Tuesday, December 10, 2013

Karnival Bandar Iskandar

Karnival di Bandar Iskandar diadakan pada 7 & 8 Disember lepas. Kami pergi pada hari keduanya iaitu hari Ahad. Menanti anak bersiap pergi sudah agak lewat. Mengisi perut di Anjung sebentar baru menuju ke tapak karnival. Tidak mengapa sebab hari Isninnya negeri Johor masih bercuti umum bersempena hol almarhum sultan. Semalam kami masih bersantai di rumah.

Bangunan Kerajaan - Karnival diadakan bersebelahan bangunan ini. Agak jauh juga kami dapat tempat parkir kereta dari tapak karnivalnya.

Biawak - Boleh adik dengan kak Yasmien hendak posing dengan biawak ini. Mama sudah geli-geleman memang telah jauh dari booth ini. Kak Nurienne tolong snap guna telefon bimbit dia.

Bunga raya - Banyak bunga raya di tanam dipesisir jalan itu yang amat memikat mata aku sebenarnya

Lambakan kereta - Tempat parkir sesak hingga ramai yang memakir di tepi-tepi jalan sebelum tiba ke tapak karnival.

Carta - Inilah keluasan carta tapak karnival tersebut. Lenguh kaki tidak terkata. Kami balik sebaik mendengar laungan suara azan Zuhor.

Agak kurang menarik karnival ini sebab apa yang banyak sekadar makanan biasa seperti di pasar malam. Apa yang lebih sedikit adalah seperti booth Polis, KIA dan Proton dan upin-ipin yang memikat hati adik. Kami pun sekadar membeli makanan dan pelbagai minuman kehendak anak-anak. Tidak terjumpa pun booth busana Muslimah/tudung yang kami ingin kunjungi sebenarnya.

~~ Pendapat hubby karnival ini sekadar mahu memperkenalkan Bandar Iskandar yang agak jauh dari JB.~~

59 comments:

Rizziela said...

Budak2 suka la..sya memang takut dengan binatang..kucing pun takut apatah lagi ular

Fazleyatul Aini said...

saya malas nak pergi karnival macam ni bukan apa, sebab susah parking. huhu

Bin Muhammad said...

Bandar Iskandar ni berfungsi spt Putrajaya utk Johor ye? Pembangunan di Johor terlalu pesat...lama xke JB, kalau pergi mau juga sesat.
Nampak pelik n3 ni bila xde gambar makanan yg diselitkan...hehe

aTieYusof Family said...

Salam Kak..
ohh... simple je ye Karnival nya..ingatka byk lah booth/kiosk yg menjual pelbagai barangan.. mgkin sekadar pengenalan ye kak..:)

Zee Suhaini said...

nampak cam tak meriah sangat jer kak tapi ramai jugak orang tu...kete banyak..
berani plak adik bergambar..tengok pon dah geli..

Acik Erna said...

ada biawak kakzakie..klau acik pun tak mau dekat dah

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Seronok jalan dengan keluarga jika perrgi tempat baru macam ini. Tapi dengan keluasa tersebut.mesti memenatkan jugakan akak. Teringin nak pergi sana juga.

Fiza Rahman said...

Pernah terlibat dgn projek JSNAC ni dulu. Nak gi, tapi jauh ☺☺

asyifa mustaffa said...

kurang promosinya mungkin kak...itu booth2nya x bnyk sngt kut...

Knor said...

Penat kaki menapak ye kak...

eMMe said...

Salam Kak Zakie, agak lama tak singgah sini, ni kes rindu sama kak Zakie la ni.. Selamat Bercuti n berjalan2 kak... jemput datang majlis hari jadi twin, 14hb ni... leh kenal2 kak Zaki, nak tau camner la rupa Kak Zakie misteri nye saya, heeee~

❤Kamsiah❤ said...

saya kalau bab kena parking jauh,menapak tuyg leceh sikit tu hehe..suami kata malas berjalan..

Nazayiena Ayiena said...

Berani adik ngan Yasmien pegang biawak tu....
Rugilah berkanival klu booth2 kurang sgt.

