Tuesday, March 22, 2016

Makan bergelap, bayar dengan tunai

Sok-sek-sok-sek ada mengatakan Restoran Singgah Selalu akan berpindah kerana kawasan sekarang akan dibangunkan kepada projek mega. Berbual dengan tuan empunya restoran malam itu apa yang dibisikkan bukan omongan kosong. Aku tahu ada sedikit kekesalan tetapi demi sebuah pembangunan pengorbanan perlu ada. Mengikut empunya restoran akan berpindah ke tempat lain dan akan diberitahu kelak.
Anak-anak - Ada penyakit di sini. Penat menanti/berbual masing-masing khuysuk melayan telefon sehingga diambil gambar pun mereka tidak sedar.
Malam itu agak mengejutkan kerana ke dua-dua kanan dan kiri ruang restoran yang begitu luas boleh dikatakan meja semua penuh. Kami bernasib baik ada pelanggan sedang beransur pergi. Memesan seperti biasa mengikut kehendak anak-anak. Biasanya ke semua pesanan akan sampai tidak sampai setengah jam tetapi malam itu kami makan sehingga selesai ada satu dish (ikan kerapu stim nyonya) tidak kunjung tiba. Lebih mengejutkan sedang menikmati hidangan tiba-tiba sebahagian lampu terpadam. Menjeritlah mana yang kegelapan. Maintainance mereka berkejar memperbaiki dan tidak sampai 2 minit semua kembali pulih.

Oleh kerana tidak mahu menunggu lebih lama ikan itu kami lupakan saja, seperti biasa baki yang tidak habis kami bungkus dan papa ke kaunter pembayaran. Sekali lagi terkejut sistem kredit kad tidak berfungsi. Tidak tahulah kepada mereka yang makan dengan group yang besar bagaimana mereka mahu membayar. Kami bernasib baik makan malam itu agak murah tidak sampai RM400/- dan nasib baik papa ada membawa wang tunai kalau tidak mahu kami anak-beranak kena mencuci pinggan di dapur:)
Ketam - Pilihan adik
Brokoli scallop - Pilihan mama
Ayam lemon - Pilihan Kak Meen
Butter prawn - Pilihan Kak Reen
Shark-fin soup - Pilhan papa
Kailan - Pilihan semua
Sate - Pilihan semua 

Pada aku makan di situ tidak ada masalah hanya berkemungkinan pada malam itu Allah mahu mengujinya. Kasihan kepada empunya restoran ada sedikit terkesan. Apa pun kami tetap tidak menuding kesalahan mereka sebab aku sudah menjadi pelanggannya sedari masih anak dara trang-tang-tang sehinggalah kini anak sulung aku pun sudah 21 tahun. Itulah sesekali pasti ada ujian. Tidak ada satu pun perjalanan kita akan sentiasa lancar.

~~ Mensyukuri nikmat Allah walau diuji dengan el-nino tetapi keperluan hidup tidak lagi terjejas atau berkurang. ~~


48 comments:

Puan Kutu said...

agaknya sebab letrik takde tu kot sekali dengan sistem kad kredit tergendala.tak smp RM400 mahalnya kakak zakie..famili kami makan standart harga RM40 je.hehe

idzwa kamaruddin said...

Assalammualaikum kak..

Scallop tu rase macam mana ye kak? biase tgk je rasa tak pernah..hehehe..

ketam tu amboiii menguirkan! udang tu tak payah cakap namapk rangup sangat! ehh set ni semua memang kene dgn tekak kami jugak nie..hehehe..

Zee Suhaini said...

meriahnya menu akak..pepagi tengok ni menjejes ailio..nyumsss..

Penjejak Mimpi said...

Assalam kak zakie..

Kabare? Waras?

Sedapnye makan malam kakak sefamily ya.. macam2 pilihan yang ada. Tu baru tengok gamnbar.. belom lagi merasa... pasti menjilat jari..

Fazleyatul Aini said...

salam kak
waaa chinese food memang favs kami sekeluarga jugak especially shark fin tu
memang sedap
mahal sket takpa janji sedap kan
tapi kalau selalu kempis jugak poket nanti hihi

Fyda Adim said...

meriahnya menu kak zaki...terliur dibuatnya...hehehe

Aziela said...

Dah nak pindah? Aduh...sayangnya. Lokasinya strategik. Nak cari pun mudah. Sungguhlah dugaan untuk mereka malam tu ya kak...

