Friday, March 25, 2016

Cerminmata dengan anak-anak

Focus Point di Skudai Parade merupakan optical shop yang sering menjadi kunjungan keluarga kami. Tuan empunya kedai sehinggalah kepada pembantunya semua sudah mengenali kami termasuk Mak Zah juga. Kunjungan kali ini bagi memperbaharui cerminmata adik. Semua masing-masing sudah mencecah 400+ jangkit mama juga. Puas dari semasa di dalam kandungan mama menjaga pemakanan tetap semuanya terpaksa bermata empat seperti mama juga sebaik saja masuk usia 9 tahun. 

Cuci - Bila ke sini semua mesti akan mencuci bersih cerminmata. Terutama bahagian hidung. Bila masuk di dalam periuk khasnya keluar bagaikan cerminmata baru

Sun-glasses - Anak-anak sibuk minta papa membeli satu untuk dipakai ketika memandu atau visit project site.

Terjebak - Akhirnya papa akur membeli pilihan ketiga-tiga anak daranya. 

Cantik - Papa bergurau dengan anak-anak mahu membeli yang ini akhirnya bukan saja kami yang tergelak bahkan tuan punya kedai pun berdekah-dekah membayangkan kalau papa memakai ini.
Cerminmata adik dapat pada hari yang sama selepas menunggu dalam lebih kurang satu jam. Mama punya mengambil masa 2-3 hari. Biarpun anak-anak sibuk mahu memakai contact-lens tetap mama belum memberi kebenaran. Tidak mengapa masa ini tidak cantik. Tunggu besar sudah bekerja pandai-pandailah jika mahu memakainya mama tidak ada halangan. Boleh juga berjumpa Prof. Dr. Muhaya buat lasik lagi baik.

~~ Salah satu ayat Al-Quran yang berkaitan dengan mata. " Bilakah hari kiamat itu? " "Maka apabila mata terbelalak ketakutan" - Ayat 6-7 Surah Al-Qiyyamah.~~


35 comments:

Zee Suhaini said...

cermin mata tang hidung ler berdaki..heheee..tingginya power dorang..
papa kalo pakai yang tu jadi tumpuan ler..saham tinggi kang mama risau/jeles lak..hahaaahaaa
teringin nak buat lasik tu kak tapi cam ngeri..

babYpose said...

Peace dari aunty:) berkaca mata, terdiri anak-anak bijak kan. Betul bila dah besar matang baru bole pakai lense nanti ngantuk-ngantuk tak tertanggal membahayakan, ada rezeki bole buat lasik, tu pun dah dewasa nanti, inshaAllah. Tula sunglass hip sangat haha..

Mar Mansor said...

tulah kan..adik beradik saya pun 3orang dari 4 berkaca mata.saya ni power dah 600.aduhai..

saniah ibrahim said...

Tulah kan ...anak saya Iqa yg satu masa dulu mata dia cukup sehat kini terpaksa bercermin mata juga ,mula rabun masa nk ambik spm dulu.4 dari 5 anak semua bercermin mata.

Amy Hilmirda Daud said...

Kami pun kat sini selalu gi fokus point. Anak amy 13 tahu tu pun dah dekat 500.

Kak Nieyl said...

Nieyl pun insyaÁllah..tahun nie pun dah kena tukar spek..
sbb setiap 5 tahun wajib tukar...:)

mun said...

ada spec.. mmg kena pakai... tapi x moh pakai... hehehe

idzwa kamaruddin said...

sejak usia 9 thn? Syahmi ade cakap mata dia macam tak berapa nampak..ade sekali bawak check..kedai cakap mata dia silau n mmg ade rabun sikit...sob!~

duk terpikir-pikir perlu ke pakai spek? ke ada cara nak kurangkan rabun tu...

Malinda said...

kak power mata saya pon tinggi bebeno tau...700++ kedua2 mata...mula pakai spek masa umur 15 tahun...alhamdulillah sejak 6 tahun kebelakangan ni power rabun saya maintain tak bertambah...anak2 saya pon nampaknye sorang demi sorang dah bermata empat...tinggal izara je blom lagi...hehehe...betol tu kalau bole bior diorang pakai spek je dulu sebab kalau pakai kanta cerewet sikit..kene jage betol2 kalau tak abis la mata rosak...cakap dengan anak2 dara akak...takpe pakai spek sebab sorang2 tetap nampak manis dan comel sangat :)

norhidana miswan said...

nk bt camne kak.... keluarga kaca mata jadinya...

aiyan lg lah kecik dah berspek mata...
tp kan kak stylo jgk kalau suami akak pakai spek mata tuh... yg gold tu lawo heheheh

PeRdU cINta said...

PC pun dah lama tak check mata ni kak..rasanya tambah power kat cermin mata ni..

