ni suka sangat nak naik bas tapi kesempatan hanya pd rombongan sekolah je..punyalah excited.
Anak saya dua beradik pun balik u semalam kakzakie ,naik kereta si abang ,kalau tidak mungkin naik bas kat larkin central gak smlm.

paridah said...

SENANG WARGA JB NAK KEMANA-MANA DGN MENAIKI BAS SAJA..KHIDMAT MASYARAKAT YG SGT BAIK N DIPERLUKAN TIKA INI...CERITA BAS EKSIDEN AMAT MENYEDIHKAN YG MNJADI MANGSA PUN RAMAI...INNALILLAH.

Ahlam Miera Shafie said...

wah.. bagus betui kerajaan negeri johor.. tahniah... dgn keadaan ekonomi skrg klu ada yg free mcm nih tahan la sikit bebanan rakyat... btw kak reen selamat masuk belajar kembali... sy pulak memng xbalik cuti mids sem n... huhuhu

idzwa kamaruddin said...

1. sambal sotong tu mengundang sgt teringin nyer walaupun sekadar baca..uhuks..

2. kl pun ade disediakan bas free ke sesetengah tempat.

3. al-fatihah utk mangsa kemalangan bas.

Fiza Rahman said...

Untung lah raykat johor ada kemudahan macam ni. Terbayang lauk pauk yang akak masak tu. Rasa nak buat sambal sotong malam ni sbb ada sotong ☺

PeRdU cINta said...

owh disediakan bas percuma ye kak..alhamdulillah..moga dimanfaatkan sebaik baiknya..amin...buat masa ni kak reen..in sya Allah akan datang kak meen dan adik pula menggunakan perkhidmatan bas..demi menuntut ilmu..dan demi keluarga tercinta..subhanallah..

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Bagus juga macam tu. ada Bas free. Nanti sampai JB boleh cuba. Biasa saya drive aje kesana jalan-jalan rumah kakak sambil makan angin di JB. Beruntung orang JB ada bas percuma.

Nooriah Abdullah said...

slmt tenghari kakzakie
menu yg di tulis mengundng selera nk makan lah
wah bas percuma alhmdulillah kt sini pun ada jugak bas percuma syukurlah sana sini kerajaan dh sedar kesusahan rakyat kan

Rizziela said...

Untungnya..blh selalu naik bas

Nafira usof said...

salam kakak~

selangor pon ade sediakan bas percuma jugak. tapi Zura pon masih belom ade kesempatan nak naik. Zura memang pergi keje naik komuter dan bas. cuma bas percuma tuh tak lalu kat opis zura. hehehehe

banyak betol kemalangan kat LPT2 tuh. kadang2 seram jugak nak guna LPT2 tuh malam. walaupon tau. kemalangan yang terjadik kat situ adalah disebabkan kelajuan.

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...baru tahu ada bas percuma ni...dah lama x naik bas dah x tahu hal ehwal ada bas pecuma ni...semoga anak akak selamat sampai ke tempat yg dituju...:)

UmmuAidan-Arissa said...

Bila sebut pasal bas teringat zaman persekolahan yg semestinya kena berjnak ngan bas...betul kata kakak tuh, kena train anak2 ..tp yg kecik2 biasanya lg interested nk naik bas...hehehe..
dekat johor ade bas free oklah tuk pusing2 bandar..rsnya kat selangor pun ade jgk bas rapid rsnya tuk destinasi2 tertentu..

webctfatimah said...

Assalaamu'alaikum wr.wb, Kak Zakie... bagus tu kak, satu cara menarik pelancung untuk datang ke Johor. Betul kak, anak-anak mesti diajar menaiki bas. jangan dimanja sangat dengan kenderaan. Biar mereka berdikari. Saya doakan Kak Reen selamat dalam perjalanannya. Aamiin. Salam manis dari Sarikei, Sarawak. :)

Zee Suhaini said...

bas kak reen tak terlibat kan kak?
makin menjadi jadi plak kemalangan kat LPT sekarang nih..
naik risau..

untung kak reen..mama bekalkan macam2..
wah warga johor pon untung nih..nape kat sini takde bas percuma?

seraa rose said...

dulu pun bas lah menjadi knderaan utk berulang dr kelantan ke johor. hampir 7tahun jugak rasanya.. 12jam perjalan.. fuhh krem bontot. :(

amirah said...

alhamdulillah selamat sampai kak reen..

ANIM said...

bas percuma..walaa..biasanya orang johor cam saya ni akan jadi orang last naik, haha..
macam kakzakie kata, dah ada kenderaan sendiri

p/s Ahmad Husam dlm entry saya, anak dato mufti kedah..@yg kak maksudkan husam musa exco kelantan tu...hee, nak kepastian

Malinda Ismail said...

Bagosnye ada bas percuma camtu tapi kite ni dah terbiasa naik kenderaan sendiri kan kak....sedap2 bekalan utk kak Reen start taun depan saya pon cam akak jugak la masak pagi2 untuk bekalan kak long...anak2 saya pon dah biasa ikut rombongan sekolah mintak2 lepas ni diorang tak kekok bila kene naik bas selalu...

Daddy Ziyyad said...

