Thursday, April 19, 2012

Minda tidak pernah putus berfikir....

Ketika memandu ada yang berlegar-legar dalam minda aku ketika berada dalam perut kereta pagi ini:-

1. Alangkah baiknya kalau cuti hari ini - mahu mengemas almari-almari baju yang nampaknya sudah menyakitkan mata memandang.
2. Niat mahu berhenti di warung membeli kwee-teow goreng tapi warung tutup pula. Makanlah biskut kering di pejabat
3. Soalan teka-teki radio IKIM buat aku teringat masa kecik-kecik dulu bapak suka buat teka-teki selepas mengaji. Teka-teki hari ini walau sais berbeza tapi banyak-sikit tetap sama saiznya. Jawapannya penimbang.
4. Teringat bapak sarapan apa hari ini - telefon tadi bersarapan lontong katanya.
5. Rata-rata yang berkereta besar bukan saudara seagama dengan aku. Lihat kereta sendiri samalah - tidak mampu.
6. Seronoknya jadi burung terbang di atas bagai mencecah awan terbang berkawan entah kemanalah hala tujuannya
7. Jangan ingat 'perempuan tua' ini tidak boleh racing dengan anak muda - "see the leg" seperti kata anak aku - puas bila dapat kalahkannya tapi bila tiba di pejabat rasa kesal macam orang tidak ada iman melayan anak muda racing atas jalanraya - bahaya sungguh.


~~Macam-macam yang terlintas dalam kepala, apalah pula yang anak-anak aku fikir waktu-waktu begini.~~



62 comments:

MOKCIK AZWA said...

Salam Kakzakie..apa yg berlegar di minda azwa masa memandu akan bergantung kepada apa agenda hari itu.. kalau ada bicara sudah pasti memikirkan tentang kes.. kalau pagi tu anak buat hal, mood pun sedikit terganggu..

pagi ini hujan..so, yg difikirkan..camna la kain baju yg sedang di proses oleh mesin basuh di rumah itu hahahaha

Sharifah Nadzarah said...

pagi kak..btullah kak..disetiap saat pasti ada yg kita pk kan..walaupun jari sedang menaip..tapi otak pk lain..hehehee..

ckLah @xiiinam said...

Kat Perak memang tengah cuti ni kakak....hari keputeraan sultan. Hehe...

~ yus ~ said...

yg ada di minda yus skrg ni, sedih sebenarnya sebab setiap kali ada majlis anugerah kecemerlangan anak2 di sekolah, cik abang takde sama, keje....huhu. Ni kes dpt surat semalam dari Alia dia bakal naik pentas untuk anugerah kecemerlangan dan sambutan maulidur rasul Sabtu ini untuk sekolah agama, again saya je yg dpt hadir nampaknya...huhu

nur anis said...

selalu jadi macam tu..buat benda lain, fikir benda lain..

Sari Yusa Ibrahim said...

Salam, Kakzakie..

No 1 dan 6 tu bermain di kepala saya juga.. hihi..

LYAfrina said...

suka part no.7 tu..heheh..ade klassss

yana-feehily said...

org pompuan ni mmg multi tasking..dok bawak keta, boleh pk macam2..rasanya org laki klu tgk drive tu, dia fokus kt jalan je..hihi

Lynn said...

berangan boleh kak..tp hati2..takut terbabas je..Kalau jalan jammed memangla fikiran tu menerawang ke sana sini je..

Huda said...

betul la tu kak, minda memang tak pernah berfikir, tu pasal penat...

mama maman aka yana said...

kakzakie..:)
sama la ngan kita.. mcm2 dok fikirkan.. tadi pun masa jem tipon tokma tp tokabah yg angkat.. dpt dgr khabar pun rasanya dah sedikit lega.. rindu..:)

racing..?? kekadang layan gak.. tp selalunya belah ptg la.. hhahahaha.. selalunya kalah je... kih..kih..

cinnamon.com said...

Assalamualaikum kak.

banyak fikir la kak ni.

gadisBunga said...

akak tua??? mana ada!

muda lagilah! hihihi~

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

setuju sgt kak, minda ni mmg x pernah putus berfikir, ada jerk perkara yg bermain dalam kepala setiap hari..

kadang2 tu niat dlm hati dah ada, tp bila tiba masanya x buat pun..hehehe..

sama la hari ni eija bfast biskut jacobs jerk..

Mamamya said...

sama lah kak...kdg2 sambil memandu mcm2 yg dipikirin (bahaya sebenarnya kan...) tp persoalan yg no.5 tu mmg selalu b'legar2 dalam kepala...kdg2 berangan juga "alangkah bertuahnya klu dapat naik kete mcm tu..." (angan2 kot2 menjadi kenyataan heeeheeehee )

intan_blur said...

slm akk zakie syg..wahhh..hebat akk ni race ngan ank muda..meh race ngan intan meh..hheheheheh..gurau2 je kak..intan kaki race xlah..kaki gado ye kot..auwwww...
sedapnye bapak kak zakie makan lontong...memanng peberat kak oiii...
xpelah..biskut pun jadila..dr xde kan..

