Wednesday, June 4, 2014

Meninjau yang haram sudah halal


~~ Akibat contamination seperti diwartakan, tetapi buat masa ini hati kami sekeluarga sudah agak hambar untuk pulih semula. Kena ambil sedikit masa.~~


72 comments:

aTieYusof Family said...

Salam Kak..
sama gak mcm kami, hati sdh hambar nak membeli...mgkin lain org lain pandangan mrk kan.. :)

inazamri said...

ina pilih jln selamat...tak nak beli or mkn dah sbb hati pun dah hambar tawar was2.baik tinggal terus .nasib la tak gile coklat sgt

Dr Singa said...

banyak jimat kalori kalau tak makan tu..

Sarah Talib said...

Saya pun dh was2 dgn barangan ni...nasib lah bukan peminat coklat yg tegar....

Zee Suhaini said...

walaupon dah halal masih gak sangsi kak..bukan ape, kadang ada 'sesuatu' yang sengaja disembunyikan..wallahualam..

idzwa kamaruddin said...

saya mungkin tak lagi kot kak..biar lah tak makan dulu dari hati duk was-was..

Eye_nee said...

JAKIM kata dah Halal..KKM masih beria-ia pertahankan kenyataannya..mana satu kita nak ikut..Saya pula masih was2 lagi..jd mulai bulan ini no more Cadbury dlm senarai barangan dapur....

Acik Erna said...

sama la kakzakie..acik pun dah tawar hambar..walaupun selama ni jenama ni memang bukan pilihan hati,..tapi sebab satu..semua jenis dah tak mau makan

UmmuAidan-Arissa said...

Hmmm ..mmg dah tawar ati sketlah...yg kami ni siap bg info kat muslim authority kat sini psl pengharaman kat mesia semua dorang pun dah keluarkan circular lagi..AAA ckp biarkanlah..tak perlulah kita tarik balik atau inform mrk ..nanti dorang tahu jgklah nanti..

BUNDA a.k.a KN said...

Eloklah stop dulu kalau masih was2... pendapat masing lain2... selera dan citarasa juga lain2...

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Lebih baik kita tinggalkan yg was-was ni kan kakzakie.. masih ragu2 hujung pangkalnya..

Makanlah coklat jenama lain..

Bin Muhammad said...

Isu ini telah mencalar kreadibiliti dan kepercayaan terhadap KKM dan Jakim malah lebih teruk lagi ianya bagai memperolok2kan hukum halal dan haram ini. Nampak seperti dalam Islam ini tiada kesepakatan dan ketepatan dalam hukum.
Semoga dijadikan iktibar agar ianya tidak berulang lagi kerana ada hikmah yg dapat kita ambil dari kejadian ini.

ANIM said...

terus terang saya tak yakin dengan jakim tentang isu ini.
1- jakim takde makmal
2- jakim takde kepakaran
3- jakim hanya badan yg mengesahkan
4- sampel coklat yang baru diuji adalah sampel dari kilang. bukankah sepatutnya uji coklat yang sudah keluar dari kilang. yg berada di pasaran.

p/s untuk selamat, banyak pilihan makanan lain yg boleh dimakan

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam K.Zakie..

HMM..Kejap halal..kejap haram..
ade kwn2 cma ckp, ini semua sbb nk sabotaj..maklumler.. cadbury kan 1 nama gah2..

cma pun penggemar coklat..mmg amek masa nk 'pulih' dr kejadian ngeri ni..

Yana Shaiful said...

sama la kita kak..dh tawar hati tgk coklat nii..hmm..nsb baik bkn gemar sgt mkn coklat ^__^

Sura Mohd said...

kejap haram kejap halal...bila was2 dah tak boleh makan...rasa tak puas hati dengan pihak2 berkenaan..geram jer..takpelah kak buat masa ni rasanya memang kita kena tinggalkan coklat tu..mungkin makan masa tahun atau bertahun2 atau selama-lamanya..
sedih gak..sebab satu family suka coklat jenama ni...huhu..

PESONA said...

Assalamualaikum Hjh,

Semangat lagi nampaknya anak-anak untuk melihat akan rak coklat CADBURY tersebut...

Bagi anak-anak saya, mereka dah tawar hati kepada Coklat bukan je CADBURY tetapi lain-lain cjenis coklat.......

lieyalatif said...

alah kak tak jadi ape pun kalo tak makan cadbury nieh.... dah jadi gini mmg was2 nak makan... takpe2, byk lagi pilihan coklat yg ade dipasaran...keluaran bumiputera pun tak kurang hebatnye....

