Thursday, November 19, 2015

Warga tua VS warga muda

Biarpun dikatakan airtangan emak/ibu/mama/umi dan apa juga gelaran diberi dikatakan terbaik menjadi pilihan anak-anak, ada kalanya airtangan anak-anak juga boleh membuka selera mama/papa juga. Sebaik mama selesai memasak dia pula mengambil alih tempat di dapur. 

Bawal emas - Pilihan mama mestilah masakan tradisi turun-temurun. Selepas dibedakkan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit goreng. Mudah budak 12 tahun pun boleh buat.

 Sudah bersalut - Sekadar bermandikan cili kering yang diblend bersama lada hitam, bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas dan halia. Tumiskan 4 sekawan kemudian masukkan yg diblended tadi.  Bila cili sudah masak masukkan cili sos dan sedikit air. Titik halia masukkan sekali. Bila sudah hampir masak masukkan hirisan bawang holland. Perasakan dengan gula dan garam. Siap - curah ke atas ikan goreng tadi.
Lasagna Kak Meen - "Makan panas-panas mama, baru sedap." Ini rahsia sedap hidangan warga muda. Ada yang perlu dimakan ketika panas. Kalau sejuk nikmatnya sudah lain. Berbeza dengan airtangan warga tua. Tengah malam lapar sewaktu menonton tv ikan bergoreng pun masih boleh dinikmati lagi. Microwave pun tidak diperlukan. 
Itulah dikatakan perempuan tidak kira warga tua mahupun muda semulajadi dijadikan keinginan untuk berada di dapur tetap ada. Maha berkuasa Allah dijadikan naluri setiap perempuan begitu lumrahnya.

~~ Bila anak masak biar apa pun rasa kenalah katakan sedap sebagai menghargai apa yang telah dibuat. ~~

50 comments:

Dr Singa said...

masa saya 12 tahun.. saya tak pandai lagi goreng ikan
:)

lieyalatif said...

bawal emas mmg peberet lieya sekeluarga kak..wajib beli kalo ke pasar...selalu buat masak pindang, kari dan asam pedas....laju ajek budak2 ni makan sebb isi ikan yg lembut n manis.....

nohas said...

sedapnya..bila ibubapa bagi pujian, anak2 rasa teruja nak mencuba lagi..

Nieyl said...

Assalamualaikum akk...
pagi nie buka blog..update entry...
terus check blog² kesayangan nieyl.. (ada update tak)hihi..
tengok..ek?kakzakie x update lagi...hmmm....
selang beberapa minit nampak akk update...hihi...
terus nieyl terjah... :)
Kalau sebut masuk dapur..memasak...
hmm..selagi namanya perempuan,wanita,isteri,anak,ibu...tempat wajid adalah dapur..hihihi

Falsya said...

akak..sedapnye..makan dgn nasik panas2..lg layan..hhehehe

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

anak sy pun dah mula minat memasak sekarang, cuma dia masih takut nak nyalakan api dapur. Kiranya dia lebih hebat dari sylah, sy cuma mula memasak slepas tamat spm.. sebelum tu mcm dr singa jugak, 12 thn pun tak pandai goreng ikan. masak nasi pun belum pandai masa tu kakzakie.. hihi...

saniah ibrahim said...

Anak saya pun sama kakzakie lebih cenderung masak western je yang tradisional memang kurang sikit mahirnya...mudah agaknya tak perlu nk buboh rempah ratus.bagai.

Fiza Rahman said...

Kecur ailio saya kak. Dah lama tak beli ikan bawal. Sedap. Tapi harga bley tahan mahal jugak ikan bawal nih.

Atie Yusof said...

Pandai anak2 kak Zakie masak.. alhamdulillah bila anak menunjukkan minat ke dapur..kadang anak2 zmn skrg tak kenal dapur kak..hihi..
sedap nya ikan tu! :)

Rizziela said...

Lamanya x makan ikan bawal sweet & sour..sedap tu

nhhas said...

Bila anak masak biar apa pun rasa kenalah katakan sedap sebagai menghargai apa yang telah dibuat. ~

Setujuuuuu....

Hihihi

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Pandai dah Dak Adik goreng ikan ye kakzakie..
Elok jer masak ikan tu.. kuning.. tak ada tanda2 hangus..

Tengok lagsana kak meen tu.. tentu anak2 saya teruja nak membuatnya..
Itulah selera anak2 muda...

nhhas said...

Bila anak masak biar apa pun rasa kenalah katakan sedap sebagai menghargai apa yang telah dibuat. ~

Setujuuuuu....

Hihihi

adianiez AIDA said...

alhamdulillah.
betul tu. kena appreciate dia.
tu satu galakan jugak :)

❤Kamsiah❤ said...

alhamdulillah..anak dara saya yg form 4 tu dah tunjuk minat memasak..

aizamia3 said...

Dua2 hidangan saya suka.. ;)

Kayu Manis said...

Pndai kak meen msk..
Dua2 pun I suka you...

Zaza Abdul Latif said...

Betul kak.. saya dulu masa remaja pun macam tu.. semangat nak memasak lepas take over dapur dari emak.. hihihi.
Berselera sungguh tengok gambar makanan semua tu kak :)

ujie othman said...

syoknya ada org masakkan, masak dari hati tu kak. wajib puji melambung!

amirah said...

bagusla kak reen tunjuk minat dn bakat memasak kak...bagus..nnt dh kawen nnt senang... : )

CikNaa said...

comel je ikan goreng tu potong gitu kak.. nak try la nanti..hihi. memang betul, mak saya pun ada cakap, kadang2 air tangan anak pun boleh membuka selera dia.maklumla, dia pun dah jemu makan masak sendiri..hihi.