Uncle said...

Adoi...part see the leg tu yang saya gelak besaq ni......kelas sungguh kak ni.....jangan lepaih ni pi lumba moto pulak sudah!!!

al-lavendari said...

saya juga selalu kejar kereta yang menyakitkan hati .. kejar jerlah .. tak pernah dapat pun. hehe

noor said...

akak samalah kita klau time drive suka kepala tuh berlegar2...mcm2 fikir. tgk pd kereta bsr tuh btlla kan ..bkn bangsa kita emmmmm....

mkn x kueh teownya kak hihihi

Ros said...

Assalamualaikum Kakzakie,

Betoi tu kakzakie...bila pegang ja satu2 kerja tu,mulalah kepala ni dok pikir macam2 kan...kadang2 tu merapu ja benda yang dok pikir tu he.he.he...

Munnafendy said...

salam kak zakie..sihat? =)

selalu terfikir jgk pasal tu, yg bwk kete besar semuanyaaaa cayanunalif...sy bwk kete kecik molek je..hihi

kuat racing gk ni kete kecik pun =P

mama irfan said...

dalam keta ni macam2 benda dipikirkan sebelum sampai tempat yg dituju.... kadang2 masalah pon kita leh pikir cara nak setle...

Pokok Manggis Depan Rumah said...

macam2 akak pk yea.. :-)
kuat berfikir dapat menajamkan akal.
selamat bekerja
Pokok Manggis Depan Rumah

Zie said...

Berangan (teringat macam2) dalam perjalann panjang dah menjadi rutin.. hehehehe

ainhany said...

hihii...acu terpikirkan tadi...mmmmm SKT belum siap lagi...network ok ke tak ni?? maklumlah bila segalanya di atas talian....semalam dah kecewa..hari ni?? syukur jalan clear dan sampai awal.

hmmm..jiwa muda rupanya kaka cu nie ek..hati2 ye kak..pandu berhemah tau...semuga selamat dunia akhirat.

( doakan ucu istiqamah dalm mencintai dan mnghadiri majlis2 ilmu)

kakcik said...

Memang kita tak pernah berhenti dari berfikir. Semoga apa yang kita fikir membawa kepada perubahan yang positif dalam hidup kita. InsyaAllah.

Eye_nee said...

Akan Ada jer setiap saat dan waktu yg kita ni akan berfikir berterusan sampailah tertutp mata ni kan kak....

Cho Zila said...

memang tidak pernah berhenti berfikir.. isyh raceler pagini yerk..
kalau naik kete lepaihtu jem memang macam2 difikirkan..

Pok Amai-Amai said...

Kakzakie berlumba kete dgn anak muda? Huh...jgn sangka yg tua tu tak berupaya. Kan? Heheheheh...

Tibe2 na tau sarapan ayah ape ari nie...

QueeN TerataI said...

setiap hari mmg ada saja yg kita pkkan dlm kepala ni.. kdg2 smp x terpk pun ada kak...

Master Software Mobile said...

Mantap sob..

Cik FaRiZaM said...

sy pon pakai kete kecik je...hehe


tq singgah blog sy di afasz.blogspot.com

sy singgah sini lg...

Syira Qahira said...

salam


sedih ;(

macam-macam fikir..tapi tidak mahu terlalu takut untuk menghadapi hakikat.

Aju Mohit said...

selalu mcm tulah kakcik, tapi kat KL ramai dah seagama kita pakai kete besar2 tau kak, mesti saya dan hubby cakap;-

"keje apalah agaknya diorg ni ye?"

hehehehehe

dwaty said...

kepala sy tengah memikirkan sesuatu yang berlaku semalam... huhuhu... timbul rasa kesal...

pagi tadi nak sarapan pun rasa x mampu... makan roti saja...

sekarg t/h... macam nak tidur jer... hehehe

lumrah kehidupan...

Bui Junaidi said...

KALAU BUI DAPAT BACA FIKIRAN ORG KAN BEST..HEHEHE

norhidana said...

hehehhe biasalha tu kan kak... dana kalu dlm kete pun gitu, mcm2 yg difikirkan...kadang2 sedar2 dh sampai opis atau dh sampai umah... pastu baru terpikir camne aku blh sampai umah yek... hehehe punyalah ralit memikir2

Masya said...

tuhhh dia see the leg dulu yer. gerun bunyinye...

Papa Mifz said...

kak..jgn sampai terganggu pemanduan kereta tu yer...

Kazman / Sue said...

jgn merempit.... membahayakan kesihatan....

MamaEma said...

wow, kak nombor tujuh tu boleh tahan...hehehe...

sal said...

hehe..... racing...alhamdulillah takde apa2 kejadian...

Zaitun said...

Kak Zai pula setiap hari berfikir nak masak apa untuk makan malam.

sis intan said...

