Saturday, December 21, 2013

Kena pintar kalau mahu jadi penggunanya

Seminggu sudah aku tidak boleh membuat panggilan melalui telefon pintar aku. Sungguh sebagai pengguna telefon pintar seharusnya aku juga perlu pintar. Namun kerana aku kurang pintar tanpa aku duga bill telefon mencecah RM300/- lalu semua panggilan, sms, chat dan seangkatannya tidak berfungsi (blocked). Kejadian terjadi pada telefon anak bongsu aku juga (adik). Tetapi bill adik baru RM88/- sudah diblocked. Mencari ruang di sebalik kesibukan tugasan semalam aku ke Celcom ditemani siapa lagi kalau bukan hubby juga sebab kami sekeluarga menggunakan family plan. Aku dan anak-anak hanya sebagai talian subsidiaries saja. Biasa sebulan kegunaan telefon setiap satu nombor tidak melebihi RM60/- tidak termasuk hubby punya.

Kaunter - Hubby sedang berurusan. Kami pergi sebaik hubby pulang dari solat Jumaat. Aku semalam kerja separuh hari dek urusan ini. Terpaksa juga membayar semua bill yang melebihi sebulan bill elektrik dan air rumah kami.
Lapar - Balik dari Celcom kami disambut dengan curahan hujan yang lebat. Perut pula mohon diisi. Berhenti makan berdua jarang kami lakukan. Terasa kekok pula bila biasa makan di tempat begini kerana biasanya mengikut kehendak anak tapi semalam kami makan kerana tiada lagi pilihan. Restoran yang menjual nasi semua lauk sudah tinggal sisa.

Sekarang aku langgan internet termurah RM28/- sebagai langkah andai ada cross line sewaktu menggunakan internet. Walau di rumah kami ada wifi tapi aku rasa ini sebagai langkah berjaga sekiranaya aku terlalai terbuka butang mobile data yang lupa ditutup. Pengajaran jangan lupa tutup mobile data di telefon pintar yang digunakan sewenang-wenangnya.

~~ Mungkin duit bill ini adalah kifarah kerana aku kurang memberi kepada yang memerlukan. Kena sedarlah wahai Kakzakie.~~
 

50 comments:

Zee Suhaini said...

Data plan ni memang kadang akan terkena juga kak kejadian macam ni..
zee skrg pakai maxis..combina ngan hubby..okey la..tak kena lagi stakat ni..

Sura Mohd said...

memang kena bijak kakzakie..sura pun takut jugak sbb pakai line..tapi limit 250 jer...biasa kena dlm 100 lebih..2 line..sura dan suami..tp kenkadang cecah gak limit..tapi masa tupakai tepon yg tak pintar..tak amik plan internet pun,ni baru pakai yg pintar..tak tau lah brapa..hehehe..:)

t.a.t.a said...

Kakak saya pernah terkena. Dia dengan suka hatinya guna data 3G bila bil sampai RM1K++. Haa? Ternganga dia. Balik² saya juga yang ditujunya.

Tapi alhamdulillah dapat rebet, so kurang la dia membayar nya. Lepas tu terus dia langgan yang data bulanan aje. Hahaha.

Rapunzel Cikilolo said...

emmm, ada orang curi line ke?

tu yang kena block tu...

BUNDA a.k.a KN said...

owh! teruk lah macam tu...kene berhati2 dari sekarang KZ...

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Memang begitu kakzakie, jika terbuka maka mencanak naik bil tu, saya tukar bil prepaid yg tiada had masa, rm27 sebulan, kira-kira dlm 90 Sen sehari..
Bila lagi nak dating berdua kakzakie...inilah masanya ;)

Aisy Nasiha said...

Saya pun pernah sekali kena kejutan bila bil 200.. mmg stress..biasanya bil saya tak pernah cecah 100 pun..

Lega akak dah amik langkah penyelesaian.

ummuaidan said...

mcm tuh ke kakak lupa ttp internet pun berjalan jugak bilnya yer..kalau tepon biasa ok jer kalau tak surf tiadalah data yg digunakan...hmmm
takperlah blh beringat2 next time..:)

paridah said...

fikiran msh xcukup canggih jd xberani nk guna gajet2 canggih ni...

aTieYusof Family said...

Kena explore lagi kot Kak.. tapi tu lah mobile data klu asyik On mmg akan jalan bil.. Pa'e sllu gak ter on HP sy..nasib baik sllu check..:)

adyna said...

Memang kak dia terlebih pintar tu yg curi duit senyap2 kalu pakai line mmg lagi parah , suami yg pkai prepaid pun lupa tutup je data nak kol dah abis kdt, so saya pkai prepaid umobile unlimited internet sy plh pakej u48 dgn 2gb ;)

ummiross said...

Ummi pun tak berapa pintar dengan telefon pintar ni Kakzakie,nak buat camne, teringin juga nak pakai kan..hehe.

