Friday, September 21, 2012

Bermain batu seremban

Bapak makan tidak banyak sekalipun sewaktu dia sihat. Namun  makan bapak biasa kena berulang-ulang dalam 2-3 jam dia akan mengambil sedikit makanan seperti biskut, roti dan sebagainya. Adik ada cara mahu mengambil hati bapak.

"Atuk tak nak makanlah, masih kenyang."
"Sikit aje ye tok." biasa adik akan memujuk.
"Nantilah bila atuk nak, atuk beritahu ye."
"Ini last tok, last." sambil tangan menyuap ke mulut atuk

Itu cara yang adik buat untuk bapak yang susah makan akhirnya membuka mulut mengalah walau sesuap-dua. Siap makan adik suakan pula dengan pil walau bapak sudah boleh buat tetapi adik suka kalau dapat menyuap atuknya. Dulu masa luka penuh sana-sini dia pandang jauh-jauh. Sekarang adik sudah kerap memicit dan mengurut walau aku tahu bapak sekadar mahu menggembirakan adik akan berkata adik pandai dan mengucapkan terima kasih. Kalau tarik jari-jari adalah bunyi.

Sewaktu peperiksaaan UPSR yang baru lalu murid tahun satu hingga tahun tiga sekolah adik diberi cuti. Adik gunakan masa itu untuk bermain dengan atuk. Dulu sewaktu zaman aku anak-anak selalu bermain dengan bapak kali ini dengan cucu pula. Main batu seremban (membunyikan bukan seperti menyebut bandar Seremban di Negeri Sembilan tapi bunyi seperti menyebut rembat) yang menggunakan lima biji dilambung-lambung. Bapak masih boleh bermain itu yang buat aku senyum lebar. Tangan bapak sudah agak kuat  walau lebam masih ketara lagi terutama di lengan  tangan kanan. Elok juga dijadikan sebagai senaman untuk tangan bapak buat masa ini.

Penat bermain adik berbaring disebelahnya sambil menonton televisyen. Senang hati aku melihat perubahan bapak.
Game 20 - Maksudnya kalau sudah ada yang menang sampai 20 kena berhenti main. Atuk tidak boleh duduk lama lagi.

Adik main - Sebenarnya adik tidak mahir lagi,  baru belajar cara bermain dari kawannya.

Giliran atuk - Selalu atuk cepat saja untuk sampai game 20 sebab dia hendak rehat cepat.




~~ Banyak permainan zaman aku dulu kelihatannya mula dimainkan oleh anak aku sekarang. Batu seremban, teng-teng, layang-layang dan congkak sedang jadi mainan mereka.~~ 



64 comments:

My Little Diary said...

alhamdulilah...cucu atok sentiasa ada di sisi

teringat arwah atok saya....al-fatihah
tugas kami hanya potong kuku dia saja, sbb matanya dah tak terang nak tgk benda2 yg dekat.

~ yus ~ said...

sabar atuk melayan adik, dan adik pun cucu yang bagus sekali bermain dengan atuknya. Semoga abah akak segera sembuh....

Sharifah Nadzarah said...

seronok tgok...syukur bapak dah beransur pulih...
aleya pun suka main batu seremban ni kak ni kak...kita yg kene buat...

Pokok Manggis Depan Rumah said...

seronak betul cucu main ngn atok.. :-)

kakcik said...

Bagusnya Adik...

ahmad humairi said...

Nanti, bila saya dah jadi atuk....camtulah gamaknya....

mama maman aka yana said...

rajin adik layan atuknya yer.. seronok atuk..:)

Ujie said...

senang hati tengok cucu layan atoknya..

*dolu2 batu seremban nilah permainan kesukaan. takde yg jait sendiri, pakai batu biasa pun jadik jugak.

makchaq said...

Pandai adik layan atuk. Tentu bapak happy ada temannya.. kalau tak tentu sunyi dan bosan.

Mainan dulu2 main berkawan lebih meriah kan..

ieda said...

aduhhh pandai adik nak pujuk atuk makan yeee .. sayu jee saya baca kak
memang sayang adik ngan atukk

saya lak emoo , terus teringatkan arwah atuk saya .. arwah atuk pergi 3 tahun lalu dlm usia 101 tahun ..
rindddduuuuuuuuuuuu sgt2 kat dia huhuh

Sherwieyna Muzzawer said...

