Thursday, June 12, 2014

Pantai timur yang menggamit kami

Perjalanan yang jauh tetapi sangat menyeronokkan. Dapat menjamu mata dengan bendera-bendera yang jarang kelihatan di JB. Indah terasa. Namun sayangnya semua sistem penerbangan dari Kuala Terengganu ke JB tidak ada. Setelah di selidik semua kena transit ke Subang/KLIA dan Singapore. Paling hampir kena ke Kota Bharu dahulu baru dapat direct ke Senai. Sedangkan perjalanan ke Kota Bharu menaiki bas mengambil masa 3-4 jam. Transit pula mengambil masa 1-3 jam untuk flight seterusnya. Aku bimbang dengan masa menanti transit di airport. Langkah pertama kami arahkah Kak Reen jika mahu balik guna bas express dulu walau memakan masa 8 jam. Kami ke Mekah dengan flight dari Senai pun 8 jam. Aduhai!

Nikmat Allah - Semuanya celup tepung. Ketam, udang, sotong celup tepung. Tomyam dan siakap steam saja yang tidak bercelup tepung. Sedap hingga menjilat jari:)
Nasi dagang & nasi kerabu - Satu lagi yang sangat sinonim. Anak buah masak untuk kami. Nasi dagang dibungkus daun pisang lengkap dengan gulai ikan aya.
Pelengkap nasi kerabu - Bersarapan dengan ini juga. Kalau biasa kami makan ringan untuk bersarapan tetapi di sana kami dijamu ini semua. Anak-anak yang tidak biasa bersarapan pagi dengan hidangan berat pun mampu makan bertambah-tambah.
Homestay - Ketika di Dungun kami tidak tidur di rumah anak buah tetapi menyewa di sini. Baru RM180/- walau ada 4 bilik, siap air-conditioner, kipas, tv, peti ais dan dapur untuk memasak (kami tidak memasak pun) dan mesin basuh. Ketika di Gong Badak kami tinggal juga di homestay RM200/- alangkah jimatnya tempat tinggal begini. Makanan di T'ganu murah dan banyak ada di merata tempat. Memang tidak akan kelaparan.
Pantai - Hamparan pantai di sana-sini. Datang kami kali ini memang tidak berniat untuk mandi-manda seperti sebelum-sebelum ini. Sekadar mahu santai-santai selepas keletihan berada di dalam kereta.

Mengutip - Khyusuk mengutip kulit karangan tapi biasanya adik hanya bermain di pantai tidak dibawa balik pun. "Ini bukan tanah haram boleh aje kalau adik nak bawa balik" Tapi biasa memang bermain di pantai saja.
Panas terik di sana itu yang dikhabarkan oleh Kak Reen. Demam dan batuk. Biasalah baru mahu menyesuaikan diri. Di biliknya tidak ada air-conditioner tetapi bolehlah sebab ada kipas. Hanya jika ke kampus kenalah berjalan sedikit. Buat masa ini masih dalam minggu suai-kenal lagi. Harapnya berjalan dengan baik. 

~~ Perjalanan di dunia dibantu dengan kenderaan, perjalanan menuju dunia yang satu lagi itu yang patut lebih dibimbangi. Moga kita tergolong sebagai umat yang mudah di semua perjalanan.~~

 

67 comments:

Zee Suhaini said...

bestkan kak pantai timur??selalu-selalu la turun kak..jauh perjalanan luas pemandangan..hehee

tu la yang azab tiap kali balik kampung..nak lagi kalo time raya..memang kematu bontot dalam kete kak..kadang lebih 12jam..ada baby kecik lagi haru..huhu..tapi pepon best sgt..

Irfa said...

sy suka terengganu, baru sekali pegi
insha Allah nak pegi lagi
utk makan nasi dagang dan sotong celup tepung ;)

ANIM said...

terengganu leh jadi persinggahan pertama kakzakie nanti..

saya memang suka p pantai timur sebab boleh nampak orang melayu duduk tengah bandar bukan macam negeri lain, huhu

ANIM said...

sorry, persinggahan utama

achiek anis said...

seronoknya bercuti ke?

sud@is said...