Fazleyatul Aini said...

saya jarang sangat beli coklat2
so takde la terkesan sangat
tak makan pun takpe. makan je benda lain hihi

Knor said...

assalamualikum kak..

nor jarang beli coklat..
dan tak akan beli lgsung slps ini(cadbury)..anak2 pun tak kisah..klu ada beli, diorg mkn..tak ada, tak ape..nampknya diorg faham..

Mila@Rimbun said...

me too kak, takes time jugak.

Tapi kalau kita nak meragui jakim, adakah kita ragu dengan coklat ini sahaja or semua yg telah jakim luluskan sbg halal tuh...

Fiza Rahman said...

Sama lah kak. Dah was² nak makan. Macam tagline chipsmore...kejap ada vavi kejap tak der vavi.

Muja.. said...


Sesedh pulak kak bila bab2 halal haram ni dibuat main2.

Mcm manala org zaman sekarang ni perangai udah x macam org. Antara sebab dia pemakanan nila. Yg haram dah dihalalkan. Nauzubillah

Nasib baik sy memang x berapa suka mkn coklat ni, sebab rasa susu dia mcm kuat sgt..

Mmgla x akan beli..

PearlVelvet SueQys said...

Salam singgah pagi. dulu feveret saya, skang ni hermm takes time kan aunty

sud@is said...

Macam chipmore, sekejap haram sekejap halal....ini makanan perlu ketegasan.
dah tutup pintu hati untuk cadbury...

@na said...

kita masih ada banyak pilihan makanan lain yang lebih berkhasiat dari cadbury...

adyna said...

Saya pun peminat coklat ni tapi sekarang dah takut2 nk Mkn walaupun jakim dah sahkan halal

ummiross said...

Ye Kakzakie..dah tawar hati nak makan cadbury, banyak lagi pilihan lain kan.

Rizal Slaughterheart said...

Saya langsung tak percaya kak... mereka dah bertuhankan duit... saya takkan percaya lagi. Dan takkan makan lagi ckelat ni... Saya lebih suka snickers.. hehe

saniah ibrahim said...

itulah pasal ,kesian budak2 dan mak budak yang gemar makan coklat apatah lagi jenama yang popular camni.

saniah ibrahim said...

itulah pasal ,kesian budak2 dan mak budak yang gemar makan coklat apatah lagi jenama yang popular camni.

amirah said...

kalau was2 elokla kita elakkan kan kak...byk lagi pilihan lain..

Mummydearie said...

Tidak lagilah bagi saya, kak. Walaupun katanya halal, hati dah was-was. Lebih baik saya menjauhkan diri. Lain orang lain pandangannya tapi bagi saya takda niat dah nak berbaik semula dengan cinta hati yang satu nih. Bye-bye, Cadbury!

Khairul Bariah said...

walaupun dah disahkan halal, rata2 yg saya dgr dah tak berani nak mkn dah. was2. saya pon camtu jugak, lebih baik tak makan daripada ambil sbb takut jatuh syubhah pulak.

mama_ka0ri said...

Same here kak...sy antara peminat no 1 cadbury...tp bila dh jd isu camni dh tak terasa nk mkn...huhu...

Nafira usof said...

Salam Kakak~
Zura pon masih ragu2 nak beli coklat tuh.. tunggu pengumuman seterusnye dari Jakim n KKM.. kalo meyakin kan boleh dipertimbangkan.. :)

Aziela said...

Kak, maaf. Saya sentiasa yakin dengan JAKIM. Sebab tu kalau nak beli makanan apa2 pun saya akan pastikan ada cop halal Jakim. Maka saya ada juga dapat sedikit2 info dari mereka2 yang terlibat, ini semua mungkin peperangan bisnes saja. Jualan dan reputasi produk coklat ni jatuh dengan teruknya. Basically, saya masih yakin dengan Jakim. Insya Allah. Mereka pun tak nak buat kerja lebih kurang jer kak. Berat tanggungjawab mereka. Di akhirat lagi kena soal nanti kan.

Walaupun saya bukan peminat tegar coklat, tapi kalau saya rasa nak makan, Insya Allah...

ros_reeza said...

Keputusannya yang berubah-ubah dah buat hati Ros was-was, jadi memang takkan ambil dah.. satu persoalan Ros, kenapa di ambil sample di kilang sahaja. kenapa tidak diuji jugak coklat yang berada di pasaran tu seperti mana KKM lakukan.. tapi, masing-masing ada pendapat kan, terserah kepada diri individu tu sendiri..

Mar Mansor said...

diri bernasib baik sebab tak suka coklat..tp suami suka..tp bila dah jd camni..makan coklat lain la, bukan takde option..
jalan selamat,tak payah makan kalo was2..

n O e s u h a i m i said...

macam kakzakie gak ... hati ambil masa nak pulih balik...nak terima mcm susah jer...

hainom OKje said...

