Friday, September 28, 2012

Scan perut dan urea breath test

Semalam seharian aku berada di Johor Specialist KPJ, Larkin kerana membawa adik yang selalu benar diserang sakit perut. Sejak dari sebelum ramadhan selalu benar adik di serang sakit perut sehingga membuatkan tahun ini adik kecewa kerana tidak dapat berpuasa penuh sebulan. Puas sudah ke klinik tetapi bagaikan tiada perubahan.

Menanti - Dalam beg adik sudah stand-bay novel dan MP5 dia. Sementara doktor belum turun dari wad adik biasalah dengan novel dia.

Scan - Menanti doktor untuk scan perut adik. Sebalum itu adik telah buat urea breath test. Selepas diberi minum dan makan ubat adik di suruh meniup satu alat bagaikan belon. Waktu itu aku malu hendak capture gambar sebab di depan adi ada satu pesakit sedang diambil darah oleh jururawat.

Surat cuti sekolah - Sebenarnya masa 26-09-12  lagi adik sudah tidak dapat ke sekolah agama. Balik sekolah kebangsaan adik sudah tidak tahan lalu dibawa balik oleh Mak Zah. Itu yang semalam aku nekad membawanya ke KPJ. Melihat dari filem yang tertera tidak ada tanda serious tapi menurut doktor ada kuman yang aku lupa apa namanya.

Ubat - Inilah yang dibekalkan untuk menjadi penawar selain berdoa moga alternative kali ini dapat membatu. 


~~ Ujian dalam keluarga aku sejak-sejak ini di uji dengan sakit dari satu ke satu orang. Bermula dengan adik, kemudian bapak dan minggu lepas Mak Zah pula jatuh motor - mujur tidak serious.~~


61 comments:

Sherwieyna Muzzawer said...

Alahai kesiannya. semoga cepat sembuh ya sayang..

Acik Erna said...

Assalam kakzakie semoga adik cepat baik.insyaallah kakzakie kuat untuk menghadapi semuanya kan.acik doakan yang terbaik buat kakzakie dan keluarga

Masya said...

assalamualaikum....
ni kes sakit perut macam mane kak?? macam gastrik tu ker... atau macam mane blh jadi macam tu sebab makan x teratur ker?? maaf banyak tanye... moga adik x pape cpt baik...

hainom OKje said...

Biasanya budak-budak perempuan kalau sakit perut dia ada kaitan dengan pundi/ saluran kencing... mungkin kurang minum air atau cara basuh diaorang... jadi kuman tu mudah hinggap kat area situlah....

Itu menurut kata doktor masa anak OKje demam dulu!

Apa pun semoga anak TN cepat sembuh..

Sharifah sweetmemories2 said...

assalam kak..
mujur takde yg serius...
patutlah smlm xde n3..
semoga adik.. bapak... mak zah..segera sembuh..

Pokok Manggis Depan Rumah said...

alhamdulillah dah pegi jumpa doktor..
harap2 tak serius..
sabar akak yea.. Allah uji, DIA syg kat kita..

Lya Colours said...

harap2 takde apa2 lah ye. semoga adik sihat hendaknya

musang said...

semoga adik bersabar dgn ujianNya dan kembali sihat

Aishah Jahirah said...

amalan membaca kat mana jua adik ni..bagus...
semoga cepat sembuh ye adik...

Ibu Lala said...

bagus la adik ni. suka membaca kalau ada masa lapang.

sabar ye kak. setiap dgaan tu pasti ada ganjarannya. semoga adik tak apa apa

~ yus ~ said...

moga adik cepat sembuh.

Suka tengok sikapnya yang suka membaca walau di mana tu. Bagus betul anak akak ni.

KakNi (CikNi Ahni) said...

Kak Zakie, syukur Alhamdulillah sebab doktor boleh kesan apa masalah nya. dah pergi pakar ni insyaAllah akan sembuh lah tu tak lama lagi.
sabar ye kak.

maya amir said...

cepat sembuh ye sayang.. doa byk2 kak mintak dipermudahkan sume urusan menjaga mereka yang sakit.. *hugs*

BERT said...

moga cpt smbuh adik.. bpk n jugak mak zah.. ada hikmahnye tu kak.. sbr byk2 ye

Mamamya said...

kesiannya adik...masih x baik lagi rupanya sakit perut yg menyerang sejak bulan ramadhan aritu...

mudah2an lps ni adik akan sembuh dr sakitnya...

kesian juga dgn mak zah,harap2nya xder luka yg serius...

pB said...

cantik tulisan pada mc ...
kemas


semoga adik cepat sembuh

Ujie said...