Wauu!!! pantai yang indah dan makanan yang murah sungguh teruja...wpun tak ada sapa2 disebelah sana...homestay yang menarik, tapi yang lebih tertarik tentulah keropok lekor yang sedapppp...ermmmm

achiek anis said...

alamak salah soalan plak...seronoknya bercuti.....baru je g dungun jugak bulan lepas...best kan g sana tp perjalanan tu yang tak tahan....huhu

Sura Mohd said...

memang best pergi terengganu..makanannya memang sedap2..ditambah pantainya yg cantik..tapi tu la...perjalanannya lebih kurang macam sura balik kg..malah kg sura lagi jauh...penatnya bila pikir jalan jauh...
terliur tengok pelengkap nasi kerabu tu..sedapnya..:)
*moga kak Reen cepat sembuh dari demam dan batuk..

redza said...

nasi dagang, nasi kerabu, makanan laut celup tepung..perghh!! sedap!

kakyon said...

wahh.. makanannya enak..pantainya cantik, homestay pun murah. memang seronok ke pantai timur udara pun bersih.emas pun murah..hehe

aizu's life said...

jauh bjalan ye kakak.. msti best.. dpt tengok penyu x :D
btw, homestay tu mmg cantik.. nmpk cm slese je..

Uncle said...

Walaupun saya dilahirkan di Kelantan dan pernah belajar di Trengganu, malangnya, jarang saya ke sana. Melihatkan homestay yang ada membuatkan saya terpanggil untuk kembali!

UmmuAidan-Arissa said...

takper kakak ..nanti boleh pergi ikut jalan sebelah timur johor jugak..naik keta..adik sy sll drive long distance balik fr johor..bolehlah cuti2 mata jalan2 malaysia kan..part makan tuh yang tak cukup perut kan..

mama_ka0ri said...

oooohhhh...rindunya kg halaman..tak sabar nak balik trg raya ni..nak makan ikan celup tepung..udang celup tepung..hihi..anak2 mmg tak sabar nak main pantai kalau blk trg...

moga kak reen dapat menyesuaikan diri di sana nanti..

shalimar yusof said...

Kakzakie...memg kami2 selalu makn pagi dh berat2...kih3...

p/s: klu free jom join 1st GA-NS

http://notashalimar.blogspot.com/2014/06/giveaway-salam-kenalan-dari-blogger.html

HijrahKuKeranaMu said...

moga kak Reen dapat menyesuaikan diri ditempat orang..

emm terfikir plak.. camnalah anak nak menyesuaikan diri di asrama yg serba sederhana suatu hari nanti.. sedangkan dirumah ada aircond bagai kan..

zila norazila said...

akk duk homesty lg best dr hotel kn..zila dh lma x brjln jauh kak..bestnya

aTieYusof Family said...

Salam kak..InsyaAllah kakreen akan biasa nti..mgkin masih dlm proses penyesuaian dr segi cuaca dan sebagainya.. Terengganu, sy paling suka Nasi dagang nya. Memang tak boleh lupa..:)

Nor Azimah said...

kak reen dapat sambung belajar di USZA Terengganu, wow, boleh kita jumpa ni kzakie, mana tau kalau direzekikan, anak saya kat sek sains k tganu, rumah arwah mak kat losong kerepuk leko tu, jemput kzakie ye kalau kebetulan saya pun kat sane, nnti kita pm2 yea.

Mar Mansor said...

bestnye kakzakie dapat jalan2 ke sana..homestay besar camtu rm180? kalo area johor kompem rm300 kan...

lieyalatif said...

bestnye kak jalan2 ke pantai timur...cuti2 malaysia idamam lieya tu...byk list2 jjcm kalo pi sane...makan sedap2 kat sane ...murah lak tu kan heheehehehe.... tgh plan ngan hubby gak nak pi jjcm kat sane nieh.....

Khairul Bariah said...

kak, travel tu biasa, homestay tu biasa, tp kalau bab makan...seafood celup tepung, nasi dagang, nasi kerabu...wala...takleh tahan, kak. sedapnya.

Aziela said...

Alhamdulillah, dah sampai Kuala Dungun. Cantik kan...? Makanan sedap2 dan murah di situ. Dah sampai Restoran Seri Warisan yer kak....

Kebetulan sekarang memang cuaca panas...nanti hujung tahun bila tengkujuh, sentiasa sejuk di sana. Kadang2, nak keringkan pakaian pun susah...

.

Rozita said...

Seafood celup tepung tu memang popular kat trengganu ye kakzakie ? Biasa dengar orang sebut je tapi tak pernah makan kat sana pun..
Murah la homestay kat sana...best jugak convoy adik beradik ke pantai timur ni...

