Tuesday, March 1, 2016

5 things I hate most

Syarat - banner ini kena ada
Syarat di berikan:-
Buat satu entry bertajuk  5 THINGS I HATE MOST berserta gambar di atas dan list lima benda/perkara yang anda paling tak suka/benci. Mention siapa tag anda dalam entry tersebut. Anda juga dikehendaki untuk tag lima orang blogger dan pastikan mereka tahu.
Bermula di sini lalu Nieyl di sini 
ini bukan benci membenci
hanya sekadar satu entri
apa yang tidak disukai

1. Ketika berada di dalam perjalanan
sakit perut mahu ke tandas awam
aduhai bercintanya tidak tertahan
bencilah dan buat aku geram

2. Sedang bergembira dengan keluarga
telefon pejabat memanggil tak sudah
masalah kena diselesaikan segera
menjelaskan dari jauh bukan mudah

3. Menjahit baju setiap ketika
seronok tidak sabar mahu ditayang
tapi ada yang tidak suka
sedang seronok menjahit habis benang

4. Jiran tetangga jiran juga
kenalah hormat tradisi mereka
tapi bila mercun berdentum sentiasa
tahajjud pun khusyuknya tiada

5. Mahu membela binatang tidak salah
dudukkan ia di dalam dan kunci
najis belaan banyak bersepah
kalau begini mestilah benci

 Sebagai memenuhi kehendak entri
tag lima teman dikehendaki
harap senarai dibawah ini sudi

~~ Memeriahkan segmen teman sesekali apalah salahnya.~~


36 comments:

Norhayati Mohd Isa said...

Saya pun kena tag dengan Nieyl ni kakzakie..
Belum sempat nak buat entri lagi..
Tengoklah petang nanti saya gigihkan buat :)

Yang binatang belaan membuang najis merata-rata tu pun salah satu kebencian saya juga kakzakie..
Hendaknya dibuang najis didepan rumah..
Udah terpijak dek anak..
Aduhai.. lagi lah menjerit saya penuh kebencian..
Pastu kawan saya bagi petua..
Letak makanan dekat najis dia..
Nanti dia tak membuang kat situ sebab dia tahu ada makanan dia dan tak membuang tempat dia makan ~__^

idzwa kamaruddin said...

hehe...dapat kenal lebih sikit dari biase kan ;) saya pun buat entry ni semalam ;)

babYpose said...

Betul dapat mengenal kak zakie lebih dengan entri ni, benang abis tu memang la tak sukakan..duk semangat berkobar-kobar tiba hehe..;)

norhidana miswan said...

nsb lah dana tak kene tag hehehe.... btl tuh kak... semua tu kita tak suka yg common lah kan

Kak Nieyl said...

Morning akak...
ala...sweetnyer..akk buat entry nieyl tag yea...
thanks akk...walaupun simple tapi bermakna ok..
ha..nieyl dah kenal akk sikit daaahhh..
lepas nie x berani dah nak main mercun depan umah akk..hihi (mcm la umah kita dekat) hihihihi..

Malinda said...

kadang2 main tag2 ni seronok jugak...saling mengeratkan persahabatan...sekarang saya dah tau 5 perkara yg akak tak suka...kikiki...kak saniah cepat2 buat ye nak gak tengok ape pulak 5 perkara yg akak benci...:)

Bunda_nora said...
This comment has been removed by the author.
Bunda_nora said...

Terima kasih KZ tag KN... InsyaAllah akan respon sekiranya ada kelapangan...

Zaitun said...

Kakzakie ada tag kak zai ya. In syaa Allah tp kan kak Zai ni ada juga terhutang dgn beberapa rakan blogger yg pernah tag tp masih belum buat lg.

Zaitun said...

Kakzakie ada tag kak zai ya. In syaa Allah tp kan kak Zai ni ada juga terhutang dgn beberapa rakan blogger yg pernah tag tp masih belum buat lg.

Puan Kutu said...

amboi kakak zakie siap berpantun bagai..yg tak suka lebih kepada sikap jiran la kan..bela haiwan peliharaan berak kt rumah kita.dh tu klu hari perayaan berdentum sana sini smp ke pagi bingit telinga jadinya

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Tang main mercun tu....atie pon tak suka jgk...kita ngah sedap2 tido...diaorg bakar...depan2 rmh kita plk tu.!
Mmg gerammm...grrrrr

saniah ibrahim said...

Kak zakie saya kena tag ke?.buat masa ni tak idea lah nak gitau apa yang benci...Walaupun memanglah ada tapi tak ingat..

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...in sha Allah kak kalau berkesempatan nanti bolehlah join sekali...:)

nohas said...

situasi no. 2 tu mmg benci kan...

Siti Rohaida Yusof said...

wah..bestnya...kak..5 things tu sedikit sama ngan kita...

dorsett pink said...

puitis sunggh tulisan kakak

Dkna Abza said...

dkna tak pandai puitis.. ehhehee.. jagan tag dkna tau :p

paridah said...

WAH KAKZAKIE TAG KAK YER...INSYA ALLAH...KALAU KAK RAJIN SUKA JUGA NK BERCERITA...TKSH.

Fyda Adim said...

Kreatif akak dengan pantunnya...kalau saya memang terkial-kial nak menulis.hehehe

♥ Ain Cho'in ♥ said...

Okay statement no 1 paling win. Ahahaha.

Daddy Ziyyad said...

nak gi memerut kat public toilet tu mmg saya tak sanggup kakzakie...hihihih...unless dah terpaksa sangat...

Inani Hazwani said...

Hihihi. No dua tu memang lah tak suka kan

Zee Suhaini said...

amboiii kak..berpantun..

miss fifi said...

no 1 tu paling tak suka :D
ada sekali tu otw balik to my hometown,
minum air berbotol botol lepastu nak menanges je when xjumpa tandas huhu

Petak Bunga said...

benda remeh.. tp benci betul.. haha..

Khamsi Abdullah said...

haha..nombor satu tu ya Allah... rasa nak meletup kepala menahannya.

Qhaifa Nur said...

Adoi kakzakie..tang sakit perut paling x suka...kerna trpaksa relakanlahhh



NEKCIK said...

Lagi tak suka bila sakit perut kena beratur panjang...ha..ha..mmg menci

NEKCIK said...

Lagi tak suka bila sakit perut kena beratur panjang...ha..ha..mmg menci

kakyon said...

buangan najis belaan tu yg paling tak tahan. sbb kita pun tak suka membela..

Nor Azimah said...

Nasib tak kena tag, kalo kena alamat tak terbuatla jawsbnya, hi hi

Nooriah Abdullah said...

wah nasib baik kaknoor tk kena tag kakzakie, mmg syukur sbb kaknoor jarang ronda2 jugak ni hehe

Mummydearie said...

Saya pun kena tag juga! Tapi taulah saya ni, kalau tak suruh saya like itu, ini, bisa diatur entrinya ^_^ Yalah, sesekali apa salahnya memeriahkan majliskan, kak!

Oh, dalam perjalanan tetiba sakit perut tu memanglah tak suka! Pernah juga kena sekali!

hainom OKje said...

Dinda pun jadi mangsa tag jugak kanda....org yg mengetag tu ha...org komen atas dinda tu....

Betul kata Kak Ton tu kalau tak banyak songeh nak suh like itu ini, boleh jugaklah join nanti

TukangKebun said...

Tersenyum-senyum di awal pagi bila membaca pantun KakZakie.