Moga semua ujian tu mengukuhkan ikatan kekeluargaan sedia ada.

Harap takde yg serious jd kat adik ya.

amirah said...

harapnya adik serasi dengan ubat doktor kali ni kak..harapnya jugak takde apa yg serius..

Kunang-Kunang said...

Semoga adik tak ada sakit serius dan cepat semboh.

Anak2 sakit memang kita susah hati. Semoga kakzakie kuatkan hati dan bersabar yer.

Sari Yusa Ibrahim said...

kasihannya adik, mudah2an tiada yang membimbangkan..

sabar ya KakZakie, saya percaya KakZakie tabah menghadapi ujian dari Allah swt, insyaAllah.

Rai Ourkizuna said...

semoga adik cepat sembuh ye..kesian bila tengok anak2 sakit kan kak..

TiranaAduka said...

salam
Kabare bakyu?
Baru TA TAU..thank ..

TiranaAduka said...

ta dongak ke men mari..

TiranaAduka said...

amin ..amin'amin

TiranaAduka said...

arek reti jugak? Kep re'e iso sampek melbu hospitel?

TiranaAduka said...

amin!!. seko ku bakyu

nabilah_2908 said...

hmm...moga adik cepat sembuh.. sabar la ye kak.. ;)

Ratu Hatiku said...

Amin... Semoga cepat sembuh adik!

Kesuma Angsana said...

sebagai ibu, pasti kerisauan kan kak! Moga adik cepat sembuhy e

Aien Alien said...

elok bawa jumpa doktor, ada juga ubat nak ditelan kalau sakit lagi...kesian adik. semoga cepat sembuh ye adik..

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

akak dh beli propolis dgn jiran akak tu? propolis elok kak..utk kuatkan antibodi badan..dia anti virus, anti bakteria..utk org yg ada masalah sinus pon elok..mcm adik ni ada kuman dlm perut pon elok beri propolis sbg supplemen

Rapunzeel Cikilolo said...

semoga tabah hadapi dugaan ye

mummY daniSha said...

sianny dia..get well soon ye adik!

izan mama mia said...

ciannyer dia...cepat sihat makan ubat yer..

Qhaifa Nur said...

setiap hambanya diberi ujian yang berbeza2 Kakzakie...moga tabah dalam menghadapinya...

moga adik cepat sembuh....lega tak serus sakitnya Kakzakie......

-Sara- said...

adik jgn culas makan ubat tau..harapnya semua baik2 je..take care :)

eira eixora said...

insyaAllah kak. moga adik cepat sembuh.

Allah uji kita sebab Allah sayang kita

ckLah @xiiinam said...

Kesiannya MakLah tengok adik. Apalah masalahnya tu, agaknya. Harap tak ada apa apa yang mudarat.

Cho Zila said...

kalau dah macamtu kenalah jumpa yang pakarkan... harapkan klinik tak leh...
moga tak der per2 yerk...

LiYa HaNiF :: said...

moga adik cepat sembuh...

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

alahai..cian dia.. mudah2han adik cepat laaa sembuh :)

are_lin@yu said...

moga adik cepat2 sihat ya ;-)

mama irfan said...

moga semuanya cepat sembuh,,amin

Daddy Ziyyad said...

Urea breath test tu utk kesan kehadiran bacteria Helicobacter pylori, yg biasa di kaitkan dgn symptom gastric/ulcer perut...so test urea breath tu positive lah ya kak zakie? Kalau positive, patient kena makan antibiotic regime..ikut plan nya, jgn skip..

Aliesha Kirana said...

moga adik cepat sembuh. ujian dtg bertimpa ye kak. sabarlah hadapi dugaan yer

Nazayiena said...