Waa Kakzakie, dating berdua ye, sekali-sekala , bila lagi kan..hihi.

imm hassan said...

Allah nak bersihkan duit kite tu kak zakie.imm slalu sedapkan hati cmtu kalau duit keluar bkn macam yg imm bajet.hihi..imm gune telefon kurang pintar n prepaid je kak zakie..amek plan maxis rm20/month.500mb data.tu pn x habis kak.lgpun kt henset tgk fb dan wasap je.tak gune byk data pun.hihi

Zaitun said...

Kak Zai pun guna family plan juga, selalunya ada peringatan sebelum diaorang blooked.

Roha said...

salam weekand kak zakie..
saya memang tak guna langsung telepon pintar,kawan saya pon penah kena bil dok melonjak tinggi tu..
prepaid celcom rm35/month tetap menjadi poojaan hati ku hehe..

pistt,akak pi dating kat mana tu :)

NEKCIK said...

Nekcik pkai biasa biasa jer tapi setakat rm 100 terus blocked...

Petak Bunga said...

terasa gak..tambah2 kita x guna.habis duit cam tu je..

hu

aby said...

Salam kz,
Iki dino aku ride mareng thailand. Wes neng thailand saiki. Lungo 10 moto. Doa kay selamet ltngo blk.. Christmas br blk malaysia. Okeh arek melaku nay

azieazah said...

Lebih baik langgan un-limited data plan. Celcom antara telco termurah selain Digi.

nuyui a.k.a miss YUI said...

itulah kelemahan smartphone..huhu..

pakai biasa rileks je..tp sbnrnya ada gak yg kena.. cam clcom yui =)

Time Traveller said...

sabar jer la..
takut jugak kalau jadi macam ni..

QasehnyaRania said...

dh jadi kan, apa boleh buat. redha j la kan kakak
saya pon guna celcom juga.

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...betul tu kekadang kita sebagai manusia ni mmg selalu lupa n lalai....redha je la dgn semuanyakan..:)

Puan Kutu said...

alahai boleh pulak terkena macam tu kak zakie..sy ni tak berapa pintar jadi mmg takde telefon pintar.hehe

Kak Yon said...

biasa terkena zakie..skrng tukar plan unlimited..

memmetlenggeng said...

smartphone saya pakai prepaid je kak. Sebab jarang bukak internet dari tepon tu kecuali outstation je.. Bukan apa, risau nak ambil postpaid ni, pernah terkena bil hampir ribuan...Walaupun tak guna banyak...Taubat. Betul juga kata akak tu, mungkin kadang-kadang ada rezeki kita tu milik org lain, tapi kita tak sedekahkan, jadi Tuhan tarik cara macam ni

Ahmad Kurniawan Siddik said...

visit from indonesian....
www.cintagame.com | Pusat Jual Beli Game

Mak Long a.k.a Kunang-kunang said...

Salam Kakzakie,

Kak ani pun pernah kena semasa mula menggunakan telefon yang ada 3G, bil menjejah rm700.00. nasib baik celcom bermurah hati mengurang jumlahnya memandangka ianya ter on atas kebodohan saya.

Anak2lah yang pandai hal-hal gini.

Aien Not Alien said...

kadang kala terlupa..dah on lupa nak off. memang berjalan jelah duitnya. takpe...senang langgan yang ada limit punya je. cuma kalau ter-on sampai lupa nak off copek la sikit habih pelan datanya. huhu.

LadyBird said...

Kalu ade duit leh byr.. klu xde duit.. huhu

Bin Muhammad said...

Tak ada telefon pintar kerana belum cukup bijak utk menggunakannya...hehe. Line internet dirumah guna stremyx sahaja. Kelalaian didunia boleh dibayar...jgn sampai lalai tanggungjawab, xterbayar nanti...ingatan utk diri sendiri :)

Nor Azimah said...

adala hikmahnya tu, setuju dengan Bin Muhammad

mama_ka0ri said...

saya tak pakai line kak zakie tapi pakai prepaid..langgan internet utk maxis rm 2 sehari..kadang2 dah tutup internet mobile tu..tapi anak2 ni terlebih bijak ngan smartphone..di ON nya button tu..sedar2 dah habis kredit..haha..

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

SAYA PERNAH TERKENA DENGAN mobile YANG TAH MANA2 DTG NYER ni..geram kak saya tak pernah guna mobile data tu...haritu cecah 4ooo nak membayor... kena block segala..haha
sakit hati ..380 puluh melayan

Kasih Salina said...

kesian kat akak..mungkin akak tak sedar yang mobile data tu ter'on' sendiri..saya selalu juga jadi camti sbb anak2 suka main fon..

wanie amerie said...

As salam..

Adoii,mahal tu kak..smp rm300..
Kdg2 kita bila byk benda nk pikir, terus terlupa..
Takpe kak..setuju dgn ayat2 kak kat bwh tu..

nurbijen said...

