Friday, June 27, 2014

Wanita jangan bersedih kerana ABC

Gambar dari google
Fitrahnya dijadikan seorang wanita yang belum menopause tidak dapat berpuasa sebulan Ramadhan. Tetapi janganlah berdukacita kerana banyak amalan boleh dilakukan sepanjang ABC (Allah Bagi Cuti) tersebut. Apa yang tidak boleh hanyalah bersolat, berpuasa, tawaf, duduk di dalam masjid, lalu di dalam misjid, membaca dan menyentuh Al-Qur'an, bersetubuh, sentuhan dari pusat hingga lutut oleh suami dan talak ( yang tiga akhir ini suami yang kena lebih alert). Selain dari itu banyak boleh dilakukan untuk mendapatkan ganjaran. Sedekah jariah, zikir, membuat apa juga kebaikan semuanya itu adalah suatu yang memberikan ganjaran. Jangan bersedih hanya kerana uzur syar'i sebab Allah maha mengetahui akan segala kitaran kehidupan sebagai wanita.


Lebih beruntung ketika ABC ini bolehlah kita merasa masakan untuk berbuka yang akan dihidang kepada orang disayang - ganjaran besar untuk mereka yang memberi makan orang yang berpuasa. Memberi kepada jiran sebelah pun tidak bimbang ada yang kurang rasa sebab sudah dipastikan keenakan apa yang dimasak. Boleh mengemas rumah turun-naik hingga sehari suntuk tanpa keletihan sebab boleh minum (janganlah sampai nampak orang yang sedang berpuasa pula - malu). Peluang untuk kita berehat yang 'specially given' dari Allah buat kita sebagai wanita haruslah dihargai. Bila sudah menopause kelak mungkin kita akan rindu pula saat itu.

~~Ramadhan sudah di depan mata, terasa bagikan baru benar kita meninggalkannya tetapi kini ia datang lagi. Selamat berpuasa dan beramal di bulan penuh barokah ini.~~

79 comments:

redza said...

selamat menyambut ramadhan kakak..

Bicara Kak Noor said...

salam ramadhan dari brunei darussalam semoga segala ibadah kita diterima allah aminn

ayunidati said...

selamat menyambut ramadhan ...

saniah ibrahim said...

entry kakzakie ni mmng sya nanti2 kn ,dgn keadaan yg dh pramonupuse ni ,hormon pun dh tak stabil bila ABC brmnggu2 ...sedih smemangnya bila tak dpt brpuasa dn lbh kn ibadat di bulan yg barakah ini.

Zee Suhaini said...

selamat menyambut ramadhan buat akak sekeluarga..

sebenarnya ni salah satu keistimewaan buat kaum wanita bukannya kekurangan..jadi tak perlu nak rasa sedih or malu..

Nizam.Ariff said...

Layan makan minum utk suami berbuka pun ok...setara pahala puasa...

::NureeN:: said...

betui3x.....
nureen harap dpt puasa penuh thn ni... cuma 1 ari ja kena tinggal sbb nurse mtk minum air gula hihiii

UmmuAidan-Arissa said...

selamat menyambut ramadhan kakak..satu 1 nak tambah kalau ABC dekat nak raya lg best boleh buat kuih raya, blh try lagi tuh..taklah penat sangat kan...hehehe

Mar Mansor said...

betul tu kak zakie..saya pk perkara y sama..
wp bukan bulan ramadhan, memasak utk suami & anak ni saya tetap buat,topup kekurangan dr segi lain..wallahuaklam..

Dr Singa said...

salam Ramadhan kak :)

Mia Kassim said...

Betul tu kak ... :)
Selamat menyambut bulan ramadhan dan selamat berpuasa ....

Sarah Talib said...

Salam ramadhan kakzakie...tak sabar dah ni.

kakyon said...

Baca tajuk ingatkan sape le yg sedih tak dpt abc..hihi
akak pun rindu suasana itu Zakie. Tapi skrng lebih senang tanpa ganguan nak beramal..

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Selamat berpuasa kakzakie serta keluarga..
Saya memohon maaf dan keampunan sekira ada komen saya menyinggung perasaan kakzakie..

Terima kasih dengan entri takzirah hari ini.. semoga kita dapat menjalani ibadah puasa dengan sebaiknya serta menambah amalan2 kita yg lain sempena ramadan mubarak ni..

Rai Ourkizuna said...

Allah sayang kita.. sebab tu bagi cuti.. kak.. maaf salah silap saya.. salam ramadhan..

paridah said...

SALAM RAMADAN KAKZAKIE...ABC NIKMAT CINTA ALLAH KPD HAMBA2NYA..KITALAHH TU..

HeNRieTTa JoSe said...

Selamat menyambut ramadhan akk....mlm nie nk tunggu pengumuman...stok makan xde...klunjdik puasa....ke kadai la malm nie beli lauk...hehehe...

asyifa mustaffa said...