Raihanah Ahmad said...

keluagra berkaca mata ni kakzakie. comel je semua

Kesuma Angsana said...

Salam kak zakie... nampak comel je anak2 ni bercermin mata. Dalam family KA hanya KA n en hubby je je anak2 masih ok lagi tk perlu pakai. Yup masih awal utk tkar ke contact lense kan...

Khairul Bariah said...

tingginya power...
pakai lense mmg cantik tp muda lg, tunggu besar nti lebih sesuai rasanya

sblh suami ramai yg pakai berbanding keluarga saya tak seorg pun pemakai spec. kalau mak bapak dh tua2 ni baru pakai sbb rabun, dah tua.

amirah said...

amie ni plak mcm silau tinggi la kak...kdng smp rasa pening nyaa la kepala...rabun mcm takde kuat sgt...aduii..tak selesa nak pakai spek mata..huk huk

nhhas said...

wah...skudai parade... ada lagi ea ...hihihi.
dulu macam segan nak idup je tmpt tu.
especialy bila JJ Tmn U buka... lagi lah jarang singgah dan skudai parade tu.

hihihi

Nafira usof said...

Zura pon baru tukar spek. bukan sbb power bertambah, tapi cermin dh calar balar. hehehe.

Kakak, zura yang dah remaja dewasa nih pon masih takut nak pakai lens. mcm2 terlintas di pikiran bila nak pakai lens. dasar penakur x tentu pasal. hahahahaha

Zaitun said...

Anak kak Zai Mimi aje yg pakai spek power pun tinggi. Sekolah rendah adik pun pernah pakai tp sekarang tidak lg. Pernah juga kak Zai terpikir nak buat lasik sbb kadang2 rimas pakai spek.

Nor Azimah said...

Kami sekeluarga 7 org, sorg je tak speky, yg lain termasuk Umar Zikri baru djh 1 dh kena pakai spek, padahal mkn je karot, nk wat camane..

Diana Rashid said...

bebudak sekarang memang nak sangat pakai lens..tapi tu la..tunggu la besar2 nanti dah kerja nak pakai2 la..

tapi saya suka tengok orang pakai spek ni..nampak cantik je kalau adik2 pakai spek..hehe

kisah earty said...

jage macam mane pun kan, kadang-kadang kalau dah memang keturunan rabun memang berjangkit juge.. sob sob..

**hati-hati mase pakai lens, risau kena jngkitan kuman dalam mate macam kite.. hehehe

paridah said...

SALAM JUMAAT KAKZAKIE..KAK PUN DH LAMA JUGA XTUKAR SPEC..

Inani Hazwani said...

Nani takat ni elok lagi mata. Hehe

Bunda_nora said...

yelah...KN pun dah lama pakai spec yang ke 3 ni dah hampir 5 tahun dah... ada juga nak bertukar yang baru, tapi tulah...asyek bertanvguh2 jer...lagi pun KN hanya pakai masa keluar rumah jer..berjalan. Kat rumah jarang pakai...selagi bolih membaca dan menjahit tanpa spec .. KN tak guna spec.

Lagi pun banyak duduk rumah jer, bukan bekerja yang perlu banyak membaca dan mengadap komputer.

Membaca blog dan FB jer pun...sekali2 jer...

Lya Amie said...

Susah pakai contact lens sebenarnya terutama kalau malas. Kawan saya pernah buta 3 hari akibat contact lens kering dalam mata

dwatyKNY said...

mata saya ni pun... saya tak tau berapa dah... last cek... 250++... huhu... nak pakai lens... takut... hahaha

Jari Manis said...

400++ tinggi tu..JM suka rayban..






Jari Manis said...

kak Zakie..dh terima lum kiriman dari JM

nor azman said...

Comel semua pakai cermin mata

TukangKebun said...

Asyik tak kesempatan nak pergi Focus Point betulkan cermin mata yang dah tercabut skrew keciknya. Dah jadi tertanggal pula kaca mata.

Noriza Rahman Momma Vogue said...

Kecik-kecik dah kena pakai spek mata ya?

hainom OKje said...

Wah kalau abg pakai sunglasses yg style cenggitu dinda takut kanda tak lepas abg pergi kerja je hihi....
Memasing dah bertukar cemin mata baru ye kanda .....
Seronoklah ye termasuk mamanya tu hihi....
Baru baru ni dinda pun tukar cermin mata abg ngan adik....kedai Melayu

JunAina said...

Aina dua anak lelaki memang bercermin mata mengikut Aina yg sejak dari sekolah memakai cermin mata setakat ini kakak belum lagi dan harapnya tak perlulah dia gunakan cermin mata.

aRz MoHa said...

pernah juga saya pakai contact lens...tapi lebih selesa guna cermin mata

LM said...

Saya tak berani guna contact lens. Leceh ke rumit ke spek je lah yg saya guna