Manjanya si comel tu dengan atok..

Bazilah (^0^) said...

batu seremban, teng-teng, layang-layang, congkak semua saya main dulu kak :) bdk2 skrg lebih suka main indoor games jer, gadget dh byk kan skrg..

Rai Ourkizuna said...

sabar sungguh atuk melayan cucunya ni..

musang said...

alhamdulillah da semakin sihat bapa akak

Saya Disini said...

eh..rajin atok melayan cucu main seremban..hehe

Kesuma Angsana said...

seronoknyer adik masih ada atuk. Sebak KA teringatkan arwah abah. ALfatihah

kucingorengemok said...

sayu hati tengok atok & cucu main bersama... semoga atok cepat sihat

BERT said...

baguslah ade pnghibur hati atuk.. boleh jd terapi bila org sakit ni dihiburkan.. moga bpk akk lekas sembuh ya

Mrs. Norrie said...

seronok tgk atok layan cucu...

QueeN TerataI said...

pandai adik layan atok yer.. baguslah cucu temankan atok.. xdelah atok rasa keseorangan..

eMMe said...

atuk n cucu main batu seremban ek...
larat ye atuk layan cucu nye main batu seremban...
sunuk lak Me tgk kak...hehehe!

moga bapak kak zakie sihat seperti sedia kala...InsyaAllah kak...
berbaloi kite jaga dia...

Knor said...

dgn atuk pun jadikan...

Eye_nee said...

Alhamdulillah yer kakzakie...bapak akk dah semakin sembuh..bagus mcm adik..masih mau bermain permainan sewaktu kita kecil2 dahulu...nowdays budak2 asik berIpad berTab dan mcm2 lagi games fantasi melalui computer....

Rapunzeel Cikilolo said...

rajin menghiburkan atuknya...

amirah said...

seronok adik dpt main bt seremban dengan atuk.bagusnya adik ni. : )

Qhaifa Nur said...

eh, atuk pun main sekali, seronok...
batu seremban ni memang permainan sewaktu zaman2 kanak2 dulu hingga kini juga kalau teringin nak main Kakzakie...

nur anis said...

alhamdulillah..adik seorang cucu yang sangat baik..:)

noor said...

cutenyer mereka berdua
skrg mcm tukan batu seremban dulu2 mmg batu jln hehehe

Aishah Jahirah said...

terer ayah akak main batu seremban...dah lama tak main,ntah reti lagi ke tak...kalau dulu tangan kiri kanan main...

:: Mrs.Eady :: said...

alahaiii..bagus nyer anak akak.....terharu baca kak...

adyna said...

teringat main nie masa bulan posa waktu rehat kat sekolah ^_^

syukur bapa akak dah sihat :)

Liza said...

salam kak zakie, bestnya tgk atok bermain dgn cucu....teringat masa kecik2 dulu selalu jugak main batu seremban ni....

are_lin@yu said...

pandai ajak atuk main ;-)..

kasihibu said...

pandai adik melayan atok, tak lah kebosanan atok semoga cepat sembuh hendaknya

IntaNBerliaN said...

seronok baca entry ni... bapak akak nampak makin sihat.. siap blh main lg dgn adik.. adik pulak bagus.. pandai amik hati atuk... :-)

Zaitun said...

Teringat masa kak Zai kecik2 dulu,kak Zai lebih rapat dengan atuk berbanding dengan adik beradik yang lain atau sepupu, mungkin sebab atuk tinggal dengan kami.

Apa yang adik lakukan sama macam kak Zai buat,main dengan atuk,makan suap2 dengan atuk.Rasa rindu dengan kenangan itu.

Al-Fatihah.

♥ ROS ♥ said...

Alhamdulillah perkembangan yg baik.. Cucu yg bgus ni... :)

ainnoraini said...

tak bosan atunya tuu..ada cucu yg rajin menemankanya...

zila norazila said...

lama dh x main batu seremban bestnya..heppy jew atuk:)

HeNRieTTa JoSe said...

Sronok tgk dua bercucu tu...mesra sgt....

Psss....rietta pown bru jew taw pasal padlock tu....

Daddy Ziyyad said...