Ye kak...istimewanya wanita...:)

Salam ramadhan ....

norhidana miswan said...

hrp2nye thn ni dpt menyambut ramadhan sbb selalunyer ABC dana time2 awal ramadhan...

selamat berpuasa utk akak sekeluarga

nohas said...

selamat menyambut Ramadhan kareem..

banyakkan bersedekah utk berbuka, InsyaAllah, dapat juga pahala berpuasa..

Cho Zila said...

ABC yerk... saya selalu positif bpasal itu.. tentulah Allah yang lebih mengetahuinyer...

babYpose said...

Salam Ramadhan kak zakie, pernah juga rasa sedih dulu masa awal ramadhan, sebab duk semangatkann..:)

faraherda.razalan said...

Salam Ramadhan kak! Ms berlalu dgn pantas. Ouh!

Sylarius Yusof said...

Hikmah besor sebenarnya wanita diberikan ABC ni. Selain dari faktor reproduksi, cuti ini sedikit sebanyak meringankan para ibu-ibu yang seharian menjalankan tanggungjawab ibadah harian lain seperti menjaga keharmonian rumah tangga dan mengasuh anak-anak.

RDZ Z said...

Salam Ramadhan KZ...Setiap yang Allah bagi ada hikmahkan..so tak perlu risau pahala berkurangan...

amirah said...

betul kak...kita special sebab tu dapat ABC kan...apa pun setiap sesuatu ada hikmahnya...

ANIM said...

sama juga kakzakie, kawan2 yg merungut sebab ABC masa buat umrah..
walhal setiap langkah kita, perbuatan kita masih boleh meraih pahala..
Ramadhan nanti pun banyak cara lain utk kita beribadah walau ABC..
masa ABC selalunya kita beriya2 masakkan sebab ada tenaga dan boleh rasa? heee

Fazleyatul Aini said...

saya baru abc hari ni
tak dapat la puasa first day -_-

Nafira usof said...

Salam Kakak~

"sentuhan dari pusat hingga lutut oleh suami" <-- br tahu.. hehehe

mekasih kakak atas info yang berguna ini..

Selamat menyambut Ramadhan buat kakak~

JunAina said...

Salam ramadhan kak... Bila time tak puasa masa anak2 kecil kena hati2.

Sura Mohd said...

salam kak zakie..cam tau2 lak akak sura sedih sebab sambut puasa dengan..ABC ni..huhu..tak bestnya !
yang bestnya baca n3 kakzakie ni buat rasa tenang dan happy.:)

Zaitun said...

Selamat menyambut Ramadhan. Alhamdulillah kak zai dah pun puasa penuh hehe...

Masya said...

terima kasih saling mengingatkan... insyallah abc tu allah bg kelebihan..

nurbijen said...

Selamat berpuasa kakak...

eelobor said...

selamat menyambut ramadhan buat akak sekeluarga. semoga ibadah kita semua di terima oleh Nya

Vee Sandi said...

ABC itu kelebihan yg Allah beri pada kita ... alhamdulilla, byk hikmahnya .

BUNDA a.k.a KN said...

Selamat menyambut Ramadhan Al Mu barak....

MystoryPic said...

Selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak untuk akak sekeluarga dan seluruh umat Islam

PeRdU cINta said...

Moga ramadhan ni berjaya mendidik kita..salam ramadhan dari PC untuk akak sekeluarga ye..

Nor Azimah said...

kzakie sayang...

salam ramadhan khas buat kzakie dan keluarga, moga mendapat ramadhan yang diberkati

Knor said...

RAMADAN barakahnya amat nyata, mulianya amat jelas.. Temuilah Ramadan dgn hati yg penuh keinsafan, jiwa yg penuh kesedaran dan kemahuan yg penuh kesungguhan... RAMADAN datang kunjung lagi... Ahlan Ya Ramadan

MAAF YE KAK JIKA ADA KOMEN YG MENGUSIK HATI

Sobri Yaacob said...

salam ramadhan kak..
peringatan yg sangat menarik..terutama buat kaum adam..utk pringatak kami juga

Nur-nba said...

Selamat berpuasa Kak Zakie.. Salam Ramadhan

Ibu Lala said...

Betul tu kak. Selamat menyambut ramadan kak.

aby said...

salam kz ..
monopause/ABC ..
crito2 wong wedok ..
he..he..
apapun
selamat menyambut ketibaan ramadan dan selamat berpuasa

Tihara said...

selamat berposo yo kak,
abc nyong wes entek minggu sudah
alhamdulillah harapnya kenek sambut poso besok..insha Allah :)

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Salam ramadhan kakak. Masa abc banyak benda lagi boleh buatkan.

gadisBunga™ said...

selamat berpuasa untuk kakak sekeluarga!! :)

@na said...

salam ramadhan...selamat menunaikan ibadat puasa buat kakzakie sekeluarga..

Angah said...

Salam Ramadan untuk akak sekeluarga

acik idah said...

Selamat Berpuasa Kak Zakie...

Semuga Ramadhan ini lebih baik bagi kita dari tahun sebelumnya...

Juhariah Johari said...