Alhamdulilllah, dah settle.. kat sini saya dapat mobile data yg unlimited... jarang sgt tutup mobile data.. mmg kena beringat bila balik M'sia...

Kakzakie said...

Pengajarn buat kakak sebenarnya bila hal ini terjadi. Mujur dua lagi talian utk anak yang sulung dan kedua tidak terkena. Mereka berdua ini sangat alert sebab itu tidak terkena macam mama dan adik mereka.

Terima kasih kepada semua yg sudi memberika komen:-
Zee Suhaini (hati-hati Zee sebelum terkena berjaga), Sura Mohd (kakak sekeluarga atas nama abang Sura.. semua juga pakai smartphone itu yg kena berjaga), t.a.t.a (sekarang kakak langgan data bulanan yg termurah), Rapunzel Cikilolo (bukan curi line tapi bila line berjalan charges jalan ), BUNDA a.k.a KN, CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati)(kakak tak pernah lagi guna prepaid Yati), Aisy Nasiha, ummuaidan (itulah ummu kena berjaga kalau di M'sia ini), paridah, aTieYusof Family (kakak ni pun staff Celcom yg terangkan baru tahu Atie), adyna (nak marah pun tak boleh Dyna sebab kakak yg kurang ilmu), ummiross (kakak ni sebab abang belikan kalau tak memang kakak tak adalah nak guna Ummiross), imm hassan (itu yg kakak katakan Imm nak bersihkan duit kakak yg terlalai agaknya), Zaitun, Roha (belum terfikir guna prepaid lagi Roha), NEKCIK, Petak Bunga, aby (mugo diparengi selamet aby), azieazah (kakak ni tak pandai sebenarnya Azie. Sekarang ikut nasihat staff Celcom tu), nuyui a.k.a miss YUI, Time Traveller, QasehnyaRania, Mas Zull, Puan Kutu, Kak Yon, memmetlenggeng (kakak ingat nak tukar prepaid tapi abang tak bagi sebab leceh dia kata), Ahmad Kurniawan Siddik, Mak Long a.k.a Kunang-kunang (untung juga boleh diskaun tu Kak Ani. Kakak tak terfikir nak tanya pulak masa tu), Aien Not Alien (kakak sebenarnya bukan lupa Aien tapi tak tahu hal ini), LadyBird, Bin Muhammad (rumah kakak pun ada wifi tapi bila berjalan sesekali guna telefon itulah jadinya BM), Nor Azimah, mama_ka0ri (itulah yg kakak malas), (Lizz) http://haslizalizz.com/ (oh... Lizz lagi tinggi ye. ), Kasih Salina (silap kakak sendiri sebenarnya), wanie amerie, nurbijen (M'sia tak advance lagi dalam hal ni Nur. Pengguna kenalah tanggung).

Buat semua terima kasih sekali lagi.

HeNRieTTa JoSe said...

Kdg kdg mmg terlupa....rietta pown pernah juga, smart phone yg tidak bergitu smart, tidak boleh off datanya....skarang, trus xpkai data, asingkan telefon dan juga broadband....lebih selamat bg rietta...

Mummydearie said...

Itulah, kak. Saya pun sama. Kadang-kala terlupa. Orang pakai telefon pintar, kita pun nak juga tapi tak berapa pintar pula dalam menanganinya. Hari-hari diingatkan oleh suami supaya jangan terlepas pandang. Menangis pulak nanti bila dapat bil yang tak dijangkakan.

Norhasniza Khalid said...

ilmu juga ni, sebelum ni mama cuma guna pelan blackberry je, 20 ringgit sebulan... hihi

aizamia3 said...

Alhamdulillah cepat selesai, tapi jumlah tu pun agak besar jugak kan kak.

Deqla Manjew said...

byk jugak yer kena byr tu.. deqla guna tm unifi jer kak..

elly nadyra said...

Saya ambil package lebih murah

hainom OKje said...

Betul tu kanda....mmg berhati hati dengan mobile data, kalau tak perasan boleh sakit masa membayarnya nanti...

asyifa mustaffa said...

Sy baru kena kak...mnggu lepas..habis duit kredit ditelannya...sabar je lah...nasib pakai kt..kalau line....haru juga nak membayarnya....

Myra Jay said...

Itulah antara sebab myra tak suka guna 'line'.. pernah pakai line bertahun tapi semenjak tukar ke telefon pintar ni, bil telefon konpem cecah ratusan walhal tak guna sangat pn.

Bila call Cust Service alasan standard kita tertekan Internet.. Memang tak logik.. huuhuhu

QasehnyaRania said...

betul kata suami kakak tu. guna preapaid leceh nak nak kalau time emergency.

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam k.zakie..

cma dulu pernah terkena..asal topap je.. abis..asal topap je habis.. rupenye2 lupa nk off data plan..haru.. tu la..cma teringin sangat nk pakai telefon cerdik..hihi..

alhamdulillah.. :)

Ahmad Ar said...

saya setuju dengan awak...
Best Regards,
Ahli SEO