Friday, January 3, 2014

Manhattan di Aeon Kulaijaya

Aeon Kulaijaya belum lama dibuka. Parkir kereta pun masih percuma walau kelihatan sudah disediakan alat untuk slot tiket parkir keluar/masuk. Tujuan ke sini ingin memilih beg sekolah untuk Kak Yasmien dan adik tapi tidak bertemu kerana masing-masing mahukan beg Silver Planet. Zaman kanak-kanak aku usah kata beg berjenama, untuk mendapat beg baru setiap tahun pun perit. Apa yang pasti kami juga boleh belajar dengan cemerlang walau ke sekolah dengan beg yang lusuh. Sedih bila mengenang zaman kanak-kanak aku dulu. Moga tidak dirasai oleh anak-cucu keturunan aku lagi.

Tujuan membeli beg tidak tercapai tetapi mengisi perut tidak pernah tertinggal bila semua ahli keluarga ada bersama. Kami singgah di Manhattan pada malam tersebut.



Sebenarnya bila cuti sekolah dapur aku lebih banyak bercuti dari berasap. Boleh dikatakan setiap malam ada saja pilihan anak-anak untuk mencari menu dan restoran pilihan mereka. Masing-masing bergilir memilih tempat. Mama/papa ikut saja selera mereka. Buat kami mama/papa janji perut kenyang sudah cukup.

~~ Bersyukur betapa nikmat Allah berikan tidak terkira banyaknya.~~


64 comments:

eMMe said...

Assalamualaikum kak zakie n famili ape khabar?camner permulaan tahun 2014, harap ia berjalan dgn lancar, begitu dgn Me, Alhamdulillah Kak Zakie... nyummm..pepagi tgk makanan, terus lapar, harus segera breakfast ni, hehehe...

Eza Ridzwan said...

assalamualaikum kak zie..giler lama saya x berkunjong ke sini...bz teramat, nak hapdet blog sendiri pon x sempat..tp semlm ade entry baru..hehehe..

akak sehat?..hari nie johor coti ekk..bes laaa...ari nie 2nd day anak g sek...next week dah start jadi supermom..hehehehe..

mysha said...

Aahkan kak dedulu sha zip beg rosak pun sha pakai gak letak pin hehehe beza ngan budak2 sekarang nih..

Kak sha tak pernah makan kat manhattan... huuhuhu nampak sedap akak yer

asyifa mustaffa said...

Pagi2 nampak deretan makanan ni...sy lom saraapn lg ni kak...hehe...

Zaman skolah sy pula...pakai beg smpi le lusuh...atau nak nmpk lain...tuka dgn adik beradik lain..nak kata mntak yg baru...mmg x de la kak....

Sura Mohd said...

Salam Jumaat KakZakie sedapnya..terliur tengok adik makan..
Zaman dulu kebanyakaan kita memang susah..kalau pakai beg tu mesti sampai dah tak boleh nak guna baru beli..anak2 sekarang beruntung..dapat beg pun berjenama..tahun ni anak2 sura tak beli beg..tahun lepas punya elok lagi..:)

Ayu azmir said...

yum yum sedapnya..... tetiba lapar pulak rasanya....

Fazleyatul Aini said...

sedapnya tengok spaghetti tu

redza said...

nampak sedap. alhamdulillah

paridah said...

salam pagi jumaat...jom sama2 bersarapan dgn hidangan yg tersedia...

Rai Ourkizuna said...

bila cuti sekolah memang seronok anak anak dapat makan sedap sedap kan kak..kita tompang je..hihi..

BERT said...

waduh menyelerakan sungguh... lama tak singgah sini.. pei nuyer kak zakie.. moga tahun baru rezeki bertambah2 ya

izan mama mia said...

makannnnn..syukur atas nikmat Allah kan bebudak laa ni... boleh pilih nak beg sekolah atau alatan menulis berjenama bagai..kita dl... tangkap muat je... pakai yg kakak atau abng... makan pun..apa yg mak masak je...

Ratu Hatiku said...

Sedapnya... dah lama x mkn kat sini...

Dr Singa said...

tiramisu dia sedap
:)

Bin Muhammad said...

Jauhnya akak makan, sampai ke Manhattan... Cuti sekolah, banyak perkara turut bercuti, cuma poket je yg makin kempis.. :)

ummiross said...