SELAMAT BERPUASA.
Hri ni bertuah kerana dpt tgk muka Mufti Menk kat majsid besi. selama 30 hari dia disini tazkirah selepas solat 20 rakaat. teringai kat KZ sbb KZ yg kenalkan mama ngan dia.
Moga usaha2 nya dberkati. Amin.

QasehnyaRania said...

betul tu kakak
selamat berpuasa juga :)

♥ ROS ♥ said...

Hikmah kan.. Kak, ros rindu kak,,, selamat menyambut ramadhan yer... :)

Mimi Azirah said...

betul tuh kak walaupun abc tetap jugak boleh buat amalan lain kan

nadia rashid said...

Akak satu lg bila ABC ni kita boleh berkebun mcm biasa...tnm pokok pun byk pahala hihihi selamat berpuasa yer k.zakie

Bin Muhammad said...

Assalamualaikum...Kak Zakie
Salam Ramadan 1435H. Semoga Ramadan tahun ini menjadi yang terbaik dalam hidup anda, Amiin. Dikesempatan ini juga saya memohon ampun dan maaf andai ada salah dan silap mahupun kekhilafan yang mengguris hati... Maaf zahir dan batin.

Sue Bee said...

selamat berpuasa,kak ..

ummiross said...

Salam Ramadan Kak Zakie...semoga Ramadan kita pada tahun ini lebih baik dari sebelumnya.Selamat beramal ibadat. aaf jua jika ada salah silap.

Betul tu Kak zakie, apa yang Allah bagi tu pasti ada hikmahnya.Cuma kita ni sentiasa berkeluh kesah kan..

Jari Manis said...

Selamat berpuasa kak zakie, syukur allah bg cuti itulah istemewana wanita :-)

Amanina Mads said...

selamat berpuasa buat kak sekeluarga.. walaupun ABC tp macam2 benda boleh buat lg. tp yg xbestnya kena ganti puasa la. xdpt nk puasa penuh

Murni Alfathunnisa said...

salam ramadhan dan selamat berpuasa kakzakie...ampun maaf kalau ada salah silap sepanjang tempoh perkenalan kita di alam maya...

inazamri said...

selamat berpuasa kakak ku.amoun maaf dari ina sekeluarga.yes ABC istimewa buat kaum Hawa.

N.A.T said...

Sangat Mengubat Rasa Dihati Kak Z ..

^__^

mama ka0ri said...

ingatkan apa la ABC tu..hihi..
memang seronok kalau time ABC..tapi tak seronok time nak mengganti tu..huhu..

Selamat berpuasa kak zakie..

Mila@Rimbun said...

Banyak hikmah disebaliknya... cuma kekadang bila ABC akhir ramadhan tuh yang rasa mcm rugi, tp Allah maha mengetahui apa yg terbaik buat kita kan

elly nadyra said...

salam ramadhan kak
semoga ramadhan kali ni membawa seribu erti

Ema Johari said...

Selamat berpuasa untuk akak sekeluarga.

Fiza Rahman said...

Sama entry kita harini kak. Pasal ABC gak. Dengar dlm rancangan usrah @ TV9 pagi semalam ☺

LYAfrina said...

lya ada baca gak psl ABC ni,.,
alhamdulillah..islam itu indah

Salam Ramadhan dari Lya

aizu's life said...

assalamualaikum kakak... SALAM RAMADHAN.. stiap yg berlaku ada subab musababnya.. tp honestly, mmh kite akn rasa down n sedih bila ABC bln puasa.. rasa ralat sgt2 sbb x dpt nk puasa penuh cam kck2 dulu.. hihi.. tp tu la kelonggaran & keistimewaan yg ALLAH berikn pd kaum hawa.. alhamdulillah :)

Khairul Bariah said...

salam kakzakie, betul tu kak ABC special give dr Allah. tiap yg Allah jadikan semua ada hikmah kan. tak boleh solat & puasa, tp kita still boleh zikir utk tmbh pahala :)
selamat berpuasa kak...

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said...

Allah bagi rehat.

Mummydearie said...

Salam Ramadhan dan selamat berpuasa buat Kakzakie sekeluarga. Saya ni kalau ABC, memang aktif. Masa ni saya buat semua yang perlu. Kiranya all-outlah. Bila penat, minum :) Of course, of course kak, tak siapa yang nampak. Kalau ternampak dek Abang, habislah saya takda idea nak menjawab soalan-soalannya nanti.

Amanda Suria said...

Perkongsian yg sgt2 bagus akak....terima kasih

hainom OKje said...

Selamat berpuasa kanda....betullah kanda rasa mcm baru je kita meninggalkan Ramadhan yg lepas...
Tulahkan kanda....Apa nak dibimbangkan tak dpt pahala, apa jua yg mendatangkan kebaikan kpd diri dan org lain semuanya ibadat.

Myra Jay said...

Ye betul tu kak..

Apapun terima kasih berkongsi ilmu :D

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam k.zakie..
hihi..awal ramadhan cma ABC..
alhamdulillah..thanks for sharing..
oh ya..salam ramadhan buat kak zakie sekeluarga ya..

Wak Gelas said...

salam ramadhan mak zakie tuu., ehHee