Bagus cucu atuk...:)

Sentiasa temankan atuk...

norhidana said...

heheheh bgsnyer adik ye, tak bosan atuk nyer... manja betul yek dia...

wahida said...

baguslah tu kak...permainan yg lama2 dorang dah pandai main...budak2 sekarang ni kan pandai main game je...huhu...

baiknya cucu atok ni...

aimaniman said...

seronoknya tengok budak2 nak main permainan tradisional.. anak akak x abis2 ngan tablet.. siap bw charger p taska.. nasib baik p taski cikgu x bg bw..

anitadiana said...

kak rajin nya atok layan aje cucu...anak ita batu seremban tu bersepah-sepah...kekadang hilang satu adiknya buat main...

Nur-nba said...

Seronoknya main batu seremban dengan atuk.. :)

Nur-nba said...
This comment has been removed by the author.
Nur-nba said...
This comment has been removed by the author.
Nur-nba said...
This comment has been removed by the author.
Nur-nba said...
This comment has been removed by the author.
Nur-nba said...
This comment has been removed by the author.
ummiross said...

Alhamdulillah, untung 'bapak' mendapat anak dan cucu solehah, moga diberkati Allah SWT.

aby said...

salam k zakie ..
chutat@konda kandi orak main ke agek cilik2

munna said...

tak pernah merasa bermain dan bermanja dgn atuk dulu.... alhamdulillah... skrg ni anak munna menerima kasih sayang dari dua atuk belah munna dan en abg.... dua2 sayangkan cucu

Kakzakie said...

Kami faham sebenarnya bapak mesti rindu rumah kampung. Namun kekangan kerja kalau hari Ahad dapatlah kami bawa bapak menjenguk rumah sekejap. Petang balik semula ke JB. Adik pula seronok sebab tiada siapa mahu meneman dia bermain dalam rumah, atoklah yg jadi mangsa.

Terima kasih kepada semua yg memberikan komen entri kakak ini:-

My Little Diary, Yus, Sharifah Nadzarah, Pokok Manggis DR, Kakcik, ahamd humairi, mama maman, Ujie, makchaq (betul makchag, sekarang main sendiri berteman gadjet depan mata), ieda, Syerwieyna, Bazilah, Rai Ourkizuna, musang, saya didini, Kesuma Angsana, Kucingorengemuk, Bert, Mrs Norrie, Queen Teratai, Emme, Knor, Eye_nee, Repunzeel Cikilolo, amirah, Qhaifa Nur, nur anis, noor, Aishah Jahirah, Mrs Eady, adyna, Liza, are_linayu, kasihibu, IntaNBerlian, Zaitun, ROS, ainnoraini, zila norazila, Henrietta Jose, Daddy Ziyyad, norhidana, wahida, aimaniman, anitadiana, Nur_nba, ummiross, aby (ono jugak main konda-kondi hihi...) dan munna.

Terima kasih sekali lagi buat semuanya.

Kunang-Kunang said...

Seronok tengok atuk dan cucu begitu mesra.

LadyBird said...

salam akak.. dah lama lady x tengok org main mcm ni.. lady sendiripun sbnrnye x biasa main.. tp zmn kakak2 lady dlu mrk main yg ni..

Acik Erna said...

Assalam kakzakie.anak acik pun teringin juga nak main.bila dia tanya acik.
Mak pandai ke main batu seremban.
Acik jawab batu seremban mak tak pandaaai.Tapi batu rembau mak pandai.he he terlopong anak acik.ada ke batu rembau mak katanya.acik jawab ada he he terkena jugak dia.

Puan Kutu said...

comel je sy tgok kemesraan atuk dengan cucu.Alhamdulillah atuk dh boleh excercise tgn..:)

gadisBunga™ said...

atok memang sempoi! macam tak caya baru lepas sembuh dari kemalangan. saya percaya atok sembuh cepat sebab ada positive vibes di sekeliling beserta doa dari anak2 dan cucu2...

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

org tua nie mmg akan kalah dgn cucu

Haryati Faizal said...

dulu masa kecik2 selalu main batu seremban ni, skang ni dah tak ingat step2 dia...

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

beshnyer tgk atuk dgn cucu mesra jer...

Kakzakie said...

Terima kasih juga buat: -

Puan Kutu, GadisBunga (semuanya atas kehendak Allah juga GB), BABY (mama amana&Arief), Haryati Faizal dan Wanieys aka mamaQalirf.

Terima kasih sekali lagi.