First time saya ke situ, kami makan berbelas orang dan memang saya terkejut dgn harganya masa tengok buku menu. Tapi bila makan, memang sedap2 semuanya. Kami rasa menu yang agak eksotik dan special ialah sup ekor goreng. Lain dr yg lain dan memang sedap.
Semoga pindah ke tempat baru, SS akan lebih maju.

Qhaifa Nur said...

Bertahun berniaga kat situ..last2 kna pindah...sedihnya kak
Nur geram betul tgk ketamm tu..

Zaitun said...

Semua sedap...kak rasa macam dia kira ikan yg tak jadi ambik. Kak Zai klau ke Johor wajib makan kat sini. Selalu order macam2 lebih kurang macam kakzakie ada tambahan daging black pepper,ikan dua jenis masakan dan tauhu teppanyaki harga dia lebih kurang dengan harga makanan kakzakie atau ada makanan lain?

Lea Ismail said...

akak... ayam lemon dengan butterprawn tu fav saya kak...

Norhayati Mohd Isa said...

Boleh tahan harganya ye kakzakie..
Betullah kata anak buah saya yg bekerja di JB dulu..
Makanan disana memang mahal..
Kalau saya makan seperti yg akak oder tu di Aroma Ikan Bakar Jeram tu untuk 9 orang makan baru RM200.00 kak..

Betul tu kak, dalam kehidupan ini tentu ada ujiannya tidak selalunya indah..

Diana Rashid said...

besar nya ketam dia kak.seekor pun sampai sebesar pinggan..

Kak Nieyl said...

Hmmm....menarik tertarik...
nampak semuanya sedap²...

Malinda said...

alhamdulillah..nasib baik somi akak bawak duit...tapi kalau terdesak sangat time tu akak bole jerit je nama saya "super Linda !! super linda...saya perlukan bantuan" dalam masa 30 saat saya mesti sampai dan membantu akak...basuh pinggan...sebab saya kan tak koje mana ada duit...kikiki...gurau2 pagi utk ceria kan hati akak je ni...jgn marah hah.. :p

Eh! lupe nak kabo...sedapnyeeeee sume lauk2 tu...sate dia gomok2 :')

makchaq said...

Dah lebih 20 tahun kedai Singgah Selalu ni... memang sahih la makanan dia sedap2.....kalau tak memang susah nak bertahan lama..

Susah jugak kan kalau mesin creditcard tak boleh pakai.. sekarang orang jarang bawak duit tunai banyak2....

Nooriah Abdullah said...

makanan nya lazat semua nya kakzakie
tpi macam mahal jua kan

PeRdU cINta said...

kalau sedari akak anak dara trang tang tang makan di situ..hinggalah anak sulung umur 21 masih setia..maknanya ianya memenuhi citarasa akak sekeluarga..dan tak mustahil satu masa cucu akak juga boleh sama sama menikmatinya..mudah bila ada tempat makan yang kena ditekak..alhamdulillah..nostalgia kan kak...itu yang best :)

babYpose said...

Alhamdulilah sedapnya kak zakie, lama tak makan cili crab tu, teringin pula. Betul mahal makan seafood, nasib bawa cash. Adik khusyuk tengok fon tu :)

Sura Mohd said...

terpaku tengok makanan-makanan tu kak..sodapnya..apa agaknya rasa Shark-fin soup tu..kalau gitu regenya..dah kira makan besar ni kak..kami setahun sekali pon tak jumpa makan dengan rege camni..:)

nhhas said...

wow ... mahalnya kak ... huhuhu...

dah lama tak pergi Singgah selalu...
butter prawn dan ayam lemon yang dirindui...

tapi tengok harga akk - fikir dululah nak singgah selalu ke tak.
hihihihi...

dulu2 time blaja dan kerja sana - ada juga singgah walau tak selalu...

Inani Hazwani said...

Sedapnyaaa kak :)

Nor Azimah said...

Ermmm, sedap3x, tapi mahal tu, tak mampu, hu hu

Nor Azimah said...

Ermmm, sedap3x, tapi mahal tu, tak mampu, hu hu

paridah said...

SEDAP SANGAT SEMUA PILIHAN MAKANAN TU...TAPI MAHAL JUGA DGN KUALITI MAKANANNYA TU...UJIAN ALLAH YG KECIL TENTU XJADI MASALAH KPD PENIAGA MENGURUSKANNYA SECEKAPNYA...BUKAN SEHARI DUA MRK BERNIAGA DI SITU PUN.