Kniedaz said...

kalau ada jual pakaian, ada jualan pokok bunga ke, maksudnya pelbagai, barulah berbaloi pergi kan kak

azian said...

kak zakie...
dah lama tak balik johor..nak dekat 2bulan...minggu ni nak balik laa...kikiki....

nohas said...

pegang biawak..err..

Aju Mohit said...

betul kak, biasa klu ke karnival itulah aim kita tudung and baju hehehehe

ohpanduan panduan said...

Berani adik dan kakak pegang tu, kalau saya lari juga jika nak di pegangnya kakak. Suka pergi tempat-tempat macam ini.

::NureeN:: said...

btl.. anak2 kadang lg beranak dr kita kan hehe

Eye_nee said...

budak2 kan mereka Xcited nak cuba...besar biawak tu...

norhidana miswan said...

mungkin sbb baru pertama kali di buat kot kak.... kalu ada lebih banyak lg booth mesti org lebih seronok nk dtg lg... lagi2 kalu ada booth yg menyelitkan psl pelajaran m sejarah terjadi nyer negeri johor

Kisah Si Dairy said...

ingat dapat lah pergi karnival tu kak..tapi tak berkesempatan...

lieyalatif said...

lieya tgk kat tv kak iklan karnival nie...kebetulan liea pun balik johor mase tu....tapi memandangkan cuace sejuk2 ujan jek...mak pun masak sedap2 terus mood tdo jekk kak ekeekekekek...niat nak pi karnival kelaut jadinyer heheheheeh....

sonok gak tgk pic akak..byk aktiviti...yg lieya tau mlm tu ade tok ct kan kak....sonok warga jb....

PeRdU cINta said...

Assalammualaikum kak..lama dah saya tak ke JB kak..dengar saja kepesatannya..hehehe..bila akak post gambar..dapat la juga tumpang tengok perkembangan Johor Baharu tu..kalau tak balik kampung saja lah..

Mimie_Zatun said...

lama tak jejak kaki ke karnival..
seronoknye..

Abil Fikri Ahmad said...

Salam..saya ni pun lama tak jejak kaki ke JB..

Aziela said...

Kalau karnival tu ada benda yang nak dicari, saya terjah la kak. Kalau tak ada, saya tak sanggup nak berpanas. Hehehehe

ummiross said...

Kakzakie..memang terer ah adik dengan Kak Yasmien, berani betul ye, kalau ummi dah menjerit-jerit tu, geli, hehe..
Yelah Kakzakie kan, kita ni kalau dapat beli tudung ke, baju ke baru terasa meriah, kadang tu belinya sehelai je, tapi seronoknya bukan main, hihi..ummilah tu.

adyna said...

Nak g Pontian hujung minggu ni Mkn kenduri , sekali harung ke jb bwk ank jln2 , bandar iskandar ni yg ada legoland ke?

Mummydearie said...

Kalau saya nampak biawak saya jerit kuat-kuat tak kiralah ada ramai orang ke tidak. Alahai, kalau takda jual aksesori wanita, tudung, jubah dan sebagainya memanglah tak berapa bestkan, kak!

Nurulhuda Abdul Latip said...

Oh takde yang menarik ke, entah bila lagi la saya nak ke sini..

amirah said...

memang jauh jugak bandar iskandar ni ye kak..aritu amie tersesat jalan dr j.b ke situ. boleh tahan jauh jugakla..

Rai Ourkizuna said...

gelinya biawak..hahaha.. besar jugak ya karnival tu..

izan mama mia said...

agaknya kita ni sama je akak..semua binatang geli..hahah

HeNRieTTa JoSe said...

Rietta blom pernah sampai ke sni...tpi cdgnya, semasa cuti pertengah semester nnti...nk ke sana juga...dah lamer xtrun ke jhor...

Ujie said...

besar..tapi tak menarik? hehe
letih menapak je lah kak ya..

- said...

erkkk biawak.....

kalo saya pon dah diri jauh2 dah kak.. hehehe..xmoh dekat..geli...

YUS said...

Dah banyak perubahan kat Johor kan! Dulu saya blaja kt sana.. dh hampir 10 thn dh tgalkan JB.. x pnah jejak lg.. rindu jgak rasanya nk kesana.. hehe..

faraherda.razalan said...