Alhamdulillah..dapat memenuhi permintaan anak-anak kan Kakzakie, selagi dalam kemampuan.
Zaman kita dulu, kira banyak yang kita nak tu, jadi 'impian' je, hehe..

::NureeN:: said...

nureen mmg suka mkn kat cni, tp x der la kerap sgt takot berat naik haha...
skali skala mmg layan kan :)

Sweetmama said...

sedapnya semua menu

betul tu bertuah anak2 zaman skrg

Knor said...

nor pulak byk masak kak..hari2 berjemaah mkn..ajak anak2 kedapur..manalah tahu nor pergi dulu meninggalkan dunia ni..

ajar apa yg patut..

lazat semua hidangan tu

amirah said...

waaa...memang meriah...bestla adik ngan kakak2 dia ye...tapi amie rasa paling best sebab dpt cuti masak la kak..hihi...bukan apa sebab kdng2 dah takde idea dah nak masak lauk apa..so, tu yg rasa kalaula dpt mkn luar dh best dah...apa pun mkn di rumah ke diluar ke dah ckup brsyukur sgt dah

Kesuma Angsana said...

Maaf lama x jenguk, kesihatan x mengizinkan. Singgah jgk ari ni !

faraherda.razalan said...

Tak sangka kat Kulai boleh smpi Manhattan kak! Tak yah nak berpaspot bagai. Hahahahaha!

Teringin nak makan fish n chips. Bukan sy yang nak tp baby dlm perut. Mcm ne ni kak? Hehehehe!

acik idah said...

Woww.. makan besarr... ermmm yummy... semuanya sedap2 belaka..

Selamat Tahun baru kak zakie.. :D

Nafira usof said...

sama lah zaman zura dulu.. tapi tetap bertukar jugak begnye walaupon x berjenama.. hehehe..

sedap2 menunye.. pandai anak2 kakak pilih restoran yer. senang lah keje mamapapa dia. hehehehe

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Sedapnya kakzakie dapat makan2 bersama keluarga... itulah yg lebih menyeronokan :)

nohas said...

saya dulu pun beg sekolah jarang bertukar..guna selagi boleh...

spaghetti..my all time favourite..

:: Mrs.Eady :: said...

berselera nyerrr :)

Sylarius Yusof said...

Kira orait la tu anak-anak mau makan. Ada sesetengah budak ni, makan memilih sampai parent pun pening kepala nak bagi makan apa. Hehe

adyna said...

Air biru tu menggoda sungguh , wah Best la mama n papa ank2 decide tmpt Mkn ;) rezeki Allah

Fiza Rahman said...

Sedapnya. Pernah sekali mkn kat manhattan.

Cik Puan said...

alahaiii...kak zakie bertuah nye kan anak2 zaman sekarang..tahun2 ganti beg sekolah...yang cik dulu beg dah koyak pon masih boleh pakai..jahit balik.... 2tahun sekali baru tukar tu pon kalau mak mampu..kalau tak terpakse pakai balik beg lame T.T

Ema Johari said...

tak pernah lg makan kat Manhanttan..ni western food punya reatoran yer kak

hainom OKje said...

Lama tak makan kat Manhattan ni kanda ...
Apa bendanya tu kanda gambar ke lima dari bawah?

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

sedap nampak makanan di situ kakak.. teringat masa kecil dulu zip beg sekolah rosak mak aiza beli zip dan jahit sendiri.. budak-budak sekarang nak apa semuanya dapat..

t.a.t.a said...

The place over the sea is not over the sea.

Amanda Suria said...

sesekali bawak anak2 gather macam ni memang best kan kak..macam Dania la..asal mama balik jer request nak makan kat luar..

Haryati Faizal said...

amboi sedapnya kak...klu cmni confirm perut mang kenyang...

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

Ermmm semuanyer sedap2 ni kak...terlio saya..kena carik juga nih...

Roha said...

salam petang jumaat akak...
wah kak zakie dah sampai dah aeon kulaijaya..:)
macam best jek kak menu kat restoran manhattan tu..especialy sepghetti seafood tu siap ada kupang ea kak ?

syuk shusuke said...

erk, menu tu total mau parah bayarnya ,, mahal kodd

Puan Kutu said...

Alhamdulillah dengn nikmat yg Allah beri..untung la anak2 kak zakie dpt makan sedap2..dpt makan kt luar selalu dengan pilihan restoren yg mereka suka.