Knor said...

cantik homestay tu..boleh rujuk sini nti..infonya lebih jelas..lg ok..heheh

nadia rashid said...

di terengganu rupanya puteri sulong akak...in shaa Allah nanti siap highway br..akan lbh pendek perjalanan nya..:D

paridah said...

selalu juga ke terengganu tapi xpernah bermalam di dungun dgr cerita kakzakie teringin pula nk kesana.

saniah ibrahim said...

sedapnya pagi2 dah makan bagai ...ialah lain tempat makanan nya pun biasanya agak lain dari tmpt kita .

nn lylyn said...

dah lama xmkn nsi kerabu..

Ujie said...

saya baru sampai dari tganu mlm tadi, teringat jugak kat kak zakie masa kat sana..kot2 jumpa. :)

murah la rm180 dgn rupa dan kemudahan yg akak sebut tu.

tganu..pantainya mmg sentiasa menggamit!

Fifi Nadhrah said...

bestnye pantai timur.. fifi teringin nak ke pantai timur lagi.. makanan die menggamit hati..

psstt.. kak.. dekat blog saye ade update gambar baby keluar masa saya bersalin..

Nafira usof said...

Rindu terengganuuuu~
selalu x sempat nak singgah makan celop tepung kat kampung suami zura.
kalo kt kg zura x femes sgt celop tepung nih.. sedapnyeeee!

Mummydearie said...

Memang teringin ke Terengganu, nak tengok pantai-pantai yang cantik, nak tengok Masjid Kristal juga. Best ya kak dpt keluar dari Johor :)

Sylarius Yusof said...

Heaven betul kalau kita stay kat tempat-tempat yang jimat kos ni. Duduk lelama pun tak pe. Dapat rehatkan minda dari kesibukan life kat bandar besor :-)

Tihara said...

dino kuwi nyong arek nyewa nang dungun ki lah tapi orak dhadi..
nyong nyewa nang marang, cepak sitik kambek KT..
pakanan ney kok memang murah yo kak..
wes murah, enak pulak tu.. :)

nyong sukak the last reminder kuwi kak..insha Allah

ZUKI DIN said...

dok di Dungun ke? Umah kak long sy di Sura Tengah. Bila plak nak dtg ke Kelate? TQ.

Ema Johari said...

akak pergi Terengganu yer..singgah Kelantan tak..jauh perjalanan luas pandangan kan kak...

PetakBunga said...

syurga makan ni kak.

Sarah Talib said...

Saya dh lama x pergi ke pantai timur....jauh jgk perjalanan 8 jam..insyaallah semoga di permudahkan oleh Allah..

@na said...

salam kak zakie, ingat trengganu,terbayang keropok lekor...cukup enak dan pastinya lah halal!!

hainom OKje said...

So kanda naik apa akhirnya ke Terengganu tu...
OKje pun suka gi Ganu ni kanda...Rasa tak puas lagi makan sata ngan kopok leko...
Yelahkan kanda .....lebih senang duk homestay jer walaupun boleh jer kalau nak tidur rumah saudara mara tu...
Cantik homestaynya...mewah! Reen ambik course apa kanda kat sana?

hainom OKje said...

So kanda naik apa akhirnya ke Terengganu tu...
OKje pun suka gi Ganu ni kanda...Rasa tak puas lagi makan sata ngan kopok leko...
Yelahkan kanda .....lebih senang duk homestay jer walaupun boleh jer kalau nak tidur rumah saudara mara tu...
Cantik homestaynya...mewah! Reen ambik course apa kanda kat sana?

ummi aqilah (LM) said...

Salam kak zakie. Selesa kan homestay camni. Dulu masa duduk sana tiap jumaat mmg akn lepak kedai2 mkn area situ jamu mata tgk pantai

aizamia3 said...

Dah lama tak ke pantai timur.. ada peluang lepas raya nanti kot..

