Monday, January 20, 2014

Sabtu tanpa plastik

Tiga hari bercuti terasa seronok walaupun agak penat. Anak-anak juga bercuti sama. Peluang digunakan untuk membeli barang keperluan rumah dan juga barang keperluan anak-anak untuk dibawa balik ke sekolah. Sebaik masuk ke puast membeli-belah baru tersedar tidak membawa beg barang, sedangkan hari itu adalah hari Sabtu. Mencari langkah tidak mahu membayar seperti biasa lalu kami menggunakan plastik sampah yang kami beli sebagai plastik bakul sampah untuk kegunaan rumah.

Empat plastik - Lihatlah bagaikan sampah berlonggok di dapur kami.
Isi - sebahagian yang belum di kemas oleh Mak Zah. Mengagih mana barang kegunaan rumah dan mana kegunaan anak untuk dibawa balik
Yasmien punya - Kakak Nurienne punya sudah siap masuk ke plastik dan simpan di dalam bilik. Yasmien punya masih berlonggok menanti untuk dikemaskan.
Selalu sudah beringat bila berbelanja di hari Sabtu jangan lupa membawa plastik tetapi sebab Jumaat sudah bercuti terasa hari Sabtu itu bagaikan hari Ahad. Itu yang lupa walau sebenarnya beg ada di dalam kereta. Tetapi memandangkan kaki masing-masing malas menapak turun ke bawah menuju tempat parkir, guna sahajalah plastik sampah yang dibeli.

~~ Bila diri kian di mamah usia, hari yang dilalui juga ada kalanya terlupa hari apa.~~


63 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Bagus juga idea kakzakie tu, gunakan plastik sampah tu ye... saya pun macam tu juga ... kerap terlupa ehe :)

Eza Ridzwan said...

assalamualaikum kakak...

hahaha...sama laa dgn saya...dok hengat jumaat tuh sabtu...skali g Alamanda, haru x bwk beg...tpaksa laa boh je dlm troli, pas bayar campak masok keta...sampai kat umah baru masokkan dlm beg...nak jimat beg plastik punya pasal...len kali kena standby beg dlm keta....kannnn..

aTieYusof Family said...

Salam Kak.. sy pun sllu terlupa bila hari Sabtu..nak tak nak kena bayar 0.20 sen..hehe..
banyak juga hasil shopping tu kak:)

Kancil 8349 said...

wah...kancil ndak pasti di tawau bila...sebab jarang beli di kedai besar...

❤Kamsiah❤ said...

ambil sedikit masa utk membiasakan diri ya..bercuti jumaat dan sabtu...

Falsya said...

Falsya kan kakak setiap kali gie beli brg dapur ari sabtu selalu sgt lupe nak bwk beg..setiap kali..hehehe

Fazleyatul Aini said...

saya selalu letak plastik siap2 letak dalam beg hihi

Masya said...

saya mmg standby sesiap beg serbaguna dlm kereta ihihi.. senang..

Kakcik said...

Kakcik pun selalu lupa.

dah beli 2 3 beg utk shopping pun dah lupa entah di mana kakcik letak!

memmet lenggeng said...

bagus idea akak ni, akan cuba praktis

UmmuAidan-Arissa said...

Nak merasajugaklah sabtu tanpa plastik...heheh..biasalah kakak..yerlah kan walaupun ade dalam kereta nak kuar balik tuhla yg malas ..bagus idea kakak nie ..biar nampak tak elok sikit janji selesai masalah..:)

N.A.T said...

Aahahha .. comey !!

kenapa la tak pawa je dalam trolly terus ke kereta .. & lambak kan je lah dalam bonet ...
itu yang Nat buat selalu ... huhuuhuh

Nini D.. said...

kihkihkih..mmg btol2 nampak mcm sampah padahal semua dalam tu barang yang berguna.kat sini sama jgk kak.asal hari sabtu nak ke teso atau ekonsep,..sesiap angkut beg recycle yg beso tu.

