Wednesday, November 4, 2015

Bunga telang yang layu

Bunga telang nama diberi
tanam di tepi pagar berduri
hajat membuat nasi kerabu sendiri
akhirnya layu kerabu tak jadi

Bunga telang - Ku petik dengan sempurna, sayang niat tidak terlaksana
~~ Niat sudah ada, tetapi sibuk dengan undangan majlis aqiqah jiran setaman, bila balik bunga sudah layu. Kerajinan terus membeku.~~

40 comments:

Farah Waheda Wahid said...

cantiknya bunga telang ni...

paridah said...

NASI KERABU UNGU BERSERI
BUNGA TELANG YG MEWARNAI
SEDAPNYA MENJILAT JARI
SAYANGNYA BUNGA LAYU SENDIRI...

TAK MENGAPA KAKZAKIE LAINKALI AKN BERBUNGA LAGI N BOLEHLH BUAT NASI KERABU...

Wa said...

Sayang telang telah layu
Perlu dibuang usah disimpan
Nanti kalau jadi nasi kerabu
Jangan lupa pos satu pinggan

Hihihihihi

Nieyl said...

Salam..selamat pagi kak...
cantiknya bunga dia...
Tak apa kak..next time buat yea...
xde rezeki... :)

norhidana miswan said...

keringkan boleh di guna lg kan kak... syg nya nk dibuang....

eelobor said...

niat nak balas pantun macam komen kat atas2 nie....tapi tak berbakat la pulak. hihihihi.... selamat pagi

nurbijen said...

Aunty saya rebus buat air bunga telang ni..
Katanya bagus utk kesihatan wanita :)

nayfatimah rasyid said...

Bunga Telang Cantik Warnanya
Tapi Sayang Terlayu lah Pulak
Janganlah Gusar Meratap Sedihnya
Belilah Saja di Pasar Malam pun ada Jugak

Zaza Abdul Latif said...

tak ada rezeki kakak kali ni..
lain kali ada nanti boleh buat ya Kak.. ;)

kakyon said...

pokok bunga dah ada..bila2 nak buat boleh petik jer.

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Cantik sungguh si bunga Telang..
Sayang hajat tidak kesampaian..
Jangan hati akak merasa walang..
Simpan bunga tu buat kenangan..

Nasi kerabu saya pun suka kak tapi tak pernah buat sendiri selalu beli kat pasar malam jer hehehhe

saniah ibrahim said...

Saya ni bunga telang pun tak kenal kakzakie.
Nak nasi kerabu biasa membeli je..

Atie Yusof said...

ohhh ini bunga Telang ye kak?? hihi..sy ni mcm 1st time tengok..
cantik plak ye dan diguna utk buat nasi kerabu..

Eye_nee said...

Wahai lah kau sibunga Telang
Niat dihati bukan kepalang
Apakan daya keinginan terhalang
Akhirnya Dikau Layu terbuang

Tak per kak..lain hari lain waktu
Boleh buat nasik kerabu Tu....

Falsya said...

cantiknye kakak bunga telang tuh..falsya kan baru tau nama bunga tuh bunga telang..and baru tau bunga tuh boleh buat nasi kerabu..falsya mmg buta bunga ngan daun la kakak..hehehe..

nohas said...

cantik bunganya...sedap nasinya..
rice to wednesday (nasi kerabu)..hihihi..

hari ni hari rabu
selamat masak nasi kerabu

Ahlam Miera Shafie said...

kak dlm group sy diorg nih siap buat air lg guna bunga talang nih.. nmpk cantik dn sedap air 2... hehehe klu kering buat potpuri lah kak.. hehehehe

aizamia3 said...

Minggu lepas baru je makan nasi kerabu.

Nor Azimah said...

Kzakie tkyah guna bunga telang dah nak buat nasi kerabu, ada dah pewarna biru jenama brand star tu, beli je, hi hi

cik hani said...

First time tengok. Tahu nasi kerabu buat dari sejenis bunga as pewarna. Tapi xtahu bunga pe

Malinda Ismail said...

Sekarang dah jarang orang buat nasik kerabu pakai bunga ni kak selalu depa pakai pewarna biru....takpa nanti2 kalau berbunga lagi bole akak masak rice to wednesday....

ANIM said...

sibuk takpe kakzakie, alasan kukuh..
kalau penyakit M macam saya..
verangan nak buat itu, buat ini..sampai penuh fridge..
akhirnya....

p/s lenkali kalau masak nasi kerabu guna bunga telang ni, tunjuk step by step tau..

Fiza Rahman said...

Tak per lah kak. Tak der rezeki nak buat nasi kerabu.

Nafira usof said...

Ohh.. ini ke bunga utk buat nasi kerabu??
tak pernah tgk.. ingatkan pakai pewarna jer utk kaler nasi kerabu.
hihihihi

rubiah kadir said...

nasi kerabu enak di makan
bunga telang jadi ulaman
kalau dah xdek rezeki apa boleh di katakan
insyaALLAH akan dpt juga merasa hari yg lain

huhuhu..xpandai lah nk berpantun mcm sis2 semua....

assalamualaikum kak zakie.. :)

Kayu Manis said...

Mencari juga si bunga talang ni..
Nak masak rice to wendnesday..

Nurulhuda Abdul Latip said...

Ala sayangnya layu kak...Kalau tak boleh nengok resipi nasi kerabu akak tu...Fav saya kak nasi kerabu makan dengan daging bakar..

PeRdU cINta said...

Pernah dengar tapi tak pernah tengok kak..cantik bunganya kak..
Tak apa in sha Allah ada rezeki lain nanti kak.

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...cantik bunganya...lain kali ada rezeki boleh buat lg kn...:)

Zaitun said...

Selain buat nasi kerabu bunga telang boleh juga buat pewarna untuk kuih.
Kak Zai belum pernah buat nasi kerabu lg.

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Tak apa. Insyallah nanti sempat boleh buat balik nasi kerabu. Sedap makan nasi kerabu buat sendiri.

Normala Saad said...

Saya masih belum cuba apa resepi pun lagi dgn bunga telang ni walaupun ada menanamnya

LYAfrina said...

lama dh x jumpa bunga ni...
msa kecik2 dlu suka buat main,..smpai biru tangan...
satu lg, org buat letak dlm nasi kerabu...utk kaler nasi jd biru..

LM said...

Takpe kak.. Layu pun warna tetap sama kan kak? Tp mesti kakzakie ada byk lg di luar kan?

hainom OKje said...

Ohhh ....dpd bunga ni lah terhasilnya warna nasi kerabu ye kanda, baru tau hihi...

Puan Wawa said...

salam singgah jumaat..")

sya mimie said...

Pertama kali tgk bunga ni kak..

Siti Rohaida Yusof said...

kalau dapat kumpul yang berwarna warni lagi cantik kan kak

Mummydearie said...

Kak, bunga telang ni satu warna aje ya? Tadi kawan saya tunjuk gambar satu bunga, macam bentuk yang sama tapi warna ala-ala dark pink gitu. Saya bab bunga ni manalah tahu nama dan asal-usul. Sia-sia aje tau kalau bertanya pada saya :)

Etuza Etuza said...

cantiknya...purple yg menawan hati ..