Memang tradisi kan kak, kalau duduk asrama, bila balik bercuti..mesti nak bawak bekalan ke asrama..saya dulu macam tu la...hihihi

Kak Reen belajar di KT ya...
Mmgh bagus di ajar naik bas..
Tapi sekali sekala, naik aja AA tu...beli tiket awal2..mudah...dan lebih cepat, selesa..

TukangKebun said...

Dulu masa duduk Johor tak pernah naik bas di Larkin.
Biasa naik bas yang dekat dengan UTM.
Lupa pula nama tempat tu dekat dengan JUSCO.

Zaitun said...

Seronok kan ada bas percuma tapi masa belum mengizinkan untuk merasainya.

Bagus anak2 kakzakie mahu naik bas sendiri. Anak bongsu kak Zai dekat 2 tahun berulang alik ke Melaka sentiasa diambil dan dihantar.

Nor Azimah said...

Kakak pun baslah jadi kenderaan rasmi dia balik kolej kt kuantan, cuma sesekali bila barangnya terlampau byk cam baru ni nk masuk semester baru kena bwk balik sume brg barulah amik dan htr.
Saya pun kalo dgr kemalangan bas tu mmg rasa tersentap juga, sape tak bimbang kan ank2 yg merantau jauh mencari ilmu ni

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Normala Saad said...

Bagusnya kerajaan negeri Johor, ada bas percuma lagi untuk lawat bandar..

abuikhwan said...

Assalamualaikum kak,
Lama tak berkunjung ke sini. Wah, untung la orang Johor ada perkhidmatan bas percuma. Senang dan mudah kalau macam tu. Saya pun mahu mencubanya di masa akan datang insya-Allah.
Anak sulung saya pun biasa menggunakan bas ekspress untuk pulang ke rumah dari asrama. Dalam hati saya ada juga bimbang jika berlaku sesuatu yang tidakk diingini. Apapun, segala urusan diserahkan kepada-Nya. Mudah-mudahan selamat hendaknya...

Atie Yusof said...

Seronok jadi warga Johor.. ada bas percuma lagi.. boleh lah naik klu nak round2 bandaraya kan Kak... mudah2an Kak reen sentiasa dilindugi dalam setiap perjalanan nya menuntut ilmu.. teringat memori zmn2 bljr dulu2..kesana kemari hanya menggunakan bas..

iryanty ahamad said...

wah bagus ni..baru tahu juga yan

Bunda_nora said...

Untung lah warga Johor... ada jugak bas double decker tu.... ranai boleh masuk sekali perjalanan...

Puan Kutu said...

owhh ada ye bas percuma..entah bila dapat merasa naik..nak balik Johor selalu pun susah dah sekarang.Untunglah warga johor..boleh la ni klu nk bawak anak2 sebaya anak saya merasa baik bas

Kesuma Angsana said...

Salam singgah hari ni bila masa sikit ni. tq kak atas info ni. Ada ye bas2 percuma di bandar JB skang ni. Mmg tak tahu. Rajin betu menyiapkan bekalan tu. Yg pasti untuk anak2 kan mesti yag terbaik kan kan !

LM said...

Bangga jd ank
Johor bila baca ada bas percuma disediakan. Tak dpt naik pun xpelah

Wahh kak reen dh abis cuti bw bekal sedap blk sana ye.

Sanisah eeiyss said...

wah... besnya johor... perlis xdak pun... uhukkk (T____T)

Diana Rashid said...

saya dulu masa zaman sekolah takut betul naik bas.jangan kan bas henti2 tu , bas sekolah yang hari2 naik tu pun saya takut..semacam je rasa bila naik..berdebar2...hehe

Ema Johari said...

beruntung orang johor...pelbagai kemudahan disediakan..

Puan Wawa said...

wah, pemandu pelancong perempuan...

QasehnyaRania said...

pemandu perempuan
rindunya terminal larkin ;)
dlu ulanng alik blk kedah. pernah skli msa blk dr kedah, sampai bukit gantang bas xcident. disuruh tukar bas lain. selepas itu, terus x berani naik bas dr jb ke kedah. atau kedah ke jb. huhuhu. pertama kali naik bas, xcident. teruk juga bahagian depan bas

adianiez AIDA said...

terbaik la jdt ada bas percuma.
memang idea yg bernas ni.
negeri lain kena follow gak cara ni.

yes sedih dgr pasal accident tu.

ILYAS AFSOH said...

kalau di Indonesia disebut Bis pak ..
Salam Kenal

hainom OKje said...

Baru tau kanda, ada bas free pusing pusing JB.....
Nak kemana JB tu kanda...mcm tak de tempat yg best jer hihi....

hainom OKje said...

Penumpang lelaki sure suka ye kanda, cuci mata tengok driver hihi

hainom OKje said...

Penumpang lelaki sure suka ye kanda, cuci mata tengok driver hihi

Etuza Etuza said...

seronoknya bersiaran tu...terasa lah gatal kaki nak naik sekali ..))

Mummydearie said...

Oh, kat JB pun ada bas percuma ya! Ingatkan kat KL aje ada GoKL ^_^ Saya pun lama dah tak naik bas. Anak-anak adalah juga merasa naik bas walaupun boleh kira sebelah jari aje. Itu pun suka-suka ajak naik. Jangan jadi macam Mommy mereka ni sampai la ni takda pengalaman naik keretapi ^_^