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Dah belas tahun saya tak menjejak kaki ke trengganu ni kakzakie..
Murah sungguh homestay disitu ye kak.. besar pulak tu.
Seronok adik bermain karang di gigi pantai tu ye :)
Betul tu kakzaki sekarang musim panas.. si Nabil ni pun batuk selsema dan demam.. semalam bawa gi klinik lagi ..

nurbijen said...

kami mmg dah terbiasa makan berat masa sarapan... Tu kat sini pun belasah nasi juga pagi-pagi...
Rindu yg amat tau kat Pantai Timur... Negeri tanah tumpah dan tempat mencari rezeki :)

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam K.Zakie..
ni menyelam sambil minum iar lah ye.. hihi..
alhamdulillah..cantik dan berpatutan harga homestay tu

cma masih tak berpeluang ke sana lagi..teringin merasa'pure' celup tepung tu..hihi

Amanina Mads said...

bestnya berjalan akak.. tgk pemandangan tmpat org.. murah ya homestay tu. cantik juga

PeRdU cINta said...

Seronok adik ye..alhamdulillah sekali sakala beralih angin..moga kak reen menjadi anak wanita muslimah solehah yang sentiasa mentarbiah hatinya kerana Allah..

Ummu Madihah said...

Salam Kakzakie,

Seronok ya ke pantai timur! Mak Aji kalau balik kampung suka lalu jalan pantai, dari KB susur ke Terengganu, pastu masuk baru masuk LPT. Baru puas singgah makan ikan dan sotong celup tepung, juga keropok lekor! Memandu pun taklah spt dulu2 (masa kerja dulu nak balik cepat aje, terkejar2 masa) santai sahaja. Kalau nak singgah bermalam berhenti je kat mana2 tidur aje semalam. Esok baru balik KL. Itu nikmat orang pencen1

Diana Rashid said...

wow..nasik kerabu...saya suka kalau nasik kerabu tu makan dengan daging..masa dok jb dulu ada sorang makcik ni jual nasik kerabu,dengan daging goreng.saya tak tau daging tu dia masak macam mana.dok penang tak pernah jumpa daging tu..memang sedap.rindu nakmakan macam tu..

uncle gedek said...

Nasik dagang bungkos dalam daun pisang yang paling epik!

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Memang serok bercuti di sana. Lain dengan tempat kita tinggal kan Akak.

eelobor said...

betul tu kak.....risau jugak dengan perjalanan yang satu lagi tu. semoga dipermudahkan & istiqomah dalam pelaksanaannya. Insya Allah....

Mimi Azirah said...

Bestnye bercuti cuti nak nak ada nasi kerabu...memg sy suka nasi kerabu...best...

❤Kamsiah❤ said...

kak zakie..bg saya 3,4 hari diperlukan utk menjelajah keseluruh pelusuk terenganu...byk tempat menarik..makanan murah tp sedap...

zana fahmi said...

kak zakie cuti2 pantai timur ye? zana dah tukar nombor tau. nanti whatsapp...
bestlah kan, anak kakzakie dok sana? mmg kematu bontot dr jb ke pantai timur.

Khamsi Abdullah said...

makanan lah antara penyebab saya rindukan kampung halaman selain mak ayah..huu. Nok kelik!

elly nadyra said...

homestay mmg ekonomik
byk bilik, peralatan pun lengkap, air cond pun ada, park keta pun depan pintu aje, nak angkat2 barang pun senang, selesa pun iya, harga pun agak munasabah
sedapnya makan binatang celup tepung

nhhas said...

best kan kak g terengganu dan kelantan... hehehe...

goodluck utk anak akak... semoga cemerlang dunia dan akhirat... insya Allah...

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...seronoknya bercuti ke pantai timur...:)

NEKCIK said...

alhamdulilah Kak Reen bjaya melanjutkan pelajaran di Ganu..dekatlah sikit dari kelantan kan kakzakie

Zara Ismail said...

Saya pun org pantai timur..haruslah sy kata pantai timur best..ganung best jugak dyn kopok kemamangnya..syurga makanan..tp dh lame tak ke kuantan..sana ikan fresh danagak murahla..

Set Bersalin Terbaik

aby said...

salam kz ..
balik dari trengganu tu tk penuhkan tangan menjinjing bungkusan keropok ke ..
memang permandangan di trengganu amat mengasyikan ..

umi alya said...

Mungkinkah haluan kita sama? Kalau kebetulan terjumpa Alya, tegur2lah maknya, maklumlah kita saling tidak mengenali antara satu sama lain..

Masya said...

akhirnya ke terengganu kt yer.. bestnya kuip cengkerang kat pantai .. kak reen dpt smbg belajar yer... mmg jauhkan perjalanan kesana...

QasehnyaRania said...

jauh perjalanan ke sana.blom pernah sampai.cntik pemandangan sekitar laut dan tiupan angin .