Aju Mohit said...

wahhh meleleh airliur ptg2 ni kak, pantang nmpk menu cenggini nak plak yg ada cheese, aduyaiii larikssss diet hehehe

Dzureen Darwis said...

air biru tu cam sedap je

Amanina Mads said...

budak2 skrg semua nk beg brjenama. nina dlu pun kurang juga. nampak sedap la makanan manhattan ni.

Tuan Juhaida said...

mmg sedap2 food kat fish manhattan ni hehe.beg mmg kena cari yg tahan lasak...kot tak jap je rosak

insan marhaen said...

Kalau tanya IM, masakan apa paling sedap; IM akan jawap.. mestilah masakan mak.

Tapi agaknya kalau ditanyakan anak IM, masakan apa lebih sedap; agaknya anak IM akan jawap... nasi ayam pokok durian...

sebabnya, kami jarang memasak di rumah sebaliknya selalu makan di kedai...

zila norazila said...

Zila dh g kak jumaat lps..best jgk round2 bwk bby n abgnye..mggu dpn dh strt keje dh x leh merayap kak..hevhee

zana fahmi said...

Assalammualaikum kakzakie, selamat tahun baru.
Dapur zana dah sebulan tak berasap..huhu...naik tersumbat jadinya.

Penjejak Mimpi said...

Lama tak drop komen kat sini. Setakat baca dan pergi begitu aja.. Hehe...
Untung budak2 sekarang ni kak.. sebut aja apa nak.. inshaa Allah dapat dipenuhi. Zaman saya dulu pun, tak de nak minta beg baru setiap tahun. Nak mintak pun macam takut2 aja.. takut kena marah.. Huhu..

Makan di Manhattan memang sedap dan menyelerakan.. Harga boleh tahan tapi sy suka juga ke sana sekali sekala dengan officemate.. :)

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...mmg seronok kalau dapat keluar bersama n makan bersama keluarga...hilang semua tension kat kepala bila dpt berjimba bersama2...:)

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...mmg seronok kalau dapat keluar bersama n makan bersama keluarga...hilang semua tension kat kepala bila dpt berjimba bersama2...:)

Barista My said...

Hai, Selamat berkenalan. Ini blog baru, kalau sudi jom berkenalan disini : Segmen Suai Kenal Peminat Kopi

Rapunzel Cikilolo said...

sdpnye olioo tu...

Shaiful Zaidi said...

Assalamualaikum akak..makan besar nampaknya. .tentu sedap...

Nor Azimah said...

salam kzakie..dah mula kerja ke? dah cuti sakan tu, mesti masuk kerja dengan semangat baru kan? he he

Riedaffya ibrahim said...

salam kak....lama x singgah blog akak...selamat tahun baru kak..

KY Atie said...

Assalamualaikum kak, apa khabar..

kalau lihat gambar tu...cukup membuka selera hahaha

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Berselere bila makan bersama.

YUS said...

Bestnya dapat makan kat luar.. Yus jarang dapat mcm ni! Husban yus x suka bjalan.. sume family yus ckp dia ni 'PERUMAH'.. hahhaa..

Seronok tgok family kakzakie! <3

Afasz said...

air apa biru tu? sedap nye makanan semua

Mummydearie said...

Kadang-kadang tu kak bila hari-hari kena masak, tukang masak pun pening. Tak tahu nak masak apa. Salah menu nanti, sudah tentulah membazir tak dapat dihabiskan lauk-pauk yang ada. Si tukang masak juga yang penat. Itu pun salah satu sebab lebih suka makan di luar tapi susutlah duit kalau begitu caranya :)

Zaman saya pun tak pernah beritahu abah nak jenama apa. Apa dibeli terima aje dengan hati gembira. Zaman anak saya, dia sendiri pilih apa yang dimahukannya walaupun baru Tahun 2.

Deqla Manjew said...

alhamdulillah.. betapa nikmatnya dpt mkn best2 mcm ni kan kak.. berapa RM ni kak??

memmetlenggeng said...

Alhamdulillah..murah rezeki dapat merasa makanan yang nikmat

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam k.zakie..

huhu..teringat jgk..time sekolah dulu beg smuanya beli kat pasar malam aje..ala..yg rm10 1 tuu..
alhamdulillah utk kesenangan yg kita ada sekarangkan kak..

sedapnya..... :)