Wednesday, November 11, 2015

Dulu dan kini - 1





~~ Semua ini sudah tidak dipandang lagi. ~~


33 comments:

saniah ibrahim said...

Saya simpan lagi kakzakie tapi bila Iman terjumpa punyalah banyak tanya bagaimana mengunakan sebab zaman dia dah tak guna lagi .

nurbijen said...

sekurang-kurangnya masih ada dalam simpanan... Yang saya punya entah dah baling ke mana...

Zaza Abdul Latif said...

Assalamualaikum Kak Zakie..
Betul tu kak.. skrg camera2 diatas tu semua tak dipandang lagi sebab banyak yg lagi canggih boleh digunakan.. nak mudah sekali guna camera handphone saja hihihi. Camera yang menggunakan kodak tu, silap2 anak saya pun tak kenal dah. hihihi

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

dulu2 kalu nak ambil gambar suka sebut 'KONICA'!!!

Nieyl said...

Salam...
nieyl dah x simpan da..ntah mana pegi nye ntah :)
banyak kenangan ngan kemera tu kan..

PeRdU cINta said...

Betul kak..kadang tanya dengan budak budak pun mereka rasa pelik..eh tanya kita balik...eh apa tu...dulu zaman PC sekolah rendah..rajin juga ambil gambar guna kamera besar..filem hantar kedai..2 3 hari ambil..bangga tengok gambar walau yang ada nampak lubang hidung je..

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...betul tu kak yg lama dah x pandang lg...zaman dah semakin maju dan moden...semuanya nak yg canggih jer...:)

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Saya dulu ada 3 kamera kakzakie..
Rasa yg pertama saya guna Cannon..
Kedua saya guna Fuji..
Ketiga saya guna Nikon..
Kesemuanya dah rosak..

Sekarang guna kamera handphone jer lah :D

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Betul tu kakak.
Sekarang guna HP aje senang.
Tapi bagi yang suka ambil gambar nak cantik dan puas hati.
Guna kamera lagi best.

paridah said...

pabila minda sentiasa berfikir canggihmanggih sekejap jer yg baru menjadi lama kan...perubahan cpt berlaku.

nohas said...

saya pun ada lagi kamera yg old school mcm ni..buat kenang-kenangan, nak lupuskan, rasa sayang pulak..

norhidana miswan said...

dr zaman pakai filem lg ye kak.... kalu dulu time nk raya msti sibuk lah cari filem kodak ngn bateri siap2 hehehhe....

zmn mkin moden skrg nih... tp bg yg minat kamera dslr gabak di angkkut ke sana sini

Rai OurKizuna said...

anak anak zaman sekarang mesti heran jumpa kamera kan.. hahaha

Lea Ismail said...

saya masih simpan dna elok lagi kak

tiga lalat said...

nostalgia tuu., gmbr2nyer ade mak tunjuk dlm blog takk? ;p

insan marhaen said...

wah... kalau dapat disertakan juga tahun penggunaan atau keluaran, lagi menarik entri ini.

apapun, saya sempat merasai kamera jenis pandang atas dengan flash jenis bulb,kamera polaroid dan seterusnya hingga kini sebab bapa saya seorang yang minat kamera.

syangnya, anak-anak dia sorang pun tak mewarisi kecuali saya yang meminati musik...

hainom OKje said...

Kanda...jgn tak tahu kanda ada kamera lama yg masih ada filem dalamnya, tak boleh nak bukak. Asalnya tak ingat mana letak, jumpa balik dah outdated hihi

Atie Yusof said...

pasti byk kenangan nya ni kak.. sy pun ada 2 kamera mcm ni...hihi
skrg semua guna HP jer...:)

cik hani said...

sekarang ni semua phone lagi canggih-canggih kan kak..

dah tak pandang dan nak beratkan beg dengan camera lagi.

sekarang sibuk nak bermonopod jer.

Falsya said...

rindunye zaman kodak...camera falsya skang nie pun dh jarang sesgt dh guna kakak..pakai enfon je kalau nak amek gambar..

Fiza Rahman said...

Skang ni amik gambar pakai HP jer. Malas dah nak usung camera ☺

Siti Rohaida Yusof said...

dah jadi mainan dek anak2 buah...skrg nak beli camera semua mahal2 belaka..pakai camera handphone je la

idzwa kamaruddin said...

KAN...senang pakai hp je lah...

Mummydearie said...

Saya ni tak terlalu mengikut peredaran zaman bila masuk bab teknologi dan gajet canggih ni, kak. Kalau orang sibuk guna DSLR, saya masih lagi guna kamera kompak. Bila orang sibuk berselfie, bermonopod bagai guna smartphone, saya masih di takuk lama guna kamera nak ambil gambar!

Kamera terakhir yang saya ada pun rasanya dah rosak kot. Lama sungguh terperap simpan dalam drawer!

Malinda Ismail said...

Kamera lama saya ada lagi tersimpan...sayang nak buang banyak kenangan....tapi ntah mana saya sumbat hari tu mungkin dalam stor rasenye....sekarang nak amik gambo pakai henpon je senang kak malas dah nak berkemera bagai...

Kayu Manis said...

Nor pun ada kak..
Jadi brg antiklh jwabnya

AMIIZAA said...

salams kak,

saya pun simpan jugak koleksi dari yg gemok warna hitam sampailah yg rosak latest awal augt2015 :)

aryan azra said...

Sekarang guna henfon je untuk ambil gambar

iryanty ahamad said...

semua dah tak ada..pakai hp je

Yana Yani said...

wah...akak simpan lagi ye
saya pakai lagi kamera camni kecuali hak jenis kodak tu =)

LM said...

Kami pun dh xde lg dah tu. gmbr yg pertama ada lah kot dlm kotak 'misteri'. Yg dua bwh dh takda masa perompak masuk tu smua mereka angkut sama. Tp sejak ada baby ni sy x usung dh dslr. Jarang sgt. Ambik pki hp je:(

QasehnyaRania said...

yg atas ada lg dlm simpanan. ad jga kodak yg msh blm dicuci.hikhiks.

kamera sony pon ada lgi. tapi slps bsalin terus lupa di mana simpan. sampai skrg x jumpa lagi.

hp mnjd plihan dan juga dslr

Etuza Etuza said...

sama di sini ada koleksi juga..terbaik