Monday, September 2, 2013

Wayang pekji masih ada lagi

Terkenang sewaktu aku kanak-kanak dulu kami panggil persembahan seperti ini dengan panggilan wayang pekji. Biasanya bila ada persembahan ini pasti akan dikaitkan dengan musim hujan. Alangkah naifnya dulu. Mana mungkin hujan dan persembahan mereka menyebabkan musim hujan. Jumaat lepas sewaktu dalam perjalanan balik kampung aku bertemu persembahan pekji ini. 

Pelakon - Warga emas ini bergaya di atas pentas kayu yang aku kira telah lama dibina. Adik terkekeh-kekeh gelihati melihat kedua pelakon veteran ini. Bersolek tebal di muka masing-masing. Tidak ada penonton pun di situ, itu yang menghairankan kami. Hubby kata mungkin mereka sedang berlatih

Singgah sebentar - Sebenarnya kedudukan pentas itu bersebelahan dengan tempat hubby membeli pulasan dan durian. Sementara menikmati makan durian kami melihat lakonan percuma nyonya dan uncle tersebut.
~ Persembahan bangsawan Melayu rasanya kalau ada pun di pentas teater. Untuk tontonan percuma seperti ini tidak pernah kelihatan sedari aku kecil sehingga aku sudah tua kini.~~

62 comments:

Mia Kassim said...

Salam kak....tak pernah pula menonton persembahan opera cina camni...selalu nampak kat tv jak..(^_^)

Kisah Si Dairy said...

pernah masa kecil2 dulu mak bawak,tapi masatu sy takut dengan pelakon2 dia yang bermuka putih tu...

Puan Kutu said...

masa sy tinggal di johor dulu mmg selalu tgok ada wayang cina macam ni..klu area utara tak pernah jumpa lagi rasanya..

Fazleyatul Aini said...

dekat Melaka still ada lagi =)

redza said...

saya tak pernah tengok kak

NoEn said...

tak pernah tengok pun opera cina

HeNRieTTa JoSe said...

Wayang cina kita disini panggil....hehehe...tmpat rietta masih ada....tpi mmg klu dorg maen jerr hujan...hehehe...menurut org...bukan sebab dorg hujan...tpi dorg punya calendar tu,mmg kena ngn musim hujan....

Acik Erna said...

Assalam kakzakie..masa sekolah dulu..kalau tiba masa macam ni..tak tahan..bising sangat dengan bunyi muzik dia tu..
pulasan dah ada jual kakzakie..sedap tu..antara buah2an tempatan yang acik suka sangat

Asyifa Mustaffa said...

X penah tgk live...selalu tgk dokumntari kat tv je...mcm best juga klau dpt tgk live gini...

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam K.Zakie..

oo.. bak kata upinipin, ini opera cina ye..?
cma tak berkesempatan menonton wayang pentang cenggini..

musimnya sudah tiba.. pulasan & rambutan! :)

MystoryPic said...

kecik2 dulu saya biasa gak tengok wayang kulit kat pentas terbuka camni... pekji tak pernah lak jumpa

NM03 said...

menjejes ayaq liyoq saya tgk pulasan tu kak oiiii

MOKCIK AZWA said...

seronok gak tengok ni walau sepatah haram tak faham hehehe

Rai Ourkizuna said...

first time dulu dengar dari mulut emak saya pasal wayang pekji ni.. hehehe..

hainom OKje said...

Macam laicilah kanda...
Hehe yg ni dinda panggil wayang cina....
Namanya pun pekan Bakrikan, mmg bangsa dia yg ramai! Dulu dulu selalu le dengar bunyi bising wayang cina ni dari rumah, sebab kuatkan...

aanie said...

sy x penah tgk opera cina ni...xtau lak kononnya dia ada kaitan dgn hujan..hehe...mcm2 la kan...

~cik atin~ said...

kalau tetaer bangsawan selalu lah tengok live. klu opera cina nih tengok dalam tv je pernahnye.. live tak pernah lagi

lia said...

sy x pernah dpt peluang tgk opera gini ;)

syuk shusuke said...

kat sini ade je opera cina. tapi melayu kurang bergaul pulak. >.<

ummuaidan said...

