Wednesday, January 29, 2014

Baru tahu begini rupa kelapa laut




~~ Betapa kelapa pun ada berbagai jenis Allah jadikan.~~


70 comments:

Mia Kassim said...

Salam rabu kak.....saya pun baru tahu rupa kelapa laut camni...sebelum ni dengar nama buah tu jak, tak pernah nampak :D

Dr Singa said...

pernah beli
tapi rasa macam gula nya berlebih

asyifa mustaffa said...

Bnyk org jual tepi2 jln ni kak...selalu gak jumpa...

mula2 dulu..mcm x pecaya gak ini nmanya kelapa laut...sy ingt kelapa yg tanam tepi laut tu org duk jual..hehe...

imm said...

wahh 1st time tgk ni,,dan xpernah mkn jugak.sedap ke buah ni kak?

Knor said...

suka kak air kelapa laut ni..

subhanallah

Petak Bunga said...

pernah beli, rasa dia ada macam ubat batuk kan.. ubat batuk kelapa laut. kalau sakit tekak sedap minum

Irfa said...

sy pun x penah tgk
igtkan kelapa buruk sbb kalernya mcm tu
huhu

n O e s u h a i m i said...

ooo ini rupanya kelapa laut...noe pun x pernah tengok...air kelapa laut tu pun x pernah rasa..

Rai Ourkizuna said...

selalu tengok gambar..tak penah tengok live..

mama_saly said...

as'salam kak..slmt pg..
sy pun bru ptama kli tgk kelapa ni..
x penah mkn..mesti best ni

Acik Erna said...

minum sejuk sedap jugak tu kakzakie

cheqna said...

cheqna pun baru tau ni
tq kakak sebab sharing

Roha said...

salam pagi rabu akak..
sy pon petama kali melihat dan tak pernah lagi menjamahnya..

kata org baik untuk menyejukkan badan...

Eye_nee said...

First time gak tgk ni...selalu duk mkn ubat batuk kelapa laut tu...mcm mana rasa original dia agaknya yer...

redza said...

saya pun tak pernah tengok

:: Mrs.Eady :: said...

izwa pun 1st time tgk nie..

♥ Cmª shIemª ♥ said...

sALAM k.Zakie...

hehe..cma dulu pun tertanya mcm mane la rupa buah kelapa laut..
time bulan puasa byk air ni dijual.siap ada display buah kelapa tu lagi..
sedappp.. sejukk jer.. :)

❤Kamsiah❤ said...

biasa beli yg dalam tin ja...sedapp...

paridah said...

assalam...kelapa laut ni kelapa import kut sbb xpernah tengok pokoknya...kat rumah kelapa pandan ada harum sekali baunya...

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Hebat Allah ciptakan kelapa laut yang berbagai-bagai ini.

Sura Mohd said...

dah tua camni baru kenal buahnya..hihihi..gelak kat diri sendiri..tu pun nasib kakzakie share..:)

Bin Muhammad said...

Selain dari mengenali buahnya, Akak kena kenali pokoknye juga... Mesti akak tak sangka, pada hal akak biasa tengok...cer google :)

aTieYusof Family said...

Ini 1st time sy tgk ni Kak..sblm ni ada jug dgr ttg kelapa laut ni..:)

JaSSNaNi said...

assalam kak..
penah ngidam nak minum air kelapa laut time ngandung dulu.. payah nak cari kat puchong ni.. kena tunggu bulan puasa, baru ada jual.. dulu lah.. tapi skrg kat pasar malam banyak dah org jual...

Sayangku Zie said...

tak tau jugak kak huhu makan apatah lagi...

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...memang sedap air nyer...;)

Nor Azimah said...

kzakie penah tengok pisang kaki? Namanya pisang tapi tak macam pisangpun..

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Sedap. airnya kakzakie, selalu beli yg tak ada ais, baik utk sejukan badan dan batuk ni ;)

Farah Waheda Wahid said...

Farah suka minum air kelapa laut ni sedap, selalunya beli kat Pasar Malam jer kak... manis pun manis... ^_^

Ema Johari said...

rupa buruk tp isi sedap...hehe

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

salam kak...air kelapa laut nih sedap kak...dah lama saya tak minum...

Fazleyatul Aini said...

selalu nampak kat pasar malam. tapi tak pernah nak cuba lagi hihi

lieyalatif said...

lieya penah tgk kak...org jual kat tepi2 jalan...rase die sedap gak...yg penting minuman ni byk khasiat kan...tapi anak2 lieya tak suke rase die...pelik kot rase die heheheeheh

t.a.t.a said...

Import dari Africa?

ummiross said...

Kakzakie..isi kelapa laut tu pun best,macam jelly, pernah makan yang dalam tin je, hehe..