Rapunzel Cikilolo said...

tkpe...

plastik smpah boleh recycle

:)

Roha said...

haha..akak sy pon selalu terkena situasi mcm ni,lupa bukan tak ingat sabtu tampa pelastik hehe..gud idea akak,jimat lagi :)

t.a.t.a said...

Guna tote bag senang, tapi tu la selalu aje lupa.

Bin Muhammad said...

Selalu juga terlupa tapi longgokkan saja dalam kete... :)
Sabtu dah jadi hujung minggu...lagi 2~3 minggu...biasalah tu :)

lia said...

saya jadikan kebiasaan, simpan wooven bag byk2 dalam bonet.... sbb sy mudah lupa, so kalau emergency, sentiasa ada wooven bag dalam bonet...

Mimi Azirah said...

Bagus jugak idea akak nih...byk brg leh sumbat..hehehe

ZazaMyMoon said...

Salam Kakzakie..
wahhh gud idea jg yer mcm tu.. guna plastik sampah yang kebetulan mmg dibeli utk kegunaan rumah hehe ;)

nohas said...

idea yg bagus, guna plastik sampah yg dibeli..

nhhas said...

salam,
heeheeee... kak...
kita lipat2 plastik shopping jadi super duper kecik, letak dalam handbag...
pastu back-up dalam kereta... sebab kat sini pun sabtu jer non-plastic day ... kat penang everyday is non plastic day... heheheee...

p/s: kak, dah boleh mendarat dah kat sydney...heheheheeeee

redza said...

hehe!

Rai Ourkizuna said...

diorang tak bagi kotak ya kak? kalau di sini kebanyakan pasaraya sediakan kotak. jadi kami gunakan kotak je. barang dalam troli..sampai nak angkut ke rumah baru isi dalam kotak. hehe..

BUNDA a.k.a KN said...

itulah kadang2 tu terlupakan hari sabtu...
KN pun camtu...sekarang ni tiap2 kereta anak2 ada disediakan beg beli belah khas untuk shoping barang dapur ...

izan mama mia said...

itulah..kekadang kalau teringat..saya bw beg,,kalau ,lupa..gn je plastik mana yg sempat rembat..janji selamat sampai rumah barang tak keciciran

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

akak kadang saya pun lupa hari jugak kak...konpisusebab lama sangat cutinyer..bagus idea akak...guna plastik sampah jimat pun jimat...kan kak...

lieyalatif said...

betul kak!! lieya pun mcm akak..tingat sabut tu ahad..dah keluar lupe bawak paper beg...terbelanja jugak laa 40 sen beli beg plastik....aduh!

wahh akak sekali belanje budak2 lik asrama boleh tahan byk kak yeak..tingat mase lieya belajar kat uitm dulu...camni la jugak....susah payah mak cube tunaikan barang2 yg kite nak...ya Allah besar jasa mak abah kite.....moga2 anak akak bijak pandai balas jasa akak....

Cho Zila said...

dalam handbag saya sentiasa ada beg plastic comel2 tapi tuler kalau beli barang dapur memang tak muatlerkan..dah comelkan...
kadang2 mengkayakan syarikatjer sebab kita kena bayarkan... tak nampakpun impaknyer kempen tu...

Fiza Rahman said...

Plastik sampah pon plastik sampah lah kak. Janji ada plastik nak letak barang. Saya pon kekadang lupa nak bawa bag dari umah.

Mummydearie said...

Kak, saya pun kalau di rumah bercuti panjang, boleh terlupa hari apa :)

Bila tengok 'longgokan' barang untuk anak-anak kakak, teringat pula zaman saya bersekolah asrama. Setiap dua minggu sekali bila mak dan abah datang melawat, memang penuh satu almari pakaian. Itu belum campur keluar outing makan-makan lagi. Memang takut sangat arwah abah anaknya ni kebuluran di asrama!

cheqna said...

plastik sampah pun plastik sampahlah..janji barang selamat sampai ke rumah..hahaha

Cik Puan said...

jimat jugak..kalau cik ne asyik2 terlupe je nak bawe plastik..suke sangat jalan lenggang-lenggang kangkung g belanja..