Kak, np pic sket je? Euuuww! Pegang biawak? Sy pun geli kak. Heheheh....

Best tak karnival tu? Mcm rmi je yg pergi eh?

ummuaidan said...

baru iskandar nie bandar baru yer kakak? wpunkurang menarik pun byk orang jgk yg berkunjung kan..

Rizal Slaughterheart said...

AsSalam kak,
Saya pun pegi karnival ni kak... ingat nak register beli rumah, tapi tak sempat... yg penting main games kat situ sempat pulak... byk dapat gula2. hehe

Qashmere said...

Bestnya macam-macam ada yer

Haryati Faizal said...

wahaha...geli tengok biawak tu...berani betui anak akak ye...

Roha said...

salam kakzakie..

nasib baik saya tak pi..kalau dak kompem akak tak dapat park kete sebab saya cop dulu hehe..:D

hainom OKje said...

Kanda ada karnival yeh....tulah kalau stakat makanan tak de tudung ke baju tak best jugakkann kanda....ingat nk pegi Legoland...boleh jumpa kanda hehe tp tak jadi....

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

kalo saya pun macam akak geli ngan biawak tu...kak...


Mak Long a.k.a Kunang-kunang said...

Salam kakzakie,.

Seronoknya dapat berjalan-jalan macam ni kan.

Akak belum pernah sampai di Bandar Iskandar ni.

wanie amerie said...

Assalam kak..
Apa kabar..lama x singgah sini..
Hehe..bestnya jalan2..blom pernah smp lg bandar iskandar ni..baca cerita akak pun jadilah..hehe

Rapunzel Cikilolo said...

kalau pergi karnival mcm tu mmg mst nk tudung pye kan...

sme la kite...

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

gelinya tengok biawak tu kakak.. aiza tak pernah lagi sampai di bandar iskandar.. mungkin ia seperti putrajaya yang sepi pada hari-hari biasa.. jika ada event barulah meriah..

MystoryPic said...

Masa karnival ni saya memang ada kat situ tapi kami tak masuk lak karnival ni, kami ke Hello Kitty Town, sempat juga la terserempak ngan datuk siti masa petang Sabtu tengah lepak kat lobi Hello Kitty

aby said...

salam kz ..
tk pe la ..
sekadar sama2 meriahkan program yg diushakan Majlis Tempatan ..
wong wedok angger mareng endi2 mesti arek ngolek kodangan jugak yor ..
he..he..

Mia Kassim said...

Beraninya adik pegang biawak tu....hehe

Kakzakie said...

Banyak booth dan ramai umat manusia tapi kakak kurang berminat berbanding anak-anak yg sangat teruja dan gembira sebaik pulang dari sana. Tak sama pandangan setiap kita. Mungkin kakak dah berusia, kalau anak muda mungkin suka ke karnival seperti ini.

