Tuesday, March 15, 2016

25 things that make me happy

Banner - Mesti kena ada banner ini sebagai syarat penyertaan.
What to do? 
Create a new post + Insert picture above 
 List 25 things that make you happy 
 Mention the blog that have tagged you 
 Tag at least 5 bloggers & make sure they know they've been tagged! 
 Share your favourite quote of the week! (if none, then it'll be okay)

Senarai 25 yang yang membuat aku gembira:-

1. Bertunang dan bernikah dengan en papa pada anak-anakku
2. Pengesahan dari doktor aku hamil (dari anak pertama hingga ke tiga sama saja)
3. Saat melihat anak-anak lahir ke dunia (sakit tapi gembira tidak terkata)
4. Bila melihat anak mula bercakap dan belajar mengikut bersolat
5. Anak sudah pandai membaca Iqrak seterusnya boleh membaca Al-Quran
6. Surat Tabung Haji (2008) sahkan dapat menunaikan Haji setelah sekian lama menanti
7. Dapat tawaran bekerja selepas habis belajar (keluar sedikit dari kepompong kemiskinan)
8. Dapat membuat anak-anak didik khatam membaca Al-Quran 
9. Dapat gaji hujung bulan,  bonus tahunan dan kenaikan gaji 
10. Dapat hadiah/cenderahati/ole-oleh tidak kira daripada siapa pun
11. Membeli rumah yang pertama. Walaupun kecil tetapi sangat bermakna.
12. Boss menghargai apa yang dipersembahkan
13. Mendapat kelulusan dari apa juga permohonan yang dibuat ke pihak tertentu
14. Menggembirakan seseorang hasil pemberian kami (contoh: masa Hari Raya - puas rasa)
15. Melihat anak-anak berjaya cemerlang dalam pembelajaran / pertandingan
16. Hubby memberikan sesuatu tanpa disangka-sangka
17. Mencuba resepi baru dan hasilnya dinikmati seisi keluarga
18. Melihat bapak sembuh dari penyakit/sakit/demam (sujud syukur lagi)
19. Melihat gambar-gambar lama ketika masih berkumpul adik-beradik
20. Balik kampung
21. Tanaman yang membuahkah hasil (buah/bunga/pucuk/daun dan sebagainya)
Nenas Philippine - Pokok nenas ini aku tanam guna jambulnya bukan sulor tepi buah. Sudah dua tahun baru berhasil. Gembira sudah pasti sebab tanamnya di tepi sebelah longkang tempat aku bekerja saja. Tidak sangka Allah memberi rezeki jua akhirnya. Aku sedang menanti mana tahu akan keluar sulor tepi buah boleh tanam lagi.

22. Melihat hasil mengemas rumah/pejabat menepati seperti yang dikehendaki
23. Membaca blog kawan-kawan yang ada budak-budak atau baby comel
24. Memandu kereta di laluan yang sangat-sangat tenang tanpa gangguan traffik
25. Bertemu sanak-saudara

Huh! selesai juga akhirnya aku tunaikan apa yang dikehendaki hasil kena tag Huda Cik Manisah Lesing:) Namun syarat terakhir untuk 5 orang perlu di tag berikut adalah nama-nama pilihanku ini:-


Aku tinggalkan kata-kata berikut sebagai renungan bersama:-

~~ Apa pun juga yang kita miliki tidak akan kekal abadi. ~~





42 comments:

Malinda said...

kebanyak kan pekara yg buat akak happy tu lebih kurang sama je dengan saya ...tapi bukan semua la cam naik gaji dan bonus tu adalah yg paling tak sama...hahaha...moga akak di panjang kan umur dan di beri kesihatan yg baik agar dapat mencipta memori bahagia di masa depan...contoh cam "anak2 akak berkawen" pastu "dapat cucu pertama" :D

lieyalatif said...

dah kembali main tag2 ni ye kak....dah lame takde....meriah lee blog update homework tag2 nieh heheheeh

semua yg akak listkan mmg lieya pun suke kak...tersenyum2 bace....tang tangan akak sejuk tu lieya teruja... tanam ape pun menjadi ...alhamdulillah sgt2....lieya tangan panas kak huhuhu

Qhaifa Nur said...