Emarieys said...

semua nampak sedap-sedap...shark fin soup tu sedapnya..tapi harga semangkuk kecik pun memang mahallah.

Nafira usof said...

Salam kakak..
baca n3 kakak buatkan perut Zura menyanyi lagu keroncong. hehehehe. semua menu yang di oder adalah feberet Zura.
sedapnyeeee. nasib jugak suami kakak ada cash. kalo tidok mungkin kena masuk buku 555 dulu lah.. hehehehe

Kakcik Nur said...

Teringat-ingat kesedapan hidangannya... bertambah sedap bila hanya makan dan orang lain yang keluarkan belanja... Alhamdulillah. :)

Dkna Abza said...

akak.. lokasi kedai tu kat mana? nampak hidangan semuanya sedap je

Kayu Manis said...

Hebat hidangannye. ? Bkn calang2 org ni..org berduit jer mmpu..Alhamdulillah

Kayu Manis said...

Hebat hidangannye. ? Bkn calang2 org ni..org berduit jer mmpu..Alhamdulillah

TukangKebun said...

Rasanya masa mengandungkan Ilhan dulu ada juga nasib dapat singgah makan di Singgah Selalu.
Scallop bakar best juga.

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Hampir RM400 akak. Kalau saya mau ringan juga dompet tu dibuatnya.hehe.

norhidana miswan said...

tak penah tak menyelerakaan bila akak tayang menu dr singgah selalu...
mmg dh kita tahu kualiti masakan nya

hrpnya dpt lah lokasi kedai yg mudah di akses pelanggan nnti, tp kalau dh mmg famous pindah mana pun msti pelanggan setia dpt jumpa

♥ aiNa yaZiD ♥ said...

fuhh meriah nya kak.. butter prawn tu peberet oi =D

Raihanah Ahmad said...

sedapnya menu kak, paling mengiurkan sup shark fin dan ketam tu

Muja.. said...

sedapnya kak.. kompem balik kekenyangan ni.. trs ingat bantal ajer.. huhuuu

wahida said...

ya Allah kak...lama giler tak makan shark fin soup...sedapnyaaaaaa....

Fida Z Ein said...

Assalamualaikum Kak..

Saya pun suka juga yang ala-ala masakan Cina ni...sedap...di KL banyak lah...di Kedah ni tak pernah pi cuba lagi...kat Sabah dulu memang ada...sedap...Restoran Hang Li Po...

YieN said...

Uwaaaa, laparrrr :P

hainom OKje said...

Agaknya nanti bila dinda gi Johor sure Singgah Selalu ni dah berpindahkan kanda. Siapa sorang lagi anak dara tu kanda....takkan dah beranak sorang lagi kot? Hihi..
Nampak menyelerakan menu tu kanda....
Patutlah hampir mencecah Rm400...

abuikhwan said...

Assalamualaikum kak,
Selamat menjamu selera. Alhamdulillah, nikmat rezeki. Tapi tengok pada harganya hmm..boleh tahan hehe.. Apa pun menu tu memang nampak menyelerakan. Tengok sahaja sudah mengecurkan air liur. Belum makan lagi.

iryanty ismail said...

tK pernah mkm scallop

ohpanduan panduan said...

Nampak sedap menunya. Nak singgah sini kena fikir banyak kali juga rasanya.
Selamat menjamu selera akak sekeluarga.

Puan Wawa said...

boleh tahan kak sampai rm400.. hehe

Suriaamanda said...

merecik air liur tgok lauk pauk tu semua...sedapnyaaaa

seraa rose said...

kecur air liur tengok menu tu.. owhh kene pindah dah.. sepanjang dok JB 7tahun skali je pergi restoran tu.. mklumlah pelajar masa tu mana ada duit bnyk.. heee

Normala Saad said...

mmm..harganya...mahal jugakan...tapi kalau sedap puas hati..harga pun tolak ketepi..mcm saya kalau makan tak sedap harga pula tinggi..sepanjang jalan balik rasa ralat, pok pek dlm keta lah...hehehee..suami selalunya senyap ja kalau bab makan..

LM said...

Sebab dah blackout kejap tu yg x blh nk guna kredit card tu kot kak..

Mahalnya harga restoran tu. tak mampu kami yg ramai bertujuh eh berenam ni mkn situ . Kalau kami mau2 kena 500 ke atas kot? Mmg cuci pinggan atau tanggalkan jam handbag atau apa je yg bernilai la kot.