Ummi Iman said...

Selagi ada alternatif kan.. Byk tu nk byr duit plastik ;)

YUS said...

Ekeke.. sudah terlupa! apa nak buat kan kak! :D

lelamaisara said...

sya selalu tak bawak beg..heheh..sumbat je dalam troli ...

paridah said...

ya bersedia dgn beg...tp dh terlupa susahkan diri ya...

Eye_nee said...

saya nasib baik anak2 ingatkan..kalau nak shopping brg dapur mesti gi hari ahad...

Zee Suhaini said...

sempoi kak..ni kalo terlupa mau masuk tong sampah sumer nih..
zee sebolehnya elak pi soping ari sabtu..hahahaaaa..leceh la nak bawak beg sendiri..selalu jer terlupa..

adyna said...

Btl tu kak kdg2 lupa nk bwk plastik waktu hari sabtu

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...nasib baik ada beli plastik sampah tu boleh juga la digunakan berjimat juga dr membayar plastik dr pusat beli belah tu...:)

norhidana miswan said...

hheheheheh.... kami kalu beli brg mmg bwk beg sndiri tak kisah lah hari apa pun... kadang ada gk bdk kaunter tu mcm duk bising kenapa pakai beg sndiri... ikut suke lah kan... hhehhehe

Sura Mohd said...

salam Kakzakie..sura pun selalu lupa kalau keluar hari sabtu..padahal masa bersiap duk ingat dah....hihihi..

Queen Teratai said...

jgn kata akak.. miza yg tak berapa nk muda ni pun kdg2 terlupa kak..

Nurulhuda Abdul Latip said...

Hari semalam pun beli barang kat aeon big suami ingat hari sabtu siap cakap eh lupa nak bawak plastik la sekali guard sound, cik hari ni hari ahad ada plastik cik..hehe

Kasih Salina said...

kat tempat saya pun sama juga kak..sabtu & isnin tiada beg plastik tp kalo nak jg kena beli beg plastik dgn harga 20 sen..

hajar said...

saya pun selalu lupa nak bawa plastic kalu berbelanje pada hari sabtu... kalu beli barang kat 99 speedmart cashier akan sediakan kotak. jadi ak perlukan plastik..

hainom OKje said...

Berapa RM agaknya banyak tu Kanda? Agak dinda sure ada RM500 tu.....betul tak ....kanda....
Dinda kalau shopping hari Sabtu mmg memanjang lupa kanda.....hehe

Mia Liana said...

wahhhh... bagus juga idea ni kak zakie.. mia tak terfikir pula...

yan's cottage said...

jarang membeli belah hari sabtu....malas nak nak bawa beg he heee....

Haryati Faizal said...

samalah kak, weekend ritu terkena gak...lupa bawak beg buh brg...

Daddy Ziyyad said...

Sebenarnya, kita ' terbeban' dgn ketiadaan plastik ni, sebab kita tak disediakan option paperbag. Di negara lain, mereka guna paperbag..mudah urai...environment friendly...Ni caranya kalau betul2 nak 'selamatkan dunia'. Apa yg supermarket di Malaysia ni buat, saya lihat lebih kpd nak 'jimat kos'

eelobor said...

hehehe....baik punya idea nih

Mia Kassim said...

Memang selalu terlupa hari sabtu adalah hari tanpa plastik kak..hehe
terpaksalah membayar 20 sen jika banyak barang yang hendak dibeli.

Mia Kassim said...

Memang selalu terlupa hari sabtu adalah hari tanpa plastik kak..hehe
terpaksalah membayar 20 sen jika banyak barang yang hendak dibeli.

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

is memang salu xtingat hari... jadi buat sumbangan, beli jugak dari depa ;)

Kakzakie said...

Setuju dgn pendapat Cho Zila & Daddy Ziyyad, supermarket negara kita lebih kepada mahu jimat kos sebab itu bila dibayar ada plastik diberikan. Kalau betul mahu menjaga alam sekitar bila dikatakan tak ada plastik tidak adalah isu bayar 20 sen setiap satu plastik. Bayangkan kalau macam kakak berbelanja usah kata satu, 10 helai pun belum tentu cukup sebab kami berbelanja 2 trolley.