Terima kasih semua yg sudi memberikan komen:-

Rizziela (samalah kita Ziela), Fazleyatul Aini (parking memang sendat dan padar Lya), Bin Muhammad (pusat pentadbiran negeri Johor si sini BM. Gambar makanan ada tapi kakak tak tepek hihi...), aTieYusof Family (banyak boothnya atie tapi tak menarik mata kakak), Zee Suhaini (kalau org muda macam Zee suka kakak rasa), Acik Erna (itulah Acik kakak memang tak ikut anak-anak dgn papa mereka aje ke booth ini), Pokok Manggis Depan Rumah (memang penat sebab itu kakak tak larat nak pergi semua booth), Fiza Rahman (oh ye Fiza...), asyifa mustaffa (booth banyak sangat Syifa tapi kurang menarik minat kakak), Knor (memang penat Nor), eMMe (dah kerja dah Me. Tunggu twin besar sikit bolehlah jenjalan JB Me), ❤Kamsiah❤ (nasib baik kami dapat tempat dekat sebab abang dah biasa tempat ini), Nazayiena Ayiena (mereka sebenarnya takut Nurul. Booth baaanyak sangat sebenarnya Nurul tapi kurang menarik mata kakak), Kniedaz (ye betul kakak suka yg macam itulah), azian (minggu ini rumah kakak ada pengantin tumpang jadi rumah utk bersanggah), nohas (tak pegang pun cuma org tu tolong pegang aje - mereka takut sebenarnya), Aju Mohit (minat org perempuan kan Aju), ohpanduan panduan (mereka tak pegang pun sekadar nak posing aje - takut sebenarnya), ::NureeN:: (betullah Nureen), Eye_nee (lepas bergambar mereka melenting juga Eye_nee), norhidana miswan (booth banyak dan org ramai Dana tapi kakak kurang minatlah - anak-anak sukalah), Kisah Si Dairy (oh... tak apalah Eda, tak best sangat pun), lieyalatif (pulak tu petang hujan kan Lieya, tak pergi tak apa pun, betul petang ada CT Nurhaliza tapi kakak tak tengok pun), PeRdU cINta (sesekali turunlah JB PC), Mimie_Zatun (kalau banyak yg menarik suka Mimie), Abil Fikri Ahmad (jomlah turun JB Abil), Aziela (cuaca hari itu tak panas redup aje tapi macam kakak tak ada benda yg menarik minat), ummiross (mereka sebenarnya takut juga ummiross. Betul dpt beli tudung/baju baru rasa puas hihi...), adyna (sama laluan utk ke Legoland Dyna. Tapi jumpa Legoland dululah), Mummydearie (itulah MD, kita ni perempuan biasalah itu sasaran tapi yg banyak kakak tengok makanan aje), Nurulhuda Abdul Latip (kalau anak-anak sukalah Huda), amirah (sebenarnya tak jauhlah Ami. Kalau tak biasa rasa jauh hihi...), Rai Ourkizuna (karnivalnya memang besar Rai tak mampu nak pergi semua booth), izan mama mia (betullah izan. kakak memang geli), HeNRieTTa JoSe (kalau dah tak musim hujan baru best ye Rietta), Ujie (betullah Ujie - anak-anak aje yg happy), CikMoonAdnan (itulah kakak memang dah lari jauh-jauh CikMoon), YUS (setiap waktu ada aje perubahan inikan pula 10 tahun Yus), faraherda.razalan (kakak busylah Fara tak sempat nak tepek banyak gambar), ummuaidan (nak kata baru tak juga Ummu sebab dah lama juga dijadikan pentadbiran kerajaan negeri), Rizal Slaughterheart (masya-allah main game ye hihi...), Qashmere (tapi tak laratlah Akmar), Haryati Faizal (berani-berani takut sebenarnya), Roha (abang expert tempat ini tak ada masalah hihi...), hainom OKje (Legolanda tak payahlah mahal..), (Lizz) http://haslizalizz.com/ (betullah Lizz, bukan geli aje, takut pun juga), Mak Long a.k.a Kunang-kunang (tempat pentadbiran kerajaan kalau tak ada urusan memang tak pergilah Kak Ani), wanie amerie (kalau ada urusan kerajaan kakak rasa baru pergi sini), Rapunzel Cikilolo (biasalah Mas, nama pun org perempuan), Mizz Aiza (Dunia Kecil) (betul Aiza sebab tempat pentadbiran), MystoryPic (Nampak kereta bersusun tepi jalan dah takut ye), aby (jenenge wong wedok aby hahaha...).

Buat semua terima kasih sekali lagi dari kakak:)

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...mas pun ingatkn nak pi hari tu tapi keadaan tak mengizinkan kerana ada kenduri...yer ke x best nasib baik juga x pi hari tu kalau pi mmg boring jugakan...

KakNi Sihat Cantik said...

malam baru meriah kot Kak Zakie

Sya Mimie said...

saya jarang2 nak berkunjung ke karnival macam ni..tak snggup nak bersesak dgn orang..

Ibu Lala said...

Sy x suka kak pegi tmpt mcm ni. Sesak dan panas. Padahal x de apa sgt pun kan kak.

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam k.zakie..

tgk carta tu mcm kelihatan agak besar karnivalnya..
tak pelah,sekali sekala dtg ke karnival :)