Aziela said...

Ooo...kat Melaka dengan PD ada banyak kak...hehehehehe.

Amanda Suria said...

SA suka sebab minum air ni sejuk badan tau kak....

UmmuAidan-Arissa said...

tgk entry kakak nie rs cam tringin nak makan kelapa laut...sedap kan..rsnya kat psr malam ade jgk jual kan...

Nory Zoulkefle said...

air dia pon sodappp...=)

babYpose said...

Mesti airnya mrnyegarkan sbb bila minum air kelapa muda, kofiden je berkhasiat dan bersih sebab direct dariNya:)

BungaTulip said...

Salam Kak Zakie
Dekat Cameron ramai gak orang jual buah ni. siap beli setandan bawa balik rumah. teruja kot masa tu.ehe..

Manan Qayyim said...

sedap kelapa laut ni... ayah sy pernah beli....

Recent Post from MQ~Live :Malaysia Social Media Week 2014, Pencalonan Akhir.

PeRdU cINta said...

Assalammualaikum kak..masyaAllah telan air liur PC kak..hehehe..nikmat Allah yang tak terjangka dik akal..tiada satu pun yang mampu kita nafikan..alhamdulillah..

nohas said...

sedap airnya mcm air mata kucing..

*ubat batuk cap kelapa laut*

Zaitun said...

Kak Zai dah biasa tengok dan pernah juga minum airnya.

JunAina said...

Kat KL depa jual air ni letak sebiji depan balang air kak jadi pernah tengoklah...

Ann Ishak said...

pernah nampak tapi saya tak perna cuba lagi, sedap ke kak rasanya

Nurulhuda Abdul Latip said...

Sedap tak kak kelapa laut ni?

Deqla Manjew said...

deqla penah tgk.. org yg jual air tu mmg letak kelapa laut tu sekali.. sebagai pameran gitu.. tp deqla x minum air ni..huhuhu...

ros_reeza said...
This comment has been removed by the author.
ros_reeza said...

Ros pun pernah nampak orang jual kat pasar tani. mula-mula macam pelik sikit.. tapi, tak pernah rasa pun.

makchaq said...

Makchaq panggil buah ni buah tai, mungkin pasai asainya dari Thailand kot.
Pokoknya tak perasan pun nampak kat laut/tepi pantai, tumbuh kat bendang/darat ja..


Ai Syah said...

sy xpernah try..hehe..selalu gak nmpk..sedap x?

ANIM said...

tengok kat botol ubat batuk cap kelapa laut afrika..haha, lebihkurang sama je rupanya

Azhafizah Md Nor said...

ada macam² jenis lagi sebenarnya kan..yang kita tahu satu kelapa je la..huhu

hainom OKje said...

Sedap tau air kelapa laut ni kanda ...dinda suka lebih dari air kelapa biasa..

Fiza Rahman said...

Pernah tengok tapi tak pernah merasa lagi air kelapa laut nih.

Mummydearie said...

Saya dah pernah tengok rupa kelapa laut ni tapi fizikalnya tak pernahlah pegang :) Tetiba aje mentol menyala dalam kepala - kelapa laut tumbuhnya kat mana? :)

Pok Li said...

Kelapa laut cap Afrika. Ubat batuk tu...

adyna said...

Blom pernah minum yang fresh ;)

~mama yang ayu~ said...

penah nampak org jual kat PD.. tp tak penah beli pun.

Raudzah Z said...

pernah terjumpa tapi tak ingat kat mana...

Cikli said...

Assalamualaikum kak.

Lama tak ke sini ye.. Datang hari ni terus dapat kelapa laut. Isi dia best saya rasa.

Moga kakak sihat sentiasa.

Ibu Lala said...

Sll beli air ni time bln pose.

Kak..frustnya sy x dpt komen kat blog akk ni ms kat opis. Klw nk komen tru fon je boleh padahal tiap tiap hr baca blog akk. Ni pun komen tru fon je.

anitadiana said...

pernah tengok buah kelapa ne..tapi tak pernah cuba airnya..sama ke kak mcm air kelapa tu...

Kesuma Angsana said...

KA pernah tgk pokok kelapa laut ni, tu pun En hubby yng duk sibuk bagitau !

Norhasniza Khalid said...

mama inilah pertama kali mama tengok kak.. hihi

Cik Puan said...

inilah kali pertama cik tengok gambar kelapa laut...

Time Traveller said...

Kelapa laut ni sedap minum tapi tak ramai tahu bentuk nyer hehehee.. :P

BUNDA a.k.a KN said...

macam biasa tengok...yang orang buat ubat batuk cap kelapa laut tu kan...