Moga lebih lg perkara yg mengembirakan hidup kak zakie...
Bab naik gaji/pangkat paling best..d hargai
Dpt hadiah dr suami..akan d kenang

Fazleyatul Aini said...

banyak benda yang boleh membuatkan seserorang tu gembira kan kak =)

Norhayati Mohd Isa said...

Alhamdulillah .. banyak kegembiraan yg kita nikmati ye kak..
Nasib yang hate dulu 5 jer ye kak..

Saya suka yg akak tanam pokok semua menjadi..
Tangan akak sejuk macam tangan arwah mak saya..
Cucuk nenas dari jambul pun berbuah..
Bestnya..
Saya yg dah elok tumbuh pun boleh mati..
Punyalah panas tangan saya ni huhuhu..

Kak Nieyl said...

Kdg² bagus jugak tag-tag nie...
sbb ade jugak la benda yg kita nak tulis dlm blog nie..hihi...

nhhas said...

hahahahahaahhahahaha....

saya sengeh sampai telinga... ha ha ha...

tengs kak...
comel sangat kak zakie ku ini...

hahahaha...

Kamsiah Yusoff said...

insya Allah..akan dijawab nanti..:)

Lea Ismail said...

senyum sorang baca entry ni kak.part dpt gaji n bonus tu lg lebar senyum. hahaha

PeRdU cINta said...

Hihihi...satu kepuasan dan syukur kan kak bila melihat anak anak berjaya...alhamdulillah :)

saniah ibrahim said...

Alhamdulillah dgn tag mengetag ni dapat kebih kita mengenali antara sahabat alam maya ni.
Banyak sebenarnya buat kita gembira apatah lagi membabitkan keluarga....semoga kita selalu diberi kegembiraan.

babYpose said...

Alhamdulillah dapat nikmatikan kegembiraan hidup bersama tercinta kan, menanam bila membuah tu memang success kan, sebab saya bila membunga pun dah suka hehe..

Nooriah Abdullah said...

alahai kakzakie, tak reti kaknoor nak jawab ni tapi terimakasih lah ingat kan kaknoor utk tag ni

Nurul Hidayah said...


Seronok baca 25 perkara yang menggembirakan kak Zakie tu.. :)

idzwa kamaruddin said...

ok blog saya penuh gambar adik mok..kekeke....

eh kak..sedap nyer nenas ntu kalau dah masak..cicah sambal kicap..ehh terliur~

Sayangku Zie said...

banyak benda kan yg membuat kita gembira..

UmmuAidan-Arissa said...

salam kakak..
alhamdulillah ..happiness kita sebenarnya more than apa yg kita boleh catatkan..
tapi sy agree ngan kakak..motherhood yg menyebabkan kita lebih happy..
dan memberi....u inspired me..:)

Dkna Abza said...

seronok dkna baca perkara yang menggembirakan akak..

norhidana miswan said...

sama lah psl yg menggembirakan tuh kak...

bestnya nenas tuh hidup ngn jambul je ye kak... akhirnya tunggu masa nk msk je

paridah said...

SYUKUR ALHAMDULILLAH DPT MENIKMATI KEHIDUPAN YG MANIS INDAH WALAU AGAK SUKAR UTK MENCAPAINYA...TKSH TAG KAK...INSYA ALLAH KALAU KAK RAJIN KAK TLS...NAMPAK PNJG JUGA YG PERLU DICATAT TU..

HeNRieTTa JoSe said...

semuanya sweet moment kan akk....yang ptg, fmly first....

PS : menjadi nanas akk tu yea...rietta xpernah tanam nanas...mcm best plak klu nanas menjadi mcm tu...