Semoga sakit perut adik tu cepat sembuh setelah mkn ubat yg dibekalkan.

ieda said...

aduhh risaunya saya dgr kak
saya nie risaukan amanina tuu .. dia skrg nie kerap juga kencing kuar darah .. dulu dr cakap dia kurang air ..
saya dah ingat nak bawa dia ke klinik balik dan buat ujian .. huhu

harap adik cepat sembuh , hati ibu mana x risau kan huhu

IntaNBerliaN said...

siannya adik.... moga dik cpt smbuh n moga kuman tu cpt2 ilang dr ganggu adik...

Zaitun said...

Alhamdulillah tidak ada yang serius semoga adik cepat sembuh. Allah sayang kat hambanya itu sebab diuji.

Kakzakie ada tak amalkan vitamin untuk adik?

Cikgu Ma said...

dulu selalu sakit perut memulas dan CB....

moga adik cepat sembuh

***terima kasih kakak sebab doakan saya ^_^

Knor said...

sabar ye kak..kesian adik sakit ye..rajin2 mkn ubat..

zila norazila said...

kak zakie,
bersabar yer kak mgkin ada hikmahnya kak..doa supaya adik x serius.

Ema Blog said...

mudah-mudahan adik cepat sembuh dan tak alami masalah kesihatan yang kritikal..sabar banyak2 yea kak

aimaniman said...

yupp dugaan.. semoga tabah dan cekal..

mama pun tahun ni, 2 anak kene operate, yg 1st cuba sembunyikan drpd mak.. tp yg kedua ni rasa x tertanggung sendiri, bila cerita kat mak, baru lega sebab beban dah dikongsi.. syukur masih ada emak diusia dewasa ni..

YATZAKIE said...

ye kak..dugaan Allah dtg memang tanpa henti...semoga kita sama2 bersabar dlm menempuhnya..amin...semoga adik sepat sembuh ye...

Crew Fathi said...

Moga cepat sembuh ya.. =)

Kakzakie said...

Terima kasih atas segala doa dari semua teman-teman buat adik. Kakak sebenarnya bagaikan sudah tidak tahu nak kata apa sebab pergi klinik boleh katakan setiap kali habis ubat adik sakit lagi, pergi lagi dapat ubat, habis ubat sakit lagi itulah ini alternative terbaru kakak dgn abang buat adik.

Terima kasih kakak ucapkan pada: -

Sherwieyna Muzzawer, Acik Erna, Masya, Hainom OKje, Sharifah SM2, Pokok Manggis DR, Lya Colours, musang, Aishah Jahirah, Ibu Lala, Yus (baca novel memang suka Yus tapi baca buku pelajaran liat bukan main), CikNi, maya amir, Bert, Mamamya, pB, Ujie, amirah, Kunang-Kunang, Sari Yusa Ibrahim, Rai Ourkizuna, Tirana Aduka (kesuwon dik. Anak kakak wes suwi sakit weteng orak mari-mari kuwi seng lungo sepitel), nabila_2908, Ratu hatiku, Kesuma Angsana, Aien Alein, Repunzeel Cikilolo, Rina Avail (yg sinus tu anak sulung kakak rina. Keluarga kakak guna supplement Amway Rina), Mummy Danisha, Qhaifa Nur, izan mama mia, Sara, eira eixora, ckLah@xiiinam, Cho zila, Liya Hanif, CMA@Cikmoon, are_linayu, mama irfan, Daddy Ziyyad (betullah yg doctor kata tu dan ubat itulah yg dibekalkan untuk seminggu - minggu depan kena pergi lagi), Aliesha Kirana, Nazayiena, ieda, IntaNBerlian, Zaitun, Cikgu Ma, Knor, zila norazila, Ema Blog, aimaniman (beruntung juga ada mak boleh jadi tempat menumpang rasa cikgu), Yatzakie dan Crew Fathi.

Buat semua terima kasih sekali lagi.

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

semoga adik cpt smbuh yer kak...wani pun jd xtentu arah ni bila qalief sakit...tp kena redha juga....

aizamia3 said...

moga adik cepat sembuh hendakNYA..

Puan Kutu said...

cepat sembuh ye adik..ujian demi ujian menyedarkan kita dr leka kan kak zakie,Alhamdulillah klu difikir dr sudut positif

Cikli said...

Sakit-sakit penghapus dosa