Byk yg opera free cenggini kat penang kak..dl selalu jgk bila dlm perjalanan ternampak..mrk mmg ade pentas reserved..
eloklah melayu takder sgt camni kan..kalo tak ramailah yg dok melepak mlm2 tgkteater .

Zul Fattah said...

ni opera cina ni, sy hnya pernah tngok dalm movie ja.. x pernh tngok live..

azi said...

Kakak..memang kebetulankan..bila ada wayang cina, mesti musim hujan....

p/s saya pun teringin nak tengok cerita bangsawan melayu macam tu, kalau buat kat padang bola lagi syok...nak tengok kat istana budaya..tak mampuuu...he..he...

Nurulhuda Abdul Latip said...

Wayang Pekji, hehe lama tak dengar perkataan tu..Kat mana ni kak? Pontian ke Batu Pahat?

Falsya said...

Falsya duk pikir ape la pekji..bile tgk gamb, oooo ok, opera cina..hehehehe

Qhaifa Nur said...

Nur tak pernah tengok wayang macam ni kak...
teringin pula nak tengok..

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

aiza tak pernah menonton lagi.. wayang pekji tu macam opera cina tu ke kakak?

Ujie said...

skrg ni wayang pekji cuma utk acara keagamaan Buddha je..tu yg kita dah tak penah nampak lagi.

PeRdU cINta said...

Assalammualaikum kak..sihat semua??sebelum ni saya ada dengar orang cakap tua tua solek mekap tebal macam wayang pekji..owh inilah rupanya ye..masyaAllah..hehehehe..kelakar la pulak..

Deqla Manjew said...

wayang pekji? alamak aii.. x penah dgr la pulak..hihi.. pelakon wayang tu sempat pulak peace ye kak..hihihi..

Umi Qi said...

Untung anak2 zaman dulu kan kak...zaman dulu leh tonton wayang pekji...pertama kali umi Qi dengar kak...nanti balik keje nk tanya abah, abah pernah tonton wayang percuma pekji x zmn dulu2 hehhehe kalu ya mesti best nk dgr citer

Ema Johari said...

tak pernah jumpa lagi orang buat persembahan camni

Umi Azizan said...

Assalamualaikum,
Ziarah sahabat,semuga sihat dan biberkati Allah selalu.

eelobor said...

kat tempat saya memang konpem x de wayang cam gini.... konpem

Bin Muhammad said...

Opera Cina percuma ini masih ada lagi...tapi teater melayu, memang xpernah jumpa yg percuma.

harumankasehvee said...

ingatkan saya seorg jer guna istilah wayang pekgi atau mmg org johor guna istilah ni ! wayang ni selalunya berlangsung semasa org cina buat sembahyang hantu ...

aTieYusof Family said...

Salam Kak...
sy klu jumpa persembahan begini nak jugak tgk.. seronok rasanya bila tgk..:)

Cho Zila said...

tak penah tengok sebab duk kat daerah yang hampir 100 peratus orang melayu...

Knor said...

masih ada lagi ye kak...

sedapnya pulasan..

ANIM said...

Bukan depa hiburkan hantu, kakzake?
Itulah selama iyg saya fikirkan..heee

P/s. tunggu pulasan johor naik keutara. Tapi tah bilalah..huhu. Rm8 sekilo biasanya

zana fahmi said...

Zana biasa juga tengok pekji masa kecik2 dulu, kat Johor mmg biasa kan? Masa menetap di Kajang, ada juga zana nmpk wayang pekji, lagi besar tempatnya.

Skrg kalau tanya kat anak zana, dia taktau apa tu pekji..hemm..

Hazmin Hamudin said...

Ni kira persembahan opera cina ke kak?

Tihara said...

oo pekji, saya lansung tak tahu..biasanya panggil opera..bagus kakak share kat sini..sedapnya pulasan dan durian.. :)

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

ni macam persembahan opera cina ker kak..
amboi sedapnyer nengok hubby akak makan pulasan tu..telan ailio saya...

Papa Mifz said...

PM tak pernah lagi makan buah pulasan tuh , ada yang suruh cuba rasa tapi PM takmo...hehe

Rinna said...

Dolu2 tinggal dekat kawasan perumahan cina pernah laa tgk persembahan gini..skrg jarang jumpa plak..

Sedapnyaa pulasan tuh..

DarLing Pya said...

opera cina macam tu smp skrg masih wujud..