Zaitun said...

Alhamdulillah anak2 kak zakie rajin turun dapur. Tengok lasagna kak meen pun sudah terliur.

hainom OKje said...

Dinda pun suka bawal emas kanda.....sedap isi dia berbanding bawal putih atau hitam....
Bilalah anak dinda nak rajin masak ni agaknya

Malinda said...

lauk saya hari ni pon lebih kurang camni kak...cuma saya masak ikan siakap...pandai dah kak Meen masak...nampak sedapnyeee lasagna dia tu...mewah dgn keju...lasagna memang sedap makan panas2 time keju masih cair kalau dah sejuk kurang sikit nikmatnye...hehehe...tapi cam mana sedap pon makanan barat time lapo2 tu ikan goreng mama jugak yg di carik...hehehe

Nafira usof said...

salam kakak~
betol kata kakak. anak2 pompuan nih akan semulajadi akan ade naluri untuk masak. macam zura dulu pon bukan pandai masak masa belom kawen dulu. nak belajar masak mana sempat, asik belajar jer. pastu duk asrama lagi x masak.
tapi bila dh nak kawen.. dgn sendiri rasa nak belajar masak itu ini.
simple2 boleh lah.. asal anak n suami kenyang. hehehehe

iryanty ahamad said...

yam sampai sekarang masih belajar masak kak..dah kawin baru sibuk nak belajar masak

Nor Azimah said...

Wah, bagus2, Alhamdulillah...

Deanna Morni said...

kak...sy pun suka ratah ikan jer...adehhh....versi warga tua dan warga muda...dua2 sy suka hehehhe

eelobor said...

hehehe.... bagus anak perempuan suka masuk dapur. dah la bijak dalam pelajaran tapi hebat juga bersilat di dapur

LM said...

Sedapnya kedua masakan tu. ikan bawal tu sedapnya mkn dgn nasik panas dan sayur bening . Nyum nyumss

Rajin si kakak masak. Meriah menu bila mama dan kakak masuk dapur

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...alhamdullilah ....kekadang mkn masakan air tgn anak atau hubby tu mmg terasa sedapnyakan...sesekali nak juga mkn masakan org lain...;)

SHERWIEYNA MUZZAWER said...

Ya Allah sedapnyaaaa ikan goreng tuuuuuu..Nak sikit akak? hehehehe

Uncle said...

Tengok bawal goreng tu saya dah tak boleh tahan...

ummu said...

nyum2 bawal goreng tetap sedap bila ibunda yang masak...

Ahlam Miera Shafie said...

sedap pulak tgk ikan bawal tu.. walaupn ahlam xmkn sgt...hehehe betui tu kak.. sy kalu balik mak mesti suruh masak.. hahah pdhal kita balik nak rasa dia masak.. tapi xpe seronok bila pas masak tgk dia makan brtambah... :)

PeRdU cINta said...

air tangan ibu penuh keberkatan..air tangan anak penuh kasih sayang..bila digabung....kasih sayang penuh keberkatan..amin..

Normala Saad said...

untungnya ada gabungan klasik moden...

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

tiga lalat said...

walopon wak dpt tgk gmbr masakan anak dara mak tuu., nmpk sedapp ;p

Qhaifa Nur said...

Mcm nur ni kak...ramai hero...nk merasa ank gegurl masak lmbt lg..
yg abgnya dh pndai buat nasi goreng...tak kira laki/pompuan kena pandai masuk dapur kan...
suka ikan bawal tu...sedapnya masak sambal

abuikhwan said...

Assalamualaikum kak,
Alhamdulillah, nikmat rezeki Allah. Air tangan orang muda atau orang muda semestinya berbeza. Orang tua penuh pengalaman di dada, anak muda pantas pula tindak kerjanya. Bila diadun keduanya, maka itulah yang menjadikan dunia ini meriah, seimbang dan teratur. Maaf akak, komen jauh pula daripada entry tu hehe...tapi juadah ikan bawal emas tu memang menyelerakan mata saya...

Eiqa Almond said...

salah blogwalking la eiqa ni. Perut tengah lapar ni nampak pulak gambar ikan bawal. errkkk

Puan Wawa said...

wawa terliur..")

Etuza Etuza said...

Asalam betul tu ..tak ada yang lama pasti tak ada gebarasi kita

wan muliani said...

Masakan warga tua lagi berpengalaman dan bestt.

aryan azra said...

bagus ada anak2 yang rajin ke dapur ni,

Etuza Etuza said...

sedapnya memang pandsai masak ni..

Mummydearie said...

Sebelum bawal emas tu bersalut sambalnya saya dah terliur, kak ^_^ Hahaha! Saya baru aje komen dalam entri selepas ini kenapa saya tak rajin ke dapur. Tetiba kata akak naluri seorang wanita tu memang rajin ke dapur sebenarnya :) Ya ke? ^_^

Anak-anak bila masak mestilah nak kena puji walaupun bukan citarasa si ibu. Betul tak, kak?

aRz MoHa said...

sedapnya tengok ikan bawal goreng terliur pula rasa

QasehnyaRania said...

bawal emas sedap dimakan sama ada di goreng atau dibakar. bru tadi bakarkan utk rania..

kan.. betul tu kakak