Kejap haram kejap tak tu yg buat orang susah nak percaya kan kanda...Nasiblah dinda ni bukan peminat coklat!

kakyon said...

rasa macam susah nak terima balik. hati pun dah was was. teringin nak beli jenama lain yg banyak dipasaran..

Ema Johari said...

masih tak berani nak makannya lagi... sebaiknya dijauhkan dulu...walaupun harga jatuh kepada RM1

Mia Kassim said...

Klu masih was2 seeloknya tak payah mkn. Kami sekeluarga pun rasanya belum teringin nak mkn balik jenama tu ....

Ayu Ayunie said...

faveret ayu anak beranak coklat ni. tp amik masa nak start makan blk. ragu2 masih ada.

redza said...

saya pun dah was2 nak makan

JaSSNaNi said...

Assalam kak.
Bagi nani. X terjejas langsung sebab x minat coklat. Hehehehe kejap halal kejap idak. Make us confused. Then kita lak jatuh haram sbb was was. Kan.

Fara said...

saya pon tak ada effect sangat... bukan cekelat lover kekdahnyer hehe

Falsya said...

Husband falsya suruh falsya hold dulu makan..nasib baik la skang nie tgh diet..hehe..

aRz MoHa said...

salam baru ja follow blog ini #1147

saya pun dah tiada hati lagi nak makan cadburry.

Kisah Si Dairy said...

lama dah tak makan...

nadia rashid said...

btul kak...sy hilang rasa yakin pada product ni

Rinna said...

Hmm.. betul laa tuh.. belum terbuka hati lagi.. tengokkan aje laa dulu..

nohas said...

dah kurangkan makan coklat..

takpe, kak, ada byk lagi brand lain di pasaran..

Ann Ishak said...

kalau nak beli tu memang tidak tapi kalau ada orang bagi saya ambik je ;P

Daddy Ziyyad said...

ambil masa utk pulihkan hati...:)

acik idah said...

Saya tak akan beli selama mana yang boleh... :)

hana hadi said...

alaa.. nanti lama2 ada gak yang makan. macam mcd juga

Jie Susanos said...

blum smpat nk meninjau lg mana2 kdai..huhu

Sobri Yaacob said...

sama la..was2..
tapi stngah kdai jual lelong coklat ni :)

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...betul tu kena amik masih utk membelinya lagi tapi rasanya mmg x ada kot...:)

aby said...

salam kz ..
JAKIM tk pernah keluarkan fatwa haram psl isu cadbry ni. yg kata ada DNA babi hanya KKM yg tk ada authoriti dn kepakaran dalam bidang kajian DNA ..
isu mudah jer tu ..
yg merepek nya orang kita juga. dalam istimbat hukum pun kajian DNA dan seumpamanya tidak diterima pakai syarak ..
kita juga tidak diminta mengkaji sedalam2nya berkaitan benda tu ..
dikuatiri kita termasuk golongan melampau dlm berugama plak ..

Diana Rashid said...

bukan ambik masa lagi dah..memang tak kan beli ..sebab was2 dah ni..

Nor Azimah said...

pilih jalan selamat, tinggalkan kalau dah was-was.

RDZ Z said...

Cadbury ni is one my favorite KZ...Tapi cukuplah sekali..Sekarang dah tukar lain brand...Harap-harap tak ada isu yang sama...

Kira Sakura said...

hati dah mula rasa was-was jadi baik tinggalkan ye tak kak huuuu

memmet lenggeng said...

macam-macam hal, tapi kalau ragu, better jangan makan kan

elly nadyra said...

baru2 ni saya pi kedai mesra kat petronas tu
masa tu masih panas isu ni
saya ckp gak ngan staff tu nape dicampur coklat tu ngan benda lain
sebab bila ada issue begini patut kena alert
ntah la kak, saya pun mcm ala2 je skang ngan cadbury
rasa kembang plak tekak ni

Sylarius Yusof said...

Cadbury ni dah dapat bad image di kalangan umat Islam di Malaysia. Nak pulih balik makan masa juga. Tapi, surely tak lama lagi bila dah sejuk sikit isu ni, mesti orang ramai yang dah tak ingat dengan isu DNA babi ni.

Biasalah, Malaysia kan. Hehe

♥ Mrs. Secretary ♥ (FARAH) said...

Sama la kak..tak terasa nak makan coklat Cadbury lg sekarang nie..

Mimi Azirah said...

Sy pilih jln selamat...xmkn coklat cadbury dh...walaupun dikatakan halal

QasehnyaRania said...

sama la kak.sekdar memandang sepi dari jauh.dh tak kemaruk lagi nak membelek dan memilihnya dibuat bekalan dlm beg tangan..
say hye hye bye bye je la dgn cadbury..