BUNDA a.k.a KN said...

memang sampai sekarang masih ada...tak pernah tengok pun...dengar jer sambil lalu lalang...

insan marhaen said...

tapi yang IM tengok bebaru ni ialah konsert cina. penyanyinya... alahai... boleh jatuh jantung IM...

ibu_suri nanti menjegil matanya suruh IM jaga stereng kereta..

izan mama mia said...

opera cina ni best gak tgk kat tv

wawa syaida said...

Opera cina ni kat penang memang still ada lagi...taoi selalu x singgah pun...tengok camtu2 je hihu

norhidana miswan said...

dulu2 kt tempat dana pun ada kak.... lg meriah rasanyer pelakon2nyer ramai jugak... cume skrg ni tak pasti msh ada lg ke tak... tp rasanyer ada lg kot sbb kt pekan tu ramai cina...

Cikli said...

Assalamualaikum kak.

Kirim pulasan kat sini barang sekilo. Saya suka buah tu luarannya macam raksaksa yang lawan ultraman.

RedRose said...

kita tak pernah tau pun pasal wayang ni. and tak sangka pulak they all sanggup buat wayang tu FOC. mungkin itu satu kepuasan bagi warga2 emas tu kot. huhuhu

Kakzakie said...

Kakak sebenarnya pun tak pernah menonton. Sekadar terlihat begitu saja. Tapi jumaat lepas dek kerana sambil menikmati makan durian itu yg sempat menonton tapi tak faham pun biji butirnya. Bising dah satu hal. Anak-anak pulak semuanya gelihati sebab pelakonnya veteran-veteran belaka. Makan durian dan pulasan lagi nikmat hihi...

Terima kasih semua yg sudi menitip komen di N3 kakak ini:-


Mia Kassim, Kisah Si Dairy, Puan Kutu, Fazleyatul Aini, redza, NoEn, HeNRieTTa JoSe, Acik Erna (memang bisinglah Acik tu yg tak tahan), Asyifa Mustaffa, ♥ Cmª shIemª ♥, MystoryPic, NM03, MOKCIK AZWA, Rai Ourkizuna, hainom OKje, aanie, ~cik atin~, lia, syuk shusuke, ummuaidan, Zul Fattah, azi, Nurulhuda Abdul Latip, Falsya, Qhaifa Nur, Mizz Aiza (Dunia Kecil), Ujie, PeRdU cINta (betullah dulu kalau mekap tebal org kata macam pekji), Deqla Manjew, Umi Qi, Ema Johari, Umi Azizan, eelobor, Bin Muhammad, harumankasehvee, aTieYusof Family, Cho Zila, Knor, ANIM, zana fahmi, Hazmin Hamudin, Tihara, (Lizz) http://haslizalizz.com/, Papa Mifz, Rinna, DarLing Pya, BUNDA a.k.a KN, insan marhaen, izan mama mia, wawa syaida, norhidana miswan dan Cikli (jauh sangatlah Cikli. Dtglah Johor kakak belanja hihi...)

Terima kasih sekali lagi buat semua:)

Haryati Faizal said...

tak penah tengok secara langsunglah, kat tv penah jugak...

Dr Singa said...

kalayu saya..
mesti saya melompat pergi ambik gambar!!

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

saya tak pernah lagi kak tgk wayang opera cina ni....

elly nadyra said...

hahahhaha masih ada lagi kak wayang gini kat kampung saya, bingit tinga dibuatnya
saya balik kg baru2 ni pun puas makan pulasan, ada org sedekah kat mak ayah, sedap betul bedal pulasan.

Empayar Utama said...

Rajin diorang praktis siang-siang. Persembahan sebenar belah malam. Kalau balik kampung lalu depan Sek Dato Penggawa Barat (Pontian) selalu nampak diorang nih sebab pentas ngam-ngam depan sekolah tu

Kesuma Angsana said...

ada lagi ke wayang mcam ni zaman skang hehehe

Nur-nba said...

Tak pernah tengok wayang ni..Nur tak berapa gemar pulasan.. Suka jambu batu dgn manggis.. :)

||aLeaSaRa|| said...

dekat muar femes,kak.setiap kali saya jalan2 dengan atok dan nenek,mesti nampak ada je pekji(saya panggil wayang cina je he3)