Kakak sebenarnya ada beg belanja di dalam kereta tetapi lupa hari lalu naik ke atas tidak dibawa itulah sebabnya kami gunakan plastik sampah tersebut.

Apa pun terima kasih kepada semua yg sudi memberikan komen.

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati), Eza Ridzwan, aTieYusof Family, Kancil 8349, ❤Kamsiah❤, Falsya, Fazleyatul Aini, Masya, Kakcik (beg-beg kakak tu ada dlm kereta kakcik tapi dah lupa nak bawa naik shopping, malas nak ambil), memmet lenggeng, UmmuAidan-Arissa, N.A.T (kakak kena asingkan barang makanan dgn barang pencuci yg banyak NAT), Nini D.., Rapunzel Cikilolo, Roha, t.a.t.a, Bin Muhammad (kakak kena asing makanan dgn bukan makanan BM, itu yg tak mahu longgok dlm kereta), lia (kakak pun ada dlm kereta tapi lupa nak bawa naik atas lia), Mimi Azirah, ZazaMyMoon, nohas, nhhas, redza, Rai Ourkizuna (kat sini tak ada macam itu Rai), BUNDA a.k.a KN, izan mama mia, (Lizz) http://haslizalizz.com/, lieyalatif, Cho Zila (betul Zila tak nampak maksud sebab bila bayar ada plastiknya), Fiza Rahman, Mummydearie (biasa kakak shoppin utk anak dua minggu sekali tapi kali ini termasuk utk rumah sekali itu yg banyak MD), cheqna, Cik Puan, Ummi Iman, YUS, lelamaisara, paridah, Eye_nee (hari Ahad sekarang Johor dah jadi hari bersekolah Eye_nee), Zee Suhaini, adyna, Mas Zull (kakak tiap bulan memang beli satu roll), norhidana miswan, Sura Mohd (kakak memang lupa hari Sura perasan macam hari Ahad sebab dah biasa shopping tu hari Ahad - Johor dah tukar hari cuti), Queen Teratai, Nurulhuda Abdul Latip (macam kekok kan Huda bila tukar hari cutinya), Kasih Salina, hajar, hainom OKje (hampir 1K semua tu dinda sebab bukan utk rumah aje tapi termasuk utk anak-anak juga), Mia Liana, yan's cottage, Haryati Faizal, Daddy Ziyyad (kakak setuju apa yg doc katakan ini), eelobor, Mia Kassim, ✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽.

Buat semua terima kasih sekali lagi:)

Myra Jay said...

Kat Penang ni kak setiap hari adalah tanpa plastik kat Mall.
So kami dah terbiasa :)

Nastyna said...

Rasanya dah boleh kot ke peringkat seterusnya, hari2 tanpa plastik macam kat sini (even semua benda lain bebrungkus plastik). banyak betul hasila belian, saya terkesima masa shopping barangan dapur kat sana, punya la mahal huhuhu terkejut jap.

Maaf sesangat kak, mmg tak online langsung masa kat Malaysia, ada terfikir akan akak masa kat Johor tu, kami pun area Kulai tu jer, tu lah, takder jodoh.

Kesuma Angsana said...

byk bershopping tu kak... kdg2 terlupa juga nk bawak plastik bila keluar shpping hari sabtu !

munna said...

Munna jarang berbelanja di hari Sabtu...... Tu yg sesekali terpergi beli barang selalunya mmg lupa bawa plastik kalau hari sabtu

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam k.zAKIE..

hehe..perkara yg sma pernah terjadi..
lupa nk bwa recycle bag.pastu letak semua dalam kotak..heheh..

Deqla Manjew said...

dah lama kan berkuatkuasa sabtu adalah hari tanpa plastik tp asyik lupa jer.. hihi.. tp deqla jarang kot soping hari sabtu.. slalu hari ahad sbb hubby cuti hari ahad jer.