Inani Hazwani said...

Semoga terus bahagia dan gembira akan datang :D

Raihanah Ahmad said...

sebenarnya banyak benda yang menggembirakan kita ya kan kakzakie. syukur, seronok tengok list kak

nohas said...

i'm happy if you are happy..semoga terus bahagia, syukur..

Nurulhuda Abdul Latip said...

Seronok baca akak punya kegembiraan tu, sampai sekarang kan saya pun still tak boleh lupakan saat saya lahirkan anak2 saya tau..Saya rasa sayalah perempuan paling berani berdepan dengan saat bersalin tu walaupun sakit hanya Tuhan yang tau..Syukur alhamdulillah.

aizamia3 said...

Fikir yang baik2, buat yang baik2 nanti hasilnya pasti mampu menggembirakan kita dan orang keliling kita.

Kayu Manis said...

Tahniahkak dpt jwb dgn jayanya..lenguh mulut baca..
Nak buat apa dgn nanas tu kak..kenduri kat pejabatlah nmpknya tu,..pajeri nanas ala nyonya kakk

Mayang ABDUL RAZAK said...

kak mai buah nenas sebiji nanti yer kalau dah ada hasil nak wat tat nenas ... hehehehh... gigih membaca tau kak, kene bg diah ni

wahida said...

melahirkan anak adalah benda gembira yang tak ternilai kan kak...
moment paling indah rasanya...

JunAina said...

Panjang lebar senarainya kak tetapi rasanya kalau nak 50 pon boleh bagi senarai sebab dalam hidup kita banyak kegembiraan-kegembiraan yang datang tanpa di sangka.

Mayang ABDUL RAZAK said...

kak terbaca komen akak kat blog emme, surah apa yg akak berikan tu yer untuk kita bersabar dalam mendidik anak tu yer....

adarnadzmie said...

wahhh... semuanya perkara yg menggembirakan kak...

satu2 saya baca... hehe

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Memang betul la Kak Zakie... saat anak keluar dari perut tu memang paling happy. Mcm saya..(zmn tu blom ada henpon) beranak2 tros cari public phone sbb exited sgt nk call adik bradik.. last2 kena bebel sbb renyah sgt, baru ari pertama dah turun naik tangga. Haha..

♥ aiNa yaZiD ♥ said...

Wahhh tumpang seronok jugak utk akk! =) hehehe.. smga trus bahagia dunia n akhirat bersama keluarga tersayang. amin.

Fida Z Ein said...

Assalamualaikum...

Selamat bertag-tag...semoga bertambah kenalan...

ezaiza Iza said...

Wow... bab mengajar anak mengaji hingga khatam tu,.. x mampu dibuat kerana awal2 lg anak2 dididik oleh ustazah.. mmg mengalah apabila berdepan ngan anak2 sendiri,..
Fuiih, kira ala ala surat berantai la nie,..

Zul Fattah said...

alhamdulillah. bahagia hidup akak. syukur pd Allah. SMoga kbahagiaan ini semakin bertambah dari hari ke hari..

aryan azra said...

Kalau nak disenaraikan lebih lagi tu kegembiraan kita kan kak, banyak sungguh nikmat yang Allah berikan, moga segalanya berterusan inshaAllah

abuikhwan said...

Assalamualaikum kak,
Tumpang gembira dengan kegembiraan akak. Mudah-mudahan kegembiraan itu berpanjangan.
#suka dan gembira baca blog akak..

Zee Suhaini said...

insya'allah kak..akan cuba menjawap..sekarang ni kena perah idea dulu..banyak sangat makan semut semua pon lupa..heheee..dah siap kang zee inform yerk..tenkiu kak..

TukangKebun said...

Cantik buah nenas tu Kak Zakie.
Teringat kat pajeri nenas.

CikNis Annisabiz said...

salam kenalan kak :)

kenangan betul main games tag2 ni... hihi... saya pun dulu blogging guna blogspot juga :)