Kak Zakie mcm saya juga la, suka pikir macam2 time driving. Kak, saya duk kawasan Puchong. Kalau tengok sekeliling, rumah besar2 dan kereta2 mewah hampir semua dimiliki oleh orang bukan bangsa Melayu. Bukan takde orang Melayu yang begitu tapi boleh bilang.

-Sara- said...

jeles tgk org2 yg pki kete besar kan..tp klo kita mmg xmmpu nk buat camna kan..ukur bju dibadan sendiri..

Rinna said...

Waah byknya dlm fikiran masa memandu yer.. Saya plak kdg2 ada gak terfikir..kdg2 bila layan radio ketawa laa sorang.. heheh..

ieda said...

hurmmm itulah hidup manusia kan akk .. adakalanya kita tertanya2 .. tapi tetap juga kita bersyukur sbb allah kurniakan kita rejeki sebegini .. besederhana membuatkan kita tidak alpa .. ;)

fieda said...

macam2 yg berlegar legar ye di pikiran akak..

Puan Kutu said...

sy time drive tak smpt fikir macam2 nk ketepat kerja dr rumah dlm 5minit jer..sellaunya fikir nak cpt sampai n jgnlah jadi tragedi apa2,dh la tak expert nak racing macam akak.hehe

Cikli said...

kalau boleh saya nak naik bas ke tempat kerja. tapi takde route ke ofis.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam K.zakie...mcm2 pikir ya.Klu atie lam kete mmg mcm2 pikir gak...Tp bahaya gak klu ngah drive fikiran merewang entah kemana:D
dashyat gak akak ya...racing ngan anak muda..hihi

Ann Ishak said...

hebat akak ni, kalau saya dah tak pikir apa2 pun...tau nak sampai office on time je

Cik Ina Do Do Cheng said...

kak zakie

1. samalah ngan cik ina
2.suka kueh teow
4. Bapa dah tak de
5.cik ina tak de kereta
6. nak jadi burung
7.salute ngan kak zakie : )

Kakzakie said...

Selagi waras memang ada saja yang terlintas dalam fikiran kita. Cuma yg difikrkan berbeza. Terima kasih buat semua teman yg memberikan komen N3 kakak kali ini: -

Mokcik Azwa (staff terlibat dgn mahkamah fikirnya mesti itu juga), Sharifah Nadzarah, ckLah@xiiinam, Yus (mujur Yus ada kena redha suami ada tanggungjawab lebih penting), nur anis, Sari yusa Ibrahim, Lyafrina, yana feehily, Lynn, Huda, mama maman aka yana, cinnamon.com, gadisBunga, sweetmama@eija, Mamamya, intan_blur, Uncle, al-lavendari, noor, Ros, Munnafendy, mama irfan, Pokok Manggis DSepan Rumah, Zie, ainhany (bukan jiwa muda tapi kena rasuk rasa marah - jgn ikut Cu), Kakcik, Eye_nee, Cho Zila, Pok Amai-Amai, Queeen Teratai, Master Software Mobile, Cik Farizam, Syira Qahira, Aju Mohit, dwaty, Bui Junaidi, norhidana, Masya, Papa Mifz, Kazman/Sue, MamaEma, Sal, Zaitun (yg ini pun sama macam kakak juga kak zai), Sis Intan (harap anak-cucu kita dpt merubah), Sara, Rinna, ieda, Fieda, Puan Kutu (best rumah dekat dgn tempat kerja), Cikli (dari tempat kakak ke tempat kerja pun tak ada bas), azatiesayang, Ann Ishak dan Cik Ina DDC.

Terima kasih semuanya sekali lagi.

SumeSakan said...

btol2...selalu x berapa bleh nak fokus...fikiran merewang melayang...ade je dok fikir...

ieja amieja said...

assalam kak zakie..
selagi kita bernafas selagi tu la minda kita berlegar2..betul kata Sume tu..x leh nak fokus satu perkara je, mcm2 dlm kepala dlm satu masa..

teror akk ber"racing" ye..bahaya tuh!

Aien Alien said...

macam-macam yang difikirnya kan....


mulut je diam tapi hati berkata-kata sentiasa~

nabilah_2908 said...

sama lah macam Aien...

dalam kepala ni..1001 benda dok bermain pusing2..huhu... :)

Nazayiena said...

Smlm x perasan teka teki radio Ikim,wow kakzakie yg no 7 tu layan2 juga anak2 muda di jln raya.

Kasih Salina said...

haha..kita manusia normal, mesti ada angan2 dan berangan-angan kan..

sisdee said...

selalu tpkr bnda yg sama ngan akak part kereta tapi saya selalu mlihat yg sbangsa n seagama ngan saya ;)

Kakzakie said...

Begitulah minda kita tidak boleh lari dari berdiam, mesti ada yang difikirkan. Terima kasih: -

SumeSakan, ieja amieja, Aien Alien, nabila_2908, Nazayiena, Kasih Salina dan Sisdee.

Terima kasih semuanya:)